AKP İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı seçiminin üçüncü turunda 321 oy alarak meclisin 30'uncu başkanı oldu. Seçimde toplam 584 milletvekili oy kullandı. Diğer adaylar arasında CHP'den Tekin Bingöl 160 oy, Yeşil Sol Parti'den Tülay Hatimoğulları Oruç 51 oy, İYİ Parti'den Cihan Paçacı 43 oy ve TİP'ten Şerafettin Can Atalay 4 oy aldı. Numan Kurtulmuş daha önce akademik kariyer yapmış, çeşitli hükümet pozisyonlarında bulunmuş ve AKP Genel Başkanvekilliği görevini yürütmekteydi.
7 Haziran 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'yumuşama' olarak nitelendirdiği süreci 'normalleşme' olarak adlandırmayı tercih ettiğini açıkladı. Özel, siyasetin küslük üzerine kurulamayacağını, gerçek demokrasilerde liderler arasında sürekli bir küslüğün olmaması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, devletin siyasete alet edilmesinin yanlış olduğunu, devlet ve millet arasında bir yarış olursa milletin kazanacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede dış temasları hakkında bilgi verdiğini de paylaştı.
8 Mayıs 2024

Altılı masanın oluşturduğu 'ortak politikalar mutabakat' metni Ankara'da açıklandı. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, mutabakat metninin olumlu yönlerinin yanı sıra birçok eksik noktası olduğunu belirtti. Beştaş, AKP'nin yarattığı sorunları tamir etmeye çalışan ancak köklü yapısal çözümler sunmayan bir restorasyon projesi olarak değerlendirdiği metinde, adalet, seçim barajı, siyasi partilere kapatma davası, idam cezası ve dış politika gibi konularda daha ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.
30 Ocak 2023

AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin 14 Mayıs'ta gerçekleşecek seçimleri öncesinde, iktidar temsilcileri tarafından yapılan ve kamuoyunda endişe yaratan açıklamalara karşı uyarıda bulundu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve diğer iktidar yetkililerinin seçimleri 'darbe girişimi' ve 'işgal' ile ilişkilendiren ifadeleri sonrasında muhalefetin etkinliklerine saldırılar düzenlenmişti. Kurtulmuş, seçim güvenliğiyle ilgili endişe yaratıcı ifadelerden kaçınılması gerektiğini belirterek, seçim sonuçlarının demokratik bir sonuç olduğunu ve Türkiye'nin anayasal kurallar çerçevesinde yönetileceğini vurguladı.
10 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir toplantıda AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nda (MYK) değişiklik yapılacağını ve bu konuda ciddi bir değerlendirme yapılacağını açıkladı. Toplantıda ayrıca Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın performansları eleştirildi. Parti içinde daha geniş çaplı bir değişimin gerekliliği vurgulandı ve parti dışından gelen eleştirilere de değinildi. İsmail Saymaz, AK Parti'nin etkili siyasi figürler çıkaramadığını ve siyasi tutum belirleyemediğini eleştirdi.
22 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, başörtüsüne anayasal güvence sağlamak amacıyla hazırlanan düzenlemenin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 400 oyla kabul edilmemesi halinde referanduma götürüleceğini belirtti. Cumhur İttifakı'nın 334 milletvekili bulunuyor ve teklifin referanduma götürülmesi için muhalefetten en az 26 vekilin desteği gerekiyor. Teklif, LGBTİ+ karşıtı ifadeler içeren 'aileyi koruma' maddesi ve laiklik ilkesine aykırı olduğu iddiaları nedeniyle muhalefet tarafından desteklenmiyor. Erdoğan, muhalefetin kapıları kapatmasına rağmen gerekli desteği alacaklarına emin olduğunu ifade etti.
16 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye'nin güçlü bir sosyal devlet inşa etme zorunluluğuna dikkat çekti. Deprem bölgesindeki eksikliklere değinen Kılıçdaroğlu, ülkenin yeni bir düzene ihtiyacı olduğunu ve bunun sadece iktidar değişimiyle olmayacağını, daha büyük değişimler gerektiğini ifade etti. Ayrıca, zarar gören değerlerin tamir edilerek güçlü bir değişim yaratılması gerektiğini ve bunun toplumsal bir çaba ile mümkün olacağını belirtti.
12 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, 'Özgürlük Yürüyüşü' sonrasında yaptığı konuşmada, sosyalist bir cumhuriyet kuracaklarını belirtti. Baş, bu yürüyüşün cezaevindeki Hatay milletvekili Can Atalay'ın özgürlüğü için düzenlendiğini ve haksızlığa, adaletsizliğe, baskıya ve zulme karşı olduklarını ifade etti. Ayrıca, Atalay'ın 'Saray'ın tutsağı' olduğunu ve adaletin Kaçak Saray'ın şubesine dönüştürüldüğünü iddia etti.
28 Ekim 2023

TBMM Başkanlığına sunulan 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' ile kentsel dönüşüm süreçlerinin hızlandırılması amaçlanıyor. Teklif, yargı süreçlerini hızlandırmak için savunma sürelerini kısaltmayı, yürütmenin durdurulması talebine itirazı engellemeyi, keşif ve bilirkişi sürelerini kısaltmayı ve duruşma yapılmasını mahkemenin takdirine bırakmayı öngörüyor. Ayrıca, riskli yapıların yıktırılması konusunda yetkiler Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na devrediliyor ve yapı ruhsatı alınması da dahil olmak üzere tüm iş ve işlemler, maliklerin salt çoğunluğu ile alınan karara istinaden yapılacak.
20 Ekim 2023

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Can Atalay için olağanüstü toplanacak Meclis genel kurulunu AKP'li Bekir Bozdağ'ın yöneteceğini duyurdu. Anayasa Mahkemesi, Gezi Davası kapsamında hapis cezası verilen Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğuna karar vermişti. Muhalefet partileri, bu kararı ele almak üzere Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırdı. Ancak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Meclis’in bu konuda yapabileceği bir şey olmadığını belirtti.
14 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, muhafazakar kadınların kazanım ve özgürlüklerinin korunacağını ifade etti. İktidar kanadının, Kılıçdaroğlu'nun seçilmesi durumunda muhafazakarların haklarının elinden alınacağı yönündeki iddialarına karşılık, Kılıçdaroğlu demokratikleşme vurgusu yaptı ve Yeniden Refah Partisi'nin Kadına Şiddetin Önlenmesi Kanunu'nun kaldırılmasını şart koştuğunu eleştirdi. Ayrıca, 6284 sayılı kanunun kaldırılmasına izin verilmemesi gerektiğini ve bu durumun tüm kadınların ortak meselesi olduğunu belirtti.
12 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, muhalefetin çeşitli konularda gösterdiği tepkisizliği eleştirerek, bu durumun kendisinin ve diğer tutukluların içeride tutulmasına neden olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasaya göre üçüncü kez aday olamayacağını ve muhalefetin bu konuda daha etkili olması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Yüksek Seçim Kurulu'nun olası haksız kararlarına karşı milyonların demokratik tepki göstermesi gerektiğini vurguladı.
31 Ocak 2023

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, başörtüsüne anayasal güvence getirilmesi amacıyla hazırlanan ve içeriğinde homofobik ifadeler ile laiklik ilkesine aykırı olduğu iddia edilen anayasa teklifi hakkında konuştu. Yıldız, İYİ Parti'nin teklif hakkında sunmayı planladığı öneriye kapıyı kapattı. Teklif, AKP, MHP, BBP ve bir bağımsız milletvekilinin desteğiyle 336 imza toplayarak Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Ancak muhalefetin desteği olmadan teklifin yasalaşması veya referanduma götürülmesi mümkün değil. İYİ Parti, teklifteki 'dini inancı sebebiyle' ifadesinin değiştirilmesini ve daha kapsayıcı bir değişiklik yapılmasını öneriyor.
19 Ocak 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Sezgin Tanrıkulu'nun kitabının önsözünde Kürt sorununun çözümüne ilişkin görüşlerini ifade etti. Kılıçdaroğlu, sorunun Türkiye'nin ilerlemesi ve iç barış için büyük bir engel olduğunu ve AKP iktidarının engellemelerine rağmen çözüm önerileri sunduklarını belirtti. Ayrıca, çözüm sürecinin suiistimal edildiğini ve sorunun TBMM'de çözülmesi gerektiğini vurguladı. Kılıçdaroğlu, Kürt sorununun tüm Türkiye'nin ortak sorunu olduğunu ve demokratik yollarla çözüme kararlı olduklarını kaydetti.
13 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uyguladığı yeni ekonomi modeli nedeniyle Türkiye'de ekonomik kriz derinleşirken, iktidar eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i ekonomideki sıkıntılı dönemi aşmak için ikna etmeye çalışıyor. Şimşek, Erdoğan'ın daveti üzerine AKP genel merkezini ziyaret etti ve ekonomi politikaları konusunda katkı vermeye hazır olduğunu belirtti. Numan Kurtulmuş ise neoliberalizmin çöktüğünü ve dünyanın yeni bir ekonomik sistem arayışında olduğunu ifade etti, ancak Türkiye'nin serbest pazar ekonomisi koşullarında büyümeye devam edeceğini söyledi.
17 Nisan 2023

TBMM Hazırlık Komisyonu, CHP'li Ali Mahir Başarır'ın 'duruşma hakimlerine alenen hakaret' ve 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçlarından, İYİ Partili Lütfü Türkkan'ın ise Bingöl'de bir vatandaşa hakaret ettiği gerekçesiyle 'hakaret' suçundan dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öneren bir rapor hazırladı. Rapor, Anayasa Adalet Karma Komisyonu'na sunulacak. Karma komisyon, dokunulmazlıkların kaldırılması veya kovuşturmanın ertelenmesi konusunda karar verecek. İlgili milletvekilleri, komisyonlarda ve TBMM Genel Kurulu'nda kendilerini savunma hakkına sahip.
31 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üçüncü dönem adaylığı konusunda kamuoyunda tartışmalar devam ederken, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Erdoğan'ın adaylığının anayasaya uygun olduğunu savundu. Şentop, Erdoğan'ın şu anki görev süresini 'ilk dönem' olarak nitelendirerek, ikinci dönem adaylığının söz konusu olduğunu belirtti. Bu açıklama, Erdoğan'ın 'yeni sistemle kronometreyi sıfırladık' ifadesiyle örtüşüyor. Ancak, hukukçuların çoğu anayasanın Erdoğan'ın üçüncü dönem adaylığını mümkün kılmadığını belirtiyor ve 'sıfırlanma' teorisinin yasal bir dayanağı olmadığını ifade ediyor.
2 Şubat 2023

Metin Külünk, İslam dünyasının temel probleminin özeleştiri eksikliği olduğunu ve bu durumun akıl donukluğundan kaynaklandığını belirtti. Külünk, Cumhurbaşkanı'nın başarılı olmasını içtenlikle istediğini ve demokrasi, cumhuriyet ve meclis gibi Mustafa Kemal Atatürk'ün kazandırdığı değerlerin önemine vurgu yaptı. Ayrıca, hayvan hakları tartışmaları gibi konularda da toplumun genel endişelerini dikkate alarak çözüm bulunması gerektiğini ifade etti.
26 Temmuz 2024

TBMM'de, DBP Eş Genel Başkanı Salihe Aydeniz, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlık dosyalarının görüşülmesi muhalefetin itirazı ve grup başkanvekillerinin görüşmesi sonucunda ertelendi. AKP'nin dokunulmazlıkların görüşülmesinden vazgeçmediği ve dosyaların gelecek hafta genel kurula getirilebileceği ifade edildi. Üç milletvekili hakkında çeşitli suçlamalar nedeniyle fezlekeler hazırlanmış ve karma komisyon dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde karar vermişti.
23 Mart 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), ekonomik kriz ve yerel seçim gündemi arasında, Cumhurbaşkanlığı teşkilatı hakkındaki Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin birçok hükmünü iptal etti. Bu karar, Cumhurbaşkanına 'kanunla yapılması gereken işleri kararnameyle yapmama' uyarısında bulunuyor ve anayasayı değiştirme çağrısı yapıyor. Karar, iktidar içindeki çatışmaları ve yeni bir anayasa yapma ihtiyacını gündeme getiriyor. Seçim sonuçlarından bağımsız olarak, Erdoğan için yeni bir anayasa yapma zorunluluğu bulunuyor.
7 Mart 2024
İşaretlediklerim