ABD merkezli çevrim içi veri toplama şirketi Google, kullanıcıların anonim gezinti modunu kullanmalarına rağmen bilgilerini izinsiz kullanmak suçlamasıyla 5 milyar dolardan fazla tazminat ödemeyi kabul etti. California Kuzey Bölge Mahkemesindeki belgelere göre, bu karar 50 davacıyı temsil eden üç avukatlık firmasıyla varılan anlaşma sonucunda alındı. Google, ayrıca milyonlarca kullanıcının internette gezinme geçmişine ilişkin verileri silecek. Bu dava, yaklaşık dört yıl önce, Google'ın anonim tarama seçeneğini kullanan kullanıcıların etkinliğini izlediği ve bu konuda kullanıcıları yanılttığı iddiasıyla açılmıştı.
1 Nisan 2024

Avrupa Birliği Konseyi, ChatGPT ve Gemini gibi yapay zeka teknolojilerine katı kurallar getiren yapay zeka yasasını onayladı. Yasa, yapay zeka sistemlerinin temel haklara saygı göstermesini ve güvenli olmasını zorunlu kılıyor. Ayrıca, yüksek riskli yapay zeka sistemlerine daha katı kurallar getirilecek ve bazı kullanımlar tamamen yasaklanacak. Yasa, AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanmasının iki yıl sonrasında yürürlüğe girecek.
21 Mayıs 2024

Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Meta'nın halka açık Llama 2 modelini kopyalayarak askeri amaçlarla kullanmak üzere bir yapay zeka aracı geliştirdi. 'ChatBIT' adı verilen bu araç, istihbarat toplama ve operasyonel karar destek sistemleri oluşturma amacıyla kullanılacak. Meta, modelinin askeri veya casusluk amaçlı kullanımını yasaklamış olmasına rağmen, Çin'in bu adımı, yapay zeka alanında dünya liderliğini hedeflediği 2030 yılına yönelik stratejilerinin bir parçası olarak görülüyor.
1 Kasım 2024

Google'ın isminin kökeni, Quora forumunda bir kullanıcının sorduğu bir soru ile yeniden gündeme geldi. Şirketin adı, 'Googol' kelimesinin bir oyunu olarak ortaya çıktı. 'Googol', 10'un 100'üncü kuvveti olan devasa bir sayıyı ifade eder. Google'ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin, bu ismi seçerken yanlış yazılmış bir versiyonunu kullanmaya karar verdiler.
13 Haziran 2024

Google, Willow adını verdiği yeni kuantum çipini tanıttı. Bu çip, en güçlü süper bilgisayarların 10 septilyon yılda yapabileceği hesaplamaları dakikalar içinde tamamlayabiliyor. Çipin, yapay zeka, ilaç geliştirme ve nükleer enerji gibi alanlarda devrim yaratma potansiyeline sahip olduğu belirtiliyor. Ancak, kuantum bilgisayarların mevcut şifreleme yöntemlerini kolayca çözebilme potansiyeli nedeniyle güvenlik endişeleri de gündeme geliyor.
10 Aralık 2024

Avrupa Parlamentosu, ChatGPT ve Gemini gibi yapay zeka teknolojilerine katı kurallar getiren yeni bir yasayı kabul etti. Yasayla, Avrupa Birliği ülkelerinde kullanılacak yapay zeka sistemlerinin güvenli olması, temel haklara saygı göstermesi ve topluma zarar verme ihtimaline göre risk temelli düzenlenmesi gerekecek. Yasa, yüz görüntülerinin işlenmesi, duygu tanıma, sosyal puanlama gibi kullanımları yasaklayacak ve yüksek riskli yapay zeka sistemlerine daha katı kurallar getirecek. Yasa, AB Konseyi tarafından onaylandıktan sonra AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasının iki yıl sonrasında yürürlüğe girecek.
13 Mart 2024

YouTube, kullanıcılarının mırıldanarak veya ıslık çalarak şarkı arayabilmesini sağlayan yeni bir özellik sundu. Bu özellik ilk olarak Android kullanıcıları tarafından deneyimlenebilecek. Kullanıcılar, uygulamada arama çubuğunun yanındaki mikrofon simgesinin sağındaki ses işaretine dokunarak bu özelliği kullanabilecek. Uygulama, mırıldanan veya ıslık çalan kullanıcıya şarkıyı veya benzerlerini önerecek.
27 Mayıs 2024

Google, yapay zeka teknolojilerini desteklemek amacıyla Kairos Power ile nükleer enerji satın alma anlaşması imzaladı. Bu anlaşma, küçük modüler reaktörlerden elde edilecek nükleer enerjinin 2030'a kadar devreye girmesini ve 2035'e kadar ek reaktörlerin konuşlandırılmasını hedefliyor. Google, bu adımın temiz enerji çözümlerinin hızlandırılmasında önemli bir rol oynayacağını belirtti. Yapay zeka teknolojilerinin artan enerji talebi nedeniyle Google'ın sera gazı emisyonlarının arttığı ve bu nedenle temiz enerji kaynaklarına yönelimin önem kazandığı vurgulandı.
15 Ekim 2024

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 7. Din Şurası'nda yaptığı konuşmada, sahih dini bilgileri içeren ve kültürel hassasiyetleri gözeten yapay zeka chatbotların geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ürettiği içeriklerin modern bilgi teknolojileriyle yapılandırılması ve dijital dönüşümün hızlandırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, fetva hizmetleri ve dini destek alanlarında da dijitalleşmenin önemine dikkat çekti.
28 Kasım 2024

Fransa'da yaşayan Türk girişimci Oğuzhan Gök, seyahat sırasında rehberlik hizmeti alamayanlar için 'Guidel' isimli bir yapay zeka destekli uygulama geliştirdi. Uygulama, 50'den fazla dilde hizmet veriyor ve kullanıcıların gezdikleri yerlerdeki tarihi ve kültürel bilgileri öğrenmelerine olanak tanıyor. Uygulama, Google Play ve App Store'dan ücretsiz indirilebiliyor ve kullanıcıların seyahatlerini daha zengin hale getirmeyi amaçlıyor.
7 Aralık 2024

Microsoft, bir mühendisin ABD Federal Ticaret Komisyonu'na (FTC) yaptığı şikayet üzerine, Copilot Designer'ın 18+ içerikli görseller oluşturmasını engellemeye başladı. Şikayet, Copilot Designer'ın kürtaj hakkı ve çocukların zararlı alışkanlıklar içeren görseller oluşturmasıyla ilgiliydi. Microsoft, bu tür içerikler oluşturabilecek komutları engelleyerek ve kullanıcıları uyararak müdahale etti. Ayrıca, yapay zeka kullanılarak sınıf arkadaşlarının çıplak fotoğraflarını üreten beş öğrenci okuldan atıldı.
9 Mart 2024

ABD merkezli yapay zeka şirketi Anthropic, Claude 3.5 Sonnet adlı en hızlı yapay zeka modelini tanıttı. Bu model, karmaşık talimatları kavrama, mizahı anlama ve yüksek kaliteli içerik yazma konularında önemli gelişmeler gösteriyor. Ayrıca, Claude 3.5 Sonnet, bağımsız olarak kod yazma ve düzenleme yeteneğine sahip. Anthropic, Amazon ve Google tarafından destekleniyor ve eski OpenAI çalışanları tarafından kuruldu.
20 Haziran 2024

OpenAI tarafından geliştirilen Voice Engine, kullanıcının 15 saniyelik bir ses örneği ile gerçek bir insan sesini ayırt edilemeyecek şekilde kopyalayabilen bir yapay zeka aracıdır. Bu teknoloji, kullanıcının kopyalanan sesle istediği metni okutmasına ve sesi farklı dillere çevirmesine olanak tanır. Voice Engine ayrıca konuşma bozukluklarına sahip bireylere yardımcı olmayı hedeflemektedir. Ancak, ses klonlama teknolojisinin potansiyel riskleri nedeniyle henüz geniş çapta kullanıma sunulmamıştır.
30 Mart 2024

WhatsApp, müzikli durum güncellemeleri, özelleştirilmiş emoji listeleri ve anket gibi yeni özellikleri test ediyor. Bu özellikler, kullanıcıların durum güncellemelerini daha kişisel hale getirmelerine olanak tanıyacak ve Instagram'a benzer bir deneyim sunacak. Ayrıca, fotoğraf arama ve paylaşımını kolaylaştıracak yeni kısayollar da uygulamaya ekleniyor. Özelliklerin genç kullanıcılar arasında popüler olması bekleniyor.
8 Kasım 2024

Mesajlaşma uygulaması WhatsApp, kullanıcıların bir kez görüntülenebilecek sesli mesajlar gönderebileceğini duyurdu. Daha önce sadece fotoğraflar için geçerli olan bu özellik, artık sesli mesajlarda da kullanılabilecek. Bu yeni özellik, kullanıcıların gizliliğini artırmayı amaçlıyor. Özelliği kullanmak için mikrofon simgesine dokunup yukarı kaydırmak ve ardından 'bir kez görüntüle' simgesine tıklamak gerekiyor.
11 Haziran 2024

Google, yapay zekanın artan enerji talebi nedeniyle sera gazı emisyonlarının 2019'a kıyasla yüzde 48 arttığını açıkladı. Şirketin çevre raporuna göre, 2023'te toplam sera gazı emisyonu yıllık yüzde 13 arttı. Veri merkezlerindeki elektrik tüketimi de geçen yıl yüzde 17 arttı. Raporda, yapay zekanın gelecekteki çevresel etkilerini tahmin etmenin karmaşık olduğu belirtildi.
3 Temmuz 2024

Yeni bir analiz, LinkedIn'de paylaşılan uzun İngilizce gönderilerin yarısından fazlasının yapay zeka tarafından üretildiğini ortaya koydu. 2018'den 2024'e kadar incelenen gönderilerde, özellikle 2023'ten itibaren yapay zeka kullanımında büyük bir artış gözlemlendi. LinkedIn, bu gönderilerin ne kadarının yapay zeka ile yazıldığını takip etmediğini belirtiyor. Bu durum, platformun profesyonel amacından uzaklaştığına dair eleştirileri de beraberinde getiriyor.
30 Kasım 2024

YouTube, kullanıcı deneyimini artırmak amacıyla renklere göre içerik sıralama özelliği geliştiriyor. Shiftdelete'nin haberine göre, bu yeni özellikle kullanıcılar, belirli bir renge tıkladıklarında, o renk tonlarına sahip videoları bir arada görebilecekler. İlk etapta kırmızı, yeşil ve mavi renklerine göre düzenlenmiş akışlar sunulacak.
5 Şubat 2024

Meta, yıllık Connect konferansında artırılmış gerçeklik gözlüğü Orion'un ilk çalışan prototipini tanıttı. CEO Mark Zuckerberg, Orion'u fiziksel dünyanın üzerine yerleştirilmiş hologramlar olarak tanımladı ve gözlüklerin geleceğe dair heyecan verici bir ön izleme sunduğunu belirtti. Meta ayrıca yeni yapay zeka yeteneklerini ve Quest serisinin yeni karışık gerçeklik başlığı olan Quest 3S'yi de tanıttı. Şirket, artırılmış gerçeklik ve yapay zeka teknolojilerine milyarlarca dolar yatırım yapmaya devam ediyor.
26 Eylül 2024

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, Endonezya'da bulut depolama ve yapay zeka altyapısını geliştirmek için 1,7 milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu. Microsoft CEO'su Satya Nadella, bu konuda Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile görüşmeler gerçekleştirdi. Yapılacak yatırım, Endonezya'da yeni bir bulut sistemi ve yapay zeka altyapısı kurulmasını sağlayacak ve 840 bin kişiye yapay zeka eğitimi verilmesine olanak tanıyacak. Bu yatırım, Microsoft'un Endonezya'daki en büyük yatırımı olarak kaydedildi.
30 Nisan 2024
İşaretlediklerim