Ankara Valiliği, hava sıcaklıklarının artacağı ve 'eyyam-ı bahur' etkisinin başlayacağı uyarısında bulundu. Bu hafta ortasından itibaren Ankara genelinde sıcaklıkların 4 ila 8 derece artması bekleniyor. Valilik, 1-6 Ağustos 2023 tarihleri arasında günün en sıcak saatleri olan 11.00 ile 16.00 arasında kronik rahatsızlığı olanların, yaşlıların ve çocukların dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiğini belirtti.
1 Ağustos 2023

ABD'deki bilim insanları, 3 Temmuz 2023 tarihinde dünya genelinde ortalama sıcaklığın 17,01 santigrat derece ile kaydedilen en yüksek sıcaklık olduğunu açıkladı. Bu durum, 2016 Ağustos ayındaki 16,92 santigrat derece rekorunu geçti. Imperial College London'dan iklim araştırmacısı Friederike Otto, bu durumu insanlık ve ekosistem için bir ölüm fermanı olarak nitelendirdi. Artan sıcaklıkların nedenleri arasında iklim değişikliği ve yeni bir El Nino fenomeninin başlangıç safhasında olması gösteriliyor. El Nino, Pasifik Okyanusu'ndaki sıcak suların doğuya kaymasıyla küresel sıcaklıkları artıran bir hava olayıdır.
4 Temmuz 2023

Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü, Marmara Bölgesi'nde hava sıcaklıklarının yarından itibaren mevsim normallerinin üzerine çıkacağını bildirdi. Sıcaklıkların 1 Eylül'de Trakya kesiminde, 2 Eylül'de ise bölge genelinde mevsim normallerine düşmesi bekleniyor. Kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve çocuklar başta olmak üzere tüm vatandaşların 11.00-16.00 saatlerinde dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.
28 Ağustos 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), pazar günü İstanbul'da sağanak yağış beklendiğini duyurdu. Ayrıca, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların, rüzgârın kuzeyli yönlerden kuvvetlenmesiyle düşeceği ve 13-17 derece arasında seyredeceği bilgisi paylaşıldı. 21 Nisan'a kadar sıcaklıkların mevsim normallerinin 1-3 derece altına düşmesi, sonrasında ise 22-30 Nisan tarihleri arasında mevsim normallerinin 1-3 derece üzerine çıkması bekleniyor.
18 Nisan 2024

Avrupa Birliği'nin Copernicus uydu izleme sistemi tarafından yapılan ölçümlere göre, geçen ay tarihte kaydedilen en sıcak ocak ayı olarak belirlendi. Ortalama yüzey hava sıcaklığı 13,14 derece olarak ölçüldü, bu da 1991-2020 ocak ayı ortalamasının 0,70 derece ve 2020'de kaydedilen bir önceki en sıcak ocak ayının 0,12 derece üzerinde olduğunu gösteriyor. Bu durum, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin somut bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
8 Şubat 2024

Meteoroloji 1'inci Bölge Müdürlüğü İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi, İstanbul'da Ramazan Bayramı tatili süresince hava durumunun genellikle parçalı bulutlu olacağını, pazar günü ise çok bulutlu, sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceğini bildirdi. Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri civarında seyretmesi beklenirken, hafta boyunca en düşük ve en yüksek sıcaklıkların 9 ila 24 derece arasında değişeceği öngörülüyor. Marmara Bölgesi'nin hafta başından itibaren serin ve yağışlı havanın etkisinden çıkarak parçalı ve az bulutlu bir havaya kavuşacağı belirtildi.
6 Nisan 2024

Antalya Valiliği, hava sıcaklıklarının hafta sonuna kadar mevsim normallerinin 8 ila 12 derece üzerinde seyredeceğini belirterek, vatandaşları aşırı sıcaklara karşı uyardı. Özellikle kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve çocukların 11.00-16.00 saatleri arasında açık alanda bulunmamaları gerektiği vurgulandı. Hava sıcaklıklarının 45 dereceye kadar çıkması bekleniyor.
10 Haziran 2024

Avrupa Birliği'nin Copernicus uydu izleme sistemi, geçtiğimiz nisan ayının şimdiye kadar kaydedilen en sıcak nisan olduğunu açıkladı. Nisan ayının ortalama hava sıcaklığı 15,03 derece olarak ölçüldü ve bu değer, 1991-2020 ortalamasının 0,67 derece üzerinde. Ayrıca, son 12 ayın küresel ortalama sıcaklığı da 1991-2020 ortalamasının 0,73 derece üzerinde. Sıcaklıklar, özellikle Doğu Avrupa, Kuzey Amerika'nın kuzeyi, Grönland, Doğu Asya, Orta Doğu'nun kuzeybatısı, Güney Amerika'nın bazı kısımları ve Afrika'nın büyük bölümünde ortalamanın üzerinde seyrediyor.
8 Mayıs 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün haftalık tahmin raporuna göre, Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının önümüzdeki hafta 10 derece düşmesi öngörülüyor. İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde kar yağışı beklenirken, İstanbul ve İzmir'de yağmur tahmin ediliyor. Ankara'da ise hava sıcaklığının eksi 4 dereceye kadar düşmesi ve çarşamba günü kar yağışının olması bekleniyor. Ayrıca Ege Denizi için fırtına uyarısı yapıldı.
26 Mart 2023

Avrupa Birliği iklim ajansı Copernicus'a göre, Mart 2024, Dünya'nın hava ve okyanus sıcaklıklarının tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı art arda 10'uncu ay oldu. Mart ayının ortalama sıcaklığı 14,14 santigrat derece olarak kaydedilerek, 2016'daki önceki rekoru geçti ve 1800'lerin sonlarına göre 1,68 derece C daha sıcak olduğu belirtildi. Bilim insanları, bu rekor sıcaklıkların güçlü El Nino etkisi ve insan kaynaklı karbondioksit ve metan emisyonlarından kaynaklanan iklim değişikliği ile ilişkili olduğunu ifade ediyor.
11 Nisan 2024

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, Afrika'dan gelen yeni bir sıcak hava dalgasının Marmara Bölgesi'nde hafta sonu etkili olacağını belirtti. Sıcaklıkların İstanbul ve Tekirdağ'da 35, Edirne ve Çanakkale'de 40, Balıkesir'de 41, Bursa'da 38, Kırklareli, Kocaeli ve Sakarya'da 39 dereceye kadar çıkacağı tahmin ediliyor. Toros, sıcak hava şartlarına uygun giyinmenin ve su tüketiminin artırılmasının önemli olduğunu vurguladı.
20 Temmuz 2023

Son meteorolojik verilere göre İstanbul, Afrika ve Basra kökenli sıcak hava dalgalarının etkisi altına giriyor. İBB Afet İşleri Dairesi Başkanlığı AKOM, sıcaklıkların 35 derecelerin üzerine çıkmasının beklendiğini belirterek öğleden sonrasına dikkat çekti. Özellikle 11.00 ile 16.00 saatleri arasında güneş altında kalınmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunuldu. Ayrıca sıcak ve kuru havanın orman yangını riskini artırdığı belirtildi.
11 Haziran 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sosyal medya hesabından Meteoroloji Genel Müdürlüğünün bu haftaki sıcaklık verilerini paylaştı. Özhaseki, hava sıcaklıklarının hissedilir derecede artacağını belirtti ve kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve çocuklar başta olmak üzere vatandaşları, günün en sıcak saatleri olan 11.00 ile 16.00 arasında dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyardı.
1 Ağustos 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Türkiye genelinde sıcaklıkların iç ve doğu kesimlerde cumadan itibaren mevsim normallerine düşeceğini ve yağışlı havanın yeniden etkili olacağını açıkladı. İç Ege, Batı Akdeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun doğusu, Konya, Eskişehir ve Adana çevreleri, Ankara’nın güneyi, Rize ve Artvin’in iç kesimleri, İskenderun Körfezi ve Doğu Akdeniz’in Toroslar kesiminde gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Marmara’nın güneyi, Ege ve Batı Akdeniz’de ise toz taşınımı etkili olacak.
22 Mayıs 2024

Hindistan'da şiddetli sıcak hava dalgası nedeniyle üç kişi hayatını kaybetti. Ülkede 37'den fazla şehirde sıcaklıklar 45 derecenin üzerine çıktı ve Delhi'de 52,3 derece ile rekor bir sıcaklık kaydedildi. Hindistan Meteoroloji Dairesi, bu sıcaklığın doğrulanması için bölgeye bir ekip gönderdi. Sıcaklığa bağlı hastalıklar nedeniyle uyarılar yapılırken, birçok bölgede kırmızı alarm verildi.
30 Mayıs 2024

Britanya'da iklim değişikliğinin etkisiyle 1884'ten bu yana kaydedilen en sıcak Eylül ayı yaşandı. İngiltere'de bu Eylül'de kaydedilen 16,7 derece, bir önceki rekor olan 2006 Eylül'ündeki 16,5 dereceyi geride bıraktı. Britanya Meteoroloji Kurumu, bu yılki Eylül ayı ortalama sıcaklığının 15,2 derece olmasının, insan kaynaklı iklim değişikliği olmadan neredeyse imkansız olduğunu belirtti. Ayrıca, geçen yıl Britanya'da hava sıcaklığına bağlı nedenlerle 4 bin 507 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
2 Ekim 2023

ABD'nin Florida eyaletinde, Florida Keys adalarında deniz suyu sıcaklığı jakuzi seviyesine ulaştı. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) göre, bu dönemde normal su sıcaklıkları 23-31 santigrat derece arasında olmalıyken, bu hafta 38,43 santigrat dereceye yükseldi. Bu durum, küresel bir rekor olabilir. Uzmanlar, bu tür şiddetli hava koşullarının artan sıklığı ve yoğunluğunun, insan kaynaklı iklim krizinin bir belirtisi olduğunu belirtiyor.
26 Temmuz 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde sıcaklıkların 2-4 derece artacağını duyurdu. Özellikle batı bölgelerinde sıcaklık artışları gözlemlenirken, doğu bölgelerinde ise kuvvetli yağışlar bekleniyor. Bu yağışlar nedeniyle sel ve dolu riski bulunmakta ve ulaşımda aksamalar yaşanabileceği uyarısı yapıldı. Yağış beklenen iller arasında Bingöl, Muş, Bitlis, Şırnak, Hakkari, Batman, Siirt ve Diyarbakır bulunuyor.
7 Mayıs 2024

İran'ın güneybatısında yer alan Huzistan eyaletindeki sekiz kentte hava sıcaklığı 50 derecenin üstüne çıktı. Huzistan Meteoroloji Genel Müdürü Muhammed Sebzehzari, yüksek sıcaklıkların önümüzdeki iki hafta boyunca devam etmeyeceğini belirtti. Ayrıca, Şuş Sağlık ve Tedavi Ağı Müdürü Yahya Meysem, son 24 saatte 16 kişinin güneş çarpması nedeniyle hastaneye başvurduğunu ve bunlardan ikisinin tedavi altına alındığını aktardı.
3 Ağustos 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün haftalık tahmin raporuna göre, Türkiye'de bir süredir devam eden yüksek sıcaklıklar mevsim normallerine dönecek ve 41 ilde kar yağışı bekleniyor. Kar yağışının Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerinde etkili olmaya başlayacağı ve 11 Ocak'tan sonra iç bölgelere doğru ilerleyeceği öngörülüyor. Kar yağışı beklenen iller arasında Afyonkarahisar, Ankara, Erzurum, Konya ve Van gibi şehirler bulunuyor.
8 Ocak 2023
İşaretlediklerim