Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'de faaliyetleri durdurulan çevrimiçi seyahat acentesi Booking.com yetkilileriyle bir araya geldi. 2017 yılında Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TÜRSAB) 'haksız rekabet' şikayeti nedeniyle Booking.com'un Türkiye'deki işlemleri durdurulmuştu. Ersoy, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Booking.com'un Türkiye'deki faaliyetlerinin artırılması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Şu anda portal üzerinden yurt dışı için işlem yapılabiliyor ancak yurt dışında Türkiye'de işlem yapılamıyor.
5 Haziran 2024

Pop müziğin ünlü ismi Beyonce, dört yıl aradan sonra Dubai'de Atlantik Otel'in yeniden açılışında sahne aldı. Otel, Beyonce'ye özel konser için 24 milyon dolar ödeme yaptı. Etkinlikte, Beyonce'nin 2022 albümü 'Renaissance'tan hiçbir şarkı seslendirmemesi, Birleşik Arap Emirlikleri'nde eşcinselliğin yasa dışı olmasıyla ilişkilendirildi. Otelin en ucuz odası gecelik 850 dolar iken, Beyonce ve ailesinin kaldığı süitin fiyatı yaklaşık 82 bin dolar olarak açıklandı.
22 Ocak 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yeni başkanı Hafize Gaye Erkan hakkında, ABD'de yöneticilik yaptığı First Republic Bank'ın müşterileri tarafından bankacılık yasalarını ihlal etmek ve yanıltıcı beyanlar vermek suçlamalarıyla toplu dava açıldı. First Republic Bank, faiz oranlarındaki artış sonrası ABD'de iflas eden bankalardan biri olup, mevduatlarının büyük bir kısmı sigortalı değildi. Dava dilekçesi 24 Nisan 2023 tarihinde verildi ve Hürriyet gazetesinin ABD temsilcisi Razi Canikligil tarafından haber verildi.
9 Haziran 2023

Barış Pehlivan, Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanlığı görevinden ayrılmasının ardındaki süreci ele alıyor. Erkan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşme ve sonrasında yaşananlar, görevden ayrılma kararı ve Erdoğan'ın Erkan'a seçim sonrası için yeni bir görev vaadinde bulunması detaylandırılıyor. Erkan'ın ABD'ye dönmemeyi seçerek Türkiye'de kalmaya karar verdiği ve bu durumun gelecekteki bir atama için ipucu olabileceği belirtiliyor.
17 Nisan 2024

Hafize Gaye Erkan, Türkiye Merkez Bankası Başkanlığı'na atanmasının ardından, ABD'de eski çalıştığı First Republic Bank (FRB) ile ilgili olarak 'banka müşterilerini yanıltmak ve bankacılık yasalarını ihlal etmek' suçlamasıyla dava edildi. Erkan, FRB'de 2014-2021 yılları arasında çeşitli görevlerde bulunmuş ve bankanın eş CEO'su olarak görev yapmıştı. Davacılar, FRB'nin mali raporlarının ve yöneticilerin açıklamalarının yanıltıcı olduğunu ve yatırımcıları hatalı yönlendirdiğini iddia ediyor. Erkan dışında FRB ve denetim şirketi KPMG ile birlikte altı kişi daha yargılanıyor. Davacılar, toplamda 271 bin 312 dolar 79 cent zarar iddiasında bulunuyor.
13 Haziran 2023

Murat Kurum, Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğu dönemde, bakanlığının ve bağlı kuruluşu TOKİ'nin desteklediği bir projeden 500 bin dolar borçla daire satın almış. Bakanlık, projenin gerçekleşmesi için gerekli imar değişikliklerini ve 'ÇED gerekli değildir' kararını vererek projenin önündeki engelleri kaldırmış. Bu durum, yazar Deniz Zeyrek tarafından eleştirilmiş ve Türkiye'deki etik standartlar ile Avrupa'daki durum arasındaki farklara dikkat çekilmiştir.
23 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, JPMorgan'ın düzenleyeceği yatırımcılar toplantısına katılmak üzere ABD'ye gidecekler. Şimşek, yabancı yatırımcıları Türkiye'ye çekmek için daha önce Körfez ülkeleri ve Batı'da çeşitli toplantılara katılmıştı. Ocak ayının ikinci haftasında New York'ta düzenlenecek olan toplantının ardından, ikili 15-19 Ocak 2024 tarihlerinde İsviçre'nin Davos kentinde gerçekleşecek Dünya Ekonomik Forumu'na katılacak.
8 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta ABD Başkanı Joe Biden ile yapmayı planladığı Beyaz Saray ziyareti, program uyumsuzlukları nedeniyle iptal edildi. Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ziyaretin ileri bir tarihe ertelendiğini açıkladı. İki liderin Temmuz'da Washington'da düzenlenecek NATO zirvesinde bir araya gelmesi bekleniyor. Erdoğan'ın Beyaz Saray ziyareti, özellikle Biden'ın göreve başlamasından bu yana gerçekleşmediği için dikkat çekici.
28 Nisan 2024

Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütülen operasyonda, çatışma bölgelerindeki IŞİD mensuplarıyla irtibatlı olduğu tespit edilen 17 yabancı uyruklu zanlıdan 14'ü gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüpheliler, 'yabancı terörist savaşçı' kategorisinde değerlendirilerek işlemleri tamamlandıktan sonra sınır dışı edilmek üzere Göç İdaresi Başkanlığı'na teslim edilecekler. ABD'nin Türkiye'de olası misilleme saldırılarına karşı güvenlik uyarısını güncellemesi ve İçişleri Bakanlığı'nın güvenlik tedbirlerini artırdığını açıklaması bu operasyonla aynı döneme denk gelmiştir.
31 Ocak 2023

Diyanet İşleri Başkanlığı, 'Mum dibini ışıtır' projesi kapsamında imamların eşlerine beş yıl süreyle eğitim verecek. Proje, din görevlisi eşlerine gönüllülük bilinci kazandırmayı amaçlıyor. 2022-2023 yılları arasında 20 pilot ilde uygulanan ve başarılı sonuçlar elde edilen proje, artık 81 ilde uygulanacak. Eğitimler kapsamında evliliğe ilk adım seminerleri, temel aile bilinci eğitimi, aile ve sosyal hayat eğitimi gibi konular işlenecek.
14 Mayıs 2024

Diyanet İşleri Başkanlığı, 'Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi' sorusuna verdiği yanıtta evlatlıkla evlenme engelinin olmadığını belirtince sosyal medyada tepki çekti. Gazeteci Fatih Altaylı bu duruma Twitter üzerinden sert bir dille tepki gösterdi. Bunun üzerine Diyanet, Altaylı hakkında suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın talimatıyla Altaylı hakkında suç duyurusunda bulunulması için örnek dilekçeler dağıtıldı. Dilekçelerde 'hakaret', 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' ve 'nefret ve ayrımcılık' suçlamaları yer aldı.
26 Şubat 2023

ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi Brian Nelson, 29 Ocak ile 3 Şubat tarihleri arasında Türkiye, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret edecek. Nelson, bu ziyaretlerde hükümet yetkilileri, şirketler ve finans kuruluşları ile görüşerek ABD'nin yaptırımlar konusundaki kararlılığını vurgulayacak. Türkiye'deki şirket ve bankaları, yaptırım listesindeki şirketlerle iş yapmaktan ve çift kullanımlı teknoloji transferlerine karışmaktan kaçınmaları konusunda uyarmayı planlıyor. ABD, bu teknolojilerin Rus ordusu tarafından kullanılmasından endişe ediyor.
28 Ocak 2023

Orkun Ün, Bodrum'da bir restoranda 20 kişilik bir grubun 1 milyon 115 bin liralık hesap ödemesini ele aldı. Yazar, bu tür yüksek fiyatların turistleri Bodrum'dan uzaklaştırabileceğini ve yerel esnafın bu durumdan rahatsız olduğunu belirtti. Ayrıca, bu tür haberlerin yaz sezonunda turist sayısını olumsuz etkileyebileceği endişesi dile getirildi.
21 Mayıs 2024

A Milli Kadın Voleybol Takımı oyuncusu Ebrar Karakurt, takımın Milletler Ligi maçları için Amerika'ya ekonomi sınıfında seyahat etmesine tepki gösterdi. Karakurt, Instagram hesabında yaptığı paylaşımda, diğer takımlar için özel uçak tahsis edilirken kendilerinin ekonomi sınıfında yolculuk yapmasına dikkat çekti. Takım, Amerika'da oynanacak ikinci hafta maçları için yola çıkmıştı. Eda Erdem de Karakurt'un ardından benzer bir paylaşımda bulundu.
26 Mayıs 2024

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, günlük kiralanan evlere yönelik yeni bir düzenleme yapılacağını duyurdu. Bu düzenleme kapsamında, bu tür evlere sertifika zorunluluğu getirilecek ve bu belge bakanlığa yapılacak başvuruyla alınabilecek. Ayrıca, otellerde olduğu gibi bu evlerde konaklayan kişilerin bilgileri ilgili kurumlarla paylaşılacak ve elde edilen gelirin vergisi ödenecek.
31 Temmuz 2023

2013'te faaliyete geçen İstanbul Beyoğlu'ndaki Park Otel'in imar planları ve inşaat ruhsatı, Danıştay tarafından iptal edildi. Otelin yüksekliği ve zemin katının altında bulunan yedi katın emsal hesabına dahil edilmemesi nedeniyle inşaat ruhsatının şehircilik ilke planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı belirtildi. Ayrıca, otelin bodrum katlarının kullanım kararları ve yapılaşma hakları yoğunluk artışına yol açarak sosyal ve teknik altyapıya yük getirdiği ve kentsel maliyetleri artırdığı ifade edildi.
1 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan kararla, Antalya'nın Kemer ilçesindeki Arslanbucak turizm merkezi, Ankara'nın Kahramankazan ilçesine bağlı Soğucak termal kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi, Konya'nın Hüyük ilçesindeki İmrenler Yaylası ve Giresun'daki Yavuzkemal Yaylası Turizm Merkezi'nin sınırları değiştirilerek kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri olarak ilan edildi.
23 Şubat 2023

Kamuoyunda 'Airbnb düzenlemesi' olarak bilinen yasa Resmi Gazete'de yayınlandı. Düzenlemeye göre, izin belgesi olmadan turizm amaçlı konutlarını kiraya verenlere 100 bin lira para cezası kesilecek ve 15 gün içinde izin belgesi alarak faaliyete dönmeleri gerekecek. İzin belgesi almadan turizm amaçlı kiralamaya devam edenlere 500 bin Türk Lirası, faaliyetlerin devam etmesi durumunda ise 1 milyon Türk Lirası ceza verilecek. Kiraladığı konutu başkasına kiraya verenler ve izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında da cezalar uygulanacak.
2 Kasım 2023

PROPIN tarafından yayımlanan rapora göre, Türk Lirası Koruma Kanunu'ndaki istisnaları uygulayarak dolarla kira işlemleri yapan mal sahiplerinin sayısı arttı ve A sınıfı ofis binalarının kira ortalaması metrekare başına 19,4 dolara çıktı. Pandemi sonrası hibrit çalışma modeline geçen şirketler ofis alanlarını küçülttü ve yeni tasarlanan ofislere taşındı. Ayrıca, seçim sürecinde ofis pazarında genel bir durgunluk beklenirken, bazı kullanıcıların bu dönemi fırsata çevirerek yeni işlemlere yönelebileceği öngörülüyor.
20 Şubat 2023

İstanbul Cebeci Camii imamı Murat Gündoğdu, cuma hutbesinde cemaate silahlanma çağrısında bulundu. Bu olayın ardından Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından soruşturma başlatıldı ve Gündoğdu açığa alındı. İmam Gündoğdu, soruşturma sırasında verdiği ifadede provokatif bir eylem peşinde olmadıklarını ve cemaatin kendilerini tanıdığını belirtti.
23 Mayıs 2023
İşaretlediklerim