Bloomberg ajansına konuşan işlemciler, Merkez Bankası'nın faiz kararını açıklamasından önce kamu bankalarının dolar alımı yaptığını belirtti. Alımların 23,55 TL seviyesi civarında gerçekleştiği ifade edildi. Merkez Bankası, politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltti. Kamu bankalarının bu tür döviz piyasası işlemleri hakkında herhangi bir yorum yapmadığı kaydedildi.
22 Haziran 2023

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararının altın fiyatları üzerindeki etkisi tartışılıyor. Silikon Vadisi Bankası'nın iflası ve Credit Suisse'in satın alınması sonrası ons altın fiyatı 2 bin doları aştı. Piyasalar Fed'den 25 baz puanlık artırım beklerken, yıl sonuna kadar 100 baz puan faiz indirimi beklentisi de bulunuyor. Uzmanlar, Fed'in 'güvercin' tonda bir açıklama yapması durumunda altın fiyatlarının pozitif yönde etkileneceğini öngörüyor.
22 Mart 2023

Türkiye Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu karar, ekonomide yaşanan kriz ve düşük faiz politikasının sonuçlarından sonra, piyasanın güvenini kazanmak amacıyla atılan bir adım olarak görülüyor. Uluslararası kurum ve kuruluşların çoğu bu faiz artışını doğru tahmin edemedi, sadece Bloomberg Economics ve Societe Generale bankası yüzde 15'lik artışı doğru öngördü. Diğer büyük finans kuruluşları daha yüksek bir artış bekliyordu.
22 Haziran 2023

Merkez Bankası, geçen ay gerçekleştirdiği 750 baz puanlık faiz artışının ardından bugün yeniden toplanıyor. Ekonomistler, politika faizinin 500 baz puan artırılarak yüzde 30'a çıkarılacağını tahmin ediyor. Dolar/TL, bankalararası piyasanın açılışında 27,0420 seviyesinden işlem görüyor. Ayrıca, Sermaye Piyasası Kurulu, beş şirketin sermaye artırımına onay verdi.
21 Eylül 2023

ABD'de yaşanan bankacılık krizi sırasında, First Republic Bank 11 büyük bankadan 30 milyar dolarlık mevduat desteği aldı. ABD Hazine Bakanı, Fed Başkanı ve FDIC Başkanı tarafından yapılan ortak açıklamada, bu hareketin bankacılık sisteminin dayanıklılığını gösterdiği belirtildi. Destek haberlerinin ardından First Republic Bank'ın hisseleri yüzde 10 civarında bir yükseliş gösterdi. Bankanın varlıkları ve mevduatları hakkında bilgiler de paylaşıldı.
17 Mart 2023

Merkez Bankası'nın TL mevduat hedeflerini tutturmak amacıyla bankalar arasında faiz yarışı başladı. Bazı bankalar, döviz mevduatları için yüzde 8, TL'ye dönüşümde ise yüzde 18'e varan ilave faiz ödüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, bankacılık sektöründe TL mevduat oranı yüzde 55,52 seviyesinde bulunuyor. Dövizden TL'ye dönüşümde uygulanan faizlerin toplamda yüzde 25'e kadar çıkabildiği belirtiliyor.
23 Şubat 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutma kararı aldı. Bu karar oy birliğiyle alındı ve Fed, işsizlik oranının düşük, enflasyonun ise yüksek kalmaya devam ettiğini belirtti. FOMC'nin uzun vadede maksimum istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedeflediği, bu hedeflere ulaşma konusunda risklerin dengelendiği ifade edildi. Fed Başkanı Powell, ekonominin beklendiği gibi seyretmesi durumunda bu yıl faiz indirimlerine başlamanın uygun olacağını söyledi.
31 Ocak 2024

ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyeleri ve diğer üst düzey personelin yatırım ve ticaret faaliyetlerine yönelik kısıtlamaları artıracağını duyurdu. 2022'de kabul edilen politika, FOMC'nin tarafsızlığı ve bütünlüğüne olan kamuoyu güvenini desteklemeyi amaçlıyor. Güncellenen politika, hassas bilgilere erişimi olan personelin sayısını artırarak kısıtlamaları sıkılaştırıyor ve mali açıklamaların doğruluğunu kontrol etmek için ek tedbirler getiriyor. Yeni kısıtlamalar 30 Haziran 2024'ten itibaren geçerli olacak.
1 Şubat 2024

Türkiye Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çıkarmasına rağmen, piyasalar bu artışı yetersiz buldu ve döviz kurlarında yükseliş meydana geldi. Dolar/TL kuru 25,6 seviyesine ulaşarak yeni bir rekor kırdı, Avro/TL ise 27,8 lira seviyesine ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi politikalarının fiyat ve finansal istikrarı hedeflediğini ve sürecin kademeli olarak yönetileceğini belirtti.
23 Haziran 2023

Deutsche Bank, Türkiye Merkez Bankası'nın politika faizini bu ay 250 baz puan artırarak yüzde 45'e çıkaracağını öngörüyor. Banka, asgari ücret artışının enflasyonla mücadeleyi zorlaştıracağını ve yıl sonu TÜFE beklentisinin yüzde 42 olacağını belirtiyor. Ayrıca, Mart yerel seçimlerinin mali politikalarda potansiyel gevşemeye dair belirsizlik yarattığını ifade ediyor. Deutsche Bank yetkilisi, 2024 sonunda dolar kuru tahminini 1 dolar için 36 lira olarak öngörüyor.
12 Ocak 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) beklenen faiz artırımı kararını açıklamasının ardından dolar/TL ve avro/TL kurlarında artış gözlendi. Faiz oranı 650 baz puan artırılarak yüzde 15'e çıkarıldı. Bu karar sonrasında dolar/TL 24'ü, avro/TL ise 26'yı geçti. Yeni ekonomi yönetiminin göreve başlamasıyla birlikte döviz kurlarında yaklaşık yüzde 20'lik bir artış yaşanmıştı ve kurlar bir süre sabit seyretmişti.
22 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın 2023 sonu itibarıyla net döviz pozisyonu -132 milyar dolar olarak hesaplandı, bu rakam 2013'te 50 milyar dolar seviyesindeydi. Eski Merkez Bankası baş ekonomisti Hakan Kara'nın hesaplamalarına göre, son altı ayda döviz pozisyonu 62 milyar dolar iyileşme gösterdi. Kara, bu iyileşme hızıyla devam edilirse, rezervlerin 2 yıl içinde normalleşebileceğini belirtti.
9 Ocak 2024

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın göreve atanmasının ardından, Merkez Bankası faizi 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çekti. Ancak bu artış piyasa beklentilerinin altında kaldığı için döviz kurlarında ters tepki görüldü ve dolar/TL kuru yeni bir rekor kırarak 25,46 seviyesine ulaştı. Ekonomist Tunç Şatıroğlu ve eski Merkez Bankası başekonomisti Hakan Kara, beklenti yönetiminin yetersizliğini eleştirerek, eski Merkez Bankası başkanı Naci Ağbal'ın göreve geri dönmesi çağrısında bulundu.
23 Haziran 2023

ABD'de bankacılık krizi yaşayan First Republic Bank, 2023'ün ilk çeyreğinde gelirlerinin yüzde 13,4 ve net karının yüzde 32,9 azaldığını açıkladı. Bankanın mevduatları yıllık bazda yüzde 35,5, geçen yıl sonuna göre ise yüzde 40,8 düşüş gösterdi. Banka, mevduat faaliyetlerinin 27 Mart haftasından itibaren istikrar kazandığını ve 21 Nisan'a kadar sabit kaldığını belirtti. Mart ayında yaşanan banka iflasları sonrası benzeri görülmemiş mevduat çıkışları yaşandığı ve bankanın likidite sağlamak için harekete geçtiği ifade edildi.
25 Nisan 2023

ABD Hazine Bakanlığı'nın verilerine göre, ülkenin borcu 33,04 trilyon dolara ulaştı. Bu durum, ABD Kongresi'nin 2023 mali yılının sona ereceği eylül sonunda yeni bir geçici bütçeyi geçirerek hükümetin kapanmasını önlemeye çalıştığı bir dönemde gerçekleşti. Peter G. Peterson Vakfı Üst Yöneticisi Michael Peterson, ABD'nin milli borcunun trilyonlarca dolar artmaya devam ettiğini belirtti. ABD, 19 Ocak'ta 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşmıştı ve limiti aşmamak için olağanüstü önlemler almıştı.
19 Eylül 2023

Merkez Bankası, seçimler öncesinde faiz indirimine yönelik bir açıklama yaparken, bankaların mevduat faizlerinde artışa gitmesine yol açan 'üç ay' kuralını getirdi. Bu kural sonrasında bazı bankaların mevduat faiz oranları yüzde 30'u aştı. Vatandaşlar, ekonomi politikaları nedeniyle birikimlerini dövizde tutmayı sürdürürken, Merkez Bankası liralaşma stratejisi çerçevesinde döviz hesaplarının TL'ye dönüştürülmesi için bankaları teşvik ediyor. Ayrıca, Merkez Bankası ticari kredi maliyetlerini artıran uygulamalara son verilmesini istedi ve aksi takdirde düzenleme yapabileceğini belirtti.
20 Ocak 2023

Türkiye'de dolar/TL kuru son zamanlarda yüksek seviyelerde seyretmekte ve ekonomi yönetimi çeşitli düzenlemeler yapmaktadır. Bu kapsamda, Merkez Bankası bankalara, kredi bakiyesi 5 milyon TL ve üzeri olan şirketlerin döviz pozisyonlarını aylık olarak kendilerine raporlama talimatı verdi. Ayrıca, ticari kurumsal müşteriler için günlük döviz alım limiti 2,5 milyon dolara düşürüldü ve yurt dışı para transferlerine yüzde 5 komisyon getirildi.
21 Mart 2023

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 30'dan yüzde 35'e yükseltme kararı sonrası döviz kurları gerilerken, Borsa İstanbul'daki yükseliş hızlandı. Dolar/TL kuru 28.47 seviyesinden 28.17'ye, avro/TL kuru ise 30,05 bandından 29.67 seviyesine geriledi. BIST 100 endeksi 7591 puandan 7648 puana kadar çıktı. Yeni ekonomi yönetiminin 'normalleştirme' politikaları ve Merkez Bankası'nın faiz artırması bekleniyordu. Ancak, ilk iki toplantıda yapılan faiz artışı ekonomistlerce yetersiz ve eksik bulundu.
26 Ekim 2023

Bloomberg'in hesaplarına göre, Türkiye Merkez Bankası'nın Aralık 2021'den Haziran 2023'e kadar döviz kurlarını sabit tutmak amacıyla yaptığı 'arka kapı' müdahalelerin toplam maliyeti 199 milyar dolara ulaştı. Bu müdahalelerin en yoğun yaşandığı dönem, seçim yarışının kızıştığı nisan ve mayıs ayları olup, bu dönemde 52 milyar dolarlık bir müdahale gerçekleşti. Muhalefet partileri, özellikle CHP, Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinden satılan 128 milyar doların akıbetinin bilinmediğini iddia ediyor. Bloomberg ekonomisti Selva Baziki, bu müdahalelerin aylık ortalama 12 milyar dolar olduğunu belirtiyor.
13 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın beklenenden düşük bir faiz artışı yapmasının ardından dolar/TL kuru yükselişe geçti ve gece saatlerinde 25,46'ya ulaşarak yeni bir rekor kırdı. Yeni ekonomi yönetiminin göreve başlamasıyla birlikte dolar ve avro kurlarında yaklaşık yüzde 20'lik bir artış yaşanmıştı. Faiz artışının ardından dolar/TL kuru kısa sürede 24'ü aşarken, avro/TL kuru da 27,88 seviyesini gördü.
23 Haziran 2023
İşaretlediklerim