Ayrıntı Yayınları, İstanbul Tüyap Kitap Fuarı'na katılmama kararı aldığını duyurdu. Yayınevi, fuarın 'yayıncı ve okuyucuları gözetmekten uzaklaştığını' belirtti. Ayrıntı Yayınları, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımla bu yıl fuarda yer almayacaklarını bildirdi. Yayınevi, Tüyap'ın Taksim'den Beylikdüzü'ne evrilen sürecin yayıncıyı ve okuru gözeten bir anlayıştan uzaklaştığını ve sadece fuarı düzenleyenlerin kazancına odaklanmış bir yapı haline geldiğini ifade etti.
25 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kendisine ve yönetimine yönelik iktidar tarafından yapılan eleştirilere 23 maddelik bir liste ile cevap verdi. İmamoğlu, İstanbul'da sosyal yardımların arttığını, yeni projelerin hayata geçirildiğini, metro inşaatlarının devam ettiğini ve istihdam ofisi aracılığıyla 100 bin kişiye iş bulunduğunu belirtti. Ayrıca, eğitim ve sağlık alanında yapılan yardımlar, altyapı yatırımları ve çevre projeleri gibi konularda da iddialı açıklamalarda bulundu.
5 Nisan 2023

İnönü Vakfı, Lozan Anlaşması'nın imzalanmasının 100. yılı dolayısıyla anlaşmaya dair belge, fotoğraf ve videoları içeren bir dijital arşiv oluşturdu. Arşiv, araştırmacıların erişimine açık olarak 'lozanantlasmasi.com' adresinde yayınlandı. Arşivde, anlaşma metinleri, mektuplar, telgraflar, faturalar, raporlar ve döneme ait fotoğraflar yer alıyor. Ayrıca, dönemin ünlü karikatüristlerinin İsmet İnönü ile ilgili çizimleri de sitede sergileniyor.
17 Temmuz 2023

İstanbul'un ünlü simgelerinden biri olan Kız Kulesi, iki yılı aşkın süren restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ziyaretçilere açıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, kuleye ulaşımın Karaköy İskelesi'nden sağlanacağını ve tekne seferlerinin her gün 9:30-17:00 saatleri arasında yarım saatte bir yapılacağını duyurdu. Kız Kulesi, Mayıs 2023'te kısa bir süreliğine ziyarete açılmış, ancak Üsküdar Salacak sahilindeki düzenleme çalışmaları nedeniyle tekrar kapatılmıştı.
1 Mart 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi, İstanbulkart kullanıcıları için yeni bir uygulamayı onayladı. Bu uygulama ile İstanbulkart sahipleri, kartlarında yeterli bakiye olmasa dahi 15 liraya kadar toplu taşıma hizmetlerinden yararlanabilecekler. Bu karar, vatandaşların bakiye yetersizliği durumunda da ulaşım imkanına sahip olmalarını sağlayacak.
15 Haziran 2023

Ekşi Sözlük CEO'su Başak Purut, gazeteci Fatih Altaylı'nın Ekşi Sözlük'ün iktidar trollerini yazar yapmayı kabul ettiği yönündeki iddialarına Twitter üzerinden yanıt verdi. Purut, Altaylı'nın iddialarının tamamen gerçek dışı olduğunu belirtti ve yazısında yer alan bilgilerin doğruluğunu sorguladı. Ekşi Sözlük, iktidarın deprem ihmallerini eleştiren içerikler nedeniyle baskı görmüş ve erişime engellenmişti.
26 Şubat 2023

Balıkesir'in Altıeylül ilçesinde düzenlenen bir operasyonda 135 parça tarihi eser bulundu. Jandarma ekipleri, tarihi eser kaçakçılığı tespit etti. Şüphelinin aracında yapılan aramada, Bizans dönemine ait olduğu değerlendirilen 102 sikke ve Roma ve Bizans dönemine ait 33 obje bulundu.
5 Kasım 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, elektrikli scooter kullanımını düzenlemek amacıyla bir eylem planı açıkladı. Plan kapsamında İstanbul'un çeşitli yerlerine 1500 park alanı kurulacak ve kullanıcılar bu alanlara bıraktıkları scooterlar için açılış ücreti ödemeyecekler. Trafik akışının yoğun olduğu bölgelerde hız sınırlaması getirilecek ve hassas bölgelerde bu sınır saatte 12,5 km olacak. Kullanıcılar için eğitim şartı getirilecek ve operatörler düzenli olarak eğitim çalışmaları yapacak. İstanbulKart ile entegrasyon sağlanacak ve ilçelerde e-scooter komisyonları kurulacak.
3 Nisan 2023

Türkiye'de yaşayan kişilerin T.C. kimlik bilgileri, telefon numaraları ve adres bilgileri gibi kişisel verileri, bir sorgu sitesinde ücretsiz üyelikle erişilebilir hale geldi. Tapu ve diğer özel bilgiler ise ücretli üyelik gerektiriyor. Sitede şu an için 5195 kullanıcı olduğu ve Türkiye'de e-devlet sistemine kayıtlı yabancı uyruklu kişilerin bilgilerinin de bulunduğu belirtiliyor. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği yöneticisi Veysel Ok, bu durumun hem Kişisel Verileri Koruma Kanunu hem de Türk Ceza Kanunu kapsamında büyük bir suç olduğunu ifade ediyor.
9 Haziran 2023

Türkiye'nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olan İstanbul Modern, 7-10 yaş arası çocuklar için 10 atölyelik bir yaz sanat okulu programı hazırladı. Program, çocukların sanatı yorumlama ve sanatsal üretim yapma becerilerini geliştirmeyi amaçlıyor. Yaz boyunca her gün düzenlenen atölyelere katılan çocuklara, en az beş atölye tamamlandığında katılım belgesi verilecek. Ayrıca İstanbul Modern üyelerine ve Genç Modernlilere yüzde 10 indirim ve 10 Temmuz'a kadar erken kayıt fırsatı sunuluyor.
6 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin Kuzey Kampüsünde bulunan ve 40 yıl önce inşa edilen Aptullah Kuran Kütüphanesi için Sarıyer Belediyesi tarafından alınan yıkım kararı uygulanmaya başlandı. 1999 Marmara depremi sonrasında yapılan risk analizi raporuna göre riskli bulunan kütüphane binası için 2021 yılında yıkım kararı alınmıştı. Kütüphane, Türkiye'de çağdaş mimarlığın önde gelen temsilcilerinden Sevinç ve Şandor Hadi tarafından tasarlanmış ve Boğaziçi Üniversitesi'nin zengin koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır.
1 Nisan 2023

İstanbul Üniversitesi'nin rektörlük kararıyla tüm yerleşkelerinin ziyaretçilere açılmasına karşı çıkan öğrenciler, Beyazıt kampüsünde buluşmak istedi. Ancak polis, kampüs girişine barikat kurarak öğrencilerin buluşmasını engelledi. Öğrenciler, 'Bu kapı sadece bize kapalı' ve 'Aç, aç, barikatı aç' sloganlarıyla tepkilerini dile getirdi. Uzun uğraşlar sonucunda polis, kapıyı açarak dışarıda bekleyen öğrencilerin içeridekilerle buluşmasını sağladı.
22 Şubat 2024

2024-YKS oturumlarına ait soru kitapçıkları ve cevap anahtarları, ÖSYM’nin internet sitesinde erişime açıldı. Bu gelişme, sınava giren öğrencilerin sonuçlarını kontrol etmeleri ve sınav performanslarını değerlendirmeleri için önemli bir adım olarak görülüyor. Öğrenciler, ÖSYM’nin resmi web sitesi üzerinden bu bilgilere ulaşabilirler.
9 Haziran 2024

İstanbul Eyüpsultan'da düzenlenen tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda, Bizans dönemine ait olduğu değerlendirilen altın yazma Tevrat ele geçirildi. Operasyon sonucunda beş şüpheli gözaltına alındı ve adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin, Tevrat'ı iki milyon dolar karşılığında satmak için müşteri aradıkları belirlendi. Ele geçirilen Tevrat, incelenmek üzere Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığına gönderildi.
17 Eylül 2023

Türk Tabipleri Birliği Tıp Öğrencileri Kolu, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nin mezuniyet töreninde Hekimlik Andı okunurken 'cinsel yönelim' ifadesinin sansürlendiğini duyurdu. Geçen sene de bazı tıp fakülteleri bu ifadeyi sansürlemişti. Ancak öğrenciler, dekanın sansür uyarısına rağmen andı tam olarak okudular. Tıp Öğrencileri Kolu, bu tür değişikliklerin etik ihlal ve suç olduğunu belirtti.
21 Haziran 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun arkasında olduğu ve 'değişim' çağrısı yapan bir internet sitesi yayına girdi. Site, İmamoğlu'nun eski kampanya direktörü ve siyasi danışmanı Necati Özkan tarafından satın alınarak kuruldu. Sitede, muhalefetin seçimlerdeki başarısızlığı eleştirilerek vatandaşlardan öneriler toplanacağı belirtiliyor. Özkan, geçmişte CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile de bir anlaşmazlık yaşamıştı.
4 Temmuz 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılacağı belirtildi. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler karara karşı çıkarken, Eğitim-Sen dava açtı. YÖK henüz karardan geri adım atmadı. İBB Başkanı İmamoğlu, milyonlarca üniversiteli öğrencinin mağdur olduğunu belirterek karardan acilen dönülmesi çağrısında bulundu.
19 Şubat 2023

Ara Güler Müzesi ve Ayvalık Belediyesi iş birliğiyle hazırlanan 'Ayvalık-İstanbul' sergisinde, ünlü fotoğrafçı Ara Güler'in daha önce yayınlanmamış Ayvalık fotoğrafları sergilendi. Sergi, Ara Güler'in az bilinen Ayvalık fotoğraflarının yanı sıra, kendisiyle özdeşleşen İstanbul şehrine ait renkli fotoğraflarla birlikte toplam 36 adet kareyi bir araya getirdi. Sergi, 19 Ekim'den 19 Kasım'a kadar Ayvalık Kırlangıç Yaşam Merkezi'nde ziyarete açık olacak.
23 Ekim 2023

Erzincan'da jandarma ekipleri, kültür ve tabiat varlıkları kaçakçılığına yönelik bir operasyon düzenleyerek, Musevi dinine ait motifler ve İbranice yazılar içeren 24 ayar saf altından yapılmış 165 gram ağırlığında ve 14 sayfalık bir kitap buldu. Operasyon sonucunda dört kişi gözaltına alındı, ancak işlemlerinin ardından serbest bırakıldılar.
26 Mayıs 2023

Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel olarak Açık Holding’in desteğiyle hazırlanan 'Cumhuriyet’in Öncü Kadınları Sergisi' Artopol Sanat Galerisi’nde açıldı. Sergi, başarılı Cumhuriyet kadınlarının hikayelerini içeren fotoğraflar ve belgeleri içeriyor ve 6 Kasım’a kadar görülebilecek. Sergi dört ayrı bölümden oluşuyor: Atatürk’ün kadına bakışı, Türk kadınlarının haklarını nasıl kazandığı, her meslekten 20 ilki başarmış kadının biyografileri ve 100 kadını tanıtan bir bölüm. Açık Holding, sergiyi dijitale taşımayı ve konferanslar düzenlemeyi planlıyor.
1 Kasım 2023
İşaretlediklerim