Avrupa Birliği Komisyonu, personeline yapay zeka sohbet robotları ChatGPT ve Bard gibi araçların kullanımı konusunda sınırlamalar getiren yeni kurallar hazırladı. Bu kurallar, yapay zeka araçlarının güvenli kullanımını sağlamak ve çevrim içi yapay zeka araçlarının risklerini azaltmak amacı taşıyor. Yapay zeka tarafından üretilen bilgilerin resmi belgelere kopyalanıp yapıştırılmaması ve özellikle kritik süreçlerde bu araçların kullanılmaması gerektiği vurgulanıyor.
31 Mayıs 2023

Bloomberg muhabirleri, yapay zeka temelli sohbet robotu ChatGPT'ye ABD borsasında başarılı bir yatırım fonu oluşturmasını talep etti. ChatGPT, borsa endeksinin öngörülemez olduğunu ve geçmiş performansın gelecekteki sonuçları garanti etmediğini belirterek, yatırım fonunun derin bir piyasa analizine ve belirli yatırım hedeflerine göre oluşturulması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, herhangi bir yatırım yapmadan önce bir uzmana danışmanın önemini vurguladı. Bloomberg analisti Eric Balchunas, ChatGPT'nin önerilerinin kötü olmadığını ancak temkinli olduğunu söyledi.
27 Ocak 2023

Google'ın yapay öğrenme konusunda uzmanlaşmış şirketi DeepMind, tıp alanında soruları yanıtlamak üzere bir yapay zeka tabanlı sohbet robotu olan Med-PaLM'ı geliştirdi. Doktorlar tarafından sorulan sorulara verilen yanıtların %92,6'sı doğru bulundu. Bu oran, doktorların kendi aralarında verdiği yanıtların doğruluk oranı olan %92,9 ile hemen hemen aynı. Ayrıca, robotun verdiği potansiyel zararlı tavsiyelerin oranı da gerçek doktorlarınkine eşit çıktı. Yapay zekanın yanılma payı da doktorlarla benzerlik gösteriyor.
4 Ocak 2023

ABD'deki Mayo Clinic, Google tarafından geliştirilen ve tıbbi bilgilerle ilgili soruları yanıtlamak üzere tasarlanmış yapay zeka sohbet robotu Med-PaLM 2'yi nisandan beri test etmektedir. The Wall Street Journal'ın haberine göre, bu robot özellikle doktorlara sınırlı erişimi olan ülkeler için yararlı olabilir. Ancak Med-PaLM 2'nin şu an için mükemmel olmadığı, doktorların verdiği cevaplara kıyasla daha fazla yanlışlık ve alakasız bilgi içerdiği belirtilmiştir. Yine de muhakeme ve kanıt gösterme gibi konularda doktorlarla benzer performans sergilediği ifade edilmiştir.
10 Temmuz 2023

Meta, yaklaşık 100 dilde metinden konuşmaya, konuşmadan metne, konuşmadan konuşmaya ve metinden metne olmak üzere farklı türlerde çeviri yapabilen yapay zeka modeli 'SeamlessM4T'yi tanıttı. Bu model, farklı dilleri konuşan insanların birbirleriyle daha etkili iletişim kurmalarına yardımcı olacak. Meta, bu 'hepsi bir arada sisteminin', hataları ve gecikmeleri azalttığını, çevirinin kalitesini artırdığını belirtti.
23 Ağustos 2023

Berlin'de bu ayın sonunda dünyanın ilk siber genelevi açılacak. Yapay zekalı seks robotlarıyla hizmet verecek olan genelev, müşterilere hem sözlü hem de fiziksel etkileşim imkanı sunacak. Bu gelişme, yapay zekanın yetişkin eğlence sektöründe kullanımına dair etik ve gizlilik endişelerini artırıyor. Uzmanlar, yapay zekanın önyargılar taşıyabileceği ve gerçek dünyadaki ilişkiler üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
15 Haziran 2024

Google, internetten güncel bilgilere erişebilen yeni sohbet robotu Bard'ı ABD ve Britanya'da 18 yaş ve üzeri kullanıcılar için kullanıma açtı. Bard, Google'ın daha önce tanıttığı ve tamamen kullanıma açılmayan LaMDA teknolojisiyle aynı nesilden geliyor. Google, Bard'ın yanlış bilgi paylaşabileceği ve önyargılı olabileceği konusunda kullanıcıları uyardı. Daha önce LaMDA üzerinde çalışan mühendis Blake Lemoine, robotun hissiyatlı hale geldiğini iddia etmiş ve işten çıkarılmıştı.
22 Mart 2023

Google Mesajlar, kullanıcıların mesaj taslakları hazırlamasına, fikirler üretebilmesine ve eğlenceli sohbetler yapabilmesine olanak tanıyan yeni bir yapay zeka destekli sohbet özelliği, Gemini'yi tanıttı. Gemini, Google'ın ChatGPT'ye alternatif olarak geliştirdiği ve daha önce farklı cihazlarda kullanılan Gemini 1.0 Pro tarafından desteklenen bir yapay zeka robotudur. Bu özellik, kullanıcıların metin oluşturmasının yanı sıra belirli isteklere göre fotoğraflar da oluşturmasına imkan tanıyor. Özellik, bu hafta küçük bir kullanıcı grubu için açık beta olarak sunulacak.
28 Şubat 2024

Çok uluslu yatırım yönetimi şirketi China International Capital, yapay zeka tabanlı sohbet robotu ChatGPT'den 2023 yılı için küresel piyasa görünümü hakkında bir rapor yazmasını istedi. ChatGPT, hisse senetleri ve altın için yükseliş beklerken, tahviller ve emtialar için daha temkinli bir görüş bildirdi. Ancak, analistler ChatGPT'nin bağımsız pazar analizi yeteneklerinden yoksun olduğunu ve doğrudan yatırım kararlarına rehberlik etmek için kullanılmaması gerektiğini belirtti. Bu deney, yapay zekanın insanların yerini alıp alamayacağı tartışmaları arasında gerçekleştirildi.
23 Şubat 2023

ABD merkezli Yapay Zeka Güvenlik Merkezi ve alanında önde gelen isimler, yapay zekanın insanlık için varoluşsal riskler taşıdığı konusunda bir bildiri yayımladı. Bildiride, yapay zekanın insanlığın yok oluş riskini azaltmanın küresel bir öncelik olması gerektiği belirtildi. Bildiriye OpenAI CEO'su Sam Altman ve Google DeepMind yöneticisi Demis Hassabis gibi önemli isimler imza attı. Ancak uzmanlar arasında bu konuda bir fikir birliği oluşmuş değil ve bazıları yapay zekanın tehlikeli olmadığını savunuyor.
30 Mayıs 2023

Google'ın çatı şirketi Alphabet, yapay zeka destekli arama motorunda premium özellikler sunmayı planladığı iddialarını doğruladı. Bu plan, şirketin viral sohbet robotu ChatGPT'nin versiyonu olan Gemini adlı yeni yapay zeka asistanı üzerinde çalıştığı ve premium abonelik hizmetlerine yapay zeka destekli arama özelliklerini eklemeyi düşündüğü bilgisini içeriyor. Google, kullanıcıların geleneksel arama motorundan ücretsiz olarak faydalanmaya devam edeceğini ve abonelerin arama sonuçlarıyla birlikte reklam görmeye devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, şirket reklamsız bir arama deneyimi üzerine çalışmayı düşünmediğini açıkladı.
4 Nisan 2024

ChatGPT'yi geliştiren OpenAI'nin CEO'su Sam Altman, görevinden ayrıldıktan sonra Microsoft'a transfer olacak. Yönetim kurulu tarafından yürütülen bir inceleme sürecinin ardından Altman'ın OpenAI'deki liderlik pozisyonuna olan güven kaybedilmişti. Microsoft CEO'su Satya Nadella, Altman'ın Microsoft'un yapay zeka ekibini yöneteceğini ve OpenAI'nin kurucularından Greg Brockman'in de Microsoft'a katılacağını duyurdu.
20 Kasım 2023

Yapay zeka şirketi OpenAI'de, neredeyse tüm çalışanların Microsoft'a geçmeye hazırlanması ve 700'den fazla çalışanın yönetim kurulunu istifaya çağırmasıyla kriz yaşanıyor. Şirketin eski başkanlarından Sam Altman ve Greg Brockman'ın görevlerine iade edilmesi talep ediliyor. Altman, Microsoft ile yeni bir yapay zeka projesi başlatmak üzere anlaşmış ve bazı OpenAI çalışanları da Microsoft'un yapay zeka ekibine katılmış. OpenAI'nin yönetim kurulu, Altman'ın yeterince 'dürüst' olmadığını iddia ederek onu görevden almış, ancak bu kararın ardından geri adım atma sinyalleri veriyor.
21 Kasım 2023

OpenAI'ın CEO'su Sam Altman, Dubai'de düzenlenen Dünya Hükümetler Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, hızla gelişen yapay zeka teknolojilerinin denetlenmesi için Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı benzeri bir kuruluşun oluşturulması gerektiğini vurguladı. Altman, denetlenmeyen yapay zeka sistemlerinin topluma sunulmasının büyük tehlikeler barındırdığını ve bu teknolojinin henüz çok başında olduklarını, gelecek yıllarda daha da ilerleyeceğini belirtti.
13 Şubat 2024

Elon Musk'ın yapay zeka girişimi xAI, Andreessen Horowitz ve Sequoia Capital tarafından desteklenen finansman turunda 6 milyar dolar topladı. Bu finansman, xAI'nin ilk çıkışından bir yıldan kısa bir süre sonra gerçekleşti ve yapay zeka araçları geliştirme alanındaki en büyük yatırımlardan biri oldu. xAI, daha önce Twitter olarak bilinen X platformundaki GrokAI hizmetiyle başlamıştı.
27 Mayıs 2024

Silikon Vadisi start-up'ı Cerebras, yapay zeka ürünlerini desteklemek için tasarlanmış 1,8 metre boyundaki süper bilgisayarını tanıttı. Bilgisayar, şirketin özel çipleriyle çalışıyor ve bu çipler, yapay zeka için yaygın olarak kullanılan bir çipten 56 kat daha büyük. Şirketin CEO'su Andrew Feldman, bu süper bilgisayarın start-up'lar tarafından daha hızlı ve daha düşük maliyetle tasarlanabileceğini göstermek istediklerini belirtti. Yapay zeka ürünlerinin yüksek seviyede işlem gücü ve özel çip gerektirdiği, bu nedenle çip tedarikinde sorunlar yaşandığı belirtildi.
22 Temmuz 2023

Avrupa Parlamentosu, ChatGPT ve Gemini gibi yapay zeka teknolojilerine katı kurallar getiren yeni bir yasayı kabul etti. Yasayla, Avrupa Birliği ülkelerinde kullanılacak yapay zeka sistemlerinin güvenli olması, temel haklara saygı göstermesi ve topluma zarar verme ihtimaline göre risk temelli düzenlenmesi gerekecek. Yasa, yüz görüntülerinin işlenmesi, duygu tanıma, sosyal puanlama gibi kullanımları yasaklayacak ve yüksek riskli yapay zeka sistemlerine daha katı kurallar getirecek. Yasa, AB Konseyi tarafından onaylandıktan sonra AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasının iki yıl sonrasında yürürlüğe girecek.
13 Mart 2024

İş insanı Elon Musk, Temmuz 2023'te kurduğu yapay zeka şirketi xAl'yi Twitter'a entegre edeceğini duyurdu. xAl tarafından geliştirilen 'Grok' isimli yapay zeka robotu, Twitter'daki 'Premium+' abonelerine sunulmuş ve şirketin teknolojisi Twitter aracılığıyla bilgilere gerçek zamanlı erişim sağlayacak şekilde tasarlanmış. xAl, aynı zamanda Twitter'dan bağımsız bir uygulama olarak da kullanılabilecek.
6 Kasım 2023

Adobe, 'Project Music GenAI Control' adını verdiği, metin komutlarını kullanarak müzik parçaları oluşturabilen ve düzenleyebilen bir yapay zeka aracı üzerinde çalıştığını duyurdu. Bu araç, kullanıcıların sıfatlar ve müzik türleri belirterek istedikleri sesleri üretmelerine olanak tanıyor. Adobe'nin Kıdemli Araştırma Bilimcisi Nicholas Bryan, bu aracın yaratıcılara müziklerini Photoshop seviyesinde derinlemesine düzenleme imkanı sağladığını belirtti.
29 Şubat 2024

ABD'deki büyük teknoloji şirketlerinin üst düzey yöneticileri, yapay zeka düzenlemeleri konusunda görüş alışverişinde bulunmak üzere Kongre'de bir araya geldi. Toplantıya Tesla, Meta, Google, OpenAI ve Microsoft gibi şirketlerin yöneticileri katıldı. Toplantının amacı, Kongrenin kabul edebileceği iki partili yapay zeka politikası için bir temel oluşturmak olarak belirtildi. Ancak, toplantının kapalı kapılar ardında yapılması eleştirildi.
13 Eylül 2023
İşaretlediklerim