Türk Psikologlar Derneği, Ankara'nın Altındağ ilçesinde sahipsiz köpeklerin öldürülmesi üzerine, belediyelere köpek öldürme yetkisi veren yasanın iptal edilmesini talep etti. Dernek, bu yasanın şiddete eğilimli kişileri cesaretlendirdiğini ve daha korkunç şiddet olaylarının habercisi olabileceğini belirtti. Altındağ Belediyesi ise köpeklerin doğal yollardan öldüğünü ileri sürdü. Sosyal medyada büyük tepki çeken olay, derin travmatik etkiler yarattı.
9 Ağustos 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sokak köpeklerinin uyutulmasına ilişkin düzenlemenin sebepsiz yere hayvan öldürmeyi içermediğini belirtti. TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edilen düzenleme, sivil toplum örgütleri ve hayvan hakları savunucularının tepkisini çekti. Bakan Tunç, düzenlemenin insan sağlığına zarar veren hayvanlarla ilgili tedbirler içerdiğini ve eleştirilerin siyasi amaçlı olduğunu savundu. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise uyutma işlemini gerçekleştirmeyen kamu ve belediye görevlilerine hapis cezası verileceğini açıkladı.
24 Temmuz 2024

Bolu'da D-100 kara yolu kenarındaki atıl durumdaki bir dinlenme tesisinin yanında üç köpek iğneyle öldürülmüş halde bulundu. Bu olay, sokak köpeklerini 'uyutma'yı içeren tartışmalı kanun teklifinin Meclis'ten geçmesinin ardından meydana geldi. Daha önce de Niğde, Ankara Altındağ ve Edirne'de benzer köpek ölümleri yaşanmıştı. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.
15 Ağustos 2024

Van'ın İpekyolu ilçesinde 9 yaşındaki Mete Durna, oyun oynarken bir köpeğin saldırısına uğrayarak ağır yaralandı ve yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Olayın ardından Van başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı ve köpeğin sahibi gözaltına alındı. Köpek, belediye ekiplerince yakalanarak hayvan bakım merkezine götürüldü. Emniyet Müdürlüğü, köpeğin 25 Ocak'ta sahiplendirildiğini ve olay günü sokağa bırakıldığını tespit etti.
30 Ocak 2023

Ankara'nın Sincan ilçesinde, Zeliha Yağmur isimli kadın, oğlu Sefa Yağmur tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Anne ve oğul arasında çıkan tartışmanın kavgaya dönüşmesi sonucu yaşanan olayda, zanlı olay yerinden ayrılamadan Sincan İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği Ekipleri tarafından yakalandı.
27 Haziran 2023

Eski başbakan yardımcısı Abdüllatif Şener’in oğlu Bedirhan Şener, Ankara'da anneannesi Leyla Çetiner’i rehin alarak öldürdü. Olay, Ayrancı Mahallesi'ndeki evlerinde çıkan bir tartışma sırasında gerçekleşti. Abdüllatif Şener, oğlunun psikolojik sorunları olduğunu ve olayın vahim olduğunu belirtti. Bedirhan Şener, polis tarafından gözaltına alındı.
31 Temmuz 2024

Zeynep Altıok Akatlı, Cumhurbaşkanının sokak köpeklerine yönelik politikalarını sert bir dille eleştiriyor. Akatlı, Cumhurbaşkanının sokak köpekleri konusunu ülkenin en önemli gündemi haline getirdiğini ve bu konuda bir katliam planı olduğunu iddia ediyor. Ayrıca, sosyal medyada köpeklerin çocuklara saldırdığına dair listeler yayınlayan trollerin bu planı desteklediğini belirtiyor. Akatlı, bilimsel ve insani çözümler yerine katliam çağrısı yapanları eleştiriyor ve tarih boyunca İstanbul'da yaşanan köpek itlaflarını hatırlatıyor.
23 Mayıs 2024

Ankara'nın Polatlı ilçesinde bir köpeği işkence ederek öldüren kişi tutuklandı. Çimenceğiz Mahallesi'nde yaşanan olayın görüntüleri kamuoyunda büyük tepki topladı. Polatlı Kaymakamlığı, olayla ilgili başsavcılığa bilgi verildiğini ve ilçe jandarma komutanlığının araştırma yaptığını açıkladı. Şüpheli S.M.A. gözaltına alındıktan sonra mahkemece cezaevine gönderildi.
31 Ağustos 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sokak köpeklerini uyutmayı öngören kanuna uymayacak belediyeleri yaptırımla tehdit etti. CHP, bu yasayı uygulamayacaklarını ve Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini açıkladı. Yumaklı, yasada hayvanlara işkence edilmesine dair bir madde olmadığını ve belediyelerin bu yasayı çarpıttığını belirtti. Ayrıca, yasayı uygulamayan belediyelere hapis cezası gibi yaptırımlar uygulanacağını söyledi.
15 Ağustos 2024

Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Altındağ Belediyesi'ne bağlı bir barınakta çok sayıda köpek öldürüldü. Olay, sokak köpeklerini 'uyutma' yasasının yürürlüğe girmesinin ardından meydana geldi. Hayvanseverler, bazı köpeklerin gömüldüğünü ve poşetler içinde çukurlara atıldığını tespit etti. Ankara Büyükşehir Belediyesi, olayın kendi sorumluluk alanlarında olmadığını belirterek, katliamın takipçisi olacaklarını açıkladı.
9 Ağustos 2024

Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin soruşturmada görev alan dönemin polis müdür yardımcısı Kerem Gökay Öner, azmettirici Tolgahan Demirbaş’ın yakalanma tutanağının gerçeğe aykırı düzenlendiği gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu. Öner, Demirbaş’ın sokakta değil, dönemin MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz’un evinde gözaltına alındığını belirtti. Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş, cinayetten MHP milletvekilleri İzzet Ulvi Yönter ve Semih Yalçın’ı sorumlu tuttu.
4 Temmuz 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da öldürülen eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş'i ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, Ayşe Ateş'e Sinan Ateş'in hesabını beraber sorma sözü verdi. Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Cinayetle ilgili soruşturma kapsamında MHP'li isimler dahil 21 kişi tutuklanmış, soruşturma dosyasında önemli delillerden biri olan bir tutanak kaybolmuştu.
23 Mart 2023

Adana'nın Yüreğir ilçesinde, Muhammet Ali Binen isimli genç, aralarında husumet olduğu iddia edilen arkadaşları Tugay Kopal ve Mahir Palamut'u pompalı tüfekle vurdu. Saldırı sonrası Binen, olay yerinde kendisine de ateş ederek yaşamına son verdi. Olayın ardından bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Kopal ve Binen'in olay yerinde hayatını kaybettiği, ağır yaralanan Palamut'un ise hastanede yaşamını yitirdiği belirtildi.
25 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, başıboş köpekleri sahiplenme kampanyasına sanatçılar, dernekler ve medya mensuplarından güçlü destek beklediklerini belirtti. TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edilen ve sokak köpeklerinin uyutulmasını öngören kanun teklifi, sivil toplum örgütleri ve hayvan hakları savunucularının tepkisine neden oldu. Erdoğan, kanun teklifinin Meclis tatile girmeden yasalaşacağını ve sokakların güvenli hale getirileceğini ifade etti.
24 Temmuz 2024

Ankara’nın Altındağ ilçesindeki Ulus Meydanı’nda toplanan hayvanseverler, köpeklerin öldürülmesine karşı bir eylem düzenledi. Doğa, İnsan, Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Tülay Danacıoğlu, sahipsiz köpeklerin toplatılmasının ve barınaklarda tutulmasının hayvanların doğal yaşam hakkına aykırı olduğunu belirtti. Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu’ndan Haydan Özkan ise kısırlaştırmanın önemine dikkat çekerek, çözümün doğumu engellemek olduğunu vurguladı. Eylemde, belediyelerin gönüllü hayvanseverlerle işbirliği yaparak kısırlaştırma seferberliği başlatması gerektiği ifade edildi.
30 Haziran 2024

Zülal Kalkandelen, AKP'nin hayvan hakları yasası üzerinden köpekleri yok etmeyi ve bu süreçte ihale rantına el koymayı amaçladığını iddia ediyor. Kalkandelen, yasa teklifinden ötenazinin çıkarılmasının toplumsal tepkiyi bastırmak için yapıldığını, ancak köpeklerin başka yöntemlerle öldürülebileceğini belirtiyor. Ayrıca, barınak inşaatları için ormanların yapılaşmaya açılmasının planlandığını ve bu süreçte demokratik toplum temsilcilerinin toplantılara alınmadığını vurguluyor.
24 Temmuz 2024

Ankara'da öldürülen Ülkü Ocakları eski başkanı Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş, MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın cinayetle ilgili yaptığı açıklamaları eleştirdi. Ayşe Ateş, eşinin ölümünün siyaset aracı olarak kullanıldığını ve çocuklar üzerinden duygu sömürüsü yapıldığını ifade etti. Sinan Ateş'in cinayetiyle ilgili soruşturma kapsamında MHP'li isimler dahil 18 kişi tutuklanmış, ancak tetikçi olduğu belirtilen Eray Özyağcı henüz yakalanamamıştı. Ayşe Ateş, gerçeklerin ortaya çıkmasını ve adaletin sağlanmasını beklediğini belirtti.
27 Ocak 2023

AKP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, Osman Kavala'ya destek açıklamaları nedeniyle İyi Parti Adana Milletvekili olan kardeşi Ayyüce Türkeş'in tepkisine yanıt verdi. Tuğrul Türkeş, Kavala'yı ziyaret edeceğini ve bunun gerçek milliyetçilik olduğunu belirtti. Ayyüce Türkeş ise bu açıklamalara sosyal medya üzerinden sert tepki gösterdi ve babaları Alparslan Türkeş'in mirasının yanlış temsil edildiğini savundu. Tuğrul Türkeş, konunun ailevi boyutlara çekilmesinin meseleyi özünden uzaklaştıracağını ifade etti.
21 Temmuz 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), sokak köpeklerini 'uyutma'yı içeren ve 30 Temmuz'da Meclis'ten geçen tartışmalı kanun teklifini esastan incelemeye karar verdi. Kanunun 2 Ağustos'ta yürürlüğe girmesinin ardından Niğde ve Ankara Altındağ'da çok sayıda köpek ölü bulunmuştu. CHP, 15 Ağustos'ta kanunun 17 maddesinden 16'sının iptali ve yürürlüğünün durdurulması için AYM'ye başvurmuştu. AYM, başvuruyu eksiksiz buldu ve davanın esastan görülmesine karar verdi.
5 Eylül 2024

Edirne Uzunköprü'de belediyeye ait çöp depolama alanında yaklaşık 15 köpek ölü olarak bulundu. Bu olay, sokak köpeklerini 'uyutma' konusundaki tartışmalı kanun teklifinin Meclis'ten geçmesinin ardından yaşandı. Uzunköprü Belediyesi, hayvanların sahipsiz kişilerce öldürüldüğünü öne sürerek savcılığa suç duyurusunda bulundu. Benzer köpek ölümleri daha önce Niğde ve Ankara Altındağ'da da görülmüştü.
12 Ağustos 2024
İşaretlediklerim