CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve danışmanı Emin Şen hakkında yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarını içeren bir dosyayı açıkladı. Özel, Şen'in ihalelerini ve sosyal medya üzerinden yürüttüğü faaliyetleri detaylandırdı. Özel'in iddialarını desteklemek için Kamu İhale Kurumu'nun internet sitesinden ihale sorgulaması yapılmasını önermesinin ardından, kurumun ihale sorgulama sayfası planlanan bakım tarihinden bir gün önce bakıma alındı. Kamu İhale Kurumu'nun sosyal medya hesabında ise planlı kesintinin duyurusu yer alıyor, ancak erken bakıma alınma ile ilgili bir açıklama yapılmadı.
12 Ocak 2023

Anadolu Başsavcılığı, Dilan Polat hakkında yürütülen soruşturmayı tamamlayarak, örgüt kurma, malvarlığı aklama ve yasadışı bahis suçlarından 27 yıl hapis cezası talep etti. İstanbul merkezli altı ilde düzenlenen operasyonlarda Dilan Polat ve eşi Engin Polat dahil 24 kişi gözaltına alınmıştı. Soruşturma kapsamında, Polat çiftinin şirketlerinde yapılan aramalarda sahte fatura kesilerek 200 milyon lira para girişi sağlandığı tespit edildi. Ayrıca, sosyal medya fenomeni olan bazı kişiler hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirildi.
3 Temmuz 2024

Fransa'da erken seçimin ikinci turunda sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi, meclisteki 577 sandalyenin 182'sini kazanarak birinci oldu. Ancak, parlamentoda çoğunluğu sağlamak için gerekli 289 sandalyeye hiçbir parti ulaşamadı. Sol ittifakın hedefleri arasında emeklilik yaşını düşürmek, asgari ücreti artırmak ve çevreyi korumaya yönelik yatırımları artırmak bulunuyor. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için 'süper zenginleri' vergilendirmeyi planlayan ittifak, Macron'un ittifakıyla uzlaşma sağlanamazsa siyasi çıkmazla karşı karşıya kalabilir.
8 Temmuz 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adıyaman ziyareti sırasında yaşanan provokasyonlar sonrası Twitter üzerinden bir açıklama yaparak, seçim döneminde provokasyonlar beklediğini ve bunun nedeninin 418 milyar dolarlık bir paranın olduğunu ifade etti. Kılıçdaroğlu, bu paranın gençlerin geleceği ve doğmamış bebeklerin hakkı olduğunu, kendisine bir şey olması durumunda bu paranın halk tarafından tahsil edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, AKP iktidarında beş ayrı sektörde 'iktidara yakın gruplara' 418 milyar dolar aktarıldığını iddia eden bir rapor hazırlattığını belirtti.
21 Nisan 2023

Binance, daha önce Hollanda pazarından çekilme kararı aldığını duyurmuştu. Şimdi ise Fransa'da kara para aklama iddiaları nedeniyle soruşturma altında. Fransız basını, şirketin para aklamaya karşı yeterli önlemleri alıp almadığını araştırdığını bildiriyor. Binance, Fransız yetkililerin ofis ziyareti gerçekleştirdiğini ve soruşturma sürecinde iş birliği yaptıklarını açıkladı.
18 Haziran 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya fenomeni Ahmet Sonuç, bilinen adıyla Jahrein'e, kendisine yönelik 'leblebi kafalı' ve 'demans hastası' ifadeleri kullanması nedeniyle 200 bin liralık tazminat davası açtı. Jahrein, Kılıçdaroğlu'nun ayrıca tweet'leri için de 150 bin ve 50 bin lira olmak üzere iki ayrı tazminat davası daha açtığını duyurdu. Jahrein, bu duruma tepki göstererek Kılıçdaroğlu'na Twitter üzerinden yanıt verdi. 2021 yılında Kılıçdaroğlu, Jahrein'in bir tweet'ine cevap vererek canlı yayına çıkmak istemiş ve ikili CHP genel merkezinde canlı yayında görüşmüştü.
14 Temmuz 2023

Fransa'da iki aydan fazla süredir hükümet kurulamıyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sol ittifakın başbakan adayı Lucie Castets'i atamayı reddediyor ve bu durum sol ittifak tarafından 'demokratik darbe' olarak nitelendiriliyor. Macron, hükümet kurma sürecini 2024 Paris Olimpiyat Oyunları nedeniyle askıya almıştı ve şimdi müzakerelerin ikinci raundunu başlatacağını duyurdu. Sol ittifak, Macron'un seçim sonuçlarını yok saydığını ve demokratik değerlere aykırı davrandığını iddia ediyor.
27 Ağustos 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ulusal Engelliler Konferansı'nda engelli vatandaşlara yönelik yeni adımlar açıkladı. 2024 yılından itibaren engelli vatandaşların tekerlekli sandalye ücretleri tamamen geri ödenecek. Ayrıca, engelli vatandaşların halka açık yerlere erişimini kolaylaştırmak için 1,5 milyar avro ayrılacak ve her okulda engelli öğrenciler için bir referans öğretmeni bulunacak.
27 Nisan 2023

İskoçya'da iktidardaki İskoçya Ulusal Partisi'nin (SNP) finansmanıyla ilgili Temmuz 2021'de başlatılan soruşturma kapsamında, parti genel merkezi ve bazı adreslerde aramalar yapıldı. SNP'nin 24 yıldır idari yöneticisi olan ve eski başbakan Nicola Sturgeon'un eşi Peter Murrell gözaltına alındı. SNP lideri Hamza Yusuf, partinin soruşturma konusunda işbirliği içinde olduğunu ve yönetim ile şeffaflık konusunu gözden geçireceklerini belirtti. Soruşturma, partinin bağımsızlık kampanyası için topladığı 600 bin sterlinin başka amaçlar için kullanıldığı iddiaları üzerine başlatılmıştı.
5 Nisan 2023

Fransız 'terörle mücadele' polisi, Paris'te peçeli bir kadını 'tehdit ettiği' gerekçesiyle vurdu. Polis kaynağına göre, kadın kendisini havaya uçurmakla tehdit etmiş ve polisin emirlerine uymamış. Hükümet sözcüsü Olivier Véran, kadının 'peçe taktığını' ve 'cihatçı imalar içeren saldırgan ifadeler' kullandığını belirtti. Olayla ilgili iki ayrı soruşturma başlatıldı.
31 Ekim 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, vergi cezaları, trafik cezaları, askerlik ve nüfus cezaları gibi birçok alacak türünü kapsayan bir yapılandırma teklifini kabul etti. Yapılandırma, 31 Aralık 2022 öncesindeki borçları kapsayacak ve başvurular 30 Nisan 2023'e kadar yapılabilecek. Yeni düzenlemeyle vade süresi 48 aya çıkarılıyor ve 2 bin lirayı aşmayan borçlar silinecek. Ayrıca, belirli suçlar dışında ehliyetler iade edilecek ve sicillerdeki ceza puanları sıfırlanacak.
31 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Edirne cezaevinden yaptığı paylaşımlarla muhalefeti seçimlere hazırlıklı olmaya çağırdı. Demirtaş, iktidarın seçim kampanyasına başladığını ve muhalefetin de boş durmaması gerektiğini belirtti. Kendi ifadesiyle 'atı hırsızlara kaptırmamak için' her an seçimi düşünmeye davet etti.
6 Ocak 2023

Twitch yayıncısı Ahmet Sonuç, nam-ı diğer Jahrein, CHP'nin eski genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na hakaret ettiği gerekçesiyle 20 bin lira tazminat ödemeye mahkum edildi. Jahrein, Temmuz 2023'te Kılıçdaroğlu tarafından kendisine yönelik 'leblebi kafalı' ve 'demans hastası' ifadeleri kullanıldığını iddia ederek 200 bin liralık tazminat davası açtığını duyurmuştu. Ancak sonuçlanan dava, Jahrein'in Kılıçdaroğlu'na tazminat ödemesi yönünde sonuçlandı.
27 Mart 2024

HDP Ağrı eski milletvekili Leyla Zana hakkında 'Türkiye'yle savaş halinde olan bir devletten ödül alma' iddiasıyla dava açıldı. Zana'nın milletvekili olduğu dönem yaptığı konuşmalar ve uluslararası kuruluşlardan aldığı ödüller nedeniyle Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesi kapsamında suç işlediği ileri sürüldü. İddianamede Zana'nın hangi ülkeden ödül aldığı belirtilmedi. Zana, insan hakları, düşünce özgürlüğü ve barış alanlarında birçok uluslararası ödül almıştı.
29 Temmuz 2023

Mısır Çarşısı'nda 25 yıl önce gerçekleşen patlamaya ilişkin davadaki dördüncü beraat kararı Yargıtay tarafından bozuldu. Pınar Selek'in ifadesinin Fransa'da alınması talebi reddedildi ve Türkiye'ye iadesi şart koşuldu. Duruşmaya çeşitli sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Selek'in avukatları, daha önce alınan beraat kararlarının tekrarlanması gerektiğini savundu. Savcı, Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını istedi. Mahkeme, Selek hakkında gıyaben tutuklama kararı verdi ve iade talebinde bulundu. Bir sonraki duruşma 29 Eylül'de yapılacak.
31 Mart 2023

Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın da aralarında bulunduğu 18 şüpheli, para aklama ve vergi kaçırma iddialarıyla ilgili soruşturma kapsamında adliyeye sevk edildi. Polat çifti, sosyal medyadaki lüks yaşam paylaşımları ve ardından gelen para aklama ve vergi kaçırma iddialarıyla gündeme gelmişti. MASAK raporunda, aile bireylerine ait şirketlere sahte fatura kesilerek 200 milyon lira aktarıldığı belirlendi. Soruşturma kapsamında, Polat çifti dahil 24 kişi gözaltına alınmıştı.
4 Kasım 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, ticari kayıtlarla oynamak dahil olmak üzere 34 farklı suçlamadan dolayı hakim karşısına çıkacak. Trump, 2016 başkanlık kampanyası sırasında Stormy Daniels'a ödenen 'sus payı' ile ilgili soruşturma kapsamında suçlanıyor. Suçlamaların detayları henüz gizli tutulduğu için bilinmiyor. Trump, suçlamaları reddederek 2024 başkanlık yarışından çekilmeyeceğini ve suçlamaların siyasi bir zulüm olduğunu iddia ediyor.
31 Mart 2023

Brezilya'da, Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes'in talimatıyla, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun ekibine, 30 Ekim 2022'deki seçim sonuçlarını kabul etmeyerek Luiz Inacio Lula da Silva hükümetine darbe girişiminde bulunmak ve organize suç örgütü kurmak suçlamalarıyla operasyon düzenlendi. Operasyonda, eski bakanlar ve üst düzey askerler de dahil olmak üzere birkaç kişi gözaltına alındı. Bolsonaro'nun pasaportunu teslim etmesi istendi ve kendisi daha önce 8 Ocak'taki kongre baskınında kışkırtıcılık suçlamasını reddetmişti.
9 Şubat 2024

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Başsavcısı'nın talebi üzerine HDP'nin Hazine yardım hesabına geçici bloke koydu. Karar, sekiz oy çokluğuyla alındı ve HDP'ye savunma yapması için 30 gün süre verildi. HDP'nin bu yıl alacağı 539 milyon liralık Hazine yardımının 179 milyon lirası 10 Ocak'a kadar yatırılacaktı. HDP, bu kararın Anayasa'ya aykırı olduğunu ve davanın sonucunu etkileyeceğini savunuyor.
5 Ocak 2023

Brezilya'da Yüksek Mahkeme, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun Kongre ve diğer devlet binalarının basılmasında rolü olduğu iddiasıyla soruşturma açılmasına karar verdi. Bolsonaro'nun antidemokratik eylemleri kışkırttığı suçlaması, daha geniş bir soruşturmanın parçası olarak değerlendiriliyor. Bolsonaro, 30 Ekim 2022'deki seçimleri kaybettikten sonra destekçileri tarafından düzenlenen protestolarda ordunun müdahalesi çağrısı yapılmış ve 8 Ocak'ta Kongre binasına baskın düzenlenmişti. Bolsonaro, görev süresinin bitiminden önce ABD'ye gitmişti.
14 Ocak 2023
İşaretlediklerim