İfade Özgürlüğü Derneği, Türkiye'de seçimlere katılacak cumhurbaşkanı adayları ve siyasi partilerin Twitter hesaplarını inceleyerek Twitter Blue aboneliğine sahip olanları listeledi. Buna göre, tüm cumhurbaşkanı adayları ücretli Blue aboneliğini kullanıyor ve sadece Tayyip Erdoğan'ın hesabında devlet görevlilerine özel gri tik bulunuyor. Seçime katılacak partilerin liderleri arasında da Blue aboneliğine geçenler var. Bazı partiler ise daha önce onaylanmamışken ücretli abonelikle mavi tik almış.
7 Nisan 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Georgia'daki 2020 başkanlık seçimiyle ilgili sahtekarlık iddialarına yönelik bir rapor duyuracağını açıkladı. Trump, bu raporun kendisine yöneltilen suçlamaları çürüteceğini ve suçsuzluğunu kanıtlayacağını belirtti. Bu açıklama, Georgia'nın Atlanta kentinde, 2020 başkanlık seçimi sonuçlarına müdahale girişimi iddiasını soruşturan savcıların Trump'a yeni suçlamalar yönelttiği bir iddianamenin kamuya açıklanmasının ardından geldi.
15 Ağustos 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail Savaş Kabinesi toplantısına katılarak Gazze'ye yönelik her türlü kara harekatına destek olacağı sözünü verdiği belirtildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da bulunduğu toplantıda, Biden'a Gazze'ye kara harekatı yapmaktan başka çarenin olmadığı iletildi. Ayrıca, İsrail'in Gazze'deki Filistinli gruplara karşı ezici bir zafer elde etmemesi durumunda Tel Aviv'in Orta Doğu'daki konumunun zarar göreceği savunuldu.
19 Ekim 2023

Meta, siyasilerin reklam harcamaları ve içerikleri hakkında veri paylaşımına başladı. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, ABD karşıtı söylemleriyle bilinmesine rağmen, cumhurbaşkanı adaylığı için gerekli 100 bin imzayı toplamak amacıyla ABD merkezli sosyal medya platformları Facebook ve Instagram'a reklam verdi. 23-29 Mart arasında Vatan Partisi'nin reklamlar için 67 bin 2 lira harcadığı, son bir ayda ise toplam 77 bin 289 lira harcama yaptığı belirtildi.
3 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD'nin Türkiye'ye ait bir SİHA'yı düşürmesiyle ilgili olarak, NATO'da beraber olduklarını hatırlatarak, bu durumu sorguladı. ABD'nin bu eylemi 'tehdit' olarak nitelendirdiği belirtildi. Erdoğan, bu durumun milli hafızaya kaydedildiğini ve gerekenin yapılacağını ifade etti. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Türkiye'nin bölgedeki faaliyetlerinin ABD'nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu belirttiği aktarıldı.
13 Ekim 2023

Alman Stern Dergisi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı son sayısının kapağına 'Kundakçı Erdoğan' başlığıyla taşıdı. Dergi, Erdoğan'ın seçimleri kazanmak için ulusal ve uluslararası düzeyde çatışmalar yarattığını öne sürdü. Kapakta, Erdoğan'ın Almanya'daki Türkler üzerindeki nüfuzunu seçim kampanyası için kullanmak isteyeceği belirtildi. Ayrıca, dergide Erdoğan'ın Almanya'daki kampanya yöntemleri ve AKP milletvekili Mustafa Açıkgöz'ün Almanya'da tepki çeken sözleriyle ilgili iki ayrı yazı yer aldı.
26 Ocak 2023

Türkiye'de gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu sonrasında, kesin olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın önde olduğu belirtiliyor. Dış basın, Erdoğan'ın önde gitmesini ve muhalefetin durumunu çeşitli açılardan değerlendiriyor. The Guardian, İstanbul, Ankara ve İzmir'de muhalefetin önde olmasına rağmen Erdoğan'ın genelde önde olduğunu ve 'İstanbul'u yöneten Türkiye'yi yönetir' söyleminin geçerliliğini yitirdiğini belirtiyor. BBC, altılı masanın geniş yelpazesinin sandığa yansımadığını ifade ederken, diğer uluslararası medya kuruluşları da seçim sonuçlarını ve Erdoğan'ın liderliğini değerlendiriyor.
28 Mayıs 2023

Utah'ta yaşayan Craig Deleeuw Robertson isimli kişi, ABD Başkanı Joe Biden'ı tehdit ettiği gerekçesiyle FBI tarafından tutuklanmaya çalışılırken çıkan çatışmada öldürüldü. Robertson'ın ayrıca eski ABD Başkanı Donald Trump'ı yargılayan New York Bölge Savcısı Alvin Bragg ve New York Başsavcısı Letitia James'i de tehdit ettiği belirtildi. Zanlının Facebook'ta 'Bir veya iki başkanlık suikastı için doğru zaman. Önce Joe sonra Kamala!!' şeklinde bir paylaşım yaptığı ve silah fotoğrafları eklediği kaydedildi.
10 Ağustos 2023

Eski ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Florida Eyalet Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, evinde başkan yardımcılığı döneminden kalan gizli belgelerin bulunduğunu ve bu durum için tüm sorumluluğu üstlendiğini belirtti. Ulusal güvenlik açısından bu belgelerin uygun şekilde muhafaza edilmesinin önemine değinen Pence, belgelerin bulunmasının ardından Ulusal Arşivler, FBI ve Adalet Bakanlığına haber verdiklerini ve danışmanlarının bu kurumlarla işbirliği içinde olduğunu ifade etti. Ayrıca, belgelerin varlığından haberdar olmadığını söyledi.
28 Ocak 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump'a, Georgia eyaletindeki 2020 seçim sonuçlarına müdahale ettiği iddiasıyla yeni suçlamalar yöneltiliyor. 98 sayfalık iddianamede, Trump'a ve 18 kişiye daha, aralarında 'bir kamu görevlisinin yeminini bozmaya teşvik', 'yalan beyanda bulunmak için komplo kurma' ve 'eyaletin yolsuzluk ve şantajla mücadele ile ilgili kanunu ihlal etme' gibi iddiaların da yer aldığı 13 suçlama yöneltiliyor. Trump'ın ekibi, Fulton Bölge Savcısı Fani Willis'i hedef alan bir açıklama yayımladı ve Willis'i 'kudurmuş bir partizan' olarak nitelendirdi.
15 Ağustos 2023

Meta, 6 Ocak 2021'de ABD Kongresi'ne düzenlenen saldırı sonrasında askıya alınan Donald Trump'ın Facebook ve Instagram hesaplarını yeniden kullanıma açacağını duyurdu. Meta Küresel İlişkiler Başkanı Nick Clegg, hesapların artık kamu güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturmadığını ve yeni güvenlik önlemleri ile hesapların açılacağını belirtti. Trump, bu platformlar üzerinden büyük bir iletişim ağına erişim imkanı kazanacak. Trump, Twitter hesabının yeniden açılmasına rağmen, kendi platformu Truth Social'ı tercih ettiğini ifade etmişti.
26 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın eşi Jill Biden, Afrika turu kapsamında Kenya'da bulunduğu sırada Associated Press'e verdiği röportajda, eşi Joe Biden'ın 2024 başkanlık seçimlerine aday olacağına dair sinyaller verdi. Jill Biden, Joe Biden'ın adaylık konusundaki ısrarına atıfta bulunarak, eşinin başladığı işi bitirmediğini ve önemli olanın bu olduğunu belirtti. Ayrıca, geçen ay kanser riski taşıyan lezyonlar nedeniyle ameliyat geçiren Jill Biden, sağlıklı olduğunu açıkladı.
26 Şubat 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 6 Ocak Kongre baskını soruşturması kapsamında kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti. Trump, Washington DC'deki bir federal mahkemede hakim karşısına çıktı. Kendisine yöneltilen dört suçlamayı reddeden Trump'ın duruşmasını eski Başsavcı Jack Smith özel yetkili uzman olarak izledi. Duruşmayı çok az sayıda gazeteci izleyebildi ve ses kayıt cihazlarına izin verilmedi.
4 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabı üzerinden seçmenlerine seslenerek ümitsizliğe kapılmamaları çağrısında bulundu. Kılıçdaroğlu, seçimle ilgili net tespitlerini paylaşacağını ve birlikte seçimi kazanacaklarını ifade etti. Kesin olmayan sonuçlara göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüzde 49,51, Kılıçdaroğlu'nun ise yüzde 44,88 oy aldığı ve seçimin ikinci tura kaldığı belirtildi. Türkiye'nin 28 Mayıs'ta ikinci tur için sandık başına gideceği açıklandı.
15 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim takvimine ilişkin tartışmalarda Cumhurbaşkanının seçim ilanı yetkisinin 60 gün öncesinden kullanılacağını belirtti. 14 Mayıs tarihini işaret ederek, seçim gününün bu tarihte olacağını neredeyse kesinleştirdi. Ayrıca, The Economist dergisinin 'Türkiye'nin diktatörlüğün eşiğinde' temalı kapağına tepki göstererek, Türkiye'nin kaderinin millet tarafından belirleneceğini ifade etti.
20 Ocak 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, ABD başkanlık seçimlerine aday olan herkesin zihinsel yeterlilik testine tabi tutulması gerektiğini belirtti. Kendisi de 2024 seçimlerine aday olan 76 yaşındaki Trump, adayların ayrıca fiziksel olarak çalışmaya uygun olduklarını gösteren bir teste girmeleri gerektiğini savundu. Bu açıklama, seçimlere adaylığını açıklayan Nikki Haley'nin yaşlı siyasetçiler için zihinsel yeterlilik testleri getirme önerisi ve mevcut Başkan Joe Biden'ın olası adaylığı bağlamında değerlendirildi.
22 Şubat 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Georgia eyaletinde kendisi hakkında açılan dava sonrasında 7,1 milyon dolar bağış topladı. Trump, 2024 seçim kampanyası için bu bağışları topladı. Ayrıca, iddianamenin açıklanmasının ardından geçen 3 haftada Trump'ın kampanyasına 20 milyon dolar daha bağış yapıldı. Trump, sabıka fotoğrafının çekilmesinin ardından Twitter'a geri döndü ve ilk tweetinde bağış toplama sayfasına yönlendiren bir link paylaştı.
27 Ağustos 2023

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İsrail'de planlanan yargı reformu hakkında, demokrasilerin bağımsız bir yargıya ihtiyaç duyduğunu belirterek eleştiride bulundu. Bu açıklama, ABD Başkanı Joe Biden'ın daha önce benzer eleştirilerde bulunmasının ardından geldi. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Harris'in reform tasarısını okumadığını öne sürerek tepki gösterdi. İsrail Başbakanı Netanyahu, iç ve dış tepkiler üzerine reform tasarısını askıya almıştı.
7 Haziran 2023

Türk Anadolu rock müziğinin öncü gruplarından Moğollar, 28 Mayıs'ta gerçekleşecek olan cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu nedeniyle 24 Mayıs - 7 Haziran tarihleri arasında planlanan ABD turnesini sonbahara erteledi. Grup, oy kullanmanın önemine vurgu yaparak, bu kararı aldıklarını ve yeni tarihleri yakında duyuracaklarını belirtti. Ayrıca dinleyicilerini önce oy vermeye sonra da oylarına sahip çıkmaya davet etti.
22 Mayıs 2023

ABD Temsilciler Meclisi'nde 8 Kasım 2022 ara seçimlerinin ardından başlayan Meclis Başkanı seçimi krizi devam ediyor. Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy, altıncı tur oylamada da başkan seçilmek için gereken desteği alamadı. 20 Cumhuriyetçi vekil, McCarthy yerine Byron Donalds'a oy verirken, 212 Demokrat üye ise parti liderleri Hakeem Jeffries'i desteklemeye devam etti. Donald Trump'ın çağrılarına rağmen bazı Cumhuriyetçi üyeler McCarthy'ye destek vermiyor. Meclis, başkanını seçmeden işlemeye başlayamıyor ve oylamaların devam etmesi bekleniyor.
5 Ocak 2023
İşaretlediklerim