Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, işsizliğin son 11 yılın en düşük seviyelerine gerilediğini belirtti. Erdoğan, kamuda tasarruf paketi kapsamında önümüzdeki üç yıl kamuya alınacak çalışan sayısının kısıtlandığını ve devletin istihdam kapısı olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı. Gençlere ticarete atılma tavsiyesinde bulunan Erdoğan, özel sektörün eleman eksikliği nedeniyle işlerini büyütemediğini ve bu durumun ülke için sosyolojik kökleri olan bir sorun olduğunu ifade etti.
15 Mayıs 2024

OECD'nin 'Yapay Zeka ve İş Gücü Piyasası' başlıklı İstihdam Görünümü 2023 Raporu'nda, yapay zekanın iş gücü piyasası üzerindeki etkileri incelendi. Rapor, OECD ülkelerinin bir yapay zeka devriminin eşiğinde olabileceğini, düşük ve orta vasıflı işlerin otomasyon riski altında olduğunu ve yüksek beceri gerektiren mesleklerin de risk altında bulunduğunu belirtti. Çalışanların yapay zeka nedeniyle işlerini kaybetme ve ücretlerin düşme konusunda endişeli olduğu, hükümetlerin ise işverenleri yapay zeka becerilerini eğitime entegre etmeye ve çeşitliliği desteklemeye teşvik etmesi gerektiği vurgulandı.
11 Temmuz 2023

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD), 'Ekonomik Görünüm' raporunda Türkiye'nin 2023 yılı büyüme beklentisini yüzde 4,3'ten yüzde 4,5'e, enflasyon beklentisini ise yüzde 52,1'den yüzde 52,8'e yükseltti. Ayrıca, 2024 yılı için enflasyon tahmini yüzde 39,2'den yüzde 47,4'e çıkarıldı. Raporda, sıkılaşan para politikasının ve yüksek enflasyonun tüketimi zayıflatacağı, fakat Türkiye'nin ihracatının 2025'te güçleneceği öngörülüyor.
29 Kasım 2023

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun mart dönemi verilerine göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 20 bin 98 lira, yoksulluk sınırı ise 57 bin 280 lira olarak belirlendi. Bu rakamlar, 17 bin 2 lira olan asgari ücretin oldukça üzerinde yer alıyor. Açlık sınırı ve yoksulluk sınırındaki artış, Türkiye'de yaşayan milyonlarca insanın geçim sıkıntısını daha da artırıyor. Son bir yılda açlık sınırı 9 bin 207 lira, yoksulluk sınırı ise 27 bin 731 lira artış gösterdi.
25 Mart 2024

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 2019-2022 yılları arasında küresel iş gücü gelir payında 0,6 puanlık bir düşüş yaşandığını ve bu durumun eşitsizliği artırdığını açıkladı. ILO'nun 2024 Dünya İstihdam ve Sosyal Görünüm raporuna göre, işçilerin küresel gelirden aldığı pay son 20 yılda önemli ölçüde azaldı. Kovid-19 pandemisi, sermaye gelirinin en zenginler arasında yoğunlaşmasına neden olarak eşitsizlikleri daha da derinleştirdi. Raporda, yapay zekadaki gelişmelerin iş gücü gelir payı üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği uyarısında bulunuldu.
4 Eylül 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'de 2022 yılı yıllık enflasyon oranı %64,27 olarak belirlendi. Bu oran, memur ve emekli maaş zammında enflasyon farkını belirleyen ikinci altı aylık dönem için %15,4 oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, temmuz-aralık dönemindeki enflasyon oranında artış alacaklar. Memurlar ise toplu sözleşmeden kaynaklanan %7'lik zam ve enflasyon farkı ile birlikte toplamda %16,4 zam alacaklar. Cumhurbaşkanı Erdoğan, maaş artışlarını Türkiye'nin kazancını her kesime yansıtma kararlılığı çerçevesinde ele alacaklarını ifade etti.
3 Ocak 2023

Ekonomi profesörü Steve Hanke tarafından yayımlanan 2022 Dünya Sefalet Endeksi'ne göre Türkiye, 101,601 puanla dünyanın en sefil 10'uncu ülkesi oldu. Endekste birinci sırada 414,7 puanla Zimbabve yer alırken, en az sefalet yaşanan ülke 8,51 puanla İsviçre olarak belirlendi. Türkiye'deki sefaletin en büyük etkeni yüksek enflasyon olarak gösterildi. Hanke, ekonomik sefaletin yüksek enflasyon, yüksek borçlanma maliyetleri ve işsizlikten kaynaklandığını ve azaltmanın yolunun ekonomik büyümeden geçtiğini ifade etti.
27 Mayıs 2023

DİSK yönetim kurulu, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı Taksim Meydanı'nda kutlama kararını duyurdu. Taksim Meydanı, 1977'de yaşanan ve 34 kişinin hayatını kaybettiği olaylar nedeniyle 1 Mayıs kutlamaları için sembolik bir anlam taşıyor. Ancak 2013'ten bu yana Taksim'de 1 Mayıs kutlamaları engelleniyordu. Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla bu yıl Taksim'de kutlama yapılmasının her işçi ve emekçinin hakkı olduğu belirtildi ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, bu kararı memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.
2 Nisan 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Dünya Nüfus Günü 2024 verilerini paylaştı. Türkiye, 85 milyon 372 binlik nüfusuyla 194 ülke arasında 18’inci sırada yer aldı. Türkiye'nin çocuk ve genç nüfus oranları Avrupa ortalamasının üzerinde, ancak dünya ortalamasının altında kaldı. Türkiye'nin yaşlı nüfus oranı ise dünya ortalamasının üzerinde, ancak Avrupa Birliği ülkelerinin ortalamasının altında yer aldı.
9 Temmuz 2024

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Kahramanmaraş depremleri nedeniyle Türkiye'de 658 bin kişinin işsiz kaldığını ve 150 binden fazla iş yerinin kullanılamaz hale geldiğini açıkladı. Bu durumun çalışanlar için ayda ortalama 230 dolarlık gelir kaybına ve toplamda ayda yaklaşık 150 milyon dolarlık net gelir azalmasına yol açtığı tahmin ediliyor. Ayrıca Suriye'de depremler nedeniyle 170 bin kişinin işini kaybettiği ve bu durumun yaklaşık 725 bin kişiyi etkilediği belirtiliyor. Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükün ise yaklaşık 104 milyar dolar olduğu ifade ediliyor.
28 Mart 2023

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Göç Örgütü'nün 2024 Dünya Göç Raporu'na göre, Türkiye yaklaşık 3,6 milyon mülteci ile dünyada en fazla mülteci barındıran ülke oldu. Bu mültecilerin çoğunluğu Suriyelilerden oluşuyor. Raporda ayrıca, uluslararası göçün ekonomik büyüme ve insani gelişme için önemli bir itici güç olduğu ve uluslararası bağışların 2000'den 2022'ye kadar büyük oranda arttığı belirtiliyor. Dünya genelindeki uluslararası göçmen sayısı 281 milyon, yerinden edilenlerin sayısı ise 117 milyon olarak raporlandı.
7 Mayıs 2024

Türkiye'de asgari ücret, yeni yapılan zamla 482 dolar seviyesine çıktı. Ocak ayında yapılan zammın ardından kurdaki artış nedeniyle asgari ücretin dolar karşılığı 359 dolara kadar düşmüştü. Dolar/TL kuru bir haftadır 23,60 seviyesinde seyrediyor. Ekonomistler, mevcut durumun geçici olduğunu ve dolar kurunun yükseleceğini öngörüyor. Türk-İş'in verilerine göre, Türkiye'de çalışanların büyük bir kısmı asgari ücretle çalışmakta ve yoksulluk sınırı ile açlık sınırı belirlenen rakamların oldukça üzerinde.
20 Haziran 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarına ve memur maaşlarına yapılan zammı eleştirdi. TÜİK, Aralık ayı enflasyonunu yıllık yüzde 64,27 olarak açıkladı, bu oran bir önceki aya göre 20 puan düşük. Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise yıllık enflasyonu yüzde 137,55 olarak bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur ve emekli maaş artış oranını yüzde 25 olarak duyurdu. Kılıçdaroğlu, TÜİK'in 'rezil artış' olarak nitelendirdiği bu durumun hesabının sorulacağını belirtti.
3 Ocak 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2023 itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 38,21 olduğunu ve aylık artışın yüzde 3,92 olduğunu bildirdi. Altı aylık enflasyon oranı ise yüzde 19,77 olarak açıklandı ve bu oran memur ve emekli maaş zamları için bir gösterge niteliğinde. Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyon oranlarının açıklanmasıyla memur ve emeklilere verilen sözlerin yerine getirileceğini belirtti ve zamla ilgili düzenlemenin Meclis'e gelmesi bekleniyor.
5 Temmuz 2023

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TÜİK'in enflasyon verileri açıklamasında yargı kararına rağmen 'madde sepeti ve ortalama madde fiyatları' listesini paylaşmadığını ifade etti. TÜİK, Nisan ayında aylık enflasyonun %2,39 arttığını ve yıllık enflasyonun %43,68'e gerilediğini duyurdu. DİSK, daha önce TÜİK aleyhine açtığı ve kazandığı dava sonucunda bu listelerin açıklanması gerektiğini belirtmişti. Çerkezoğlu, TÜİK'in yargı kararlarını tanımayarak suç işlediğini ve kurumun itibarının zedelenmemesi gerektiğini vurguladı.
3 Mayıs 2023

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun Şubat ayı raporuna göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 10 bin 259 lira, yoksulluk sınırı ise 28 bin 563 lira olarak belirlendi. Bu rakamlar, Türkiye'deki asgari ücretin 8 bin 500 lira olduğu bir dönemde, ekonomik krizin derinleştiği ve asgari ücretle geçinmeye çalışan vatandaşların zorlandığı bir zamana denk geliyor. Raporda, gıda ve gıda dışı harcamaların yanı sıra, belirli ürünler için yapılması gereken harcamaların da arttığı belirtiliyor.
25 Şubat 2023

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nın (BİSAM) verilerine göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 12 bin 612 lira, yoksulluk sınırı ise 43 bin 623 lira oldu. Yoksulluk sınırı, bir ailenin eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderlerle birlikte yapması gereken harcama tutarı olarak belirleniyor. Asgari ücretle (11 bin 402 lira) geçinmeye çalışan milyonlarca yurttaşın durumu her geçen gün daha da zorlaşıyor.
16 Ekim 2023

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin yayınladığı rapora göre, Kasım ayında Türkiye'de 137 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. 2023 yılının ilk on bir ayında ise en az 1772 işçinin öldüğü belirtildi. Yaş gruplarına ve iş kollarına göre dağılım detayları raporda yer aldı. En fazla ölüm inşaat sektöründe gerçekleşirken, tarım, tersane ve taşımacılık sektörleri de yüksek sayıda ölümle sıralandı.
6 Aralık 2023

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin verilerine göre, Eylül 2023-Ağustos 2024 döneminde en az 66 çocuk işçi hayatını kaybetti. Ölümler en çok tarım-orman sektöründe gerçekleşirken, inşaat-yol, metal, konaklama ve taşımacılık sektörleri de yüksek ölüm oranlarına sahip. Ölen çocuk işçilerin 44'ü 15-17 yaş aralığında, 22'si ise 0-14 yaş aralığında. İstanbul, en çok çocuk işçi ölümünün yaşandığı şehir oldu.
11 Eylül 2024

ABD çapında 966 iş dünyası lideriyle yapılan bir ankete göre, Z kuşağı çalışanları iş dünyasında kırılgan, tembel ve hazırlıksız olarak görülüyor. Ankete katılan liderlerin %75'i yeni mezunların çoğunun başarısız olduğunu, %60'ı ise bazılarının işten çıkarılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Z kuşağının iletişim becerilerinin zayıf olduğu ve profesyonel giyinme konusunda eksiklikleri olduğu vurgulandı. Ancak, bu jenerasyonun iş gücüne giderek daha fazla katıldığı ve uyum sağlamanın gelecekte daha akıllıca olacağı ifade edildi.
15 Eylül 2024
İşaretlediklerim