Avrupa Komisyonu, Meta'nın Instagram ve Facebook kullanıcılarına kişiselleştirilmiş reklamları görmeye onay vermemeleri durumunda aylık 12,99 avro ödeme yapmalarını gerektiren yeni modelini Dijital Piyasalar Yasası'na (DMA) aykırı buldu. Komisyon, bu modelin kullanıcıların daha az kişisel veri kullanan eşdeğer bir hizmete erişim sağlaması gerektiğini belirtti. Meta ise modelinin yasayla uyumlu olduğunu savunuyor. Soruşturmanın önümüzdeki 12 ay içinde tamamlanması hedefleniyor ve kurala uyulmadığı takdirde Meta, küresel gelirinin yüzde 10'una kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabilir.
2 Temmuz 2024

Rekabet Kurulu, Türkiye'deki cips ve şekerleme pazarlarında faaliyet gösteren Frito Lay Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. üzerinde rekabeti engelleyici faaliyetlerde bulunduğu şüphesiyle soruşturma açtı. Şirketin, Türkiye genelinde rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırdığı ve pazar hakimiyeti kurmaya çalıştığı iddiaları üzerine yapılan ön araştırmada çok sayıda delil toplandı. Soruşturma açılması, şirketin kesin olarak yasa dışı hareket ettiği anlamına gelmiyor, ancak ciddi bulgular nedeniyle soruşturma süreci başlatıldı.
13 Mayıs 2024

Rekabet Kurumu, Google'a yerel arama hizmetleri kararı doğrultusunda getirilen yükümlülüklere uymadığı gerekçesiyle günlük idari para cezası verme kararı aldı. Google, şartları sağlayana kadar 2023 gayri safi gelirlerinin 10 binde beşi oranında ceza ödeyecek. Bu karar, Google'ın tekelleştiği gerekçesiyle alındı ve şirkete 93 milyon lira ceza kesildi.
16 Mayıs 2024

Avrupa'da 17 ülkeden 30'dan fazla medya kuruluşu, Google'ın reklam teknolojisindeki hakim konumunu kötüye kullandığı iddiasıyla Hollanda'nın Amsterdam Bölge Mahkemesinde dava açtı. Bu dava, Google'ın rekabete aykırı uygulamaları nedeniyle yaklaşık 2,1 milyar avro tazminat talep ediyor. Fransız rekabet kurumu ve Avrupa Komisyonu daha önce Google'ın bu alandaki hakim konumunu kötüye kullandığını belirlemişti. Davacılar, Google'ın bu eylemleri nedeniyle medya şirketlerinin reklamlardan daha yüksek gelir elde edememesinden ve yüksek ücretler ödemek zorunda kalmalarından şikayetçi.
29 Şubat 2024
İşaretlediklerim