Oxford, Bristol, Exeter Üniversiteleri ve Doğu Finlandiya Üniversitesi'nden bilim insanlarının yaptığı ortak araştırma, çocukluk ve gençlik dönemlerindeki hareketsiz yaşam tarzının atardamar sertleşmesini artırdığını ortaya koydu. Araştırmada, 11 ila 24 yaşları arasındaki bin 339 kişi üzerinde 13 yıl boyunca yapılan incelemeler sonucunda, günde 6 saatten 9 saate çıkan hareketsizlik süresinin atardamar sertleşmesini yaklaşık yüzde 10 artırdığı bulundu. Ayrıca, yaşlanmanın atardamar sertliğini artırdığı ve bu durumun yetişkinlerde genç yaşta ölüm riskini yüzde 47 artırabileceği, günde en az 3 saatlik hafif fiziksel aktivitenin ise atardamar sertleşmesi riskini en aza indirebileceği belirtildi.
27 Mart 2024

Opinium araştırma firmasının yaptığı bir ankete göre, artan yaşam maliyetleri nedeniyle insanlar flört ederken daha maliyet bilinçli ve seçici davranıyor. Araştırma, özellikle gençler arasında bu eğilimin daha belirgin olduğunu gösteriyor. İnsanlar, emin olmadıkları ilişkilerde para ve zaman harcamaktan kaçınıyorlar. Flört uygulamaları kullanıcıları da benzer bir eğilim gösteriyor ve daha pragmatik bir yaklaşım sergiliyorlar.
11 Mayıs 2024

ABD'de yapılan bir araştırma, 26 hafta boyunca her gün bir avokado yemenin, katılımcıların Amerikalılar için beslenme kurallarına daha sıkı bağlı kalmasını sağladığını ortaya koydu. Araştırmaya 1.008 katılımcı dahil edildi ve bu kişilerin yaş ortalaması 50 idi. Avokado tüketen grup, sodyum, rafine tahıl ve ilave şeker tüketiminde olumlu değişiklikler yaşarken, aynı zamanda toplam protein tüketiminde de bir değişiklik gözlemlendi. Araştırma, diyetimize daha fazla işlenmemiş gıda eklemenin sağlıklı beslenmeyi teşvik etmenin bir yolu olduğunu vurguluyor.
10 Nisan 2024

Yeni bir araştırma, düzenli balık yağı takviyesi kullanımının sağlıklı bireylerde inme ve kalp hastalığı riskini artırabileceğini ortaya koydu. Britanya’daki Biobank biyomedikal veri tabanında 40 ile 69 yaş arasındaki 415 binden fazla kişinin sağlık verileri analiz edildi. Araştırma, kalp rahatsızlığı bulunmayan kişilerde balık yağı takviyesinin ritim bozukluğu ve inme riskini artırdığını gösterdi. Bu bulgular, balık yağı takviyesinin sadece kalp rahatsızlığı olan bireyler için faydalı olabileceğini işaret ediyor.
22 Mayıs 2024

ABD ve İngiltere'den elde edilen geniş çaplı genetik veriler, kahve tüketimiyle obezite ve madde bağımlılığına eğilim arasında istikrarlı ilişkiler olduğunu ortaya koydu. Ancak bu bulgular, kahve içen herkesin obez veya madde bağımlısı olacağı anlamına gelmiyor; daha çok kahve tüketimine olan eğilimin genetik faktörlerle ilişkili olduğunu gösteriyor. Ayrıca, anksiyete, depresyon ve bipolar bozukluk gibi psikiyatrik durumların da kahve tüketimiyle ilişkili olduğu bulundu. İki ülke arasındaki verilerde bazı uyumsuzluklar gözlemlendi, bu da çevresel faktörlerin ve kahve tüketim alışkanlıklarının farklılıklarından kaynaklanıyor olabilir.
23 Haziran 2024

Almanya'daki Mainz Johannes-Gutenberg Üniversitesi'nin araştırmasına göre, 2001, 2002 ve 2003 doğumlu gençler, kendilerinden 10 yıl önce doğanlara kıyasla bekarlıktan önemli ölçüde memnun. Araştırma, 2008 ile 2021 yılları arasında yaklaşık 12 bin kişinin katıldığı anketlerin verilerini analiz etti. Psikolog Dr. Tita Gonzalez Aviles, özellikle Batı ülkelerinde bekarlığın sosyal açıdan daha kabul edilebilir hale geldiğini ve gençlerin bireysel yaşamaya daha fazla değer verdiğini belirtti.
26 Haziran 2024

Y kuşağı çalışanları arasında 'sessiz tatil' olarak adlandırılan yeni bir trend ortaya çıktı. Harris anketine göre, Y kuşağının yüzde 40'ı yöneticilerine haber vermeden işten izin alıyor. Bu trend, iş-yaşam dengesini sağlama çabası ve ücretli izinlerin olumsuz damgalanması nedeniyle ortaya çıkmış olabilir. Şirketler bu duruma öfkeli olsa da, çalışanların daha fazla izinle daha üretken olacaklarına inandıkları belirtiliyor.
15 Haziran 2024

Carnegie Mellon Üniversitesi'nin araştırmasına göre, ABD'de günlük marihuana kullanımı, içki tüketimini geçti. 1992'den bu yana marihuana kullanımı 15 kat arttı ve 2022'de yaklaşık 17,7 milyon kişi her gün veya neredeyse her gün marihuana kullandı. Aynı dönemde günlük içki tüketenlerin sayısı 14,7 milyon olarak belirlendi. Araştırma, Addiction dergisinde yayınlandı.
22 Mayıs 2024

Macaristan'da yapılan bir araştırma, aksi köpeklerin uslu köpeklere kıyasla daha yüksek sosyal öğrenme ve kararlılık davranışları sergileyebileceğini ortaya koydu. Araştırmacılar, köpeklerin mizacını sahiplerince yapılan bir anket yoluyla değerlendirerek, köpeklere V şeklindeki tel örgü bir çitte yönlendirmelere uyma görevi verdi. Aksi köpekler, bir yabancı tarafından yönlendirildiğinde uslu olanlara kıyasla daha iyi performans gösterdi. Bu bulgular, aksi köpeklerin sosyal öğrenmede üstün olabileceğini ve hedeflere ulaşmada daha fazla kararlılık sergileyebileceğini gösteriyor.
29 Şubat 2024

Nature dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, yüksek yağlı besinlerle beslenen erkek farelerin sperminde bazı RNA türlerinin seviyeleri yükseldi ve bu farelerin yavrularında glukoz intoleransı gibi metabolik sorunlar gözlendi. Epidemiyolojik analizler, kilolu erkeklerin oğullarında da benzer sorunların ortaya çıktığını gösterdi. Utah Üniversitesi'nden araştırmacı Qi Chen, sağlıklı spermler için sağlıklı beslenmenin önemini vurguladı ve sağlıksız beslenmenin hem babanın hem de çocuğunun hayatını etkilediğini belirtti.
9 Haziran 2024

Son yapılan araştırmalar, meme kanserinin özellikle 20 ile 49 yaş arasındaki kadınlarda artış gösterdiğini ve bu kanser türünün giderek daha genç yaşlarda görüldüğünü ortaya koyuyor. ABD'de yapılan bir çalışma, 2000'den 2019'a kadar meme kanseri görülme sıklığının yılda yüzde 0,79 oranında arttığını ve özellikle 2016'dan sonra bu artışın daha da belirginleştiğini gösteriyor. Risk faktörleri arasında genetik mutasyonlar, ailede meme kanseri öyküsü, ilk doğumu 30 yaşından sonra yapmak, az sayıda çocuk doğurmak, emzirmemek, hareketsiz yaşam, alkol ve sigara kullanımı gibi etmenler bulunuyor. Erken teşhis için 40 yaşından itibaren mamografi ve riskli gruplarda meme ultrasonu öneriliyor.
20 Şubat 2024

Columbia Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ve JAMA Network Open dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, 1948'den bu yana üç nesil üzerinden toplanan 14,106 katılımcının verilerini analiz ederek, daha yüksek eğitim seviyesine sahip bireylerin daha yavaş yaşlandığını ortaya koydu. Araştırmacılar, katılımcıların her iki yıllık ek eğitim görmeleri durumunda yaşlanma hızlarının yüzde 2 ila 3 oranında yavaşlayabileceğini ve bu durumun ölüm riskini yaklaşık yüzde 7 oranında azaltabileceğini tespit etti. Araştırma, eğitim seviyesi ile yaşlanma ve ölüm riski arasındaki ilişkiyi detaylı bir şekilde inceliyor.
4 Mart 2024

Bilim insanları, güneş ışığına maruz kalan plastik su şişelerinin toksik bileşikler saldığını tespit etti. Çin’in Jinan Üniversitesi'nden araştırmacılar, farklı ülkelerden temin edilen altı tür plastik su şişesini analiz etti ve kansere neden olabilen kimyasalların salındığını buldu. Bu durum, şişelenmiş suyun güvenliği konusunda endişeleri artırıyor ve tüketicilerin bu risklerin farkında olması gerektiği vurgulanıyor. Ancak, tek bir şişenin küçük kütlesi nedeniyle bu risklerin yönetilebilir olduğu belirtiliyor.
22 Haziran 2024

Apple Kadın Sağlığı Araştırması'na göre, menarş olarak bilinen ilk adet dönemine giriş yaşı giderek düşüyor ve adet döngüsünün düzenli hale gelmesi için gereken süre artıyor. Bu eğilim, özellikle ırksal azınlıklar ve düşük sosyoekonomik kökenden gelenler arasında belirgin. Çocukluk çağı obezitesi, beslenme kalıpları, psikolojik stres ve çevresel faktörler bu değişimlerin ardındaki başlıca nedenler olarak öne çıkıyor. Bu durum, sağlık eşitsizliklerini artırarak daha iyi halk sağlığı politikaları ve araştırmalarının önemini vurguluyor.
6 Haziran 2024

Britanya'da yapılan bir araştırmaya göre, beş ila yedi yaş arasındaki her dört çocuktan biri akıllı telefona sahip. Aynı yaş grubundaki çocukların sosyal medya kullanımı da artış gösterdi; yaş sınırı 13 olmasına rağmen, çocukların yaklaşık yarısı WhatsApp gibi uygulamaları kullanıyor. Sosyal medya, canlı yayın ve çevrimiçi oyun kullanım oranlarındaki artış dikkat çekici. Ofcom yetkilisi, bu durumun sektör için bir uyandırma çağrısı olduğunu ve şirketlerin çocukları güvende tutmak için yasal adımlar atması gerektiğini belirtti.
21 Nisan 2024

Almanya, 1 Nisan itibariyle 18 yaş üstü kişilere halka açık yerlerde 25 grama kadar marihuana bulundurma ve hane başına en fazla üç bitki yetiştirme hakkı tanıyarak marihuana kullanımını kısmen yasallaştırdı. 1 Temmuz'dan itibaren 500'e kadar üyesi olan yetiştirici dernekleri veya sosyal kulüpler kurulabilecek. Polis sendikaları ve doktorlar, yeni düzenlemenin karaborsayı güçlendireceği, bağımlılık ve ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı konusunda endişelerini dile getiriyor.
1 Nisan 2024

Danimarka'da gerçekleştirilen ve JAMA tıp dergisinde yayınlanan bir araştırma, 2006-2018 yılları arasında anabolik steroid kullandığı tespit edilen 1189 erkek üzerinde yapıldı. Araştırma, steroid kullanıcılarının doğal ve doğal olmayan nedenlerle ölüm oranlarının, genel nüfusa kıyasla daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Prof. Dr. Tayfun Uzbay, steroidlerin özellikle gençlerde ani ölümlere yol açabileceğini ve bu tür ilaçların kötüye kullanımının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti.
23 Nisan 2024

Psychology Today'de yayımlanan bir araştırma, köpeklerin insanlar tarafından sarıldığında strese girdiğini ortaya koydu. İrlanda'nın Cork kentindeki Cork Pet Behaviour Centre'dan Elizabeth Ann Walsh başkanlığındaki ekip, 250 fotoğrafı inceledi ve köpeklerin %81.6'sının sarılma sırasında rahatsızlık, stres veya endişe belirtileri gösterdiğini tespit etti. Sadece %7.6'sı sarılmaktan rahatsız olmayan köpekleri gösterirken, %10.8'i nötr veya belirsiz tepkiler verdi.
18 Mayıs 2024

Kanada'daki Dalhousie Üniversitesi araştırmacıları, 2018-2022 yılları arasında 84 ülkede yapılan plastik kirliliği denetimleri ve verilerini analiz etti. Science Advances dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, incelenen atıkların neredeyse yarısı hangi şirket tarafından üretildiği belirlenememişken, kaynağı belirlenen atıkların %11'i Coca Cola ve %5'i PepsiCo tarafından üretilmiş. Nestle, Danone ve Altria gibi diğer büyük şirketler de plastik kirliliğine katkıda bulunuyor.
1 Mayıs 2024

Araştırmacılar, 23 insan ve 47 köpek testisini inceledi ve tüm örneklerde mikroplastik buldu. İnsan testislerinde sperm sayıları ölçülemezken, köpek testislerinde daha fazla mikroplastik ile daha düşük sperm sayısı arasında bir bağlantı gözlendi. Mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki etkileri henüz belirsiz olsa da, laboratuvar çalışmaları insan hücrelerine zarar verebileceğini öne sürüyor. New Mexico Üniversitesi’nden Prof. Şiaozjong Yu, bulgulara şaşırdığını belirtti.
23 Mayıs 2024
İşaretlediklerim