Amasya şehir merkezinden geçen Yeşilırmak'ta balık ölümleri tespit edildi. Irmağın su renginin değişmesiyle birlikte yüzeye çok sayıda ölü balık çıktı. Vatandaşların durumu yetkililere bildirmesi üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü inceleme başlattı. Ölü balıkların kıyıya vurması ve suyun koyulaşması üzerine yapılan incelemeler devam ediyor.
29 Haziran 2024

AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre, Ege Denizi'nde 4,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, saat 03:48'de Muğla'nın Datça ilçesinin 256,93 kilometre açıklarında ve 7,16 kilometre derinlikte gerçekleşti.
20 Mayıs 2023

Van Gölü'nde suyun çekilmesiyle ortaya çıkan Selçuklu dönemine ait mezar taşları, bir yıllık temizlik ve restorasyon işlemlerinin ardından Gevaş'taki Selçuklu Mezarlığı'na taşındı. Taşlar, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü'nden Doç. Dr. Ercan Çalış ve ekibi tarafından bilimsel olarak incelenecek ve mezarlıkta korunacak. Müze müdürü Erdal Acar, taşların 1940'larda iskele yapımında kullanıldığını ve yaklaşık 80 yıl sonra ait oldukları yere taşındığını belirtti.
9 Ağustos 2024

Artvin'in Yusufeli ilçesi Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, belediye tarafından Yusufeli Barajı üzerine kurulan 1 kilometrelik zipline hattını denemek isterken, makaranın sıkışması sonucu yaklaşık 80 metre yükseklikte mahsur kaldı. Endüstriyel dağcı Tolga Albayrak, aynı hat üzerinden ulaştığı Aytekin'i çıkış noktasına getirdi. Aytekin, yaşanan durumla ilgili gerekli ayarların yapılacağını belirtti.
22 Eylül 2023

Balıkesir’in Erdek ilçesinde, Narlı Mahallesi'nde plaj temizliği sırasında deniz çayırlarını söken iş makinesi operatörüne 774 bin lira ceza verildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, operatör Tarık E’ye Çevre Kanunu’nun biyolojik çeşitliliği tahrip edenlere yönelik yaptırımları kapsayan 20’inci maddesi gereğince bu cezayı uyguladı. Ayrıca, deniz çayırlarını kıyıdan söktüren ev sahipleri hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Ev sahipleri, çocuklarının hastalanmaması için bu işlemi yaptıklarını belirtti.
5 Temmuz 2024

Yalova'nın Armutlu ilçesinde kimlikleri henüz bilinmeyen iki kişi, kanoyla denize açıldıktan sonra kayboldu. Sahil Güvenlik ve Deniz Polisi ekipleri, denizden ve havadan arama kurtarma çalışması başlattı. Arama çalışmaları dört bot ve bir helikopterle sürdürülüyor. Ekiplerin kanoya ulaştığı, ancak kurtarma çalışmalarının devam ettiği bildirildi.
26 Ağustos 2024

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde yapılan arkeolojik kazılarda, 1500 yıllık bir kilise kalıntısında denizyıldızı fosili bulundu. Kazılar, Diyarbakır Müze Müdürlüğü tarafından 2021 yılında başlatılmış olup, 15'i uzman 40 kişinin katılımıyla devam ediyor. Bu yılki kazılarda ayrıca dokuz mezar, amforaya ait parçalar ve çeşitli eserler de bulundu. Buluntular, incelenmek üzere müzenin kazı evinde muhafaza altına alındı.
7 Temmuz 2024

İzmir'in Menderes ilçesinde, orman yangınına müdahale için su almaya çalışırken kaza yapan helikopterdeki üç personelin cenazelerine ulaşıldı. Helikopter, Tahtalı Barajı'na düştü ve su yüzeyinin 12 metre altında tespit edildi. Dalgıçlar tarafından helikopter enkazından bir personelin cansız bedeni çıkarıldı ve su altında devam eden çalışmalarda iki personelin daha cenazesine ulaşıldı. Kazayı soruşturmak için görevlendirilen iki savcı da bölgeye geldi.
18 Eylül 2023

Ege ve Marmara Bölgeleri'ndeki kıyılar, özel işletmelerin projeleriyle işgal tehdidi altında. İstanbul'da sahil şeridinin özel işletmeler tarafından işgal edilmesi, halkın kıyılara erişimini kısıtlıyor. Çanakkale'de Deka Mineral Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin rıhtım projesi ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Çeşme-Şifne Yat Limanı projesi gibi yeni projeler, kıyıların özelleştirilmesi ve halkın erişim hakkı konusunda endişe yaratıyor. Bu durum, toplumsal, ekolojik ve ekonomik boyutlarıyla ele alınarak, halkın kıyılara erişim mücadelesinin önemini vurguluyor.
21 Mayıs 2024

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Antalya Kumluca'daki plajda yerleştirilen şezlong ve şemsiyelerin deniz kaplumbağası yuvalarını kapattığını ve bazı yavruların öldüğünü belirtti. Vakıf, belediye ve halkı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Ayrıca, sahillerdeki ışık kirliliğinin de kaplumbağa yavrularının doğru yönü bulmasını zorlaştırdığına dikkat çekildi.
25 Ağustos 2023

Yalova’nın Altınova ilçesinde, Hersek Plajı’nda ailesiyle birlikte denize giren bir çocuk, şişme yüzme simidiyle akıntıya kapılarak açık denize sürüklendi. İhbar üzerine Altınova Belediyesi’ne bağlı cankurtaranlar olay yerine sevk edildi. Yaklaşık 700 metre sürüklenen çocuk, cankurtaranlar tarafından tekneye alınarak kurtarıldı.
23 Ağustos 2024

AFAD tarafından sağlanan bilgilere göre, Ege Denizi'nde yerel saat ile 23.00'te 5,0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin odak derinliği yaklaşık 54.16 kilometre olarak ölçüldü. Bu sismik olay, Muğla'nın Datça ilçesine 110 kilometre uzaklıkta gerçekleşti.
26 Nisan 2023

Çevre aktivistleri, Muğla'nın Marmaris ilçesi Kızılbük'te Sinpaş GYO'nun denize foseptik atık için boru hattı döşediğini iddia etmişti. Sinpaş GYO, bu iddiaları reddetti ve boruların kanalizasyon hattı değil, basınçlı 'HDPE' hatları olduğunu, foseptikle ilgisi olmadığını belirtti. Şirket, boruların ileride tesis edilecek olan denizden su alma yapısına bağlanacağını ve su ihtiyacını karşılamak üzere deniz suyu tedariği için kullanılacağını ifade etti.
27 Haziran 2023

Dünya Serbest Dalış Kupası'nda yarışan milli sporcu Şahika Ercümen, Bahamalar'daki Mavi Çukur'da düzenlenen organizasyonun son gününde 100 metreye 3 dakika 14 saniye içinde dalarak Türkiye rekorunu kırdı. Ercümen, Türkiye serbest dalış tarihinde kadınlar ve erkeklerde sabit ağırlıkla 100 metreye inen ilk sporcu oldu. Slovenyalı kadın sporcu Alenka Artnik ise 111 metreyi 3 dakika 41 saniyede dalarak dünya rekorunu kırdı.
3 Ağustos 2023

Zehirli bir tür olan pusula denizanası, Marmara Denizi'nde görülmeye başlandı. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, bu türün Marmara Denizi'nde yaygın hale geldiğini ve özellikle İzmit, Erdek, Bandırma, Gemlik Körfezi ile İstanbul Boğazı'nda yoğun olarak görüldüğünü belirtti. Küresel ısınma ve gemilerin balast suları, denizanalarının Türk sahillerine kadar gelmesinde önemli faktörler olarak gösteriliyor. Denizanalarının organik kirlilik göstergesi olduğu ve kirli bölgelerde daha baskın hale geldikleri de vurgulandı.
6 Temmuz 2024

Ege Denizi'nde 4,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre, deprem Muğla'nın Bodrum ilçesinin 19,95 kilometre açıklarında ve 6,28 kilometre derinlikte kaydedildi.
30 Eylül 2023

Murat Ağırel, Göcek'teki MUÇEV Marina'nın deniz erişimini kısıtlamasını eleştiriyor. Fethiye Belediyesi'nden alınarak bakanlık tarafından MUÇEV'e kiralanan marina, yüksek tekne bağlama ücretleri ve çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporu olmadan yapılan projelerle gündeme geldi. Bölge sakinlerinin yargıya taşıdığı konu, mahkeme tarafından kamu yararına uygun bulunmadı ve belediye ruhsatı iptal etti. Ancak MUÇEV, mühürlenen alanı ertesi gün tekrar açarak deniz kıyısına erişimi kapattı.
27 Temmuz 2024

İzmir Körfezi'nde Bayraklı ilçesindeki Turan sahilinde çok sayıda ölü balık kıyıya vurdu. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, olayın nedenini belirlemek için su ve balıklardan numune aldı. Ege Üniversitesi'nden Doç. Dr. İlker Aydın, kesin bir neden belirtmenin otopsi yapılmadan mümkün olmadığını, ancak oksijen yetersizliği ve plankton artışının olası sebepler arasında olduğunu ifade etti.
20 Ağustos 2024

Düzce'de 4-6 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek Türkiye Rafting Şampiyonası öncesinde antrenman yapan Buse Bursalı, Cansu Öztürk, Feyza Ekin Beşikçi ve Dursiye Gedikoğlu isimli dört kadın sporcu, Melen Çayı'nda yönlerini şaşırarak kayboldu. Durumun AFAD'a bildirilmesi üzerine başlatılan arama kurtarma çalışmaları sonucunda, sporcular Sakarya sınırlarında Melen Barajı yakınlarında sağ salim bulundu ve sağlık kontrollerinin ardından kamp alanına götürülecekler.
4 Mayıs 2023

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) verilerine göre, İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranları yüzde 25'in altına düştü. Mayıs ayında yüzde 48,58'e kadar ulaşan doluluk oranı bugün yüzde 24,97 olarak hesaplandı. Bu, son 9 yılın aynı dönemine göre barajlardaki en düşük seviye anlamına geliyor. Büyükçekmece Gölü'nde ise doluluk oranı yüzde 4,83'e düştü ve bu son 10 yılın en düşük verisi olarak kaydedildi.
19 Eylül 2023
İşaretlediklerim