Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezasına mahkum edildikten sonra TİP’ten Hatay milletvekili seçilen avukat Can Atalay’la ilgili hak ihlali kararının gerekçesini açıkladı. AYM, Atalay hakkındaki yargılamayı durdurmayan Yargıtay’ın içtihada aykırı davrandığını, benzer ihlalleri önleme yükümlülüğünü yerine getirmediğini, Anayasa’nın parlamentoya verdiği bir yetkiyi kullanarak Atalay’ın anayasal haklarını ihlal ettiğini belirtti. Gerekçeli kararda, Atalay hakkındaki ihlal kararının yapısal bir sorundan kaynaklandığı aktarıldı.
27 Ekim 2023

Sinan Ateş cinayeti duruşmalarının başlamasıyla tetikçiler, 'Arkadaşları vurdu' savunması yaptı. MHP'ye yakın medya, tetikçileri savunarak MHP'nin hedef alındığını öne sürdü. MHP avukatları, MHP'nin 'suçtan zarar gören' olduğunu belirterek davaya mağdur olarak katılma talebinde bulundu, ancak mahkeme bu talebi reddetti. MHP'nin dilekçesinde, MHP'yi eleştirmenin 'Türk milletinin eleştirisi' sayıldığı ifade edildi.
22 Temmuz 2024

Adalet Bakanlığı, insan hakları örgütlerinin uzun süredir mücadele ettiği bir konuda adım atarak, hasta ve yaşlı hükümlülerin cezalarının hafifletilmesi veya kaldırılması için bir genelge yayımladı. Genelge, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ imzasıyla çıkarıldı ve hükümlülerin durumlarının Adli Tıp Kurumu tarafından değerlendirilmesini öngörüyor. Genelge, hükümlülerin sağlık durumlarının cezalarının hafifletilmesi veya kaldırılması için değerlendirilmesine olanak tanıyor ve bu sürecin hükümlünün talebi olmaksızın başlatılabileceğini belirtiyor.
3 Ocak 2023

CHP Yüksek Disiplin Kurulu (YDK), Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın durumunu gelecek hafta karara bağlayacak. Özcan, partiden kesin ihraç talebiyle disipline sevk edilmişti ve partiden ihraç edilmesinden bir gün önce istifa edeceğini açıklamıştı ancak daha sonra bu karardan vazgeçmişti. Özcan'ın sağlık sorununu gerekçe göstererek savunma yapmak üzere YDK'ye gelememesi nedeniyle karar ertelendi.
20 Temmuz 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay'ın Gezi Parkı davasında hüküm giyen ve sonrasında TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesine karşı çıkarak, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını 'anayasal düzene karşı kalkışma girişimi' olarak değerlendirdi ve derhal bastırılmasını istedi. Özel, bu gelişmeler üzerine partisinin Meclis grubunu olağanüstü kapalı toplantıya çağırdı. Yargıtay, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti.
8 Kasım 2023

Uşak'ta, 18 Ocak'ta bir tarla kenarında sırt çantası içinde bulunan bebek cesedi ile ilgili soruşturma sonucunda, bebeğin anne ve babası olduğu belirlenen iki şüpheli tutuklandı. Bebeğin annesi K.G. ve babası olduğu değerlendirilen S.D., emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi ve hakimlikçe tutuklama kararı verildi. K.G.'nin ifadesinde, bebeği bakamayacaklarını düşündükleri için ölüme terk ettiklerini belirttiği öğrenildi.
23 Ocak 2023

Antalya'da, Sarıkaya Yaban Hayatı Geliştirme sahasında şüpheli hareketlerde bulunan kişiler tespit edildi. Jandarma tarafından yapılan incelemede, şüphelilerin taşıdığı satır ve bıçaklarda kan lekesi bulundu ve laboratuvar analizleri sonucunda bu kanın yaban keçisine ait olduğu anlaşıldı. Satırın sahibine, Kara Avcılığı Kanunu'na aykırı hareket ettiği gerekçesiyle 250 bin lira tazminat cezası uygulandı.
6 Kasım 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Kızılay'ın depolarındaki çadırları depremzedelere göndermek yerine Ahbap Derneği'ne sattığı ortaya çıktı. Bu durum kamuoyunda büyük tepkilere neden oldu. Kızılay Başkanı Kerem Kınık, CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamada, satış kararının kendisine danışılmadan alındığını ve bu nedenle yönetimdeki 'arkadaşlarını' eleştirdiğini belirtti. Kınık, kendisine sorulmuş olsaydı nakliye desteği önerisinde bulunacağını ifade etti.
27 Şubat 2023

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Ankara'da 3 yaşındaki Aras Sönmez'in Strep A bakterisi nedeniyle hayatını kaybetmesini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıdı. Emir, Sağlık Bakanlığı'nın konu hakkında açıklama yapmamasını ve önlem almamasını eleştirdi. Ayrıca, Avrupa'da Strep A bakterisinin yayıldığını ve ölümlere neden olduğunu belirtti. Sağlık Bakanlığı'na bir an önce önlem alması ve şeffaf olması çağrısında bulundu.
25 Ocak 2023

Balıkesir'in Erdek ilçesinde, yedi ev sahibi, evlerinin önündeki plajda deniz çayırlarını kepçeyle söktürdükleri için soruşturma altına alındı. Ev sahipleri, çocukların hastalanmaması için bu işlemi yaptıklarını savundu. Ancak uzmanlar, deniz çayırlarının korunması gerektiğini ve bu tür müdahalelerin deniz ekosistemine zarar verdiğini belirtti. Marmara Denizi'nin özel çevre koruma bölgesi ilan edilmesinin ardından, her türlü kıyısal işlemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iznine tabi olduğu vurgulandı.
1 Temmuz 2024

Gezi Parkı eylemlerinde yaralanan Aydın Aydoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında suç duyurusu yaptıktan sonra polis tarafından kötü muameleye maruz kaldığını iddia etmiş ve bu durumu Adli Tıp Kurumu raporuyla belgelemişti. Anayasa Mahkemesi, Aydoğan'ın başvurusu üzerine Nisan 2022'de hak ihlali kararı vermişti. Ancak Bakırköy Başsavcıvekili Ekrem Aydıner, polislerin kimliğinin tespit edilmesine rağmen kötü muamelede bulunduklarına dair yeterli delil olmadığını belirterek dosyayı kapattı. Aydoğan, karara itiraz edeceğini ve gerekirse yeniden Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağını ifade etti.
30 Nisan 2023

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) ihracına karşı açtığı dava, Ankara 28. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedildi. Mahkeme, ihracın hukuka uygun olduğunu belirtti. Özcan, parti kurallarıyla bağdaşmayan tutum ve davranışları nedeniyle disipline sevk edilmiş ve sonrasında partiden ihraç edilmişti. İhraç kararının ardından Özcan, kararı yargıya taşıyacağını duyurmuştu.
9 Ekim 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) gönderilen rüşvet ihbarı dilekçesi hakkında bir müfettiş görevlendirdiğini duyurmuştu. Bu haber, İstanbul 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından sansürlendi. Rüşvet ihbarı, İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar tarafından yapılmış ve İstanbul Anadolu Adalet Komisyonu başkanı Bekir Altun'un iş takipçiliği yaptığı ve bazı dosyaları para karşılığı kapattığı iddia edilmişti.
19 Ekim 2023

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönündeki kararını tanımama ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararını eleştirdi. Bakırhan, bu durumun hukuki güvenlik ve kurumsal işleyişi ortadan kaldırdığını ve siyasi iktidarın bu olayın baş sorumlusu olduğunu belirtti. AYM, Atalay'ın haklarının ihlal edildiğine karar vermiş, ancak Yargıtay bu karara uymayarak Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti.
8 Kasım 2023

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bir köpeğe şiddet uygulayan ve bu eylemleri kameralara yansıyan iki barınak çalışanı, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılanıyor. Sanıklar Murat Bacak ve Sefa Çakmak, altı yıla kadar hapis cezası talebiyle tutuklanmış, ancak son duruşmada tahliye edilmişlerdir. Davanın görülmesi 20 Ocak'a ertelenmiştir. Murat Bacak, köpeğin saldırısını engellemek için vurduğunu savunurken, Sefa Çakmak da Bacak'ın korkudan dolayı köpeğe vurduğunu ifade etmiştir.
2 Ocak 2023

Diyabet, bariatrik ve metabolik cerrahi uzmanı Prof. Dr. Alper Çelik, uygun olmayan hastalara ameliyat yapmak ve sonucunda ölümlere sebebiyet vermek suçlamalarıyla üç yıl süreyle meslekten men edildi. İstanbul Tabip Odası'nda Çelik hakkında çok sayıda şikayet dosyası bulunmakta ve soruşturma devam etmektedir. Sağlık Bakanlığı Sağlık Meslekleri Kurulu, Çelik'e verilebilecek en ağır cezayı uygulayarak, onu meslekten geçici olarak men etti. Ayrıca, Çelik'i koruyan ve hastanesini denetlemeyen sağlık çalışanlarına da ceza verildi.
9 Mayıs 2024

Anayasa Mahkemesi, Cengiz Holding'in patronu Mehmet Cengiz'in şikayeti üzerine eski CHP milletvekili Aykut Erdoğdu'ya verilen hapis cezasını hatalı buldu ve hak ihlali kararı verdi. Erdoğdu, 2014'te Cengiz Holding'le ilgili yolsuzluk iddialarını Birgün'de yazmıştı. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Erdoğdu'ya 'yayın yoluyla alenen hakaret suçundan' para cezası ve iftira suçundan da hapis cezası vermişti. Anayasa Mahkemesi, iddiaların doğruluğunu araştırmadan hapis cezası verilmesini hak ihlali olarak değerlendirdi ve Erdoğdu'ya 39 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
27 Eylül 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Hatay'da gerçekleşen seçim sonuçlarına yönelik 'tam kanunsuzluk' gerekçesiyle yaptığı itirazı reddetti. Hatay'da AKP adayının 3 bin 361 oy farkla seçimi önde tamamlamasının ardından CHP, usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla YSK'ya başvurmuştu. YSK, bu itirazın yanı sıra CHP'nin Hatay ve İskenderun, İYİ Parti'nin ise Ordu seçimlerine ilişkin itirazlarını da reddetti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kararı memnuniyetle karşıladığını belirterek, itirazların bir sonuç vermeyeceğini ifade etmişti.
17 Nisan 2024

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yoğun bakım ünitesinde tedavi gören bir kanser hastası kadına cinsel saldırıda bulunulduğu iddiasıyla erkek hemşire E.K. tutuklanmıştı. İzmir 20'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan hemşire ile ilgili olarak, ailenin rektörlüğe açtığı tazminat davasında İzmir 5'inci İdare Mahkemesi aileye 600 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi. İzmir Bölge İdare Mahkemesi 6'ncı İdari Dava Dairesi, kararı hukuka uygun buldu.
18 Mart 2024

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), kamu bankalarının işlemlerine yönelik iddiaların araştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bir öneri sundu. CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, kamu bankalarının AKP tarafından nasıl yönetildiğini eleştirdi ve ekonomik duruma dair olumsuz göstergeleri dile getirdi. Ancak, CHP'nin genel görüşme açılmasına ilişkin grup önerisi, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
6 Nisan 2023
İşaretlediklerim