İkinci Dünya Savaşı sırasında Japon savaş gemilerini batırmasıyla ünlü olan 'USS Harder' adlı denizaltının enkazı, 80 yıl sonra Güney Çin Denizi'nde Filipinler'in kuzeyindeki Luzon adası açıklarında bulundu. 29 Ağustos 1944'te 79 kişilik mürettebatıyla birlikte batan denizaltı, 'Lost 52' projesi kapsamında arandı ve omurgası üzerinde dik durur halde bulundu. ABD Donanması Tarih ve Miras Komutanlığı'na göre, 'Harder' son devriyelerinden birinde dört gün içinde üç Japon destroyerini batırarak Japonların savaş planlarını değiştirmeye zorlamıştı.
24 Mayıs 2024

Rock'n Roll'un Kralı olarak bilinen Elvis Presley'in kızı Lisa Marie Presley, 54 yaşında Kaliforniya'daki evinde ölü olarak bulundu. Ölüm haberini annesi Priscilla Presley sosyal medya üzerinden duyurdu. Lisa Marie Presley'nin kalp krizi geçirdiği ve hastaneye kaldırıldığı, ancak kurtarılamadığı bildirildi. Presley, son olarak Altın Küre Ödül Töreni'ne katılmıştı ve annesiyle birlikte Austin Butler'ın babasını canlandırdığı rolle 'En İyi Erkek Oyuncu' ödülünü almasını izlemişti.
13 Ocak 2023

Kuzey Atlantik'te, Titanik enkazını turistlere göstermek üzere dalış yapan ve içinde beş kişinin bulunduğu bir turist denizaltısıyla irtibat kesildi. Denizaltı, son sinyalini pazar sabahı gönderdikten sonra 24 saatten fazla süredir kayıp durumda. ABD ve Kanada'dan ekiplerin katılımıyla arama çalışmaları sürüyor. Denizaltının 70 ila 96 saatlik oksijen kapasitesi olduğu belirtiliyor. İngiliz milyarder Hamish Harding'in de denizaltıda olduğu iddia edilmiş, ancak bu bilgi daha sonra gizlilik gerekçesiyle paylaşımdan kaldırılmıştır.
19 Haziran 2023

Van Gogh'un 1884 yılında yaptığı ve 'Spring Garden' olarak da bilinen 'Parsonage Garden at Nuenen in Spring' isimli tablosu, Mart 2020'de Covid-19 karantinası sırasında Singer Laren Müzesi'nden çalınmıştı. Üç buçuk yıl sonra, bir sanat dedektifi sayesinde eser, mavi bir Ikea torbası içinde bulundu ve teslim edildi. Tablo, hasar görmüş olmasına rağmen, Rotterdam Müzesi'nde özel bir etkinlikte sergilendi ve 29 Mart'tan itibaren Groninger Müzesi'nde genel izleyiciye açılacak. Restorasyon süreci henüz başlamamış olup, tablo üzerindeki hasarın ciddiyeti ve restorasyon öncesi hazırlıklar devam etmektedir.
8 Şubat 2024

Turistlere Titanik enkazını göstermek için dalış yapan ve kişi başı 250 bin dolar ücret alan OceanGate şirketine ait bir turist denizaltısı kayboldu. Pazar günü dalış yapan denizaltının oksijeninin bugün öğlen saatlerinde tükendiği tahmin ediliyor. Denizaltı, kaybolduğunda 96 saatlik oksijen rezervine sahipti. OceanGate şirketi, denizaltının geliştirilmesi sırasında güvenlik endişeleri nedeniyle defalarca uyarılmıştı.
22 Haziran 2023

Amerikalı heavy metal grubu Metallica, altı yıl sonra piyasaya süreceği yeni albümü '72 Seasons'ın ikinci teklisi 'Screaming Suicide'ı dijital müzik platformlarında yayımladı. Şarkının video klibi de YouTube üzerinden izleyicilere sunuldu ve klip Tim Saccenti tarafından yönetildi. Grup, daha önce albümden 'Lux Æterna' isimli bir başka şarkıyı da tekli olarak piyasaya sürmüştü. Yeni albüm, 12 parçadan oluşacak ve 77 dakika sürecek.
20 Ocak 2023

Müzisyen Cem Adrian, 6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen ve 50 binden fazla insanın hayatını kaybettiği depremler sonrasında 'Hüküm' adında bir şarkı yazdı ve seslendirdi. Şarkı, Sezgin Alkan'ın piyanosu ve İsrailli sanatçı Mark Eliyahu'nun kemançesi eşliğinde tüm dijital platformlarda yayınlandı. Adrian, şarkıdan elde edilecek tüm gelirin depremzedeler için 'sonsuza dek' kullanılacağını taahhüt etti. Şarkının video klibinde deprem sonrası yıkılan kentlerin görüntüleri yer alıyor.
24 Mart 2023

Dünyanın en büyük müzelerinden biri olan British Museum, bazı eserlerin kaybolduğunu, çalındığını ya da zarar gördüğünü bildiren bir çalışanını işten çıkardı. Kaybolan eserler arasında altın, mücevherat ve yarı değerli taşlar bulunuyor. Müze, eserlerin çoğunluğunun depolarda saklandığını belirtti ve eserlerin geri alınması için elinden geleni yapacağını ifade etti. Müze ayrıca, işten atılan çalışana karşı hukuki olarak harekete geçileceğini açıkladı.
16 Ağustos 2023

Amy Winehouse’un hayatını konu alan 'Back to Black' filmi, yönetmen Sam Taylor-Johnson tarafından beyazperdeye taşındı. Film, Winehouse’un Yahudi bir ailede yetişme sürecini, kariyerini, aşklarını ve bağımlılığını anlatıyor. Eleştirmenler filmi genellikle olumsuz değerlendirse de, başrol oyuncusu Marisa Abela’nın performansı beğeni topladı. Film, Britanya gişesinde açılış haftasında zirveye yerleşti.
16 Mayıs 2024

Dolar, avro ve gram altın fiyatlarında geçen hafta düşüşler yaşandı. Doların satış fiyatı yüzde 0,01 azalarak 32,2280 liraya, avronun satış fiyatı yüzde 0,13 düşerek 34,9600 liraya geriledi. Gram altının fiyatı yüzde 2,81 düşüşle 2.421 liraya, cumhuriyet altınının fiyatı ise yüzde 1,99 kayıpla 15 bin 977 liraya indi. İngiliz sterlini ise yüzde 0,47 artışla 41,0600 liraya yükseldi.
25 Mayıs 2024

Sosyal medyada piyano çalarken dikkat çeken 19 yaşındaki kurye Muharrem Can İncir, hiçbir eğitim almadan piyano çalmayı öğrendi ve bu yeteneğiyle ünlü piyanist Gülsin Onay'ın dikkatini çekti. Onay, İncir'i kendi konserine davet etti ve birlikte çalıştıklarını sosyal medyadan duyurdu. İncir, Onay'ın konserinde 'River Flows in You' adlı eseri çalarak izleyicilerden büyük beğeni topladı. Ayrıca şarkıcı Gülben Ergen, İncir'e evinde piyano hediye etti ve bir yıllık piyano eğitimi için destek sözü verdi.
13 Ocak 2023

Fransız medyasının aktardığına göre, sağlık sorunları nedeniyle Mayıs ayında konserlerini iptal eden Jane Birkin, Paris'teki evinde bakıcısı tarafından ölü bulundu. 17 yaşında oyunculuğa başlayan ve Michelangelo Antonioni'nin 'Cinayeti Gördüm' filmiyle tanınan Birkin, aynı zamanda Serge Gainsbourg ile seslendirdiği 'Je t'aime… moi non plus' şarkısıyla müzik dünyasında da ün kazandı. Hermes markasının ünlü el çantası modeline adını veren Birkin, modada da etkili bir isimdi.
16 Temmuz 2023

Türkiye'nin tanınmış keman virtüözlerinden Suna Kan, 86 yaşında vefat etti. Sanatçının ölüm haberini piyanist Gülsin Onay sosyal medya üzerinden duyurdu. Suna Kan, 5 yaşında keman çalmaya başlamış ve 1946'da 'Harika Çocuk' olarak anılmaya başlamıştı. Devlet bursu ile yurt dışında eğitim gören ve Paris Konservatuarı'nı birincilikle bitiren Kan, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda uzun yıllar solist ve başkemancı olarak görev yapmış ve 1971 yılında Devlet Sanatçısı unvanını almıştı.
11 Haziran 2023

Soyu tükenmiş Yeni Zelanda huia kuşunun tek bir tüyü, açık artırmada 28 bin 417 dolara (yaklaşık 914 bin 676 TL) satıldı. Huia kuşu, Maori halkı için kutsal olup tüyleri genellikle şefler ve ailelerce başlık olarak giyilirdi. En son 1907'de görülen huia kuşunun tüyleri, Avrupalıların gelişinden sonra koleksiyoncular ve moda tüccarlarının hedefi haline geldi. Webb Müzayede Evi Dekoratif Sanatlar Müdürü Leah Morris, satılan tüyün harika durumda olduğunu belirtti.
22 Mayıs 2024

Kanadalı Quebec Senfoni Orkestrası, kanserden hayatını kaybeden Grammy ödüllü orkestra şefi Bramwell Tovey anısına 'Umut Yayı' adında bir farkındalık kampanyası başlattı. Kanserden kurtulan bir kişinin saç tellerinden yapılan keman yayı, Tovey'in ölümünün birinci yıl dönümünde kullanıldı. LG2 yaratıcı ajansı iş birliğiyle gerçekleştirilen kampanyada, saç kaybını umut ve cesaret aracı olarak konumlandırmak amaçlandı. Tovey'i anma konserinde kullanılan bu özel keman yayı ile elde edilen gelir Quebec Kanser Vakfı'na bağışlanacak.
18 Temmuz 2023

2024 Grammy Ödülleri'nde kadın sanatçılar büyük başarılar elde etti. Taylor Swift, 'Midnights' albümüyle 'Yılın Albümü' ödülünü dördüncü kez kazanarak önemli bir rekora imza attı. Miley Cyrus, 'Flowers' şarkısıyla 'Yılın Kaydı' ve 'En İyi Solo Pop Performansı' ödüllerini alarak ilk Grammy'lerini kazandı. Billie Eilish, Barbie filmi için yazdığı 'What Was I Made For?' şarkısıyla 'Yılın Şarkısı' ödülünü aldı. Jay-Z, törende yaptığı konuşmada eşi Beyoncé'nin 'Yılın En İyi Albümü' ödülünü hiç kazanamamasını eleştirdi.
5 Şubat 2024

ABD'li ünlü basketbolcu Michael Jordan'ın 1998 NBA Finalleri ikinci maçında giydiği ve 'Son Dans' olarak adlandırılan ayakkabılar, açık artırma yoluyla 2,2 milyon dolara satıldı. Bu satışla birlikte, Jordan'ın ayakkabıları şimdiye kadar satılan en pahalı spor ayakkabıları oldu. Ayakkabıların 2 ile 4 milyon dolar arasında satılması bekleniyordu. Jordan'ın aynı finallerde giydiği forma da önceki yıl 10 milyon 100 bin dolara satılmıştı.
12 Nisan 2023

Ressam Hakan Yaşar, HDP'nin Hazine yardımlarına getirilen bloke nedeniyle mali sıkıntı yaşaması üzerine Selahattin Demirtaş'ın başlattığı kampanyaya destek vermek amacıyla bir tablosunu açık artırmaya çıkardı. Açık artırma 200 bin lira ile sonuçlandı ve tabloyu Avrupa Alevi örgütlenmesinden bir yönetici satın aldı. Yaşar, elde edilen geliri HDP'ye bağışladı.
3 Şubat 2023

Gram altın, 1830 lira ile yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Temmuz 2023'te 1700 liranın üstünü gören gram altın, bu dönemden beri dalgalı bir seyir izliyor. 7 Ekim’de İsrail-Hamas çatışmasının başlamasıyla yükselişe geçen gram altından yeni bir rekor geldi. Güne 1812 liradan başlayan gram altın 1830 lirayı gördü.
3 Kasım 2023

Cehennem Silahı film serisi ve Kızıl Ekim gibi yapımlarla tanınan İngiliz aktör Joss Ackland, 95 yaşında vefat etti. Ailesi tarafından 'huzur içinde öldü' ifadesiyle duyurulan ölüm haberi, BBC tarafından aktarıldı. Ackland, kariyeri boyunca 100'den fazla filmde rol aldı ve 1985 yapımı Shadowlands filminde yazar C.S. Lewis'i canlandırdı. 1980'ler ve 1990'lar boyunca pek çok popüler filmde yer alan Ackland, bir röportajında işkolik olduğunu ve bazen kötü filmlerde de oynadığını belirtmişti.
20 Kasım 2023
İşaretlediklerim