Ekrem İmamoğlu ve ekibi, Sultanbeyli'de özellikle ilk kez oy kullanacak yaklaşık 30 bin gence mektup göndererek onlarla birebir iletişim kuruyor. Bu strateji, ilçede CHP'nin oy oranının son seçimlerde yüzde 16'ya yaklaşmasına ve gelecek seçimlerde daha da artabileceğine dair beklentilere yol açıyor. Ayrıca, Büyük Birlik Partisi ve Yeniden Refah Partisi'nin ilçede yükselişi, AKP oylarının erimeye başladığını gösteriyor. Sultanbeyli'nin Türkiye'nin bir mozaiği olarak önemi ve gençlerin meslek tercihlerindeki değişim de dikkat çekiyor.
29 Mart 2024

Yüksek Seçim Kurulu, 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur seçimler için ABD, Kanada, Britanya, İrlanda, Avustralya ve Japonya'da oy kullanma süresini iki güne indirmişti. Bu karar, özellikle sosyal medya üzerinden tepki gösteren ve bu ülkelerde daha önce Kemal Kılıçdaroğlu'nun Tayyip Erdoğan'dan fazla oy aldığı belirtilen seçmenler tarafından eleştirildi. Cumhuriyet Halk Partisi'nin itirazı üzerine YSK, kararını gözden geçirerek oy verme süresini tekrar beş güne çıkardı.
16 Mayıs 2023

MetroPOLL Araştırma'nın nisan ayında düzenlediği ankete göre, katılımcıların %84,1'i 14 Mayıs'taki seçimlerde kesinlikle oy kullanacaklarını ifade etmiş, %11,3'ü ise büyük ihtimalle oy kullanacaklarını belirtmiş. Oy kullanma potansiyeli %94,4 olarak ölçülmüş. CHP seçmeninin %90'ı, AKP seçmeninin %88,9'u, HDP seçmeninin %81,5'i ve MHP seçmeninin %82,5'i kesinlikle oy kullanacaklarını söylemiş. 2019 yerel seçimlerindeki %84,67'lik katılım oranının, bu seçimlerde yaklaşık 10 puan artabileceği öngörülüyor.
7 Nisan 2023

Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde birçok seçmen, Vatan Partisi tarafından haber verilmeden sandık kurulu üyesi yapıldıkları için kendi sandıklarında oy kullanamadı. Gazeteci Alican Uludağ, bu seçmenlerin çoğunun HDP'li olduğunu ve oylarını kullanabilmek için öncelikle hangi sandıkta görevli olduklarını öğrenmeleri ve '142 belgesi' almaları gerektiğini belirtti. Vatan Partisi, seçmenlere ne sandık bilgisi ne de gerekli belgeyi vermiş. HDP YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, Vatan Partisi'nin bu hukuksuzluğuna ilişkin suç duyurusunda bulunduklarını ve takipçisi olacaklarını açıkladı.
14 Mayıs 2023

14 Mayıs'taki seçimlere hazırlanan Oy ve Ötesi sivil toplum kuruluşu, seçim güvenliğini sağlamak amacıyla 200 bin gönüllüyle sandık başında bulunmayı planlıyor. Kuruluş, daha önceki seçimlerde yüzde 65 oranında sandık sonuçlarına ulaşmışken, bu seçimde hedef yüzde 80. Gönüllüler, seçim günü tutanak fotoğraflarını yeni geliştirilen bir uygulama üzerinden kuruluşa iletecekler. Elde edilen veriler siyasi partilerle paylaşılacak, ancak Oy ve Ötesi tarafından yayımlanmayacak. Kuruluş, özellikle Doğu Anadolu ve İç Anadolu'da daha önce eksik kaldıkları yerlerde özel kampanyalar yapmayı planlıyor.
17 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, 14 Mayıs seçimlerinde kullanılan 4 milyon 200 bin oyun bulunduğu yaklaşık 20 bin sandığın şaibeli olduğunu öne sürdü. Ergün, yüzde 95 ve üzeri oy kullanımının istatistiksel olarak anormal olduğunu, yüzde 100 ve üzeri oy kullanılan sandıklarda ise MHP'nin oylarının normalin çok üzerinde olduğunu belirtti. Ayrıca, Anadolu Ajansı'nın seçim sonuçlarını manipüle ettiğine dair iddialarda bulundu.
17 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında oy verme işlemi başladı. İlk gün itibarıyla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarından 452 bin 257'si temsilciliklerde, 19 bin 477'si ise gümrük kapılarında olmak üzere toplamda 471 bin 734 kişi oy kullandı. İlk turda yurt dışında yüksek katılım gözlenmiş ve Cumhur İttifakı adayı Tayyip Erdoğan yüzde 57,5, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 39,6 oranında oy almıştı. Oy verme işlemi yurt dışı temsilciliklerde 24 Mayıs'a, gümrüklerde ise 28 Mayıs saat 17:00'ye kadar devam edecek.
20 Mayıs 2023

Yurt dışında kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 Türk seçmen için oy kullanma işlemleri yarın itibarıyla başlayacak. En çok seçmen Almanya'da bulunurken, en az seçmen Brezilya'da kayıtlı. Cumhurbaşkanı seçiminde yurt dışı oyları doğrudan adayların genel oylarına eklenirken, milletvekili seçiminde Türkiye'deki illere göre orantılı olarak dağıtılıyor. Toplam 73 ülkede sandık kurulacak ve seçmen sayıları alfabetik sırayla listelenmiştir.
26 Nisan 2023

Ankara'da sandık açılma oranları ve başkan adayları Tayyip Erdoğan ile Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranları, Anadolu Ajansı (AA) ve ANKA Haber Ajansı'na göre farklılık gösteriyor. AA'ya göre açılan sandık oranı %96,95 iken, ANKA'ya göre %95,8 olarak belirtilmiş. Adayların oy oranlarına göre AA, Erdoğan'ın %49,58 ve Kılıçdaroğlu'nun %50,42 aldığını bildirirken, ANKA Erdoğan için %48,95 ve Kılıçdaroğlu için %51,05 oranını veriyor.
28 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu sırasında, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbullu seçmenlere oy verdikleri yerlerde sonuçları takip etme çağrısında bulundu. Kaftancıoğlu, seçmenlerin bu haklarını televizyon başında değil, sandık başında kullanmalarını ve seçim sonuçlarını orada takip etmelerini istedi. Oy kullanma işlemleri devam ederken, muhalefet liderlerinden de sandıkları koruma çağrıları gelmekte.
28 Mayıs 2023

Ankara'da Gizem Esin isimli genç kadın, seçim günü İncesu Şehit Sadettin Demir Anadolu Lisesi'nde iki kez oy kullandı. İlk oyunda cumhurbaşkanı adaylarından birine, ikinci oyunda ise kocası olması teklif edilen Mehmet Emin Özbey'e 'evet' dedi. Mehmet Emin, Gizem'e seçim sandığı ve özel hazırlanmış bir oy pusulası ile evlenme teklif etti. Gizem, teklifi kabul ederek, fotoğraflarının bulunduğu oy pusulasına 'evet' mührünü vurdu ve zarfı sandığa attı.
28 Mayıs 2023

İstanbul'da seçim sonuçlarına göre açılan sandık oranları Anadolu Ajansı'na (AA) göre %94,27 iken, ANKA Haber Ajansı'na göre %99,3 olarak raporlanmıştır. Her iki ajansın verilerine göre, Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki oy oranları farklılık göstermektedir. ANKA'ya göre Kılıçdaroğlu %51,79, Erdoğan ise %48,21 oy almıştır. AA'ya göre ise Kılıçdaroğlu'nun oranı %51,35, Erdoğan'ınki %48,65'tir. Birinci tur sonucunda ise Erdoğan %46,68, Kılıçdaroğlu %48,56 oy almıştır.
28 Mayıs 2023

KONDA araştırmacısı Erman Bakırcı, 14 Mayıs'taki seçimlerde ilk defa oy kullanacak yaklaşık 5 milyon seçmenin, seçim sonuçları üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğini ifade etti. Reuters'a yaptığı açıklamada, genç seçmenlerin sosyal medya üzerinden Avrupa'daki yaşıtlarının yaşam koşullarını gördüklerini ve bu durumun onları 'çok öfkeli ve umutsuz' yaptığını belirtti. Bakırcı, bu sebeplerden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a olan desteğin bu yaş grubunda daha düşük olacağını öngördü.
8 Mayıs 2023

Sivil toplum kuruluşu Oy ve Ötesi, 14 Mayıs'taki seçimlerde gönüllülerin sandık başında tutanakların fotoğraflarını çekip yükleyeceği 'Optik Karakter Tanıma' adlı yeni bir sistem kullanacağını açıkladı. Sistem, fotoğrafları tarayarak verileri sayısal hale getirecek ve verilerin hızlı doğrulanmasını sağlayacak. Ayrıca seçim günü bir çağrı merkezi kurulacak ve toplanan veriler seçim yasakları bittikten sonra kamuoyuyla paylaşılacak. Dernek, 100 bin gönüllü hedefliyor ve AskıdaBilet Platformu ile depremzede seçmenlere ücretsiz otobüs bileti sağlanıyor.
27 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, seçim günü basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde oy verme işlemlerinin sorunsuz bir şekilde devam ettiğini belirtti. Güvenlik güçlerinin Iğdır, Kars gibi illere sevk edildiği iddialarına değinen Yener, bu tür iddiaların değerlendirildiğini ve kayıtlı olmayan seçmenlerin başka yerlerde oy kullanmasının söz konusu olmadığını ifade etti. Yener, tüm seçmenleri oylarını kullanmaya ve demokratik görevlerini yerine getirmeye çağırdı ve seçimlerin sorunsuz şekilde devam ettiğini vurguladı.
31 Mart 2024

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, seçmenlere milletvekili çıkarabilecek partilere oy verilmesi gerektiğini belirterek, aksi takdirde her oyun Erdoğan'a yarayacağını ifade etti. HDP, kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti listelerinden seçime girecek ve emek ve özgürlük ittifakına ortak liste önermişti. Türkiye İşçi Partisi ise bazı şehirlerde kendi adıyla, bazı şehirlerde ise Yeşil Sol Parti lehine aday çıkarmayarak farklı bir yol izledi. Demirtaş, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, seçmenlerin oylarını bilinçli kullanmaları gerektiğini vurguladı.
15 Nisan 2023

Cumhurbaşkanlığı ve 28'inci dönem milletvekili genel seçimi için yurt dışındaki temsilciliklerde ve gümrük kapılarında oy kullanma işlemi başladı. Yüksek Seçim Kurulu'nun verilerine göre, şu ana kadar 1 milyon 83 bin 684 seçmen temsilciliklerde, 82 bin 285 seçmen ise gümrük kapılarında oy kullandı. Oy verme işlemleri yurt dışı temsilciliklerde 9 Mayıs'a, gümrüklerde ise 14 Mayıs saat 17.00'ye kadar sürecek.
5 Mayıs 2023

SMA hastası Ayça ve Burak Şahin kardeşler, engelli raporlarına rağmen bu seçimde oy kullanmak için gittikleri Sarıyer'deki Yaşar Dedeman Lisesi'nde sandıkların okulun birinci katında olduğunu ve binada asansör olmadığını öğrendiler. Aile, ilçe ve il seçim kurulları ile mahalle muhtarına ulaşarak yardım istedi ancak çözüm bulunamadı. Sonunda Sarıyer Belediyesi'nden talep ettikleri ambulans ile sandık başına taşınarak oy kullanabildiler. Ayça Şahin, yaşadıkları sorunun engelli bireylerin oy kullanma haklarının önündeki engelleri gözler önüne serdiğini belirtti.
31 Mart 2024

Şarkıcı Zeynep Bastık, oy kullanmak üzere gittiği Levent'teki Lütfi Banat İlkokulu'nda uzun kuyruk görünce asistanını sıraya soktu ve daha sonra geri dönerek oyunu kullandı. Diğer ünlülerin, aralarında Candan Erçetin ve Cem Yılmaz'ın da bulunduğu okulda uzun süre beklemesine karşın, Bastık'ın bu davranışı eleştirildi. Bastık, uçaktan yeni indiğini ve adapte olamadığını belirterek, midem kötü ve kalabalık nedeniyle asistanını sıraya soktuğunu ifade etti.
4 Nisan 2024

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden 7 Kasım 2015 seçimleri öncesinde yaptığı bir konuşmayı paylaşarak, yurttaşlara seçim kampanyasında aktif olmaları çağrısında bulundu. 28 Mayıs'ta düzenlenecek cumhurbaşkanlığı genel seçimlerinin ikinci turuna bir hafta kala, Demirtaş seçmenlere kapı kapı dolaşmalarını ve seferberlik ruhuyla hareket etmelerini önerdi. İlk turda Tayyip Erdoğan'ın yüzde 49,52, Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 44,88, Sinan Oğan'ın yüzde 5,17 ve Muharrem İnce'nin yüzde 0,43 oy aldığı belirtildi.
21 Mayıs 2023
İşaretlediklerim