İsrail ordusu, Gazze Şeridi sınırında kontrolü tamamen sağladığını ve İsrail içinde silahlı Filistinli unsurların kalmadığından neredeyse emin olduğunu açıkladı. Bu durum, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla başlattığı kapsamlı saldırının ardından geldi. İsrail, hava bombardımanını yoğunlaştırırken bir yandan da kara harekatına hazırlanıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ı IŞİD'le bir tutarak 'onlarca yıl unutamayacağı bir bedel ödeteceklerini' söyledi.
10 Ekim 2023

Evren Barış Yavuz, İsrail ile yapılan ticaret üzerine yaptığı bir paylaşım sonrası gözaltına alındı ve sonrasında tutuklandı. Yavuz, Gazze'de devam eden saldırılar nedeniyle Türkiye'de İsrail ile ticaretin durdurulması yönünde kamuoyunda baskı oluştuğunu ve hükümetin bu ticareti özel şirketlere atfettiğini belirtmişti. Yavuz'un dikkat çektiği jet yakıtı ticareti, Ticaret Bakanlığı'nın İsrail'e ihraç edilen 54 ürüne getirdiği kısıtlamalar arasında yer alıyordu. Yavuz'un gözaltına alınmasına, paylaşımında kullandığı ve Bayraktar ailesi üyelerinin olduğu bir fotoğrafın da etkisi oldu.
13 Nisan 2024

Türkiye, Gazze Şeridi'ndeki Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'ne İsrail ordusu tarafından düzenlenen saldırıyı kınadı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, hastanenin koordinatlarının dahil olduğu gerekli tüm bilgilerin İsrail makamlarıyla paylaşıldığı belirtildi. Açıklamada, Gazze'deki Filistin halkını temel haklarından mahrum bırakmayı amaçlayan kuşatma ve bu saldırının uluslararası hukuku ihlal ettiği ifade edildi.
30 Ekim 2023

Türkiye, İsrail ile olan ticari ilişkilerini geçici olarak durdurdu ve bu karar, İsrail'e ihracat yapan Türk firmalarını zor durumda bıraktı. Firmalar, taahhütlerini yerine getirebilmek için Mısır ve Lübnan gibi üçüncü ülkeler üzerinden mal sevkiyatı yapmayı değerlendiriyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi ve diğer sektör temsilcileri, bu durumun ihracat rakamlarına olumsuz yansıyacağını ve firmaların büyük kayıplar yaşayabileceğini belirtiyor. Ayrıca, Avrupalı firmaların Türk ihracatçılarına İsrail'e ürün gönderme konusunda aracılık teklifleri yaptığı bildiriliyor.
6 Mayıs 2024

Gazze'de beş aydır süren savaşa rağmen, Türkiye'nin İsrail ile ticareti kesintisiz devam ediyor. Ocak ayında Türkiye'nin İsrail'e ihracatı 350 milyon dolar, İsrail'den ithalatı ise 141 milyon dolar olarak kaydedildi. İki ülke arasındaki ticarette plastik ve mamulleri, kara taşıtları, elektrikli makineler ve demir çelik gibi ürünler öne çıkıyor. Bu durum, Türkiye'nin dış politikadaki sert tutumuna rağmen ekonomik ilişkilerin devam ettiğini gösteriyor.
29 Şubat 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Maliye, Savunma ve Ulusal Güvenlik Bakanlıklarına binlerce gözaltı yerinin acilen hazırlanması talimatı verdi. Bu talimat, İsrail ordusu ve İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet'in Gazze ve Batı Şeria'da 2024 yılı boyunca binlerce kişinin alıkonulacağı ve gözaltına alınacağı yönündeki değerlendirmesinin ardından geldi. 7 Ekim'den bu yana Gazze ve Batı Şeria'da gözaltına alınan Filistinlilerin sayısı 7 bin 505'e yükseldi, İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısı ise 31 bin 45'e ulaştı.
11 Mart 2024

Türkiye'nin İsrail'e ihracat yasağı getirmesi sonucunda, bu durumdan etkilenen Türk ihracatçılarının yükümlülüklerini yerine getirememeleri, mücbir sebep olarak kabul edilecek. Milletlerarası Ticaret Odası'nın mücbir sebep klozuna göre, savaş, iç savaş, ambargo gibi durumlar mücbir sebep olarak sayılmaktadır. İhracat yasağı da bu kapsamda değerlendirilerek, ihracatçıların bu durumdan kaynaklı sorumlulukları ortadan kalkacak.
7 Mayıs 2024

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'deki bir hastane saldırısında 471 kişinin hayatını kaybettiğini ve 314 kişinin yaralandığını bildirdi. İsrail, saldırıdan İslami Cihad'ı sorumlu tutarken, İslami Cihad iddiayı reddetti. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında toplamda 3 bin 478 Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve 12 bin 65 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail'in Gazze'ye su, gıda ve yakıt ikmalini kestiği ve bölgenin tahliye edilmesini istediği belirtildi.
18 Ekim 2023

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas'a karşı tam taarruza geçtiklerini belirtti. Gazze'nin asla eskisi gibi olmayacağını ifade eden Gallant, tüm kısıtlamaları kaldırdıklarını ve Gazze Şeridi sınırını kontrol altına aldıklarını söyledi. İsrail, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısına karşılık olarak 'Demir Kılıçlar' harekatını başlatmış ve Gazze Şeridi'ni dört gündür yoğun biçimde bombalıyor.
11 Ekim 2023

İsrail devlet televizyonu KAN, İsrail ordusunun Hamas ile esir takası anlaşmasını kabul ettiğini bildirdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, rehinelerin aşamalı olarak serbest bırakılacağını ve Hamas ile savaşın devam edeceğini açıkladı. Anlaşma kapsamında ilk etapta 80 kişi serbest bırakılacak ve her İsrailli rehine karşılığında 3 Filistinli tutuklu serbest kalacak. Dört günlük bir ateşkes uygulanacak ve Gazze'ye yakıt ile yardım desteği sağlanacak.
21 Kasım 2023

Türkiye'nin Gazze'ye havadan insani yardım gönderme talebi, İsrail tarafından reddedildi. Bu kararın ardından Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'e karşı 'bir dizi yeni tedbir' alınacağını duyurdu. Bu gelişme, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde yeni bir gerilim noktası oluşturabilir.
8 Nisan 2024

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar'ın istişarelerde bulunmak üzere Ankara'ya çağrıldığını duyurdu. Bu karar, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve insani yardım girişine izin vermemesi nedeniyle alındı. İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonucunda binlerce Filistinli hayatını kaybetti ve yaralandı. İsrail ayrıca Gazze'deki en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi'ni de hedef aldı.
4 Kasım 2023

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Gazze Şeridi'nde, özellikle de Refah'ta durumun çok vahim olduğunu belirterek, İsrail'e geçici tedbirleri derhal ve etkin şekilde uygulaması gerektiğini açıkladı. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin talebi üzerine, İsrail'in Gazze'de işlediği fiillerin 1948 tarihli Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle dava açıldı ve UAD, İsrail'in bu tedbir kararlarına uyması gerektiğini vurguladı. Divan, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin güvenliğini sağlama yükümlülüğü olduğunu ve Soykırım Sözleşmesi'ne tam olarak uyması gerektiğini belirtti.
17 Şubat 2024

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi'nin tamamen kuşatılması için emir verdiğini açıkladı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzettin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmasının ardından geldi. Gallant, Gazze Şeridi'nde elektrik, yiyecek ve yakıt olmayacağını belirtti.
9 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yakıt tedarik edilmeyeceğini açıkladı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. İsrail, Gazze'ye giden elektrik, su ve yakıtı kesmişti. Birleşmiş Milletler (BM), Gazze Şeridi'ne yakıt sağlanmazsa, faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalacaklarını ve insanların ölebileceği uyarısını yapmıştı.
24 Ekim 2023

İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde toplam 29 bin hedefi bombaladığını açıkladı. Saldırılar, İsrail savaş uçakları, askeri helikopterler ve insansız hava araçları tarafından gerçekleştirildi. Bu saldırılar, Hamas'ın İsrail'e yönelik kapsamlı saldırılarına yanıt olarak yapıldı. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 29 bin 92 Filistinli hayatını kaybetti, 69 bin 28 kişi yaralandı.
20 Şubat 2024

İsrail'in aşırı sağcı ulusal güvenlik bakanı Itamar Ben Gvir, Batı Şeria'da halka yeni cezalar verilmesini ve İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin idam edilmesini talep etti. Bu açıklama, El Halil kentinde İsrail polisinin bulunduğu araca yapılan silahlı saldırının ardından geldi. Ben Gvir, Batı Şeria'da daha fazla askeri kontrol noktası kurulmasını ve Filistinlilerin sokaklarda dolaşmasına izin verilmemesini istedi. Ayrıca, Filistin yönetimini terörü teşvik etmekle suçladı.
1 Eylül 2024

Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), Güney Afrika'nın İsrail'in Gazze'deki Refah saldırılarının durdurulması talebini değerlendirdi ve İsrail'in saldırıları derhal durdurması gerektiğine karar verdi. Mahkeme Başkanı Nawaf Salam, Gazze'deki insanların yaşam koşullarının daha da kötüleştiğini ve insani durumun felaket boyutuna ulaştığını belirtti. İsrail'in saldırılarında ölen Filistinli sayısının 35 bin 647'ye çıktığı ve dört gazetecinin daha öldürüldüğü bildirildi. İsrail, saldırıların sınırlı olacağını belirtse de ateşkes niyetinde olmadığını açıkladı.
24 Mayıs 2024

Gazze Medya Ofisi Genel Müdürü İsmail es-Sevabite, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 6 bin 500 kişinin kayıp olduğunu belirtti. İsrail ile Hamas arasında dört günlük 'insani ara' verilmesi konusunda anlaşma sağlanmış ve bu süreçte 81 İsrailli rehine ile 240 Filistinli mahkum serbest bırakılmıştı. Ancak 'insani ara'nın sona ermesiyle İsrail saldırılarına devam etti ve Gazzeli yetkililere göre ateşkes sonrası 178 Filistinli öldürüldü.
2 Aralık 2023

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze Şeridi'ndeki tüm hastanelerde yakıt rezervlerinin yaklaşık 24 saat yetebileceği uyarısında bulundu. Yedek trafoların durması binlerce insanın hayatını tehlikeye atabilir. BM Filistin İnsani İşler Koordinatörü Lynn Hastings, Gazze'deki durumun ciddiyeti ve temel tedariklerin tükenmesi konusunda uyardı. İsrail-Filistin çatışması devam ederken, Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atıldı ve İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne saldırı başlattı.
16 Ekim 2023
İşaretlediklerim