Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhuriyetin 100. yıl dönümünde 85 milyonluk bir kucaklaşma gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti. Farklı kökenler, hayat tarzları ve ideolojilere sahip olunsa da ortak paydada buluşulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, savunma sanayi alanında atılan adımların millete güven aşıladığını ve hasımlarına korku saldığını ifade etti. Savunma sanayinin yerlilik oranının son 20 yılda %20'den %80'e çıktığını belirtti.
31 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, 18 Haziran'da yapılması planlanan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin, çeşitli takvim çakışmaları nedeniyle 14 Mayıs 2023 tarihine alındığını belirtti. Erdoğan, Meclis'te gerekli çoğunluğun sağlanamaması durumunda, seçimlerin bu tarihte yapılabilmesi için gerekli kararı alacaklarını ifade etti. Ayrıca, İsveç'te Kuran yakılmasına sert tepki göstererek, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'den destek beklememesi gerektiğini söyledi. Seçim öncesi bazı ekonomik düzenlemeler ve vergi affı gibi müjdeler de verdi.
23 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'masadaki arkadaşları tarafından sazan sarmalına alındığını' ifade etti. Erdoğan, CHP'nin genel seçimde oylarını artıramadığını ve ittifak içindeki diğer partilerin CHP listesinden milletvekili çıkardığını belirterek, bunun Türk siyasi tarihinde büyük bir 'yankesicilik' ve 'hortumlanma' olduğunu söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin vizyoner ve projeci bir muhalefete sahip olmamasını en büyük problem olarak nitelendirdi.
17 Mayıs 2023

Britanya merkezli Financial Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023 seçimlerini kazanmak için her türlü yöntemi kullanacağını öne sürdü. Gazetenin eski Ankara temsilcisi Laura Pitel, Erdoğan'ın popülaritesinin azalmasına rağmen iktidarda kalma çabasının Türkiye'nin ekonomisi ve kişisel özgürlükler üzerinde olumsuz etkiler yaratacağını belirtti. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis cezası ve siyasi yasak sürecinin muhalefeti güçlendirebileceği bir belirsizlik olarak ifade edildi.
2 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimleri kazanmasının ardından piyasalardaki belirsizlik azalmış ve dikkatler yeni ekonomi yönetimi ile izlenecek politikalara çevrilmiştir. Uzmanlar, ilgili haber akışına göre piyasada hareketliliğin artabileceğini belirtiyorlar. Dolar/TL kuru, piyasaların açılışında 20,23 seviyesindeyken, saat 10:27 itibarıyla 20,33 seviyesine ulaşarak rekor kırmıştır.
30 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'da düzenlenen Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi forumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin makroekonomik politika ve yapısal reform gündemine değindi. Türkiye'nin kredi risk priminin düşüşünü ve yatırımcı güveninin geri dönüşünü vurgulayan Şimşek, fiyat istikrarını sağlama ve enflasyonu tek haneli rakamlara indirme hedeflerini belirtti. 2024 yılı ortasından itibaren dezenflasyon sürecinin başlayacağını ve 2026 yılında enflasyonun tek haneye düşürüleceğini ifade etti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun ekim ayı enflasyon oranını %61,36 olarak açıklamasına karşın, Enflasyon Araştırma Grubu'nun oranı %126,18 olarak kaydettiği belirtildi.
12 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, borsanın yükselişini ve avronun değer kaybetmesini işaret ederek, 15 Mayıs'ta durumun daha iyi olacağını belirtti. Seçime kısa bir süre kala yayınlanan anketler, Kılıçdaroğlu'nun kazanma şansının yüksek olduğunu gösteriyor. Memleket Partisi'nin adayı Muharrem İnce'nin yarıştan çekilmesi, Kılıçdaroğlu'nun şansını daha da artırdı. Kılıçdaroğlu, ekonomik verilerdeki iyileşmeyi Twitter üzerinden paylaşarak, ülkeyi zengin edeceklerini ifade etti.
11 Mayıs 2023

Saadet Partisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın doların 10 lira olmayacağı, enflasyonun yüzde 30'u aşmayacağı ve bankaların tökezlemeyeceği yönündeki geçmişteki açıklamalarını içeren bir video yayınladı. Videoda Erdoğan'ın bu tahminlerinin aksine, dolar/TL kuru 19,86'ya ulaşmış, resmi enflasyon yüzde 43,68 seviyesinde ve bankaların döviz işlemlerine sınırlamalar getirdiği belirtiliyor. Parti, ekonominin gerçek gündem olduğunu ve Türkiye'nin karar vermesi gerektiğini vurguluyor.
21 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun çıpalanacağı eşiğe yaklaşıldığını ifade etti. Şimşek, Türkiye'nin potansiyelinin büyük olduğunu ve ana hedeflerinin sürdürülebilir yüksek büyüme olduğunu belirtti. Ayrıca, düşük tek haneli enflasyon ve bunu destekleyecek maliye politikası oluşturacaklarını söyledi. Şimşek, enflasyonun çıpalanacağı eşiğe doğru gelindiğini ve bu sürecin biraz zaman alacağını belirtti.
10 Ekim 2023

Britanya merkezli The Economist dergisi, 14 Mayıs genel seçimlerine kısa bir süre kala, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na 'içten' desteklerini duyurdu. Dergi, Türkiye'de Recep Tayyip Erdoğan'ın yenilmesinin küresel sonuçları olacağını ve diktatörlerin yenilebileceğini göstereceğini belirtti. Ayrıca, Erdoğan'ın kaybetmesi durumunda Türkiye'nin daha özgür ve refah içinde olacağını, Batı ile ilişkilerin onarılacağını ve bu durumun dünya genelinde demokratlara ilham vereceğini ifade etti.
4 Mayıs 2023

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim öncesi maaş zamlarıyla vatandaşlara 'yalancı bir bahar' vadettiğini ve seçim sonrası Türkiye'nin 'kara kışa' sürükleneceğini iddia etti. Babacan, Türkiye'nin enflasyonla mücadele edecek politika ve iş bilen kadrolardan yoksun olduğunu, bu durumun devam etmesi halinde yoksulluğun artacağını ve temel gıda maddelerine erişimin zorlaşacağını belirtti. Ayrıca, iktidarın seçimler öncesinde ekonomiyi sağlam tutmak için döviz işlemlerine sınırlama getirdiği ve Merkez Bankası rezervlerini kullanarak dolar kurunu sabit tutmaya çalıştığına dikkat çekti.
22 Mayıs 2023

İş dünyası temsilcileri, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yaptıkları toplantıda, mevcut para politikasının ve 'faizlerin hiç artırılmayacağı' söyleminin terk edilmesini istedi. Ayrıca, yüzde 5'lik enflasyon hedefinin revize edilmesi, ürün bazında seçici teşvikler ve uygun faiz koşullarında finansman gibi konuları önerdiler. Kur korumalı mevduatın (KKM) 2024 sonuna kadar devam etmesi ve yaz aylarında kademeli bir çıkış yapılması gerektiği belirtildi. Merkez Bankası (MB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) arasındaki yetki çatışmasının çözülmesi gerektiği de vurgulandı.
19 Haziran 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildiğini açıkladı. Son anketlere göre, İnce'nin oy oranı en fazla %2,2 olarak görülüyordu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İnce'yi Türkiye'nin sofrasına davet ederek eski kırgınlıkları bir kenara bırakma çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise İnce'nin yarıştan çekilmesine üzüldüğünü ve yarışın sonuna kadar devam etmesini tercih edeceğini ifade etti.
11 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçmişte oy toplamak için kullandığı imar affı uygulamasını yeni dönemde kaldıracağını ve affedilemez suçlar arasına alacağını belirtti. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, hükümetin imar barışı düzenlemeleri eleştirilere konu oldu. Erdoğan, geçmişte bu düzenlemeyi anlatarak oy istemişti. Ancak en az 50 bin insanın hayatını kaybetmesinin ardından AKP seçmeninin de tepkili olduğu görülen imar affına karşı çıktığını ifade etti.
13 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısının ardından yaptığı açıklamada, temmuz ayında asgari ücrete zam yapılacağını bildirdi. Bu açıklama, seçimlerin yaklaşması ve iktidarın kamuoyu araştırmalarında güç kaybettiği bir dönemde geldi. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ise daha önce enflasyon düşüş eğilimi devam ederse asgari ücrette yeniden değerlendirme yapılmasına gerek olmayabileceğini ifade etmişti.
29 Mart 2023

Financial Times, Türkiye'deki seçim sonuçlarını ve ekonomik durumu ele alarak, Türkiye'nin ekonomik ve demokratik geleceği için endişelerini ifade etti. Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinde yaşanan düşüş ve net rezervlerin negatif seviyeye düşmesi, yüksek enflasyon oranları ve heterodoks ekonomi politikaları yabancı yatırımcıların ülkeden ayrılmasına yol açtı. Ayrıca, Türkiye'nin parlamenter demokrasisinin yerini alan cumhurbaşkanlığı sistemi ve eşit olmayan seçim koşulları, muhaliflerin durumu ve medya üzerindeki hükümet kontrolü gibi konulara değinildi.
29 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri durumunda vatandaşların kredi kartı borçlarının faizlerini sileceklerini ve anaparayı 36 ay taksitlendireceklerini açıkladı. Kılıçdaroğlu, bu vaadi bir kısa mesajla ve ardından detaylarıyla anlattığı bir video ile duyurdu. Bu adımın, ekonomik kriz nedeniyle borç batağında olan vatandaşları rahatlatacağını ve yuvaların yıkılmasını önleyeceğini belirtti.
25 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emekli maaşlarına zam yapılması için gerekli adımların atılacağını ifade etti. Muhalefet partilerinin emekli aylıklarına yüzde 25'lik zam oranının artırılması ve seyyanen zam yapılması için verdiği önergeler, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedilmişti.
21 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aydın'da düzenlenen bir toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, muhalefeti, özellikle CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu, Adnan Menderes'in 'Yeter söz milletindir' sloganını kullanmakla suçladı. Erdoğan, muhalefeti Türkiye'yi kaos günlerine geri döndürmek istemekle itham etti ve 14 Mayıs seçimlerinde muhalefete karşı bir zafer çağrısında bulundu.
4 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimleri kazanmasının ardından dolar/TL kuru yükselişe geçti. Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla piyasalar yeni ekonomi yönetimi ve politikalarına odaklandı. Uzmanlar, haber akışına bağlı olarak piyasa hareketliliğinin artabileceğini belirtiyor. Dolar, Haziran ayına 20,82 seviyesiyle başlayarak yeni bir rekor kırdı.
1 Haziran 2023
İşaretlediklerim