ABD Başkanı Joe Biden’ın yapay zeka tarafından oluşturulmuş sesiyle seçmenleri arayan Steven Kramer adlı kişiye 6 milyon dolar ceza verildi. Kramer, sahte kimlik oluşturmak ve seçmenleri kandırmakla suçlandı. Federal İletişim Komisyonu, Kramer’e 6 milyon dolar ceza verirken, aramaları yaptığı Lingo Telecom adlı şirkete de 2 milyon dolar ceza verdi. Kramer’in ayrıca 23 Ocak’taki New Hampshire ön seçimleri öncesi binlerce seçmene yapay zekayla üretilmiş, Biden’ı taklit eden otomatik aramalar nedeniyle 13 suçtan yargılanması istendi.
24 Mayıs 2024

ABD Adalet Bakanlığı ile Google arasında görülen davada, mahkeme Google’ın internet araması ve arama reklamcılığı konusunda yasa dışı tekel oluşturduğuna hükmetti. Mahkeme, Google’ın tekelini korumak için hareket ettiğini ve bunun Sherman Yasası’nın 2’nci maddesini ihlal ettiğini belirtti. Bu karar, ABD Adalet Bakanlığı'nın antitröst davalarında bugüne kadar kazandığı en büyük dava oldu. Google’ın bu kararı temyize götürebileceği ifade edildi.
6 Ağustos 2024

ABD'nin New York şehrinde Pawel Bielecki isimli bir rahip, Beyrut'ta hastaneler işlettiğini iddia ederek topladığı 650 bin doları kişisel zevklerine harcadığı gerekçesiyle yargılanıyor. Bielecki, estetik ameliyatlar, lüks restoranlar ve tatil gezileri için bağış paralarını kullanmış. Suçlu bulunması halinde 40 yıl hapis cezası alabilir.
27 Ağustos 2024

ABD'de Jesse Kipf isimli bir adam, çocuğuna nafaka ödememek için Hawaii'deki ölü kayıt sistemini hackledi ve kendisini ölmüş gibi gösterdi. Kipf, başka bir eyaletteki doktorun kullanıcı adı ve şifresiyle sisteme giriş yaparak sahte bir ölüm belgesi hazırladı. Suçunu itiraf eden Kipf, dolandırıcılık ve ağır kimlik hırsızlığı suçlarından yaklaşık yedi yıl hapis cezasına çarptırıldı.
21 Ağustos 2024

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yayınlanan bir raporda, yapay zekanın dolandırıcıların finansal firmalara yönelik daha karmaşık saldırılar düzenlemesine olanak sağladığı ifade edildi. Raporda, finansal hizmetler sektörü ve teknoloji alanında faaliyet gösteren 42 şirketle yapılan görüşmelere dayanarak, yapay zekanın siber güvenlik ve dolandırıcılık konularında yeni bir dönem başlattığı vurgulandı. Ayrıca, suçluların yapay zeka yardımıyla finansal kurumlardaki müşterileri daha gerçekçi bir şekilde taklit edebildikleri ve bu sayede hesaplara erişim sağlayabildikleri belirtildi.
27 Mart 2024

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'a, ABD'ye iade davasına itiraz hakkı verildi. Assange, 2010 yılında ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları içeren gizli belgeleri yayımlamıştı. ABD'nin casuslukla suçladığı Assange, 2012'de Ekvador'un Londra'daki büyükelçiliğine sığınmış ve 2019'da gözaltına alınmıştı. Yüksek Mahkeme'nin kararı, Assange'ın avukatları ve destekçileri tarafından memnuniyetle karşılandı.
20 Mayıs 2024

AnaGold şirketinin patronu, köylülere 130 bin lira ödeme yaparak ve onları ABD'ye gezilere götürerek, gelecekte şirket aleyhine herhangi bir açıklama yapmamaları, hak iddia etmemeleri veya dava açmamaları konusunda bir anlaşma imzalatmış. Bu anlaşma, köylülerin şirketin neden olduğu olası zararlara karşı haklarını kullanmalarını engelliyor. Yazıda, bu anlaşmanın geçersiz kılınması ve köylülerin haklarını geri alabilmeleri için hukuki mücadele başlatılması gerektiği vurgulanıyor.
18 Şubat 2024

ABD'nin New York eyaletindeki Rockville Centre Katolik Piskoposluğu, çocukken rahipler tarafından cinsel istismara uğradığını iddia eden 530'dan fazla mağdura 323 milyon dolar tazminat ödeyecek. Bu karar, çocuk cinsel istismarı mağdurlarının geçmişte işlenen suçlar nedeniyle dava açmalarına olanak tanıyan yasaların kabul edilmesinin ardından geldi. Piskoposluk, iflas başvurusunda bulunmuş ve mağdurların daha önceki 200 milyon dolarlık anlaşma teklifini reddetmesiyle iflas süreci tehlikeye girmişti. Anlaşma, diğer Katolik piskoposlukları için de emsal teşkil edebilir.
27 Eylül 2024

Jeffrey Epstein'ın fuhuş ağı mağdurları, FBI'ı 1996'dan beri Epstein'ın yasa dışı faaliyetlerinden haberdar olmasına rağmen herhangi bir adım atmamakla suçlayarak dava açtı. Davacılar, FBI'ın ihmalinin kendilerinin fuhuş ticaretine maruz kalmasına, tehdit edilmesine ve cinsel istismara uğramasına yol açtığını iddia ediyor. Epstein, 2019'da hücresinde ölü bulunmuş ve ölümü intihar olarak açıklanmıştı. Epstein davası dosyaları, aralarında Prens Andrew, Bill Clinton, Donald Trump gibi ünlü isimlerin de yer aldığı birçok kişinin Epstein ile ilişkisini ortaya koymuştu.
15 Şubat 2024

ABD'li Senatör Bob Menendez, hakkında yürütülen rüşvet soruşturması kapsamında, evinden çıkan külçe altınların eşi Nadine Menendez'in merhum annesinden kaldığını savundu. New York Güney Bölge Mahkemesi savcıları, Menendez hakkındaki tutuklama emri taleplerini güçlendirmek için ek belgeler hazırladı. Bu belgelerde, Menendez ailesinin evinde yaklaşık 500 bin dolar nakit paranın da bulunduğu belirtildi. Menendez, Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı görevinden ayrılmak zorunda kaldı ancak Kongre'deki koltuğundan istifa etmeyeceğini açıkladı.
15 Şubat 2024

Britanya'da tutuklu bulunan WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade davasıyla ilgili karar, Londra'daki Yüksek Mahkeme tarafından başka bir zamana ertelendi. Assange, 2010 yılında ABD'nin Irak ve Afganistan'daki suçlarını da içeren gizli belgeleri yayımlamış ve ABD tarafından casusluk suçlamasıyla karşı karşıya kalmıştı. 2019'da Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden çıkarılarak tutuklanan Assange için destekçileri, İngiltere Başbakanlık Ofisi önünde gösteri düzenleyerek serbest bırakılması çağrısında bulundu. Assange'ın eşi, iade edilmesi durumunda hayatının tehlikede olacağını belirtti.
22 Şubat 2024

Birleşmiş Milletler İşkence, İnsanlık Dışı ve Aşağılayıcı Muamele ve Ceza Özel Raportörü Alice Jill Edwards, WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmemesi gerektiğini ifade etti. Edwards, Assange'ın depresif bozuklukla mücadele ettiğini ve intihar riski taşıdığını belirtti. Ayrıca, ABD'ye iade edilmesi halinde işkence, kötü muamele veya ağır cezalandırma riski altında olacağını ve 175 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceğini vurguladı. Assange, 2010'da ABD'nin gizli belgelerini yayımlayarak casuslukla suçlanmış ve Britanya'da tutuklanmıştı.
6 Şubat 2024

WikiLeaks kurucusu Julian Assange, ABD Adalet Bakanlığı ile yaptığı anlaşma sonucunda casusluk yasasını ihlal ettiğini kabul etti. Assange, 2010 ve 2011 yıllarında eski ordu istihbarat analisti Chelsea Manning tarafından sağlanan gizli askeri kayıtları yayınladığı için ABD makamları tarafından takibe alınmıştı. Anlaşma gereği Assange, serbest bırakıldı ve Avustralya'ya gitmesine izin verilecek. Meksika ve Venezuela devlet başkanları, Assange'a destek açıklamaları yaptı.
26 Haziran 2024

Uganda'da 24 yaşındaki TikTok kullanıcısı Edward Awebwa, cumhurbaşkanı Yoweri Museveni ve ailesine hakaret ettiği gerekçesiyle altı yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Awebwa'nın nefret söylemi ve yanıltıcı bilgi yaymakla suçlandığını belirtti. Awebwa, suçunu kabul ederek af diledi ancak mahkeme, özrünü gerçekçi bulmadı. Uganda, insan hakları ve ifade özgürlüğü konularında sıkça eleştirilen bir ülke olarak biliniyor.
11 Temmuz 2024

Londra'daki Yüksek Mahkeme, WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın 'şimdilik' ABD'ye iade edilmemesine karar verdi. Assange, 2010 yılında ABD'nin Irak ve Afganistan'daki suçlarını delillendiren belgeleri yayımlamış ve ABD tarafından casuslukla suçlanmıştı. 2019'da büyükelçilikten çıkarılarak tutuklanan Assange, Londra'da cezaevinde bulunuyor. Mahkeme, ABD'nin Assange'a Anayasa'nın Birinci Ek Maddesi'nin koruması altında yargılanacağına dair tatmin edici güvence vermesi gerektiğini belirtti.
26 Mart 2024

Amerikalı müzisyen Kanye West, eski asistanı Lauren Pisciotta tarafından cinsel taciz ve haksız fesih suçlamalarıyla karşı karşıya. Pisciotta, West'in kendisine müstehcen mesajlar gönderdiğini ve cinsel eylemlerde bulunduğunu iddia ediyor. Ayrıca, 2022'de kovulduğunu ve 3 milyon dolarlık kıdem tazminatının ödenmediğini belirtiyor. Dava, cinsel taciz, sözleşmenin ihlali ve haksız fesih gibi suçlamaları içeriyor.
5 Haziran 2024

Hollandalı uyuşturucu baronu Joseph Johannes Leijdekkers, Türkiye'de iki farklı isimle oturum izni aldı. Leijdekkers, Avrupa'da aranan bir suçlu olup, Türkiye'de oturum izni alarak burada yaşamaya başladı. İddianameye göre, Leijdekkers ve diğer yabancı uyuşturucu baronları Türkiye'de oteller ve rezidanslar satın alarak vatandaşlık başvurusunda bulundu. Bu süreçte, oturum izni ve vatandaşlık koşullarını sağlayan kişiler ise yargılanmadı.
14 Ağustos 2024

Türkiye'de uyuşturucu kaçakçılığının merkezi olduğu iddia edilen bir ağın başında bulunan Abdullah Alp Üstün, tutuksuz yargılanıyor. Avrupa'nın en çok aranan uyuşturucu baronlarından biri olan Bolle Jos'un arkasında olduğu ve 'Don Vito Corleone' kod adını kullandığı belirtiliyor. Üstün, uyuşturucu kaçakçılığı, kara para aklama ve örgüt kurma suçlarından cezalandırılması talep edilirken, Bolle Jos ve Isaac Bignan gibi yabancı baronlar da örgüte üye olmak ve kara para aklamakla suçlanıyor.
5 Nisan 2024

Amerikalı uçak üreticisi Boeing, 2018 ve 2019 yıllarında 346 kişinin ölümüne neden olan iki 737 Max kazasıyla ilgili davadan kaçınmak için 243,6 milyon dolar ödemeyi kabul etti. ABD Adalet Bakanlığı ile yapılan anlaşmaya göre, bağımsız denetimciler üç yıl boyunca şirketin güvenlik ve kalite prosedürlerini inceleyecek. Ayrıca, Boeing uyum ve güvenlik programları için en az 455 milyon dolar bütçe ayıracak. Kazalarda hayatını kaybedenlerin aileleri ise anlaşmanın reddi için itiraz edeceklerini belirtti.
8 Temmuz 2024

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, Britanya'da tutuklu bulunduğu Belmarsh Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nden serbest bırakıldı. Assange, ABD Adalet Bakanlığı ile yaptığı anlaşma sonucunda gizli askeri belgeleri yayınladığı suçunu kabul etti ve 62 aylık cezasını tamamladı. Anlaşma, Assange'ın Avustralya'ya dönmesine izin veriyor. Assange'ın serbest bırakılması, ABD ve Britanya arasındaki diplomatik ilişkilerde önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
25 Haziran 2024
İşaretlediklerim