Esfender Korkmaz, Türkiye'nin Esat rejiminin devrileceği beklentisiyle milyonlarca Suriyeliye açık kapı politikası uyguladığını ve bu politikanın beklenen sonuçları vermediğini belirtiyor. Suriyelilerin yanı sıra Irak, Afganistan, Sudan ve Somali'den de gelenlerin olduğunu ve aralarında IŞID ve PKK üyelerinin de bulunduğunu ifade ediyor. Bu durumun Türkiye'nin ekonomik ve sosyal yapısını tahrip ettiğini, işsizliği artırdığını ve millî kimliğe zarar verdiğini vurguluyor. Ayrıca, AB'den alınan fonların doğru kullanılmadığını ve halkın büyük bir kısmının sığınmacılardan hoşlanmadığını belirtiyor.
28 Mayıs 2024

İçişleri Bakanlığı, İstanbul'da yaşayan yabancılarla ilgili güncel verileri paylaştı. Bakanlık, Göç İdaresi Başkanlığı'nın rakamlarına göre İstanbul'da 530 bin 612 geçici koruma kapsamında Suriyeli, 3 bin 252 uluslararası koruma kapsamındaki yabancı ve 553 bin 153 ikamet izniyle kalan yabancı olmak üzere toplam 1 milyon 87 bin 17 yabancı bulunduğunu açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise daha önce İstanbul'da 2,5 milyona yakın mülteci yaşadığını belirtmişti.
21 Haziran 2024

İbrahim Kiras, Türkiye'nin Suriye iç savaşından kaçan sığınmacılarla ilgili bir politika geliştirmediğini vurguluyor. Kiras, sığınmacıların entegrasyonu ve geri dönüş şartları gibi konularda net bir strateji olmadığını belirtiyor. Kayseri ve diğer şehirlerde yaşanan olayların, sığınmacı sorununun Türkiye için ciddi bir problem haline geldiğini gösterdiğini ifade ediyor. Ayrıca, Avrupa ülkelerinin milli göç politikalarına sahip olduğunu, ancak Türkiye'de böyle bir politikanın bulunmadığını eleştiriyor.
4 Temmuz 2024

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 milyona yakın Suriyeli mültecinin geri dönüşü için Suriye'de konut yapımı projelerinin hazırlandığını belirtti. Türkiye'de kayıtlı geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısının 3 milyon 411 bin 29 olduğu bildirildi. Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad'ın Türk askerinin çekilmesi talebini reddetti ve terör tehdidinin devam ettiğini ifade etti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu yarışacakken, Sinan Oğan'ın destek vereceği ittifak ve talepleri gündemdeki yerini koruyor.
19 Mayıs 2023

Türkiye'de meydana gelen çifte depremin ardından arama kurtarma çalışmalarına katılan yabancı ekiplerin bir kısmı görevlerini tamamlayarak ülkelerine dönmeye başladı. Dışişleri Bakanlığı, şu ana kadar 82 ülkeden 9 bin 46 yabancı personelin arama kurtarma faaliyetlerinde yer aldığını açıkladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ekip gönderen tüm ülkelere teşekkür ederken, Ermenistan'a özel bir teşekkürde bulundu. Yabancı ekipler, Türkiye'den ayrılırken havalimanlarında alkışlarla uğurlandı ve bazıları kendi ülkelerinde çiçeklerle karşılandı.
15 Şubat 2023

Ankara'nın Çankaya ilçesinde geçici ikamet kaydına sahip iki yabancının adres doğrulaması sırasında, bu kişilerin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın konutunda yaşadığı ortaya çıktı. Olayın ardından Yerlikaya, müfettiş görevlendirerek inceleme başlattı. İki yabancının Kırgız kökenli askeri okul öğrencisi olduğu ve hafta sonu izinleri için uzun süreli ikamet başvurusu yaptıkları anlaşıldı. Soruşturma kapsamında Ankara İl Göç İdaresi Müdürlüğü'nde görevli 10'dan fazla personel hakkında idari işlem yapıldı.
2 Ağustos 2024

Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Hatay'ın Suriye sınırında bulunan Kuşaklı köyünde yaptığı basın açıklamasında, Suriyeli sığınmacıları iki yıl içinde anavatanlarına göndereceklerini ve kaçak geçişleri engelleyeceklerini belirtti. Ayrıca, İran sınırından Türkiye'ye gelen Afgan sığınmacıları da geri göndereceklerini ve sınır kapılarının güvenliğini artırarak Türkiye'nin demografik yapısının korunacağını ifade etti.
14 Mart 2023

Muğla’nın Datça ilçesi açıklarında, Yunanistan’ın Türkiye karasularına ittiği plastik botlardaki 71 düzensiz göçmen kurtarıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı, ihbar üzerine bölgeye giderek 11’i çocuk 71 düzensiz göçmeni kurtardı ve Datça İskelesi’ne getirdi. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi. Bu olay, Ege Denizi'nde düzensiz göçmenlerin karşılaştığı zorlukları ve iki ülke arasındaki göçmen politikalarını bir kez daha gündeme getirdi.
15 Temmuz 2024

Avrupa Birliği kaynakları, 2023 yılının başından itibaren 26 binden fazla Türk vatandaşının Avrupa'ya iltica başvurusu yaptığını bildirdi. Türkiye, AB'ye iltica başvurularında beşinci sırada yer alıyor. Ayrıca, Türkiye'den yapılan kısa dönemli vize başvuruları 2022 yılında 778 bin 409'a ulaştı ve bu başvurularda ret oranı %15,37 olarak kaydedildi. Türkiye, çoklu giriş vizesi alan ülkeler arasında %78,1 ile birinci sırada bulunuyor.
21 Haziran 2023

Avrupa Birliği ülkeleri, 2021 yılında 275 bin 40 olan sığınmacı kabul sayısını 2022'de 384 bin 245'e yükseltti. Almanya, en fazla sığınma talebini onaylayan ülke olarak öne çıktı ve bu dört ülke (Almanya, Fransa, İtalya, İspanya) toplam olumlu iltica kararlarının yüzde 73'ünü verdi. Onaylanan sığınma taleplerinin büyük bir kısmı mülteci statüsüne, ikincil koruma ve insani koruma kategorilerine dahil edildi. Koruma statüsü alanlar arasında Suriyeliler, Afganlar ve Venezuelalılar en büyük grupları oluşturdu.
28 Nisan 2023

Muğla’nın Bodrum ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından üç lastik botta 50’si çocuk 102 düzensiz göçmen yakalandı. Ayrıca, Yunanistan’ın Türk karasularına geri ittiği bir düzensiz göçmen de kurtarıldı. Yakalanan göçmenler işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne teslim edildi. Olay, düzensiz göçmenlerin Ege Denizi üzerinden Avrupa'ya geçiş çabalarını ve bu süreçte yaşanan güvenlik sorunlarını gözler önüne seriyor.
15 Eylül 2024

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Göç Örgütü'nün 2024 Dünya Göç Raporu'na göre, Türkiye yaklaşık 3,6 milyon mülteci ile dünyada en fazla mülteci barındıran ülke oldu. Bu mültecilerin çoğunluğu Suriyelilerden oluşuyor. Raporda ayrıca, uluslararası göçün ekonomik büyüme ve insani gelişme için önemli bir itici güç olduğu ve uluslararası bağışların 2000'den 2022'ye kadar büyük oranda arttığı belirtiliyor. Dünya genelindeki uluslararası göçmen sayısı 281 milyon, yerinden edilenlerin sayısı ise 117 milyon olarak raporlandı.
7 Mayıs 2024

2023'ün ilk iki ayında 465 doktor, Türk Tabipleri Birliği'nden iyi hal belgesi talep etti. Bu belge, yurt dışında çalışmak isteyen doktorların gidecekleri ülkelere sunmaları gereken bir evrak. 2012'den bu yana doktorların yurt dışına göçünde ciddi bir artış yaşanıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın duyurduğu Beyaz Reform düzenlemeleri doktorların göçünü durduramadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Giderlerse gitsinler' açıklamasının ardından doktor açığını kapatma çabaları devam ediyor.
2 Mart 2023

2021 ile 2023 yılları arasında Avrupa'da 51 bin 433 refakatsiz göçmen çocuk ve genç, devlet himayesine girdikten sonra kayboldu. Günde ortalama 47 göçmen çocuğun kaybolduğu tespit edildi. Almanya'da 2 bin 5, İtalya'da 22 bin 899 ve Avusturya'da 20 bin 77 kayıp göçmen çocuk ve genç olduğu bilgisi paylaşıldı. Çocukların bir kısmının organ ve fuhuş mafyalarının eline düştüğü ve suç örgütlerinin sığınma merkezlerinden çocukları uzaklaştırmak için baskı uyguladığı belirtildi.
30 Nisan 2024

Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde Suriyeli bir kız çocuğuna akrabası olan bir Suriyelinin cinsel tacizde bulunması üzerine halk sokağa döküldü ve Suriyelilere ait ev ve işyerlerine saldırılar düzenlendi. İçişleri Bakanı Yerlikaya, tacizcinin gözaltına alındığını ve tutuklandığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, olayları vandallık olarak nitelendirerek muhalefetin söylemlerini eleştirdi. Taha Akyol, bu olayların Türkiye'nin göçmen taşıma kapasitesinin üstünde göçmen kabul etmesinden kaynaklandığını belirtti.
2 Temmuz 2024

Çanakkale’nin Gökçeada ilçesi açıklarında su alan bir lastik botta bulunan 48 düzensiz göçmen Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarıldı. Göçmenler arasında 28 Suriyeli, 15 Filistinli, üç Yemenli ve iki Sudanlı bulunuyordu. Kurtarılan göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezi’ne teslim edildi.
3 Eylül 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, geçen yıl Türkiye'de kayıtlara geçen 6 bin 345 yabancı damat ve 31 bin 29 yabancı gelin bulunuyor. Yabancı gelinler arasında Özbekler ilk sırayı alırken, Suriyeliler ikinci, Azeriler üçüncü sırada yer aldı. Yabancı damatlar arasında ise Almanlar 2009'dan bu yana ilk sırada bulunuyor. İlk beşte ayrıca Suriyeliler, Avusturyalılar, Afganlar ve Azeriler yer alıyor. Ayrıca, TÜİK verilerine göre Türkiye'de ilk evlenme yaşı yükseldi.
23 Şubat 2024

Türkiye'den ekonomik ve siyasi gerekçelerle Avrupa'ya yapılan göç, özellikle Almanya'ya olan iltica başvurularıyla devam ediyor. Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin (BAMF) paylaştığı verilere göre, 2024'ün ilk iki ayında Türk vatandaşlarından 7 bin 649 iltica başvurusu yapıldı, bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,3 artış gösterdi. Suriye ve Afganistan vatandaşlarından gelen başvurular da yüksek oranlarda kabul edilirken, Türk vatandaşlarının başvurularının sadece yüzde 7,8'i kabul edildi.
7 Mart 2024

Gazze'de bulunan Türk vatandaşlarının tahliyesi, Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır'a geçiş yapılmasıyla yeniden başladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli'nin açıklamasına göre, daha önce 30 vatandaş ve aile yakını Türkiye'ye getirilmiş, ancak sınır kapısının kapanmasıyla süreç durmuştu. Şimdi ise 44 kişi daha Mısır'a geçti ve sayının artması bekleniyor. Bu kişiler Türk diplomatlar tarafından karşılandıktan sonra Kahire üzerinden uçakla Türkiye'ye getirilecek.
18 Kasım 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ilişkin uluslararası göç istatistiklerini yayınladı. 2023'te Türkiye'den yurt dışına göç edenlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 53 artarak 714 bin 579'a ulaştı. Aynı dönemde Türkiye'ye göç edenlerin sayısı ise yüzde 35,9 azalarak 316 bin 456 oldu. Göç edenlerin yaş grupları ve illere göre dağılımları da detaylı olarak açıklandı.
19 Temmuz 2024
İşaretlediklerim