14 Mayıs seçimleri öncesinde AKP ile HÜDA-PAR arasında ittifak görüşmeleri devam ediyor. HÜDA-PAR'ın geçmişte Hizbullah ile ilişkili olduğu ve düşük oy oranına sahip olmasına rağmen ittifakın nedenleri sorgulanıyor. Geçmişte HÜDA-PAR ve PKK arasında çatışmalar yaşandı ve Hizbullah üyeleri tarafından saldırılar düzenlendi. AKP döneminde Hizbullah davalarından birçok kişi tahliye edildi ve Hizbullah'a yakın dernekler medreseler açtı. HÜDA-PAR, seçim güvenliğini sağlayacaklarını iddia ederek, muhalefet ittifakını suçluyor. Bu durum, sandık başında gerginlik yaratabilecek potansiyel bir risk olarak görülüyor.
15 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından CHP'yi ziyaret edeceğini ve Türkiye'de siyasetin yumuşama sürecini başlatmak istediğini belirtti. Ayrıca, İsrail ile olan ticari ilişkilerin Filistin'de ateşkes sağlanana kadar durdurulduğunu ve bu kararın Türkiye-İsrail ilişkilerinde önemli bir adım olduğunu ifade etti. Erdoğan, İsrail'in Filistinlilere yönelik eylemlerini eleştirerek, Türkiye'nin bu duruma sessiz kalmayacağını vurguladı.
3 Mayıs 2024

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, CHP Gençlik Kolları'nın 'Suriyeliler gidecek' yazısını paylaşarak, içişleri bakanı olması halinde sadece Suriyelileri değil, Türkiye'de sorun yaratan tüm yabancıları göndereceğini belirtti. Özdağ, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmüş ve bugün saat 11:00'de ortak bir basın toplantısı düzenleyecekleri bilgisini vermişti. Bu görüşme, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda kimin destekleneceği konusunda kritik öneme sahip.
24 Mayıs 2023

Yerel seçimlerin tamamlanmasıyla Türkiye, ekonomi politikalarına yeniden odaklanacak bir döneme giriyor. Önümüzdeki süreçte enflasyonla mücadele, piyasalarda yeni denge arayışları ve dolar kurundaki stabilizasyon çabaları öncelikli hedefler arasında yer alacak. Ekonomik istikrar ve yatırım ikliminin güçlenmesine katkıda bulunacak önlemler alınacak. Ayrıca, yabancı yatırımcıların ilgisi ve Türkiye'ye yönelik değerlendirmelerin artması bekleniyor.
1 Nisan 2024

Millet İttifakı'nın en büyük iki partisi olan CHP ve İYİ Parti arasında, adaylık konusunda başlayan tartışmalar devam ediyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylık konusunda çalışmalar yürüttüğü ve kampanya afişleri hazırlandığı belirtilirken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da adaylık için destek gördüğü ifade ediliyor. İYİ Parti, Kılıçdaroğlu'nun adaylığının dayatıldığını düşünüyor ve aday belirleme yönteminin önemine vurgu yapıyor. İttifakın geleceği ve aday belirleme yöntemi konusunda 13 Şubat'ta yapılacak toplantı kritik önem taşıyor. Sosyal medyada ve CHP Genel Merkezi önünde yaşanan tartışmalar ve protestolar, ittifak içindeki gerilimi artırıyor.
4 Şubat 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Suriye ve Irak kaynaklı toz taşınımı olacağını duyurdu. Toz taşınımının 18 Mayıs 2023 Perşembe akşam saatlerinden başlayarak cumartesi gece yarısına kadar etkili olacağı belirtildi. Mardin, Diyarbakır, Siirt, Batman, Şırnak, Hakkari, Van, Bitlis ve Muş çevrelerinde görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklar bekleniyor.
18 Mayıs 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya ile yaptığı görüşmede, seçimlerin 18 Haziran'da yapılması gerektiğini vurguladı ve seçimlerin ertelenmesi fikrine karşı çıktı. Akşener, Anayasa gereği seçimin savaş dışında ileri bir tarihe alınamayacağını belirtti. 6 Şubat'ta meydana gelen ve 13,5 milyon kişiyi etkileyen depremler sonrası, bir hükümet yetkilisi 14 Mayıs'ta seçim yapmanın güçlüklerini dile getirmişti. Akşener ise daha önce 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin deprem nedeniyle 18 Haziran'a kalabileceğini ifade etmişti.
12 Şubat 2023

Washington Post yazarı Henry Olsen, Türkiye'de yaşanan depremler sonrası seçimlerin ertelenme ihtimaline karşı Batılı liderleri harekete geçmeye çağırdı. Olsen, seçimlerin ertelenmesinin Türkiye'de demokrasinin çöküşünü hızlandıracağını ve Batı için de olumsuz sonuçlar doğuracağını belirtti. ABD Başkanı Joe Biden'ın, seçimlerin zamanında yapılması için Erdoğan'a baskı yapabileceği ve ekonomik yardımlar ile F-35 programındaki ödemelerin iadesi gibi konuları gündeme getirebileceğini ifade etti. Ayrıca ABD'nin deprem bölgesinde seçimlerin yapılabilmesi için teknik destek sağlayabileceğini önerdi.
19 Şubat 2023

Yücel Demirer, seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte siyasi partilerin aday belirleme sürecinde yaşadığı zorluklara dikkat çekiyor. Seçim tarihinin önceden belli olmasına rağmen, son dakika kararları ve ideolojik netlikten uzaklaşma gibi sorunlar yaşandığını belirtiyor. Partilerin, siyasal ortamda güncel ve çıkara dayalı kararlar almasının, ilkesel yaklaşımların önüne geçtiğini ve bu durumun siyasi hayatta stratejik sadelikten uzaklaşmayı gösterdiğini ifade ediyor.
3 Mart 2024

Yemen'deki İran destekli Husiler, İsrail'e insansız hava araçları ve füzelerle düzenlenen saldırıları üstlendi. Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya es-Seri, Filistinlilere destek için üçüncü kez saldırı düzenlediklerini ve İsrail'in saldırıları duruncaya kadar saldırılarını sürdüreceklerini belirtti. İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten beri Yemen'deki bazı bölgeleri kontrol ediyor ve ilk defa İsrail'e yönelik saldırıları üstleniyor.
31 Ekim 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde sıcaklıkların 2-4 derece artacağını duyurdu. Özellikle batı bölgelerinde sıcaklık artışları gözlemlenirken, doğu bölgelerinde ise kuvvetli yağışlar bekleniyor. Bu yağışlar nedeniyle sel ve dolu riski bulunmakta ve ulaşımda aksamalar yaşanabileceği uyarısı yapıldı. Yağış beklenen iller arasında Bingöl, Muş, Bitlis, Şırnak, Hakkari, Batman, Siirt ve Diyarbakır bulunuyor.
7 Mayıs 2024

İsrail, Suriye havalimanlarına düzenlenen saldırıların, İran ve 'tüm terör örgütlerine' uyarı amaçlı olduğunu duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Arap Basını Sözcüsü Hasan Kaabiya, bu saldırıların İran'a ve 'tüm terör örgütlerine savaşa müdahil olmamaları yönünde bir uyarı' olduğunu belirtti. Ayrıca, saldırının 'topraklarını Hizbullah'ın destekçilerine İran füzelerini teslim etmek için koridor olarak kullanan' Suriye'ye de bir mesaj olduğunu ifade etti.
13 Ekim 2023

17 Nisan'da gerçekleşecek Kobani Davası, Türkiye'nin Kürt siyasetine yönelik tutumunda yeni bir sürecin başlangıcı olarak görülüyor. Devlet Bahçeli ve Tayyip Erdoğan'ın, Meral Akşener'in İYİ Parti liderliğini sürdürmesi için çabalaması, AKP-MHP ittifakının milliyetçi müttefiklere olan ihtiyacını gösteriyor. Ancak, bazı iyimser görüşlere göre, AKP 31 Mart seçimlerinden ders alarak MHP ile arasına mesafe koyabilir, demokratikleşme adımları atabilir ve Kürt meselesinde yeni bir sayfa açabilir. Buna rağmen, AKP'nin militarist söyleme ve milliyetçi kadrolara yaptığı siyasi yatırımlar, bu yönde bir değişikliğin olasılığını düşük kılıyor.
14 Nisan 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Trakya bölgesinde kuvvetli kuzeydoğulu rüzgar ve sağanak yağışın etkili olacağını duyurdu. Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ'da yağışların çok kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Bölge halkının sel, su baskını, yıldırım, çatı uçması ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olması gerektiği belirtildi.
4 Eylül 2023

Kahramanmaraş depremleri sonrası, bir AKP yetkilisi seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılmasının ciddi güçlükler içerdiğini belirtti. Anayasa, seçimlerin sadece savaş durumunda ertelenebileceğini öngörüyor. AKP'li bir yetkili, teknik altyapının hazırlanması durumunda seçimlerin 14 Mayıs'ta gerçekleşebileceğini ifade etti. Habertürk yazarı Fatih Altaylı ise, iktidarın seçimleri ertelemek için YSK'ya başvurabileceğini öne sürdü.
18 Şubat 2023

Financial Times, Türkiye'deki seçim sonuçlarını ve ekonomik durumu ele alarak, Türkiye'nin ekonomik ve demokratik geleceği için endişelerini ifade etti. Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinde yaşanan düşüş ve net rezervlerin negatif seviyeye düşmesi, yüksek enflasyon oranları ve heterodoks ekonomi politikaları yabancı yatırımcıların ülkeden ayrılmasına yol açtı. Ayrıca, Türkiye'nin parlamenter demokrasisinin yerini alan cumhurbaşkanlığı sistemi ve eşit olmayan seçim koşulları, muhaliflerin durumu ve medya üzerindeki hükümet kontrolü gibi konulara değinildi.
29 Mayıs 2023

Suriye'nin Deyrizor ilinde, Fırat Nehri'nin batı yakasında konuşlanmış İran destekli gruplar, ABD askerlerinin bulunduğu Ömer Petrol Sahası Üssü'ne roketlerle saldırı düzenledi. Saldırıda can kaybı ve ABD tarafından yapılan bir açıklama olup olmadığına dair bilgi verilmedi. Bu saldırı, İran destekli grupların son zamanlarda ABD güçlerine yönelik gerçekleştirdiği saldırıların devamı niteliğinde. ABD, daha önce Suriye ve Irak'ta İran destekli gruplara yönelik hava saldırıları düzenleyerek misilleme yapmıştı.
9 Şubat 2024

Reuters haber ajansı, Türkiye'de muhalefetin iktidara gelmesi halinde ekonomi, dış politika ve iklim politikalarında yaşanabilecek değişiklikleri inceledi. Ekonomi alanında, Merkez Bankası'nın bağımsızlığının geri getirilmesi ve enflasyonun düşürülmesi gibi zorluklar öne çıkarken, bankacılık sektöründe yeniden yapılandırma ve Rusya ile yapılan anlaşmaların şeffaflığı gibi konular gündemde. Dış politikada, ABD ve AB ile ilişkilerin iyileştirilmesi ve Rusya ile ticaretin devam etmesi bekleniyor. İklim konusunda ise, Paris İklim Anlaşması'nın onaylanmasından sonra Türkiye'nin karbondan arındırılması için adımlar atılabilir.
27 Şubat 2023

Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkilerin iyileşmesi, bölgesel dinamikler açısından önemli sonuçlar doğurabilir. Bu iyileşmenin, özellikle Libya'daki çatışmaların çözümüne ve Doğu Akdeniz'deki enerji işbirliğine olumlu etkileri olması beklenmektedir. Mısır Cumhurbaşkanı Es-Sisi'nin açıklamaları, Mısır'ın bu süreçte Yunanistan'ın tutumunu da dikkate alacağını ve Türkiye ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlıkların çözümünü önceleyebileceğini gösteriyor. Bu durum, Doğu Akdeniz'deki deniz yetki alanlarıyla ilgili anlaşmazlıkların da ele alınabileceğini işaret ediyor.
17 Şubat 2024

ABD yönetimi, İsrail'e insansız hava araçları ve füzelerle 'misilleme' saldırısı düzenleyen İran'a, Türkiye üzerinden 'saldırının kısıtlı olması gerektiği' yönünde bir mesaj iletti. İran, Suriye'deki büyükelçilik binasını vuran İsrail'e karşı misilleme saldırısı başlatmış, ancak bu saldırı beklenenden erken sona erdi. Türk diplomatik kaynaklarına göre, bu durumda diplomasi önemli bir rol oynadı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın görüşmeleri sırasında, İran'ın tepkisinin belirli sınırlar içinde kalması gerektiği konusunda mutabık kalındı.
14 Nisan 2024
İşaretlediklerim