Bursa Şehir Hastanesi'nde görevli uzman doktor Nihan Alkış, hasta yakını T.E. tarafından yumruklu saldırıya uğradı. Alkış, beyin cerrahi servisine kaldırıldı ve tedavisi devam ediyor. Saldırgan T.E. gözaltına alındı. Olayın ardından hastanedeki bazı poliklinikler grev kararı aldı. Sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı'nın sağlıkta şiddeti önleyecek hiçbir tedbir almadığını vurguladı.
31 Ekim 2023

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, bebek ve çocuk aşılarının temininde yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Aile hekimleri, aşı yokluğu, kötü çalışma koşulları ve yetersiz ücret artışları gibi konuları çevrimiçi bir toplantıda tartıştı. Aşı eksikliği nedeniyle bazı bölgelerde kızamık vakaları ve hepatit B gibi hastalıkların önlenmesinde zorluklar yaşandığı belirtildi. Ayrıca, aile hekimlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan iş bırakma eylemlerine ceza puanı ve destek primlerinin kesilmesi yoluyla engellenmeye çalışıldığı ifade edildi.
24 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından toplu ulaşıma yüzde 51,52 zam yapıldı. Ancak İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu ve beraberindeki taksiciler, bu zammı yetersiz bulduklarını belirterek toplantıyı terk etti. Aksu, esnafın zor durumda olduğunu ve bu zammın sürdürülebilir olmadığını ifade etti.
8 Ağustos 2023

Osman Öztürk, sağlık sektöründe artan şiddet olaylarının nedenlerini ve çözüm yollarını ele alıyor. Yazısında, sağlık çalışanlarının mesleki itibarlarının yok edilmesi ve sağlıkta kışkırtılmış talebin, şiddetin artmasındaki başlıca etkenler olduğunu belirtiyor. Geçmişte doktor ve sağlık çalışanlarına yönelik itibarın, onları şiddetten koruyan bir zırh işlevi gördüğünü, ancak sağlığın ticarileşmesiyle bu itibarın zarar gördüğünü ifade ediyor. Ayrıca, AKP'nin sağlık reformu sonrası sağlık hizmetlerine olan talebin artışının da şiddeti körüklediğini vurguluyor.
19 Şubat 2024

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, tansiyon ve kalp ritmindeki bozukluklar nedeniyle Ankara Güven Hastanesi'ne kaldırıldı. Parti yetkilileri ve İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu'nun açıklamalarına göre Akşener'in sağlık durumu iyi ve kontrol altında. Yapılan tetkiklerde ciddi bir sorun tespit edilmedi ve Akşener bir gün sonra taburcu edildi. Zorlu, Akşener'in yoğun çalışma temposundan dolayı yorulduğunu ve birkaç gün istirahat edeceğini belirtti.
13 Ocak 2023

Türkiye'deki deprem felaketinin ardından barınma, su ve tuvalet gibi temel ihtiyaçların karşılanamaması, kolera, tifo ve dizanteri gibi ciddi enfeksiyon hastalıklarının yayılma riskini artırıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, her şeyin kontrol altında olduğunu belirtirken, uzmanlar yeterli önlemlerin alınmadığını ve salgın hastalıkların erken tespiti için gerekli altyapının kurulması gerektiğini vurguluyor. Türk Tabipleri Birliği üyeleri, devlet tarafından kurulan çadırkentlerin uluslararası standartlara uygun olmadığını ve insanların zor şartlar altında yaşamaya çalıştığını ifade ediyor.
19 Şubat 2023

Türk Tabipleri Birliği'nin verilerine göre, 2023 yılının ilk ayında 251 hekim yurt dışına göç etmek üzere iyi hal belgesi istedi. 2022 yılında toplam 2 bin 685 hekim aynı belgeyi talep etmişti. Hekimlerin yurt dışına göç etme eğilimi, ağır çalışma koşulları ve meslek örgütlerine yönelik saldırılar nedeniyle devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, göç eden hekimlerle ilgili olarak, gidenlerin yerine yeni mezun doktorları istihdam edeceklerini ve gerekirse yurt dışından dönmek isteyen hekimleri hızla ülkeye davet edeceklerini belirtti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 'Beyaz Reform' olarak adlandırdığı düzenlemeler de hekim göçünü durduramadı.
1 Şubat 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeyle, 36'sı yerli üretim olmak üzere toplamda 47 ilacın geri ödeme listesine eklendiğini duyurdu. Bakan Işıkhan, ilaçların hastalara şifa olmasını temenni ederek, vatandaşlara sağlıklı bir ömür diledi. Geri ödeme listesine eklenen ilaçların detaylarına Bakan Işıkhan'ın Twitter hesabından ulaşılabileceği belirtildi.
19 Mart 2024

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı, öğretim üyelerine mesai saatleri dışında günlük en az beş hasta bakma zorunluluğu getirdi. Bu karara itiraz eden Prof. Dr. Mustafa Cenk Ecevit, kararın hukuka uygun olmadığını savunarak mahkemeye başvurdu. İzmir 5. İdare Mahkemesi, görevin uygulamalı çalışma kapsamında olduğunu ve kamu yararı ile hizmet gereklerine uygun tesis edildiğini belirterek davayı reddetti.
25 Ocak 2023

Samsun'da bir sokak röportajında doktor dövmekle övünen ve bu eylemi normalleştirmeye çalışan bir kişi hakkında İstanbul Diş Hekimleri Odası Avukatı Gürsan Atar tarafından suç duyurusunda bulunuldu. Samsun Başsavcılığı, kişinin ifadelerini suç işlemeye tahrik olarak değerlendirmediği için takipsizlik kararı verdi. Avukat Atar, savcılığın kararına itiraz edeceğini açıkladı.
17 Mayıs 2023

İstanbul'da iki gün önce yaşanan şiddetli yağış, Başakşehir'deki Millet Bahçesi ve Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde sel baskınına yol açtı. Nisan 2020'de açılan hastanenin Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme (ÇSED) raporu, yağmur suyu drenajı koşullarının uygun olmamasının sel baskınına yol açabileceğini belirtmişti. Ayrıca, hastanenin yakınında planlanan bir alışveriş, otel ve lüks konut projesinin tanıtım dosyasında herhangi bir sel, su baskını veya afet riski bulunmadığı belirtilmişti. Ancak, yaşanan sel baskını bu iddiaları çürüttü.
7 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, çalışma şartları nedeniyle yurt dışına giden veya gitmeyi düşünen doktorları Türkiye'ye geri dönmeye davet etti. Daha önce 'Gidiyorlarsa gitsinler' şeklinde bir açıklama yapan Erdoğan, seçimlere kısa bir süre kala doktorlara yönelik olumlu bir mesaj vererek, bilimsel çalışmalar için gerekli imkanların sağlanacağını belirtti. Bu çağrı, Erdoğan'ın daha önceki sert tutumunun aksine bir yaklaşım olarak değerlendirildi.
1 Mayıs 2023

İstanbul Üniversitesi, Beyazıt kampüsünü halka açma uygulaması sonrasında yaşanan güvenlik endişeleri üzerine yeni kısıtlamalar getirdi. Öğrenciler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Taylan Yıldız'ın sosyal medyada paylaştığı güvenlik sorunlarına dikkat çekmesinin ardından, üniversite ziyaret saatlerini 13:00-16:00 arasına sınırladı, randevu sistemi getirdi ve ziyaretçilere sadece bahçeye giriş izni verileceğini duyurdu. Ayrıca, güvenlik görevlileri ziyaretçilere müdahale edebilecek ve piknik gibi aktiviteler yasaklanacak.
14 Şubat 2024

Türkiye'de aile hekimleri, son altı ayda giderlerine en az yüzde 50 zam gelmesine rağmen, gider ödeneklerine yapılan yüzde 17,5'lik artışın yetersiz olduğunu belirtiyor. Aile hekimleri, artan maliyetler nedeniyle ASM'lerin (Aile Sağlığı Merkezleri) kapanma noktasına geldiğini ve bu durumun devam etmesi halinde sistemden çıkışların artacağını ifade ediyor. İstanbul Aile Hekimliği Derneği, insanca yaşayabilecekleri ve yoksulluk sınırı üzerinde bir maaş talep ediyor. Aile hekimleri, mali yükümlülüklerin kendilerine bırakılmasının yanlış olduğunu ve ASM'lerin kamu binalarına kurulması gerektiğini savunuyor.
19 Temmuz 2023

2023'ün ilk iki ayında 465 doktor, Türk Tabipleri Birliği'nden iyi hal belgesi talep etti. Bu belge, yurt dışında çalışmak isteyen doktorların gidecekleri ülkelere sunmaları gereken bir evrak. 2012'den bu yana doktorların yurt dışına göçünde ciddi bir artış yaşanıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın duyurduğu Beyaz Reform düzenlemeleri doktorların göçünü durduramadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Giderlerse gitsinler' açıklamasının ardından doktor açığını kapatma çabaları devam ediyor.
2 Mart 2023

Deprem riski nedeniyle bazı binalarının kullanımı durdurulan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa) için alternatif hastane binaları tahsis edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Beylikdüzü ve Eyüp Devlet Hastanelerinin Çapa'ya, Taksim ve Samatya hastanelerinin ise Cerrahpaşa'ya açılacağını duyurdu. Ayrıca, depreme dayanıksız olduğu için boşaltılan Haseki'deki Kardiyoloji Enstitüsü Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hizmet verecek.
8 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir televizyon programında rahatsızlanınca yayın durduruldu ve daha sonra iptal edilen etkinliklerle ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından bilgilendirme yapıldı. Koca, Erdoğan'ın sağlık durumunun iyi olduğunu ve gastrointestinal enfeksiyon geçirdiğini belirtti. Gastrointestinal enfeksiyon, sindirim sistemini etkileyen ve çeşitli mikroorganizmaların neden olduğu bir iltihaplanma durumudur. Enfeksiyonun önlenmesinde el yıkamanın ve hijyenin önemi vurgulandı.
27 Nisan 2023

İstanbul Avcılar'da sivrisineklerin neden olduğu kaşıntı ve yaralar sebebiyle hastane başvuruları arttı. Mahalle sakinleri, sivrisineklerden korunmak için ateş yakmak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Boğaziçi Üniversitesi'nden Dr. Necla Birgül İyison, Asya kaplan sivrisineklerinin daha tehlikeli olduğunu ve su birikintilerinden uzak durulması gerektiğini ifade ediyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, bu yıl sivrisinek ısırığı şikayetlerinin daha erken başladığını ve alerjik bireylerde ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söylüyor. İBB Sağlık Daire Başkanı Önder Yüksel Eryiğit, sivrisineklerin özellikle Beykoz, Sarıyer ve Silivri gibi kırsal ilçelerde yoğun olduğunu belirtiyor.
5 Temmuz 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, aile hekimlerinin raporlu reçete edebildiği ilaç sayısının 1858’e çıkarıldığını duyurdu. Bakanlık, bu ilaçların listesini de paylaştı. Işıkhan, raporlu hastaların ilaca erişimini kolaylaştırmak amacıyla bu yeni uygulamanın hayata geçirildiğini belirtti. Sosyal Güvenlik Kurumu, vatandaşlara SMS ile hangi ilaçların bu kapsama dahil olduğunu bildirecek.
13 Haziran 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depreme dayanıksız oldukları için faaliyetlerini durduran Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi ve İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde incelemelerde bulundu. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Yönetim Kurulu, planlama yapmadan hastanenin çoğu faaliyetini durdurmuştu. Bakan Koca, hastanelerin kendi yerlerinde adım adım yapılanmasını önerdi ve deprem riskine karşı alınacak tedbirler üzerinde çalıştıklarını belirtti.
5 Mart 2023
İşaretlediklerim