Çağdaş sanatçı POLVO, toplumsal cinsiyet rolleri ve bireyselliğin kaybına dikkat çeken 'Why So?' adlı heykel sergisini BBprojecTT galerisinde açtı. Sergide, muz ve elma formlarıyla eril ve dişil cinsiyet temsilleri sembolize ediliyor. POLVO, geleneksel erkeklik anlayışına ve kadınların metalaştırılmasına karşı çıkarken, bireysellik ve çeşitliliğin önemini vurguluyor. Sergi, 1 Nisan 2023 tarihine kadar randevu ile ziyaret edilebilir.
27 Mart 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Doğu Akdeniz’in doğusu ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun batısında toz taşınımı beklendiğini bildirdi. Bu durumun görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma gibi olumsuzluklara yol açabileceği belirtildi. Ayrıca, Doğu Akdeniz ile Gaziantep, Malatya ve Kayseri’de kuvvetli gök gürültülü sağanak yağışlar beklendiği de ifade edildi.
15 Ekim 2023

Hatay'da çekilen 'Şahsi Meselemiz' adlı film, depremzedelerin gözleri önünde çekilmesi ve deprem enkazının dekor olarak kullanılması nedeniyle sosyal medyada eleştirildi. Film, depremzedelerin hassasiyetlerini görmezden gelerek travmalarını tetikleyecek şekilde çekildiği gerekçesiyle tepki çekti. Tepkilerin ardından film ekibi sosyal medya hesaplarını gizledi ve Hataylı depremzedeler bir imza kampanyası başlattı.
5 Kasım 2023

İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren karla karışık yağmur ve lodos etkisi görülmeye başlandı. Pendik, Çekmeköy ve Beykoz gibi yüksek kesimlerde yoğun kar yağışı yaşanırken, Silivri'de yağmur ve lodos etkili oldu. İstanbul Valiliği ve AKOM, il genelinde yağışların pazartesi öğle saatlerinden itibaren kara dönüşeceğini duyurdu. Lodos nedeniyle bazı deniz seferleri iptal edildi.
5 Şubat 2023

Vedat Milor, Akdeniz Koruma Derneği'nin düzenlediği bir festivalde, istilacı türler ve denizlerin kirliliği konusuna dikkat çekti. Özellikle aslanbalığının diğer türler için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirten Milor, bu balığın ticarileştirilmesi gerektiğini savundu. Balıkçıların aslanbalığını denize geri atmak yerine lokantalara satmalarının hem ekonomik hem de ekolojik açıdan faydalı olacağını ifade etti. Milor, aslanbalığının lezzetli olduğunu ve bu şekilde tüketilmesinin denizlerdeki zenginlikleri koruyabileceğini belirtti.
18 Mayıs 2024

Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı, Muğla Marmaris'teki özel çevre koruma bölgesinde marina yapılması için imar planı değişikliği yapmayı planlıyor. Bu durum, bölge halkı ve çevre aktivistleri tarafından tepkiyle karşılandı. İtirazlar, denizin kirleneceği, turizmin ve yerel halkın geçim kaynaklarının zarar göreceği, alt yapı sorunlarının artacağı ve yerel halkın görüşünün alınmadığı yönünde. Projenin arkasındaki isim, 'iktidara yakınlığıyla bilinen' MUÇEV.
24 Haziran 2023

Alman sanatçı Peter Zimmermann'ın 'Sticker' adlı beşinci kişisel sergisi, 2 Şubat - 26 Şubat tarihleri arasında İstanbul'daki Dirimart Sanat Galerisi'nde ziyaret edilebilecek. Sergi, Zimmermann'ın dijital algoritmalarla dönüştürdüğü görselleri ve 'Van Gogh Anahtarı' adlı algoritmayla oluşturduğu izlenimci eserleri içeriyor. Sanatçının eserleri dünyanın önde gelen sanat koleksiyonlarında yer almakta.
25 Ocak 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, Afrika'dan gelen yeni bir sıcak hava dalgasının Marmara Bölgesi'nde hafta sonu etkili olacağını belirtti. Sıcaklıkların İstanbul ve Tekirdağ'da 35, Edirne ve Çanakkale'de 40, Balıkesir'de 41, Bursa'da 38, Kırklareli, Kocaeli ve Sakarya'da 39 dereceye kadar çıkacağı tahmin ediliyor. Toros, sıcak hava şartlarına uygun giyinmenin ve su tüketiminin artırılmasının önemli olduğunu vurguladı.
20 Temmuz 2023

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, öğrencilerin temiz ve sağlıklı suya erişimini sağlamak amacıyla okullara ücretsiz içme suyu çeşmeleri yerleştirme kampanyası başlattı. Bu kampanya kapsamında, bir ortaokulda suyu filtre eden ve 1. kalitede içme suyu sağlayan bir çeşme yaptırıldı. Çeşmenin maliyeti 40 bin lira, suyun kalitesini ölçtürmek için ise 6 bin lira harcandı. Kampanya, tüm okullarda bu tür çeşmelerin yerleştirilmesi hedefiyle devam edecek.
9 Mart 2024

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı ve yeni AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Kanal İstanbul projesi hakkında net açıklamalarda bulunmaktan kaçınıyor. Proje, İstanbul'un Kuzey Marmara bölgesindeki temiz su havzalarını tehdit ediyor ve deprembilimciler, yapımının yeraltı gerilme dengelerini bozarak yeni depremlere yol açabileceği ve beklenen depremin şiddetini artırabileceği konusunda uyarıyor. Murat Kurum, deprem kaygısını ortadan kaldırmayı vaat etmesine rağmen, Kanal İstanbul'un olası etkileri hakkında sorulara açık yanıtlar vermekten kaçınıyor.
4 Şubat 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İç Ege, Göller Yöresi, Çanakkale, Balıkesir ve Bursa çevrelerinde gök gürültülü sağanak yağış ve fırtına beklendiğini belirterek sarı kodlu uyarı yayınladı. Ayrıca, Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde azalma ve hava kalitesinde düşme olabileceği konusunda uyarıda bulunuldu ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.
5 Mayıs 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) AKOM, pazar gününden itibaren Sibirya kökenli soğuk hava dalgasının etkisi altına girecek İstanbul'da perşembeye kadar sürecek kar fırtınası beklendiğini duyurdu. Soğuk hava ve fırtına, kuzeyli rüzgarlarla şehre girecek ve sıcaklıklar sıfırın altına düşecek. Pazar öğleden sonra başlayacak yağışların il genelinde kuvvetli kar şeklinde etkili olması ve perşembe sabahına kadar devam etmesi öngörülüyor. İBB Karla Mücadele Ekipleri, olumsuz hava koşullarına karşı hafta boyunca sahada olacak.
3 Şubat 2023

Bilim Akademisi, 'Sesimi Duyan Var mı? Afetlere Karşı Akıl ve Bilim' başlıklı bir panel serisi düzenliyor. İlk panel, 3 Mart 2023'te İstanbul'da yapılacak ve herkese açık olacak. Panelde, afet yönetimi, ekonomi, halk sağlığı gibi konular ele alınacak. Moderatörlüğünü Bilim Akademisi Kurucu Başkanı Prof. Dr. M. Ali Alpar'ın yapacağı panelde, Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. Sibel Salman ve Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu konuşmacı olarak yer alacak.
20 Şubat 2023

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün verilerine göre, Marmara Denizi'nin dibindeki oksijensiz tabaka giderek yüzeye doğru ilerliyor. 1980'lerde litrede 2 miligramın üstünde seyreden oksijen değerleri, bugün litrede 0,5 miligramın altına inmiş durumda. Uzmanlar, artan kirliliğin önlenememesi durumunda bir felaketin yaşanacağı konusunda uyarıyor. Kirliliğe karşı önlem alınmaması halinde müsilaj, denizanası sayısında artış ve toksik gazlar çıkaran zararlı alg patlamaları gibi olayların daha fazla yaşanacağı belirtiliyor.
26 Temmuz 2023

Mehmet Özhaseki, depremden sonra 55 bin kişinin çadırlarda, 467 bin kişinin ise konteyner kentlerde yaşadığını belirtti. Kira fiyatlarındaki artışı arz eksikliğine bağladı. Yıkım gerektiren binalar ve inşaat süreçleri hakkında bilgi verdi. Yerinde dönüşüm için vatandaşlara teşvikler sunulacağını, 100 metrekarelik ev için 500 bin lira hibe ve 500 bin lira kredi sağlanacağını açıkladı. Ayrıca, olası bir İstanbul depremi konusunda endişelerini dile getirerek, bu konuda hazırladığı projeleri paylaşacağını ifade etti.
17 Temmuz 2023

Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Ersin Tek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın düzenlediği 'Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi' sırasında protesto gerçekleştirerek 'Havası kirli, parası kirli, neresi temiz' yazılı bir pankart açtı. Güvenlik görevlileri tarafından salondan çıkarılan Tek, kömürün temiz bir enerji kaynağı olmadığını ve Türkiye'nin iklim kriziyle mücadelede kömür kullanımını bırakması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin kömür kullanımı konusunda dünya üçüncüsü olduğu ve kömürlü termik santrallerin sağlık masrafları ve erken ölümlere yol açtığı ifade edildi. Greenpeace, Türkiye'nin yeşil ve adil bir enerji dönüşümüne geçiş yapması gerektiğini vurguladı.
24 Nisan 2023

Balıkesir Sivil Toplum Platformu, içinde İlim Yayma Cemiyeti, İHH ve MÜSİAD gibi kuruluşların da bulunduğu 25 kuruluşla birlikte yaz festivallerinin yasaklanmasını talep eden bir bildiri yayınladı. Bu bildiriye, 90 çevre örgütü ve aktivistten oluşan bir grup tepki göstererek, bildirinin laik yaşam tarzını hedef aldığını ve gerici bir iklim yarattığını ifade etti. Tepki gösteren grup, iktidarın baskıcı ve anti demokratik bir sistem inşa etmeye çalıştığını, temel hak ve özgürlüklere müdahale edildiğini ve çeşitli baskılarla karşılaştıklarını belirtti. Ayrıca, bu baskılara boyun eğmeyeceklerini ve çeşitliliğin zenginleştirici olduğuna inandıklarını vurguladılar.
9 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İBB Miras aracılığıyla, Eminönü'nde bulunan ve atıl durumda olan 1600 yıllık Gülhane Sarnıcı'nı restore etti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, eski İBB yönetimine atıfta bulunarak sarnıcın daha önce fark edilmediğini belirtti ve restorasyonu sosyal medya üzerinden duyurdu. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ise sarnıcın artık bir sanat merkezi olarak ziyarete açıldığını Twitter hesabından paylaştı.
30 Mart 2023

Arter Çocuk Festivali, bu yıl 1-3 Eylül tarihleri arasında 'Dünya ve Ben' başlığıyla düzenlenecek. Festival, 6-11 yaş arası çocukları dünya, diğer canlılar ve doğayla kurduğumuz ilişkiyi sanat yoluyla yeniden düşünmeye davet ediyor. Festival programı, rehberli sergi turları, atölyeler, ekoloji ve sürdürülebilirlik üzerine keşif alanları, dans ve performansa dayalı etkinliklerden oluşuyor. Festival kapsamında ayrıca ücretsiz 'Keşif Saati' etkinlikleri de düzenlenecek.
21 Ağustos 2023

İstanbul'da akşam saatlerinde başlayacak kuvvetli fırtına ve sağanak yağmur beklentisi nedeniyle Şehir Hatları vapur seferleri iptal edildi. İstanbul Liman Başkanlığı'nın kararıyla Boğaz'da yerel deniz trafiği durduruldu. Marmaray, Söğütlüçeşme-Yenikapı arasında ilave seferler yapılacağını duyurdu. Vatandaşların ulaşımının aksamaması için alınan bu önlemler, kötü hava koşullarının etkisini azaltmayı amaçlıyor.
28 Kasım 2023
İşaretlediklerim