Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yayınladığı 'Bay Kemal'in Tahtası' adlı video serisinin dokuzuncu bölümünde Türkiye'nin ekonomik ve teknolojik dönüşümüne dair planlarını anlattı. Yapay zeka, robotlaşma, dijital teknolojiler ve yenilenebilir enerjiye geçiş gibi konulara değinen Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin bu alanlarda gelişerek dünya ligine taşınması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, enerji ithalatı faturasını azaltmayı ve Türkiye'yi enerji depolama, işleme ve dağıtım merkezi haline getirmeyi hedeflediğini belirtti.
11 Mayıs 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, memurların maaşlarının asgari ücretle olan oranının düştüğünü belirterek, iktidara gelmeleri durumunda en düşük memur maaşını asgari ücretin 2,5 katına çıkaracaklarını söyledi. Ayrıca, polislerin çalışma saatlerinin düşürülmesi, 100 bin öğretmen ve güvenlik görevlisinin atanması ve öğretmenler arasındaki sözleşmeli, ücretli ve kadrolu ayrımının kaldırılması gibi vaatlerde bulundu.
5 Mayıs 2023

Yapı Kredi, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında 0-6 yaş arası çocukların ve ebeveynlerinin gelişimini desteklemek amacıyla 'Yarınlara Kartopu' projesini hayata geçirdi. Proje, çocukların sosyal, duygusal, fiziksel ve bilişsel becerilerini geliştirmeyi ve ebeveynleri bilinçlendirmeyi hedefliyor. Prof. Dr. Selçuk Şirin ve bir ekip tarafından hazırlanan eğitim içerikleri ve setleri, özellikle sosyo-ekonomik olarak dezavantajlı ve deprem afetinden etkilenen çocuklara yönelik. Yapı Kredi Gönüllüleri de sahada çocuklarla etkinlik yaparak projeye destek veriyor.
13 Kasım 2023

Japonya, Rusya'nın saldırıları sonucu ekonomik zorluklar yaşayan Ukrayna'nın 7,8 milyar yen (60 milyon dolar) tutarındaki borcunu erteledi. Japonya Dışişleri Bakanlığı ve Ukrayna Maliye Bakanı arasında yapılan görüşmeler sonucunda, borcun Haziran 2027'den itibaren 10 taksit halinde ödenmesi kararlaştırıldı. Japonya, G7 ülkeleri ve uluslararası toplumla işbirliği yaparak Ukrayna'ya destek vermeye devam edeceğini açıkladı.
18 Ocak 2023

Avrupa'da birçok bankanın desteklediği Avrupa Ödeme Girişimi (EPI), anında ödeme hizmeti sunmayı hedefleyen bir platform geliştiriyor. EPI'nin bu girişimi, Visa ve Mastercard'a bir alternatif oluşturmayı amaçlıyor ve 2023 sonunda Fransa ve Almanya'da pilot olarak başlatılacak. Daha sonra 2024'ün başlarında geniş bir pazara açılacak. Girişim, çevrim içi ve mobil alışveriş ödemeleri, abonelik taksitleri gibi hizmetleri de içerecek şekilde zamanla genişletilecek.
25 Nisan 2023

Boyner Group Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın kredi kartı harcamalarındaki artışa dikkat çekerek düzenleme yapılması gerektiğini belirtmesinin ardından, kredi kartı kullanımına kısıtlama getirilmesine karşı çıktı. Linkedin hesabından bir paylaşım yapan Boyner, nakit paranın ortadan kaldırılmasının, vergi kaçağını önleyeceğini ve bankacılık sistemi dışında kalanların sisteme dahil olmasını sağlayacağını savundu. Boyner, bu yaklaşımın aynı zamanda vergi gelirlerini artırmanın pratik yollarından biri olduğunu belirtti.
16 Şubat 2024

Murat Muratoğlu'nun yazısında, seçim öncesi kredi kartlarına limit kısıtlaması ve yeni düzenleme geleceğinin açıklanması sonucu kredi kartı harcamalarının arttığı belirtiliyor. Faiz artırımının yasaklanmasıyla birlikte kredi kartlarının faizsiz kredi gibi kullanıldığı, ancak bu durumun seçime kadar sürmediği, bankaların kredi kartı nakit avans taksit sayısını üçe düşürdüğü ve bu değişikliğin herhangi bir açıklama yapılmadan gerçekleştiği ifade ediliyor. Yazıda, finansal kuruluşlar üzerinde büyük bir baskı olduğu ve bankaların aslında kredi kartı kullanımını teşvik ettiği ancak mevcut durumda farklı bir yol izlediği vurgulanıyor.
12 Mart 2024

Can Ataklı, kredi kartlarının hem Türkiye'de hem de gelişmiş ülkelerdeki kullanım alışkanlıklarını karşılaştırıyor. Gelişmiş ülkelerde insanlar gelirlerine uygun harcamalar yaparken, Türkiye'de birçok kişi günlük ihtiyaçlarını ve yaşamını sürdürebilmek için kredi kartına başvuruyor. Bu durum, milyonlarca kişinin ekonomik olarak güvende olmadığını ve borçlanarak yaşamak zorunda kaldığını gösteriyor. Ataklı, bu kısır döngünün sonuçlarını ve insanların borçlarını kapatmak için varlıklarını satma noktasına geldiklerini vurguluyor.
14 Şubat 2024

Yalçın Karatepe, seçimlerin ardından hükümetin faizleri ve vergileri artırma planları olduğunu belirtiyor. Seçim öncesinde faiz artışına cesaret edilemeyeceğini, ancak 31 Mart sonrasında faizlerin artırılacağını ve bu durumun yurtiçi talebi kısmak için yapıldığını ifade ediyor. Ayrıca, bütçe dengesini sağlamak adına vergi oranlarında da artışa gidileceğini, bu durumun enflasyonu daha da artıracağını ve vatandaşın yoksullaşmasına neden olacağını öne sürüyor.
23 Şubat 2024

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, üç ay boyunca peş peşe sadece asgari ödeme yapılan kredi kartlarının kapatılacağı iddiasının doğru olmadığını açıkladı. Açıklamada, yönetmelik gereği bir takvim yılı içerisinde asgari ödeme tutarı toplam üç kez ödenmeyen kredi kartlarının nakit kullanımına kapatıldığı hatırlatıldı. Üst üste üç kez asgari ödeme tutarı ödenmeyen kredi kartlarının ise hem nakit kullanımına hem de mal ve hizmet alımına kapatıldığı belirtildi.
1 Haziran 2024

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) olan borçları için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'na 24 çözüm önerisi sundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın belediyelerin prim borçlarının tahsil edilmesi gerektiğini belirtmesinin ardından, bazı belediyelere ihbarname gönderilmiş ve haciz işlemleri başlatılmıştı. TBB'nin önerileri arasında borç yapılandırması, belediyelere vergi ve harç tarifesi belirleme yetkisi verilmesi ve belediyelerin mali yüklerinin hafifletilmesi gibi maddeler yer alıyor.
7 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanı göreve geldikten sonra KDV oranlarını yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkardı ve seçim sonrası için KDV ve ÖTV'de daha fazla artış yapılacağını ima etti. Ayrıca, bakan bütçeden yeni yatırımların bir süre yapılmayacağını duyurdu. Esfender Korkmaz, devletin altyapı yatırımlarını durdurmasının ve tüketim vergilerini artırmasının üretimi ve mal arzını daraltacağını, bu durumun da fiyatları artıracağını belirtti. Korkmaz'a göre, çözüm vergileri artırmak değil, kamu harcamalarında popülizmi, lüksü ve yolsuzluğu azaltmaktır.
20 Mart 2024

Aziz Yıldırım, Fenerbahçe başkanlığına aday olduğunu ve kulübün mali sorunlarını çözmek için bir planı olduğunu açıkladı. Yıldırım, kulübün bankalara olan borcunu arsaları değerlendirerek kapatmayı ve stadyum kapasitesini artırmayı hedefliyor. Ayrıca, Yıldırım, Ali Koç döneminde kulübe hiçbir mal varlığı katılmadığını ve mevcut yönetimin tesislerde bakım onarım yapmadığını iddia etti. Yıldırım, seçimi kazandıkları takdirde Fenerbahçe'ye 70 milyon euro kazandıracak projeler gerçekleştireceklerini belirtti.
31 Mayıs 2024

Esfender Korkmaz, CHP'nin ekonomik krizle ilgili önerilerinin eksik ve yanlış olduğunu savundu. Vergi artışlarının krizi derinleştireceğini ve yatırımları olumsuz etkileyeceğini belirtti. Ayrıca, tüketici kredilerindeki faiz oranlarının yüksek olmadığını ve devlet yardımlarının daha adil dağıtılması gerektiğini vurguladı. Korkmaz, CHP'nin krizden çıkış için somut bir plan sunmadığını eleştirdi.
26 Haziran 2024

İbrahim Ekinci'nin yazısına göre, Türkiye 2023 yılında borç ödemelerinde bir ilk yaşadı; ödenen faiz miktarı anaparayı aştı. Devlet, 100 TL'lik anapara borcuna karşılık 109,5 TL faiz ödemesi yapmış. Toplamda, 616,2 milyar TL ana para ödemesine karşın, 674,6 milyar TL faiz ödemesi gerçekleştirilmiş. Ekinci, bu durumu 'faiz lobisine' ödenen faizler ve vatandaşın alın terinin şirketlere ucuz kredi olarak dönüşmesi şeklinde eleştiriyor.
23 Şubat 2024

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yüksek enflasyon nedeniyle zor günler geçiren esnafın rahatlaması için yeni bir borç yapılandırmasına ihtiyaç olduğunu belirtti. Palandöken, vergi, trafik ve SGK prim borçları gibi devlete olan borçlarda kapsamlı ve uzun vadeli bir yapılandırmanın şart olduğunu vurguladı. Bu yapılandırmanın hem esnafın borçtan kurtulmasını hem de istihdamın hareketlenmesini sağlayacağını ifade etti. Ayrıca, 2023 yılında sağlanan 156 milyar liralık gelirin çok daha üstünde bir gelir elde edilebileceğini belirtti.
13 Temmuz 2024

Tüketiciler Derneği Başkanı Levent Küçük, özel bankaların kredi kartı aidatlarında yüzde 70'e varan oranlarda zam yaptığını belirtti. Banka aidatlarının 400 ile 1500 lira arasında değiştiğini ve bu yıl özellikle özel bankaların aidatlara yüzde 50 ile 70 arasında zam yansıttığını ifade etti. Küçük, vatandaşlardan alınan aidatların kaldırılması gerektiğini, bankaların alışverişlerden zaten komisyon kazandığını ve bankaların aidatsız kart seçeneği sunma yükümlülüğünü yerine getirmediğini vurguladı.
27 Şubat 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin yaşadığı 14'üncü krizin ekonomik, siyasi ve sosyal alanlarda farklı olduğunu ve bu nedenle IMF ile yapılabilecek bir anlaşmanın krizi çözemeyeceğini belirtiyor. Türkiye'nin siyasi ve sosyal sorunları çözmeden IMF ile anlaşma yapmasının mümkün olmadığını ve mevcut iktidarın demokrasi ve hukuk alanında geri dönüş yapması gerektiğini ifade ediyor. Korkmaz, en akılcı çözümün siyasi iktidarın değişmesi olduğunu vurguluyor.
6 Mart 2024

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, ticari kredi kartlarında taksit sayısının artırılmasının üretime ve ticarete olumlu etkileri olacağını belirtti. Bireysel ve ticari kredi kartlarının ayrı ele alınması gerektiğini vurgulayan Baran, çekin itibarının azalması ve kullanımının gerilemesi nedeniyle ticari kredi kartlarının öneminin arttığını ifade etti. Ayrıca, inşaat malzemelerinin temininde yaşanan güçlükler ve deprem bölgesindeki yeniden yapılanma sürecinde ticari kredi kartı kullanımının önemine dikkat çekti.
18 Şubat 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen bir toplantıda, üç kamu bankasının kredi kartı komisyon oranlarında indirime gittiğini duyurdu. Bu indirim, Bankalar Birliği ile yapılan toplantının ardından, banka kartı komisyon oranlarını ve akaryakıt istasyonlarındaki komisyon oranlarını düşürme kararı olarak alındı. Ziraat Bankası, banka kartı komisyon oranını aylık yüzde 2,39'a ve akaryakıt istasyonlarındaki oranı yüzde 2,25'e düşürdü. Ayrıca, post makinelerindeki aylık ücretlendirmeyi yüzde 50 indirdi.
17 Şubat 2024
İşaretlediklerim