Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kurundaki yükseliş nedeniyle otomobil fiyatları artarken, ikinci el piyasasına olan ilgi de arttı. Fırsatçıların al-sat yaparak fiyatları yükseltmesini engellemek amacıyla Temmuz 2022'de getirilen 'altı ay ve 6 bin kilometre' sınırı, Ticaret Bakanlığı tarafından 2024 yılına kadar uzatıldı. Bu kurala uymayan bireysel satıcılara da para cezası uygulanabilecek ve internet ilanlarına yönelik tedbirler alınacak.
21 Haziran 2023

Türkiye'de elektrikli otomobiller için ÖTV matrahları yeniden belirlendi. 160 kW altı motor gücüne sahip araçlar için matrah 700 bin liradan 1 milyon 250 bin liraya, 160 kW üstü araçlar için ise 750 bin liradan 1 milyon 350 bin liraya yükseltildi. Ayrıca, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 40 ek gümrük vergisi getirildi. Uzmanlar, bu düzenlemelerin Togg için yapıldığını ve Togg'un ortalama fiyatının 1 milyon 500 bin lira bandında olacağını tahmin ediyorlar.
3 Mart 2023

Anayasa Mahkemesi, ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV) yönelik itirazı reddetti ve böylece ek MTV'yi onaylamış oldu. Bu yıl bir defaya mahsus iki katı ödenmesi gereken MTV'nin torba yasa teklifi temmuzda kabul edilmişti. Araç sahipleri bu sene bir-üç yaşındaki otomobilleri için en az 4 bin 240 lira MTV ödeyecek. CHP'nin hukuksuz olduğu gerekçesiyle yaptığı iptal başvurusu da Anayasa Mahkemesi tarafından reddedildi.
28 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ticari taşımacılık yapan esnafın araçlarını yenilerken ÖTV ödemeyeceğini açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, daha önce ÖTV indirimine karşı çıkmasına rağmen, Erdoğan'ın duyurusunun ardından muafiyetin detaylarını paylaştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun daha önce ÖTV indirimi yapacaklarını söylemesi üzerine Nebati'nin karşı çıktığı ve ÖTV artırımını düşündüklerini ifade ettiği bir toplantının detayları da hatırlatıldı.
24 Nisan 2023

Cumhurbaşkanlığı kararı ile Türkiye'de mal ve hizmetlerde uygulanan yüzde 18 olan Katma Değer Vergisi (KDV) oranı yüzde 20'ye çıkarıldı. Ayrıca, bazı mal ve hizmetler için uygulanan yüzde 8'lik KDV oranı da yüzde 10'a yükseltildi. Bunun yanı sıra, 492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarı yüzde 50 oranında artırıldı.
7 Temmuz 2023

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), ABD'nin çelik ve alüminyum ithalatına ek vergiler getirmesine Türkiye'nin misilleme olarak ABD ürünlerine ek vergi uygulamasını uygun bulmadı. DTÖ, Türkiye'nin uyguladığı ek vergilerin örgüt politikalarıyla uyumsuz olduğuna ve kaldırılması gerektiğine karar verdi. Bu karar, ABD'nin eski Başkanı Donald Trump'ın çelik ve alüminyum ithalatına yüksek vergiler getirmesi ve Türkiye'nin buna misilleme yapması sonucu ortaya çıkan ticaret anlaşmazlığı bağlamında geldi.
20 Aralık 2023

Belçika'da Ulusal Çalışma Konseyi'nin kararıyla, 1 Mayıs itibarıyla işe bisikletle giden çalışanlara kilometre başına 0,27 avro ödenek verilmesi zorunlu oldu. Bu ödenek vergiden muaf tutulacak ve bir çalışanın günlük alabileceği maksimum ödenek 10,8 avro ile sınırlı olacak. Daha önce işverenlerin yaklaşık yüzde 30'u bu tür bir ödeme yapıyorken, yeni uygulamanın bisiklet kullanımını artırması bekleniyor.
1 Mayıs 2023
İşaretlediklerim