Muğla'nın Bodrum ilçesinde, hasta yakınlarının saldırısına uğrayan doktor Mustafa Hürkal Tezvar, 15 günlük tedavisinin ardından taburcu edildi. Tezvar, 40 yıllık meslek hayatında böyle bir olayla ilk kez karşılaştığını ve artık hekimliğe devam etmek istemediğini belirterek emekli olmak istediğini açıkladı. Olayla ilgili gözaltına alınan şüphelilerden biri tutuklanırken, diğeri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bu olay, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet sorununu bir kez daha gündeme getirdi.
12 Ağustos 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, yeni varyantlara karşı koruyan güncel Covid-19 aşılarına yönelik 'Küresel Covid aşısı baskısına boyun eğmemiz mümkün değil' şeklindeki açıklaması tepkilere neden oldu. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Toraks Derneği ve Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği gibi kuruluşlar, aşıların önemini vurgulayarak, Bakan Koca'nın açıklamalarını eleştirdi. Ayrıca, Birlik ve Dayanışma Sendikası da Koca'nın ifadelerine katılmadığını belirtti.
28 Eylül 2023

CHP Bursa Milletvekili ve halk sağlığı profesörü Kayıhan Pala, Türkiye'de kızamık vakalarındaki olağanüstü artışa dikkat çekerek Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'yı sorumluluk almaya çağırdı. Pala, TBMM'ye sunduğu önergede vakaların yaş dağılımı, aşı durumları ve alınan önlemler hakkında sorular yöneltti. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türkiye'de 2023'ün ilk iki ayında 343 doğrulanmış kızamık vakası tespit edildi. Kızamık, aşı ile önlenebilen ve özellikle aşılanmamış bireyler için risk taşıyan bir hastalıktır.
15 Haziran 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki ölümlerin yüzde 40-50'sinin kalp damar hastalıklarına bağlı olduğunu belirtti. Koca, Dünya Kalp Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kalp damar hastalıklarının dünya genelinde ve Türkiye'de ölümlerin birinci sıradaki nedeni olduğunu ifade etti. Bakan Koca, Türkiye'de Haziran 2022 ile Haziran 2023 arası kalp ameliyatı sayısının 70 binin üzerinde olduğunu ve bu ameliyatların yüzde 73'ünün koroner baypas cerrahisi, yüzde 15'inin kapak cerrahisi, yüzde 4'ünün aort cerrahisi ve yüzde 8'inin konjenital kalp cerrahisi olduğunu bildirdi.
29 Eylül 2023

6 Şubat depremleri sonrasında 11 şehirdeki sağlık hizmetleri ve çalışanları büyük zarar gördü. Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, depremde 100'den fazla hekim ve toplamda 500 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini, 500'den fazla yaralı olduğunu ve sağlık çalışanlarının mağduriyetlerinin göz ardı edildiğini belirtti. Sağlık çalışanlarının ailelerini güvenli yerlere yerleştirdikten sonra hastanelere koştuğunu, ancak kendi kayıpları ve zorluklarıyla baş etmek zorunda kaldıklarını ifade etti.
9 Mart 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19'un yeni varyantına karşı toplu aşılamanın olmayacağını tekrarladı. Bilim insanlarının aşı konusundaki ısrarlarını 'konuyu saptırma' olarak nitelendirdi ve Türkiye'nin 'küresel propagandanın uygulama sahası olmayacağını' belirtti. Koca, Türkiye'nin sağlık konusunda tam bağımsız olduğunu ve Covid-19 aşısının yeniden toplu olarak yapılmasını gerektiren, bilimin teyit ettiği bir durum olmadığını ifade etti.
4 Ekim 2023

Burdur Devlet Hastanesi'nde diyaliz tedavisi gören 33 hastadan üçü hayatını kaybetti. Olayın ardından başlatılan soruşturmada, hastane personeli ve bağımsız çalışan dört kişi gözaltına alındı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanelerde entübe durumda hasta kalmadığını ve 14 kişinin tedavisinin sürdüğünü açıkladı. Soruşturma, Burdur Başsavcılığı ve İl Emniyet Müdürlüğü koordinesinde yürütülüyor.
12 Haziran 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, uyuz vakalarında endişeye sebep olabilecek bir artış olmadığını, ancak kısmi bir artış tespit ettiklerini belirtti. Uyuz hastalığı, bulaşıcı bir cilt rahatsızlığı olup, son yıllarda Türkiye'de görülme oranı artmıştır. Bakan Koca, Türkiye genelinde uyuz vakalarında prevalansın geçen yıla göre yaklaşık yüzde 7 oranında arttığını, deprem bölgesinde ise bu artışın yaklaşık yüzde 13 oranında olduğunu ifade etti.
1 Kasım 2023

Hatay İl Sağlık Müdürü Tunga Barçın, ameliyatların malzeme eksikliği nedeniyle ertelendiği iddialarının ardından istifa etti. Barçın, istifası sırasında eldiven eksikliği iddialarını reddederek, Hatay'da sağlık hizmetlerinde herhangi bir sorun olmadığını belirtti. 6 Şubat 2023'teki yıkıcı depremin ardından Hatay'da sağlık hizmetlerinde aksamalar yaşanmış ve bu durum milletvekilleri, tabip odası, sağlık meslek örgütleri ve yurttaşlar tarafından tepkiyle karşılanmıştı.
8 Ağustos 2024

Türkiye'de, özellikle İstanbul'da kızamık vakalarında bir artış olduğu belirtiliyor. Medyada yer alan haberlere göre İstanbul'da iki çocuğun kızamıktan öldüğü iddia edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kızamık vakalarında artış olduğunu doğrularken, ölüm iddialarını reddetti ve artışın yurt dışından gelen vakalar ve aşı reddi kampanyalarına bağlı olduğunu ifade etti. Bakan Koca, Türkiye'de çocukların KKK-I aşı kapsayıcılığının %95'in üzerinde olduğunu ve yabancı uyruklu çocuklar için ayrı bir aşı kapsayıcılığı oranının %87 ile %92 arasında olduğunu belirtti.
19 Haziran 2023

2023'ün ilk iki ayında 465 doktor, Türk Tabipleri Birliği'nden iyi hal belgesi talep etti. Bu belge, yurt dışında çalışmak isteyen doktorların gidecekleri ülkelere sunmaları gereken bir evrak. 2012'den bu yana doktorların yurt dışına göçünde ciddi bir artış yaşanıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın duyurduğu Beyaz Reform düzenlemeleri doktorların göçünü durduramadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Giderlerse gitsinler' açıklamasının ardından doktor açığını kapatma çabaları devam ediyor.
2 Mart 2023

6 Şubat'taki depremler sonrası Hatay'a gönüllü olarak giden aile hekimleri Emrah Kırımlı, Özden Güngör ve Ahmet Tapduk Mehlepçi, bölgedeki sağlık hizmetlerinin durumu hakkında bilgi verdi. Hastanelerin yıkılması nedeniyle birçok insanın hayatını kaybettiğini, sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğunu ve temel hijyen sorunları yaşandığını belirttiler. Ayrıca, şehir hastanelerinin konumlandırılması ve AFAD'ın koordinasyon eksikliği gibi konulara değindiler.
12 Şubat 2023

Türkiye'de meydana gelen deprem sonrasında hastanelerin hasar görmesi ve tıbbi malzeme ile ilaç eksikliği nedeniyle sağlık hizmetlerinde ciddi aksaklıklar yaşanmaktadır. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bölgede görev yapan sağlık personeli ve ekipman sayısının arttığını belirtse de, bölgeden gelen haberler temel malzemelerde sıkıntı olduğunu gösteriyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve diğer sağlık meslek örgütleri, sahra hastanelerinin acilen kurulması ve tıbbi malzeme ile ilaçların ulaştırılması çağrısında bulunuyor. Ambulansların akaryakıt sıkıntısı çektiği, Adana Şehir Hastanesi'nin kapasitesinin dolmak üzere olduğu ve bölgede koordinasyonun zayıf olduğu belirtiliyor.
7 Şubat 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Covid-19'un Eris varyantının Türkiye'de dokuz kişide tespit edildiğini duyurdu. Koca, bu varyantın hasta etme gücünün düşük olduğunu ve durumun endişe konusu olmadığını belirtti. Bu, Türkiye'de Eris varyantının görüldüğü ilk vakalar oldu.
15 Eylül 2023

Şebnem Korur Fincancı, Türkiye'de sağlık hizmetlerinin giderek kötüleştiğini ve bu durumun hem hizmet alanlar hem de sunanlar için ciddi sorunlar yarattığını belirtti. Sağlık Bakanı'nın açıklamalarına göre, poliklinik ve acil servis başvuru sayıları artmış, ancak bu durumun övünülecek bir şey olmadığını, aksine eleştirilmesi gereken bir durum olduğunu vurguladı. Ayrıca, sağlık sistemindeki randevu sürelerinin yetersizliği ve basamaklandırılmamış sağlık hizmeti yapısının sorunları artırdığını ifade etti.
9 Mayıs 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Gazze Şeridi'nden 26 hasta ve 13 refakatçinin Türkiye'ye getirilmesi için çalışmaların sürdüğünü duyurdu. Hastalar, Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır'a geçmiş ve Türkiye'ye tedavi için gönderilen ilk Gazzeli hastalar olacaklar. Koca ayrıca, Türkiye'den bir geminin Mısır'a ulaştığını ve Gazze'de bir sahra hastanesi kurmayı planladıklarını belirtti.
15 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir televizyon programında rahatsızlanınca yayın durduruldu ve sonrasında programlarını iptal etti. Bu durum üzerine sağlık durumuna ilişkin spekülasyonlar ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Erdoğan'ın sağlık durumunun iyi olduğunu ve sadece hafif bir üşütme geçirdiğini belirterek iddiaları reddetti.
26 Nisan 2023

Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, sağlık sorunları sebebiyle üç yıldır sürdürdüğü görevinden istifa ettiğini duyurdu. İstifa kararı, valiliğin sosyal medya hesabı üzerinden paylaşıldı. Çuhadar, Adıyaman'da yaşanan deprem felaketinin ardından da gündeme gelmiş ve depremzedelerin sorularına gülerek yanıt vermesi tepki çekmişti. Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Çuhadar'ın yerine Adıyaman'da koordinatör vali olarak görevlendirildi.
10 Mart 2023

Adıyaman'da yaşayan bir depremzede, şehrin depremden sonraki üç gün boyunca kaderine terk edildiğini iddia ederek yetkililere tepki gösterdi. Sağlık çalışanı olduğunu belirten depremzede, canlı yayında yaptığı açıklamada insanların soğuktan ve açlıktan öldüğünü, yerel ve üst düzey yöneticilerin bölgede bulunmadığını ifade etti. Ayrıca kriz yönetiminin başarısız olduğunu ve tüm sorumluların bu durumdan dolayı suçlu olduğunu dile getirdi.
14 Şubat 2023

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Kılıç, 6 Şubat'taki depremler sonrası bölgede ishalli hastalıkların ve hepatit vakalarının artabileceği konusunda uyarıda bulundu. Aile sağlığı merkezlerinde ciddi hizmet açığı olduğunu ve aile hekimliği sisteminin deprem koşullarına uygun olmadığını belirtti. Kırsal alanlarda temiz su ve kanalizasyon sorunları devam ediyor. Kadın sağlığı hizmetlerinde ciddi eksiklikler var ve afet sonrası istenmeyen gebeliklerin artabileceği ifade ediliyor. Barınma koşulları kötü, çadır ve konteynerler yağmurda su alıyor. Yaşlılar ve sağlık çalışanları ihmal ediliyor, sağlık çalışanlarının konaklama sorunları ve tükenmişlik yaşadıkları belirtiliyor.
5 Nisan 2023
İşaretlediklerim