Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner paralı asker şirketi kurucusu Yevgeniy Prigojin'in isyanını 'sırttan bıçaklama' olarak nitelendirdi ve Rusya'nın geleceğinin tehlikede olduğunu belirtti. Putin, televizyondan halka seslenerek, Rusya'nın tekrar bölünmesine izin vermeyeceklerini ve halkı koruyacaklarını ifade etti. Wagner'in kurucusu Prigojin, daha önce Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti.
24 Haziran 2023

Güney Koreli yazar Bora Chung, İthaki Yayınları'ndan çalışanlarına özür dilemesini ve çözüm bulmasını istedi. İthaki Yayınevi çalışanları, 'küçülme' gerekçesiyle tazminat hakkı olmayan çalışanların işten çıkarıldığını ve eski çalışanların istifaya zorlandığını iddia etmişti. İthaki Yayınları ise bu iddiaları yalanlamış ve firma mahremiyetine zarar veren ve hakaret içeren haberler konusunda suç duyurusunda bulunacağını duyurmuştu.
31 Ağustos 2023

Rusya'nın başkenti Moskova'da 22 Mart'ta gerçekleşen ve 143 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı IŞİD üstlenmişti. Rus Devlet Soruşturma Komitesi'ne bağlı müfettişler, saldırganların Ukraynalı milliyetçilerle bağlantılı olduğuna dair kanıtlar bulduklarını açıkladı. Saldırganların Ukrayna'dan nakit ve kripto para aldıkları ve bir şüphelinin daha gözaltına alındığı belirtildi. ABD'nin saldırıdan önce Rusya'yı yazılı olarak uyarmış olduğu da iddialar arasında.
29 Mart 2024

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Wagner Grubu lideri Yevgeni Prigojin'i geri çekilmeye ikna ettiğini anlattı. Prigojin, Ukrayna'da asker kayıpları yaşaması sonucu sarsılmış ve Moskova'ya doğru ilerlemeye başlamıştı. Lukaşenko, Prigojin'i saatlerce uğraşarak geri çekilmeye ikna ettiğini ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de kendisinden yardım istediğini belirtti.
28 Haziran 2023

Rus istihbarat teşkilatı FSB, The Wall Street Journal gazetesi muhabiri Evan Gershkovich'i, bir askeri fabrika hakkında devlet sırrı niteliğinde bilgiler topladığı şüphesiyle tutukladığını duyurdu. Bu olay, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından yabancı medyaya karşı aldığı en ciddi önlemlerden biri olarak görülüyor. Gershkovich'in tutuklandığı Yekaterinburg kentindeki askeri fabrikanın adı ve iddianın detayları açıklanmadı. ABD'li diplomatik kaynaklar, Rus makamlarından bilgi alamadıklarını ve elçiliğin konu hakkında bilgi edinmeye çalıştığını belirtti.
30 Mart 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Tver bölgesinde düşen ve 10 kişinin ölümüne yol açan özel uçak kazası hakkında konuştu. Kazada, Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in de öldüğü bildirildi. Biden, konuyla ilgili olarak 'Rusya'da Putin'in dahil olmadığı çok az şey var. Ancak bunun cevabını bilecek kadar bilgim henüz yok. Kazada ne olduğunu bilmiyorum ama şaşırmadım' ifadelerini kullandı.
23 Ağustos 2023

Rusya'nın başkenti Moskova'da, 22 Mart 2024 akşamı Crocus City Hall konser salonunda düzenlenen silahlı ve patlayıcı madde kullanılan terör saldırısında 143 kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi yaralandı. Saldırıyı IŞİD üstlendi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırıyla ilgili olarak teröristleri ve destekçilerini tespit edip cezalandıracaklarını belirtti ve saldırıdan Ukrayna'nın da sorumlu tutulabileceğine dair ifadeler kullandı. Putin, ülke genelinde güvenlik önlemlerinin artırılacağını duyurdu ve 24 Mart günü için ülke genelinde yas ilan etti.
23 Mart 2024

Pulitzer ödüllü şair Anne Boyer, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını eleştiren bir açıklama yaparak New York Times Magazine'deki şiir editörlüğü görevinden istifa etti. Ulusal Kitap Ödülleri'nde finale kalan yazarlar da İsrail'in Gazze bombardımanını eleştirerek ateşkes çağrısında bulundu. Boyer, New York Times'ın savaşla ilgili haberlerindeki dili ve tonu eleştirerek, bu durumun sanat ve şiir üretimine engel olduğunu belirtti ve savaşın asıl nedenlerinin petrol ve silah üreticilerinin çıkarları olduğunu ifade etti.
17 Kasım 2023

ABD yönetimi, 22 Mart'ta Moskova'da gerçekleşen ve 143 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıdan önce Rusya'ya terör tehdidi konusunda yazılı bir uyarı notu gönderdiğini açıkladı. Saldırıyı IŞİD üstlenirken, ABD ve diğer ülkeler vatandaşlarını bu tür saldırılara karşı dikkatli olmaya çağırmıştı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, ABD'nin saldırıyı önlemeye çalıştığını ve Kremlin'in bu durumdan haberdar olduğunu belirtti. Rusya ise saldırıda Ukrayna'nın parmağı olduğunu iddia ediyor.
28 Mart 2024

Rusya'nın Ukrayna'daki birliklerinden sorumlu komutanı Sergey Surovikin, Rus güvenlik şirketi Wagner'e dur çağrısı yaptı. Ayrıca Rus Korgeneral Vladimir Alekseyev, Wagner'in eylemlerinin Rusya ve Silahlı Kuvvetlerinin imajına büyük bir darbe olduğunu belirtti. Bu çağrılar, Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlaması ve karşılık vermekle tehdit etmesinin ardından geldi.
24 Haziran 2023

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentiyev, Türkiye ve Suriye arasında bir zirvenin, iki ülke ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik bir yol haritası hazırlandıktan sonra gündeme geleceğini açıkladı. Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Suriye konulu görüşmelerde, dört ülkenin dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde bir toplantı gerçekleştirildi. Lavrentiyev, yol haritasının cumhurbaşkanları düzeyinde onaylanması için daha fazla çalışılması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesini şart koşan Esad yönetimi ile Erdoğan'ın görüşme ihtimali, yol haritasının tamamlanmasına bağlı olarak değerlendirilecek.
21 Haziran 2023

Rusya'nın tanınmış araştırmacı gazetecisi Elena Milaşina ve avukat Aleksander Nemov, Çeçenya'da maskeli ve silahlı kişiler tarafından saldırıya uğradı. Milaşina beyin sarsıntısı geçirirken, Nemov bacağından bıçaklandı. Saldırganlar, ikiliye Çeçenya'dan ayrılmaları ve hiçbir şey yazmamaları konusunda uyarıda bulundu. Milaşina ve Nemov, Çeçenya Özerk Yönetimi lideri Ramazan Kadirov'a muhalif bir ailenin yargılandığı dava ile ilgili Grozni'ye gitmişti. Milaşina, daha önce de tehditler almış ve 2020'de Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü tarafından Cesaret Ödülü'ne layık görülmüştü.
5 Temmuz 2023

Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) ABD ve Japonya tarafından sunulan ve Türkiye'nin de ortak sunucusu olduğu, uzayın barışçıl kullanımını destekleyen ve uzaya nükleer silahların yerleştirilmesini engellemeyi amaçlayan karar tasarısını veto etti. Tasarı, 13 'evet' oyuna karşın, Rusya'nın vetosu ve Çin'in çekimser oyu ile kabul edilmedi. Rusya, tasarının siyasi içerikli olduğunu ve tüm üyelerin görüşlerini yansıtmadığını iddia ederek, metinde değişiklik talep etmiş, ancak bu teklif yeterli destek bulamamıştır.
24 Nisan 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, Türkiye'de ortaya çıkan montajlar, kumpaslar ve Deep Fake içeriklerin arkasında Rusya'nın olduğunu iddia etti. Kılıçdaroğlu, Rusya'yı 15 Mayıs sonrası Türkiye ile dostluk ilişkilerini sürdürmek istiyorlarsa bu tür eylemlerden uzak durmaya çağırdı. Bu açıklama Twitter'da geniş yankı buldu ve birçok kullanıcı tarafından desteklendi.
11 Mayıs 2023

Bulgar yazar Georgi Gospodinov'un 'Zaman Sığınağı' adlı romanı, tarihin üzerinde mutabık kalınmış bir hikaye olduğunu işleyerek Booker Ödülü'ne layık görüldü. Roman, Alzheimer hastaları için yaratılan ve geçmişin belirli anlarını yeniden canlandıran klinikler etrafında dönüyor. Bu kliniklerin başarısı, Alzheimer hastası olmayan kişilerin de ilgisini çekiyor ve klinikler popüler hale geliyor. Zeynep Karaarslan Başaran'ın değerlendirmesine göre, kitap kronolojik olmayan yapısı, karakterizasyon eksikliği ve anlatıcının güvenilmezliği ile okuyucuya meydan okuyor ve ulus-devletlerin çöküşü ile geleceksizlik ihtimalini ele alıyor.
24 Mayıs 2023

Doğan Kitap tarafından gazeteci-yazar Duygu Asena anısına 2007 yılından bu yana verilen Duygu Asena Roman Ödülü, bu yıl 'Cüret' romanıyla Neslihan Önderoğlu'na verildi. Jüri, Önderoğlu'nun romanındaki kimsesizlerin ve toplumda yerini bulamayanların direncini anlatan hikayesi ile anlatı dilinin yetkinliği ve temaları bütünlüğe taşıma becerisi nedeniyle ödüle layık görüldüğünü belirtti.
5 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kazakistan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a bir davet yapabileceklerini belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin Suriye'ye dostluk elini uzattığını ve bölgede bir terör devleti kurulmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. Ayrıca, Suriye'de barışın sağlanmasının milyonlarca insanın ülkelerine geri dönmesi açısından önemli olduğunu ifade etti.
5 Temmuz 2024

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, ABD'nin Türk Hava Yolları'na (THY) baskı yaparak Rus vatandaşlarını Meksika'ya giden uçuşlardan men etmeye çalıştığını iddia etti. Bu iddia, THY'nin İstanbul'dan Latin Amerika'ya yapılan uçuşlarda bazı Rus yolcuları kabul etmediği yönündeki şikayetler üzerine ortaya atıldı. Rusya Tur Operatörleri Birliği ve diğer kaynaklar, THY'nin bu eylemlerinin ABD'nin emriyle yapıldığına inanıyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve THY konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı.
26 Nisan 2024

Rusya, Estonya Başbakanı Kaja Kallas'ı belirli bir neden açıklamadan 'arananlar' listesine koydu. Kallas, iki yıldır süren Ukrayna savaşında Ukrayna'nın en büyük destekçilerinden biri olarak tanınıyor. Ayrıca, Avrupa Birliği ve NATO'nun Ukrayna'ya daha fazla silah yardımı yapmasını aktif olarak savunan bir figür.
13 Şubat 2024
İşaretlediklerim