Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Doğan Kalafat, İstanbul'da 2030'a kadar yüzde 64 olasılıkla 7'nin üzerinde bir deprem beklendiğini belirtti. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Marmara Denizi içerisinde geçen bir kolunun bu depremi üreteceğini ifade etti. Diğer uzmanlar da İstanbul depreminin yakın olduğunu ve büyük bir depremin gecikmiş durumda olduğunu vurguladılar. Alman uzmanlar, fay hattı boyunca depremlerin doğudan batıya doğru İstanbul'a yaklaştığını gözlemlediklerini belirtti.
22 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 11 şehri etkileyen ve 50 bin 96 kişinin ölümüne yol açan depremler sonrasında hayatın normale dönmeye başladığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir yıl içinde 650 bin konut inşa edilerek depremzedelere teslim edileceğini vaat etti. AFAD Başkanı Yunus Sezer, hala 2 milyon 4 bin 276 kişinin çadırlarda yaşadığını açıklamıştı. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ise depremler nedeniyle Türkiye'de 658 bin kişinin işsiz kaldığını duyurdu.
4 Nisan 2023

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Habertürk canlı yayınında şehirde yaklaşık 1200 binanın yıkıldığını ve kurtarma çalışmaları için yeterli imkanlara sahip olmadıklarını belirtti. Savaş, kurtarma ekiplerine ve ekipmanlara acil ihtiyaç duyulduğunu, ayrıca dışarıda kalan insanların yeme, içme ve barınma ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini ifade etti. Programcı Fatih Altaylı'nın da duygusal bir an yaşadığı belirtildi. 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem sonrası bölgede büyük yıkım yaşandığı ve ölü sayısının arttığı bilgisi verildi.
6 Şubat 2023

Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, yerbilimci Prof. Dr. Celal Şengör'ün 'İstanbul'da yakışıklı bir deprem olsun' dediğini iddia etti. Şengör, bu iddiayı Habertürk yazarı Fatih Altaylı ile yaptığı görüşmede yalanladı ve Ercan ile yıllardır konuşmadığını belirtti. Altaylı ise Ercan'a, Şengör'ü taklit etmek istiyorsa bunu bilim yaparak ve makale yazarak yapması gerektiğini tavsiye etti.
17 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen ve 40 bin 642 can kaybına yol açan depremler sonrası Malatya'ya giden A Haber ekibi, çadır kentte yaşayan depremzedelerin durumunu olumlu bir şekilde yansıttı. Muhabir Kerim Ulak, çadırın büyüklüğü ve sıcaklığına övgülerde bulundu. Mikrofon uzatılan bir depremzede ise devletin yardımlarından memnuniyetini dile getirdi.
19 Şubat 2023

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Çağlar Özkaymak ve ekibi, Hatay'da kırılmamış fay hatlarını inceleyeceklerini duyurdu. Yapılan çalışmalarda, bölgede 450 kilometreye yakın yüzey kırığı tespit edildi ve birden fazla fay segmentinin aynı anda kırılması sonucu beklenenden büyük depremler meydana geldiği gözlemlendi. Antakya ve Ölüdeniz Fayları üzerindeki Yesemek, Narlı ve Sakçagöz segmentlerinde 'Türkiye Diri Faylarının Paleosismoloji Projesi' kapsamında araştırmalar yapılacak. Ölüdeniz Fay Zonu'nun tarihi yıkıcı depremlerle ilişkili olduğu ve Antakya'nın güney ve doğusunda 7.3-7.7 büyüklüğünde depremler üretebilecek potansiyel taşıdığı belirtiliyor.
26 Ocak 2024

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat'ta meydana gelen ve 40 binden fazla kişinin ölümüne yol açan depremler sonrasında, vatandaşlara önümüzdeki seçimlerde deprem konusunda ciddi vaatlerde bulunan ve yaşam hakkını önemseyen partilere oy vermeleri çağrısında bulundu. Görür, 17 Ağustos Gölcük depreminden sonra verilen sözlerin tutulmadığını belirterek, bu sefer gereğinin yapılmasını istedi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'imar affı' politikasına ve belediye başkanlarının yönetmeliklere uymadığına dair eleştirilerde bulundu.
19 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cumartesi günü açıklayacağı 'müjdelerle' İstanbul'un depreme hazırlık sürecini başlatacaklarını belirtti. 1999'daki büyük depremden bu yana geçen 24 yıl içinde birçok uzman, İstanbul için büyük bir deprem riski konusunda uyarılarda bulunmuştu. Bakan Özhaseki, 800 bin konutun yenilendiğini, acil olarak 600 bin konutun daha yenilenmesi gerektiğini ve bu süreçte vatandaşların ve müteahhitlerin destekleneceğini ifade etti.
22 Aralık 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye Odalar Borsalar Birliği'nin İzmir'deki toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de deprem konusunun tabu gibi görülerek yeterince konuşulmadığını ve deprem sonrası müdahale yerine deprem öncesi zarar azaltma stratejilerine odaklanılması gerektiğini belirtti. Görür, yurt dışında büyük depremlerde az sayıda ölüm yaşanırken, Türkiye'deki son depremlerde çok sayıda insanın hayatını kaybettiğine dikkat çekti ve deprem dirençli yerleşim yerleri ve kentler inşa edilmesinin önemini vurguladı.
22 Şubat 2023

Yalova Üniversitesi, Yabancı Diller Yüksekokulu öğretim görevlisi Çiğdem Kurt'un online derste 6 Şubat depremi sonrası devletin yardım etmediğini ve Haluk Levent'in yardımlarda bulunduğunu söylemesi üzerine soruşturma açtı. Yeni Şafak gazetesinin haber yapmasının ardından Kurt, sosyal medya trolleri tarafından hedef gösterildi. Üniversite, Kurt'un sözlerinin dezenformasyon içerdiğini belirterek soruşturma başlatıldığını duyurdu. Deprem sonrası provokatif paylaşımlar yapan 43 kişi tutuklanmış, 179 kişi gözaltına alınmıştı.
13 Mart 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş merkezli çifte depremler sonrasında yaptığı açıklamada, vatandaşları önümüzdeki seçimlerde depreme dayanıklı kentler inşa etme sözü vermeyen partilere oy vermemeleri konusunda uyardı. Görür, deprem bölgesinde yaşanan kayıpların sorumluluğunun oy veren vatandaşlarda da olacağını belirtti ve depremde can güvenliğini hedefleyen plan ve projeleri olmayan partilere oy verilmemesi gerektiğini ifade etti.
5 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen depremle ilgili olarak devletin sesini dinleme ve susma günü olduğunu belirtti. Deprem bölgesine ziyaretinin zamanını daha sonra belirleyeceğini ifade eden Akşener, böyle bir durumda dikkatin kişinin üzerine çekilmesinin engelleyici olabileceğini söyledi. Ayrıca, partisinin il ve ilçe başkanlarından bilgi aldıklarını ve milletvekillerinin bölgeye gittiğini aktardı. Depremle ilgili olarak Kandilli Rasathanesi 7,5, AFAD ise 7,4 büyüklüğünde olduğunu duyurdu ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay 284 can kaybı ve 2 bin 323 yaralı olduğunu açıkladı.
6 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da bir deprem çalışma grubu oluşturulduğunu belirtti. Bu grubun İstanbul'daki kentsel dönüşümü yöneteceğini ve bu konuda fikir alışverişi yapılacağını ifade etti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da toplantıya davet edildiğini söyledi. Özhaseki, bu çalışmanın 1-2 ay içerisinde İstanbul'da kentsel dönüşümü nasıl yapacaklarını netleştireceğini belirtti.
25 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul'da deprem riski altındaki binaların durumu ve şehir planlaması hakkında konuştu. Riskli binaların yıkılıp, zemin etütleri uygun olan yerlerde yeniden inşa edileceğini belirtti. İstanbul'a yeni nüfusun gelmesinin engelleneceğini ve mevcut nüfusun deprem riski az olan bölgelere dağıtılacağını ifade etti. Ayrıca, Kanal İstanbul projesi çerçevesinde iki yeni şehir kurulacağını ve 500 bin konutun dönüştürüleceğini söyledi. Ekonomiye dair ise düşük faiz politikasının devam edeceğini ve enflasyonun düşmeye devam edeceğini belirtti.
19 Nisan 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası İstanbul'un deprem riskine dikkat çekti. İstanbul Deprem Bilim Kurulu'nun toplantısında konuşan İmamoğlu, Türkiye'nin ve İstanbul'un deprem gerçeğini kabul etmenin önemini vurguladı. İstanbul'da yaşayan vatandaşların deprem konusunda kaygılı olduğunu belirten İmamoğlu, deprem bölgesindeki gözlemlerinin kendisinde bir iç hesaplaşma başlattığını ve İstanbul'da böyle bir felakete izin vermeyeceğine dair söz verdiğini ifade etti. Ayrıca, İstanbul'un depreme hazırlıklı hale getirilmesi için ciddi kaynaklara ihtiyaç duyulduğunu ve hükümete bu konuda iş birliği çağrısında bulundu.
25 Şubat 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maslak yerleşkesinde bulunan 'Geçici kız konukevi yurdu', deprem riski nedeniyle boşaltılıyor. 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası riskli binaların boşaltılması sürecinde, İTÜ'deki öğrenciler Kredi Yurtlar Kurumu'na (KYK) bağlı Fatih Sultan Mehmet Öğrenci Yurdu'na nakledilecekler. Öğrenciler, yurt binasının uzun süredir riskli olduğunu ve yeni bir test yapılmadığını belirterek duruma sitem ettiler. Ayrıca, nakledilecekleri yurdun hem okula uzak hem de çevresel güvenlik sorunları olduğunu ifade ettiler.
8 Mart 2023

Hatay'da, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında, 14 yıl önce güçlendirme çalışması yapılan bir bina ayakta kalırken, aynı yerdeki diğer iki bina ağır hasar gördü veya yıkıldı. TED Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Günay Özcebe'nin yürüttüğü projede, çelikten daha güçlü karbon lifli polimerler kullanılarak bina güçlendirilmiş. Özcebe, güçlendirme yöntemlerinin yaygınlaşmamasının nedenlerini ve bu konuda atılması gereken adımları anlattı. Ayrıca, bina sakinlerinden aldığı teşekkür mesajının kariyerindeki en duygusal anlardan biri olduğunu belirtti.
21 Şubat 2023

Türk Tabipleri Birliği Halk Sağlığı Kolu Başkanı Prof. Dr. Gamze Varol, 6 Şubat depremlerinin ardından geçen 42 gün sonrasında temel ihtiyaçların hala sorun teşkil ettiğini ve yanlış yerleşim alanı seçimleri nedeniyle yaşanan yağış ve selin sorunları derinleştirdiğini belirtti. Varol, barınma alanlarının hastalık yuvasına dönüşebileceği, güvenli içme suyu sağlanamadığı ve atık arıtma sistemlerinin yetersizliği gibi konularda uyarılarda bulundu. Ayrıca, bölgede dizanteri, gastroenteritler, hepatit ve leptospirozis gibi hastalıkların artışı beklendiğini ifade etti.
20 Mart 2023

Türkiye'de yaşanan yıkıcı depremler sonrası, mimar Doğan Tekeli binaların hızlı ve alelade yapıldığını belirtti. 70 yıllık meslek hayatında pek çok projede yer alan Tekeli, inşaat sektöründeki düzeni ve müteahhitlerin mesleki sorumluluk eksikliğini eleştirdi. Ayrıca, Türkiye'deki mimarlık akımlarının kaotik bir durumda olduğunu ve Anadolu'da kimliksiz 'kalfa yapısı' diye adlandırılan yapıların yaygınlaştığını ifade etti. Hükümetin imar barışı uygulaması ve yıkılan binaların durumu da tartışma konusu oldu.
26 Şubat 2023

CHP'li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Hatay'da yaşanan yıkım ve can kaybı konusunda hükümeti, belediyeleri ve müteahhitleri suçlamayı doğru bulmadığını ifade etti. Savaş, binaların ruhsatlarının ilçe belediyeleri tarafından verildiğini ve depremin şiddetinin yapıların hasar görmesinde etkili olduğunu belirtti. Ayrıca, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden emekli Prof. Dr. Okan Tüysüz, Hatay'ın depreme hazır olmadığını ve yeni yapılan yapılarda yönetmeliklere uyulup uyulmadığının şüpheli olduğunu söyledi.
12 Şubat 2023
İşaretlediklerim