Kahramanmaraş'ta deprem enkazı başında bekleyen bir vatandaş, 30 saat geçmesine rağmen yeterli yardımın gelmediğini belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümete tepki gösterdi. Vatandaş, 1999 depremini eleştiren Erdoğan'ın şu anki durumda nerede olduğunu sorguladı. Hatay'ın İskenderun ilçesinden bir başka vatandaşın da Erdoğan'a tepki gösterdiği sırada Habertürk'ün canlı yayının sesini kestiği belirtildi.
8 Şubat 2023

Pakistan Ulusal Afet Yönetim Ajansı (NDMA), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye ve Suriye'ye yardım malzemesi taşıyan ikinci gemiyi yola çıkardı. Gemi, 8 bin 200 kışlık çadırı Türkiye'ye, 15 bin gıda kolisini ise Suriye'ye ulaştıracak. Geminin 23-24 Mart tarihlerinde Mersin Limanı'na varması bekleniyor. Pakistan daha önce de Türkiye'ye kışlık çadır ve battaniye gibi yardımlar göndermişti.
9 Mart 2023

Türkiye'nin yaşadığı en büyük ikinci deprem olan 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, Diken ekibi hasarın yoğun olduğu Hatay bölgesinde bir hafta geçirerek incelemelerde bulundu. Depremzedelerle yapılan görüşmelerde, devlet kurumlarının afet sonrası çalışmaları, arama-kurtarma ekiplerinin ve yardımların bölgeye ulaşma süreci ve hükümet yetkililerinin açıklamalarının bölge halkı tarafından nasıl karşılandığına dair bilgiler toplandı.
18 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler, Suriye'de de etkili oldu ve en az 6 bin kişinin ölümüne yol açtı. Depremin ardından Suriye'nin kuzeybatısında kolera salgını başladı ve 2 kişi yaşamını yitirdi. Sivil savunma grubu, su şebekeleri ve altyapı sistemlerindeki hasar nedeniyle 568 kolera vakasının tespit edildiğini bildirdi. Reuters'ın önce 22 ölüm bildirdiği haber, daha sonra 2 olarak düzeltilmiştir.
28 Şubat 2023

Türkiye'nin çeşitli bölgelerini etkileyen büyük depremlerin ardından, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, depremzedelere yardım amacıyla bir yıllık maaşını bağışlama kararı aldı. Daha önce CHP, HDP ve İYİ Parti milletvekilleri de benzer bir şekilde bir aylık maaşlarını depremzedelere bağışladıklarını açıklamışlardı. İmamoğlu'nun bu hareketi, depremzedelere destek olma çabalarının bir parçası olarak görülüyor.
9 Şubat 2023

6 Şubat 2023'te Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinde meydana gelen iki büyük depremin ardından ve 21 Şubat'ta Hatay'da gerçekleşen iki depremin sonucunda ölü sayısı artmaya devam ediyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 22 Nisan itibariyle paylaştığı verilere göre, ölü sayısı 50 bin 783'e yükseldi. Ayrıca, deprem bölgesindeki yıkık, acil yıkılacak ve orta hasarlı bina sayısının 301 bin olduğu belirtildi.
22 Nisan 2023

İngiltere Kralı 3. Charles, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yardım göndermek için çalışan gönüllüleri Batı Londra'daki Hounslow bölgesinde ziyaret etti. Kral, daha önce de Afet Acil Durum Komitesi fonuna kişisel bağış yapmıştı. Kraliyet ailesinin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Charles'ın bu ziyaretiyle depremzedelere destek olduğu belirtildi. Ziyaret sırasında Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın da Kral'a eşlik etti.
15 Şubat 2023

Sanatçı Haluk Levent tarafından kurulan Ahbap Derneği, Güneydoğu'da meydana gelen depremlerin ardından arama kurtarma ve yardım toplama faaliyetlerine başladı. Haluk Levent, Twitter üzerinden yardım çağrıları yaparak, ulaşılamayan kişilerin bilgilerini topladı ve ihtiyaç duyulan bölgelere hijyen tırları gönderdi. Ayrıca dernek, Kıvanç Tatlıtuğ, Merih Demiral gibi ünlülerin ve Papara, TikTok Türkiye gibi şirketlerin de aralarında bulunduğu bağışçılar sayesinde önemli miktarda bağış topladı. Levent, bağış yapan kişi ve kurumları Twitter hesabından duyurdu.
7 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen illerden biri olan Hatay için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi, 62,5 milyon liralık yardım yapılmasına oy birliğiyle karar verdi. Bu yardım, Hatay'da imar, geçici barınma ve altyapı ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullanılacak. Hatay Büyükşehir Belediyesi personeli için bin geçici konut inşa edilecek ve içme suyu, kanalizasyon, elektrik tesisleri için malzeme temini ve onarım çalışmalarına destek sağlanacak.
12 Nisan 2023

Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde koordinatör vali olarak görev yapan Şırnak Valisi Osman Bilgin, 6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen büyük depremler sonrası yapılan yardım çalışmaları kapsamında, memurlar ve işçilerden bir aylık maaşlarını bağışlamalarını talep etti. Bilgin, vatandaşlara da mal varlıklarının yüzde 10'unu bağışlamaları çağrısında bulundu ve bu süreçte hep birlikte dayanışma gösterilmesinin önemini vurguladı.
21 Şubat 2023

Türkiye, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. Depremler sonucunda çok sayıda bina yıkıldı ve can kaybı ile yaralı sayısı artmaya devam ediyor. Hükümetin resmi açıklamalarına göre durum kontrol altında, ancak deprem bölgesinden yardım çağrıları devam ediyor ve bazı bölgelere henüz kurtarma ekipleri ulaşamamış durumda. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Şanlıurfa'da yaptığı incelemeler sonrası durumun kontrol altında olduğunu ve asıl sorunun sosyal medyada yayılan yanlış haberler olduğunu ifade etti.
7 Şubat 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Wisconsin'de yaptığı konuşmada, Türkiye ve Suriye'deki depremlerin şiddetine dikkat çekti ve bu olayların bölgede son 100 yıldan fazla süredir yaşanan en kötü depremlerden biri olduğunu belirtti. Biden, depremzedeler için Amerikan halkının düşüncelerinin ve dualarının yanlarında olduğunu ifade etti. Ayrıca, ABD'nin arama-kurtarma ekipleri dahil olmak üzere tam destek sunduğunu ve hem Türkiye'de hem de Suriye'de yardım faaliyetlerine başladıklarını açıkladı.
9 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem sonrasında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın verdiği bilgilere göre, 10 ilde etkilenen nüfus 20 milyona yaklaşırken, 81 binden fazla yaralıdan çoğu taburcu edildi. Arama kurtarma ekipleri 8 binden fazla kişiyi enkaz altından sağ olarak kurtardı. Deprem bölgesinde 41 bin 791 bina yıkık ya da yıkılacak durumda bulunuyor ve 33 bin 143 binada ağır hasar tespit edildi.
14 Şubat 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 'Türkiye Tek Yürek' yardım kampanyasında taahhüt edilen 115 milyar liranın 85 milyar lirasının toplandığını açıkladı. 6 Şubat depremlerinin ardından başlatılan kampanyada toplanan bağışların AFAD ve Kızılay'a verilmesi planlanmıştı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesine yanıt veren Yerlikaya, toplanan bağışların yaklaşık 56 milyar lirasının depremzedeler için kullanıldığını belirtti. Henüz bağışını yapmayan kişi ve kuruluşlarla iletişim sürecinin devam ettiği ifade edildi.
10 Aralık 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem sonrası Türkiye'ye yardım için gelen Alman arama-kurtarma ekipleri, Hatay'daki güvenlik durumu hakkında aldıkları bilgiler sebebiyle çalışmalarını geçici olarak durdurdu. Avusturya'nın da benzer güvenlik gerekçeleriyle yardım ekiplerini geri çekme kararı aldığı bildirilmişti. Alman Federal Teknik Yardım Kurumu (THW) ve ISAR ekipleri, enkazdan can kurtarmaya yönelik somut bir ipucu almaları durumunda bölgeye geri döneceklerini açıkladı.
11 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında, Türkiye'de milyonlarca abonesi olan Netflix Türkiye, Disney Plus, Spotify ve yüzlerce şubesi olan Starbucks gibi büyük markalar ve dijital platformlar, depremle ilgili sessiz kalmakla eleştirildi. Müşterilerin sosyal medyada başlattığı boykot çağrıları sonucunda bu markalar, depremle ilgili destek ve taziye mesajları yayımladı. Netflix 6 milyon TL bağış yaparken, diğer markalar da çeşitli yardım kampanyaları ve bağışlarla desteklerini ifade etti.
9 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, deprem sonrası ihtiyaç sahiplerine yardım sağlamak amacıyla bir yardım kampanyası düzenledi. Kampanya kapsamında, ALO 153'te oluşturulan 'Deprem Hattı' aracılığıyla ihtiyaç listesi vatandaşlara duyuruldu. Toplanacak yardımlar Yenikapı Avrasya Gösteri Merkezi ve Kartal Lojistik Merkezlerinde alınacak. İBB tarafından belirlenen ihtiyaç listesinde yeni ve kullanılmamış malzemeler yer almakta ve ikinci el ürünler kabul edilmemektedir.
6 Şubat 2023

Dünya Bankası, depremden etkilenen bölgelerde kırsal konutların ve temel kamu hizmetlerinin yeniden tesisine yardımcı olmak için Türkiye’ye sağlanacak 1 milyar dolarlık finansmanı onayladı. Bu finansman, Dünya Bankası'nın Türkiye'ye tek seferde sağladığı en büyük finansman paketi olarak kaydedildi. Proje, depremden en fazla etkilenen ve yaklaşık 14 milyon insanın yaşadığı 11 ili kapsayacak ve belediye altyapısı, sağlık hizmetleri ve kırsal konutların inşa ve iyileştirilmesine odaklanacak.
28 Haziran 2023

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'deki tarımsal üretimin yüzde 20'sinden fazlasına zarar verdiğini ve bölgedeki kırsal altyapıda ciddi hasar oluşturduğunu bildirdi. Depremin etkilediği bölge, Türkiye'nin tarımsal gayri safi yurt içi hasılasının yaklaşık yüzde 15'ini ve tarım ihracatının yüzde 20'sini oluşturuyor. FAO, depremden etkilenen bölgelere yardımın 112 milyon dolara çıkarılmasını talep etti. Ayrıca, depremlerin Türkiye'ye maliyetinin 103 milyar doların üzerinde olduğu ve bölgede 658 bin kişinin işsiz kaldığı belirtildi.
1 Nisan 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen büyük depremlerin ardından, Fransa hükümeti deprem bölgesinde sahra hastanesi kurmak üzere 81 kişilik bir ekip gönderme kararı aldı. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, bu kararın Avrupa dayanışması çerçevesinde alındığını ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un talebiyle gerçekleştiğini belirtti. Fransa daha önce de arama ve kurtarma ekipleri göndermişti. Yeni ekip, itfaiyeciler ve askeri sivil savunma eğitimli personelden oluşacak.
8 Şubat 2023
İşaretlediklerim