Uganda Devlet Bakanı Henry Okello Oryem, bir televizyon röportajında, ülkesinin tarıma elverişli olduğunu belirterek açlıktan ölen Ugandalıları 'aptal' olarak nitelendirdi. Bu açıklama, sosyal medyada Ugandalılar tarafından tepkiyle karşılandı ve bakanın istifası talep edildi. Önceki yıl meclise sunulan bir raporda, Uganda'da 2 bin 200 kişinin açlıktan veya açlıkla ilgili hastalıklardan öldüğü belirtilmişti.
25 Ocak 2024

Afganistan'ın kuzey ve kuzeydoğu bölgelerinde etkili olan şiddetli yağışlar, ciddi sel felaketlerine neden oldu. Baghlan kentinin Doğal Afet Dairesi Başkanı Hedayatullah Hamdard, Burka, Nahreen ve Orta Baghlan bölgelerinde en az 50 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Yetkililer, selden etkilenen bölgelerde acil yardım çalışmalarının başlatıldığını duyurdu. Afganistan'da her yıl yaşanan aşırı yağışlar nedeniyle benzer felaketler binlerce kişinin ölümüne yol açıyor.
11 Mayıs 2024

Bangladeş'te şiddetli yağışların neden olduğu sel felaketinde 52 kişi hayatını kaybetti. Afet Yönetimi ve Yardım Bakanlığı'nın raporuna göre, sel felaketi 5 milyon 400 binden fazla kişiyi etkiledi. Selden etkilenen bölgelerde 595 sağlık ekibi görev yaparken, 500 binden fazla kişi geçici barınaklara yerleştirildi.
29 Ağustos 2024

Etiyopya'nın güneyindeki Gofa bölgesinde yoğun yağışlar sonucu meydana gelen heyelanda 229 kişi hayatını kaybetti. Vali Dagmawi Ayele, toplumun felaketlere karşı daha donanımlı olması gerektiğini vurguladı. Yetkililer, ölenler arasında arama kurtarma ekibinden kişilerin de olabileceğini belirtti. Bu olay, Etiyopya'daki doğal afetlere karşı hazırlık ve müdahale kapasitesinin yetersizliğini gözler önüne serdi.
23 Temmuz 2024

Pakistan'ın Hayber Pahtunhva eyaletinde, Afganistan sınırındaki Kurram bölgesinde Boşehra ve Malikel aşiretleri arasında toprak kavgası nedeniyle çıkan silahlı çatışmalarda ölü sayısı 43'e, yaralı sayısı 180'e yükseldi. Çatışmalar altı gün önce başladı ve aşiret büyüklerinin müdahalesiyle ateşkes sağlanmasına rağmen devam ediyor. Gece boyu süren havan topu saldırıları sonucu sekiz kişi daha hayatını kaybetti, 14 kişi yaralandı. Yetkililer, ölü sayısının artmasından endişe ediyor.
30 Temmuz 2024

Nepal'in başkenti Katmandu ve çevresindeki kentlerde meydana gelen sel ve heyelanlar sonucunda 100 kişi hayatını kaybetti, 67 kişi ise kayboldu. Nepal İçişleri Bakanlığı, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ve bazı ana yolların toprak kaymaları nedeniyle kapandığını bildirdi. Hükümet, bölgede eğitime üç gün ara verdi. Ülkede her yıl haziran-eylül döneminde görülen muson yağmurları, can ve mal kaybına neden oluyor.
29 Eylül 2024

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, 2021'den bu yana Afganistan'a 6,7 milyar dolarlık insani yardım yapıldığını duyurdu. Bu yardımlar, Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinden sonra ülkedeki kıtlık ve su kaynaklı hastalıkların kontrol altına alınmasına katkı sağladı. Afganistan'da ekonomik gerileme ve gıda güvensizliği nedeniyle yardıma ihtiyacı olan kişi sayısı artarken, ülke son 30 yılın en ciddi kuraklığını yaşıyor. Yardımların devamı için Taliban yönetimiyle stratejik diyalogların geliştirilmesi gerektiği belirtiliyor.
4 Kasım 2024

Afganistan yönetimi, başkent Kabil'deki diplomatik temsilciliklerini kapatan ülkelere elçiliklerini yeniden açma çağrısında bulundu. Taliban'ın Ağustos 2021'de ülke yönetimini ele geçirmesinin ardından birçok ülke elçiliklerini kapatma kararı almıştı. Afganistan geçici hükümeti sözcü yardımcısı Hamdullah Fıtrat, çeşitli ülke temsilcileriyle ikili ilişkiler, güvenlik ve insani yardım işbirliği konularını görüştüklerini belirtti. Başbakan yardımcısı Molla Kabir, ülkedeki olumlu gelişmelerden bahsederek diplomatları Afganistan'ı ziyaret etmeye davet etti.
5 Ağustos 2024

Japonya'nın batısında bulunan Ishikawa eyaleti ve Noto Yarımadası kıyısında ocak ayının ilk haftasında meydana gelen depremler sonucunda ölü sayısı 241'e ulaştı. Ishikawa Eyalet Valiliği, 13 binden fazla kişinin tahliye noktalarında kaldığını ve 11 kişinin hala kayıp olduğunu açıkladı. Eyalette 65 bin bina hasar gördü, 31 binden fazla evde su, 1500'den fazla evde ise elektrik kesintisi yaşanıyor. Hükümet, yeniden inşa projeleri kapsamında destek sağlayacağını duyurdu.
14 Şubat 2024

Pakistan'ın güneybatısındaki Pencap, Belucistan ve Hayber Pantunhva eyaletlerinde üç gün boyunca devam eden şiddetli yağışlar ve yıldırım düşmesi sonucu en az 55 kişi hayatını kaybetti. Çoğunluğu buğday hasadı sırasında yıldırım isabet eden çiftçilerden oluşan kurbanlar, bu felaketin en büyük mağdurları oldu. Yağışlar nedeniyle birçok ev hasar gördü ve altyapıda ciddi tahribat meydana geldi. Bu olay, Pakistan'ın 2022'de yaşadığı ve yaklaşık 2 bin kişinin ölümüne neden olan büyük sel felaketinin ardından gelen bir başka doğal afet olarak kayıtlara geçti.
15 Nisan 2024

Etiyopya'nın güneyindeki Gofa bölgesinde yoğun yağışlar sonucu meydana gelen heyelanda 146 kişi hayatını kaybetti. Ölenler arasında kadın ve çocukların yanı sıra arama kurtarma ekibinden kişilerin de olabileceği belirtildi. Gofa Valisi Dagmawi Ayele, toplumun felaketlerle başa çıkmak için daha donanımlı olması gerektiğini vurguladı.
23 Temmuz 2024

Almanya hükümeti, Ağustos 2021'den bu yana ilk kez Afganistan vatandaşlarını sınırdışı etti. Hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit, sınırdışı edilenlerin Almanya'da kalma hakkı bulunmayan ve haklarında sınırdışı edilme kararı verilmiş kişiler olduğunu belirtti. Spiegel dergisine göre, Leipzig kentinden 28 Afgan bu sabah Kabil'e gönderildi ve her birine 1000 avro verildi. Bu, Taliban'ın yönetime gelmesinden sonra ilk kez suçlu Afganların sınırdışı edilmesi olarak kaydedildi.
30 Ağustos 2024

Hindistan'da aşırı sıcaklar, genel seçimlerin son etabında 33 seçim görevlisinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Uttar Pradeş eyaleti Seçim Kurulu Başkanı Navdeep Rinwa, ölenler arasında temizlik ve güvenlik personellerinin de bulunduğunu ve ailelerine tazminat ödeneceğini açıkladı. Geçen hafta da aşırı sıcaklar nedeniyle ülkede 40 kişi ölmüştü ve başkent Yeni Delhi'de sıcaklıklar 52,9 dereceye ulaşarak rekor kırmıştı.
2 Haziran 2024

Taliban, Afganistan'da medyanın canlıların fotoğraflarını kullanmasını yasaklayan bir yasa uygulamaya koydu. Bu yasa, canlıların resimsel tasvirinin şeriat yasalarına aykırı olduğu gerekçesiyle getirildi. Yasa, tüm Afganistan'da geçerli olacak ve kademeli olarak uygulanacak. Taliban, 1996-2001 yılları arasında da benzer yasaklar uygulamıştı ve bu dönemde birçok gazeteci tehdit edilmiş veya öldürülmüştü.
14 Ekim 2024
İşaretlediklerim