İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada iki yıl yedi ay hapis cezası almıştı. İmamoğlu, ceza veren hakimin kardeşinin 'FETÖ' ile ilişkili olduğu iddiaları üzerine, Hakimler Savcılar Kurulu'nun (HSK) bu konuda sınavda olduğunu ve adalet bakanının da duruma müdahale etmesi gerektiğini belirtti. İmamoğlu, sürecin takipçisi olduklarını ve avukatlarının gerekli işlemleri yürüttüğünü ifade etti.
27 Mart 2023

Milli voleybolcu Hande Baladın'ı 'yüzüne asit atmak' ve 'aracını taramakla' tehdit eden Mustafa Neşeli'nin ilk duruşmasında tahliye edildi. Neşeli, duruşmada bipolar hastası olduğunu ve pişmanlık yaşadığını ifade etti. Mahkeme, sanığın akıl sağlığının yerinde olup olmadığına dair rapor alınmasına hükmetti ve dosyanın uzlaştırma bürosuna gönderilmesini kararlaştırdı. İddianamede, Neşeli'nin 'zincirleme şekilde kadına karşı silahla tehdit' suçundan iki yıl altı aydan sekiz yıl dokuz aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.
7 Eylül 2023

Gezi Parkı eylemleriyle ilgili davada tutuklanan altı kişi, 500 gündür cezaevinde bulunuyor. 2019'da başlayan dava sürecinde, iş insanı Osman Kavala'ya 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet, diğer sanıklara ise 18'er yıl hapis cezası verildi. Dava sürecinde, delil olarak gösterilen telefon tapelerinin usulsüz kaydedildiği ortaya çıktı. Davanın Türkiye'deki tüm sanıklarının beraat ettiği kararı, İstanbul Bölge Adliyesi Mahkemesi tarafından bozuldu ve dava yeniden açıldı.
7 Eylül 2023

Çiftlik Bank davasında savcı, 'Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın ve kardeşi Fatih Aydın için toplam 88 bin 302'şer yıl hapis cezası talep etti. Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, sanıklar SEGBİS aracılığıyla katıldı. Savcı, Aydın kardeşlerin bilişim sistemleri aracılığıyla dolandırıcılık, suç örgütü kurma ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama suçlarından cezalandırılmasını istedi. Diğer sanıklar hakkında da çeşitli hapis cezaları talep edildi ve bazıları tutuklandı.
25 Eylül 2024

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yıkılan binaların sorumluları hakkında açılan davalarda, Şanlıurfa'da 34 kişinin ölümüne neden olan apartmanın müteahhidi Müslüm Demirer'e 21 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Ceza, sanığın kendi oğlunu da kaybetmiş olması nedeniyle 1/6 oranında indirilerek 18 yıl 1 ay 15 gün olarak belirlendi. Bu karar, deprem sonrası yıkılan binalarla ilgili davalarda emsal teşkil ediyor.
22 Şubat 2024

2010 yılında gözaltına alınan ve işkence gördüğü iddia edilen Onur Yaser Can'ın intihara sürüklenmesiyle ilgili davanın üçüncü duruşması görüldü. Duruşmada tanıklar dinlendi ve dava 7 Nisan'a ertelendi. Can ailesi avukatlarının 'işkenceye suç duyurusu' talebi reddedildi. Dört polis ve bir bilirkişi, resmi belgede sahtecilik ve belgeleri bozma, yok etme veya gizleme suçlarından yargılanıyor. Can'ın ölümünden sonra ailesinden sadece kız kardeşi hayatta kalmıştır.
3 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Batman'da intihar eden İpek Er'e tecavüz etmekten suçlu bulunan ve serbest bırakılan Musa Orhan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan Hazal Kaya'ya destek verdi. Akşener, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, kadınların yanında duracaklarını ve kadınların sesinin duyulacağını belirtti. Hazal Kaya, Musa Orhan'a hakaret ettiği gerekçesiyle 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açılmasının ardından Akşener'in desteğini aldı.
20 Nisan 2023

2018 yılında AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın akrabaları ve korumaları tarafından Şenyaşar ailesinden iki kişinin hastanede öldürülmesi olayına ilişkin dava Malatya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Emine Şenyaşar, oğlunun öldürülme tehlikesi konusunda uyarıda bulunduğunu ancak AKP'li Yıldız'ın ısrarıyla hastaneye götürüldüklerini ifade etti. Olayda yaralanan Mehmet Şenyaşar ve Ferit Şenyaşar da tanık olarak dinlendi. Sağlık Bakanlığı avukatları, zarar gören iki ambulans için şikayetçi olduklarını belirtti. Mahkeme, tutukluların tutukluluk halinin devamına ve diğer eksik hususların giderilmesine karar vererek duruşmayı 15 Mart'a erteledi.
17 Ocak 2023

Adıyaman'da kaymakama yönelik eleştirel haberler yazan Gerger Fırat gazetesinin muhabiri Özgür Boğatekin, 'iftira' suçlamasıyla 12 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay kararı onayladıktan sonra Boğatekin, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. AYM, Boğatekin'in ifade ve basın özgürlüğü haklarının ihlal edildiğine karar vererek 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti ve dosyayı yeniden yargılama için yerel mahkemeye gönderdi.
7 Aralık 2023

2019 yılında Ankara'nın Çubuk ilçesinde CHP'nin eski genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik linç girişimi davasında yeniden karar verildi. Kılıçdaroğlu'nun sığındığı evin önünde 'Yakın o evi' diye bağıran Sevim Gölyeri'ye beş yıl 10 ay hapis cezası verildi. Davada toplam 48 kişi yargılanırken, cezaları kesinleşen 20 sanık yeniden yargılanmadı. Kılıçdaroğlu'nun avukatı Celal Çelik, kararı İstinaf'a taşıyacaklarını açıkladı.
27 Eylül 2024

Piiz müzik grubunun davulcusu Mehmet Dudarık ve arkadaşı Oğuzhan Oğuz'a saldırdığı iddiasıyla yargılanan Bilge Kaan Korkmaz'ın 13 yıl altı aya kadar hapis cezası talebiyle yargılandığı davada, tahliye edilmesine Ankara başsavcılığı tarafından itiraz edildi. Ankara 65'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nin tahliye kararının ardından, başsavcılık suçun vasıf ve mahiyeti ile delil durumunu gerekçe göstererek sanığın yeniden tutuklanması için itirazda bulundu. İtirazın değerlendirilmesi için dava dosyası nöbetçi ağır ceza mahkemesine gönderildi.
26 Nisan 2023

İstanbul’un Bağcılar ilçesinde dört çocuğa ses yalıtımlı odada yıllarca cinsel istismarda bulunan su satıcısı Metin Şenay’a 293 yıl hapis cezası verildi. Şenay, mahalledeki çocuklara iş yerindeki süngerli odada cinsel istismarda bulunmuştu. 24 Mayıs 2023'te istismarın ortaya çıkmasıyla tutuklanan Şenay, dört çocuğun mağdur olarak yer aldığı iddianamede her bir çocuk için 63 yıldan az olmamak üzere 331 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandı. Mahkeme, Şenay’a toplamda 293 yıl altı ay hapis cezası verdi.
4 Haziran 2024

Sosyal medya üzerinden iktidar çevreleriyle ilgili yolsuzluk iddialarını dile getiren Muhammed Yakut, AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım'ın oğlu Erkam Yıldırım'a hakaret ve iftira suçlamalarıyla karşı karşıya. Yakut'un yurt dışında olması ve sosyal medya hesaplarının Türkiye'nin talebi üzerine engellenmesinin ardından, Anadolu başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Yakut'un bir yıl dört aydan sekiz yıl bir aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor. İddianame, Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.
31 Mayıs 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 'örgüt propagandası yapmak' suçlamasıyla yargılandığı davada iki yıl sekiz ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı ve 76 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi. Mahkeme, ceza onanırsa Fincancı'nın doktorluk mesleğini icra etmesini yasaklayabilecek bir maddeyi de uyguladı. Duruşma, yoğun güvenlik önlemleri altında ve çok sayıda izleyici ve avukatın katılımıyla gerçekleşti. Fincancı'nın evinde yapılan aramada el konulan bir kitap, dosyada delil olarak saklanacak.
11 Ocak 2023

Sinan Ateş'in 30 Aralık 2022'de Çankaya'da öldürülmesiyle ilgili davada karar açıklandı. 12'si tutuklu toplam 22 sanığın yargılandığı davada, Tolgahan Demirbaş, Doğukan Çep, Eray Özyağcı, Vedat Balkaya ve Suat Kurt ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Tolgahan Demirbaş ayrıca cinayete azmettirme suçundan mahkum edildi. İddianamede, sanıkların cinayeti planlayarak işledikleri ve olay yerinden motosikletle kaçtıkları belirtildi.
2 Ekim 2024

'Aile' dizisinin son bölümünde, para aklama ve vergi kaçırma suçlamalarıyla gündemde olan Dilan ve Engin Polat çiftine gönderme yapıldı. Dizinin yapımcısı Ay Yapım, sahnelerin gerçek hayatta yaşananlar ve kişilerle bağlantısı olmadığını belirtti. Ancak, bu sahne sosyal medyada viral oldu. Polat çifti, lüks yaşam paylaşımları ve son zamanlarda ortaya çıkan para aklama ve vergi kaçırma iddialarıyla gündeme gelmişti.
1 Kasım 2023

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a 42 yıl ağır hapis cezası verdi. Bu karar, Cumhurbaşkanı'nın Demirtaş’a yönelik 'Seni tahliye ettirmeyeceğim' mesajı olarak yorumlandı. Aynı davada Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk de 10 yıl hapis cezası aldı. Ayrıca, 28 Şubat davasından tutuklu generallerin hastalık ve yaş durumu nedeniyle tahliye edilmesi kararı da gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlandı.
18 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Şubat davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan İlhan Kılıç ve Kenan Deniz'in cezalarını sağlık durumları nedeniyle kaldırdı. Ayrıca, çeşitli suçlardan hapis cezası alan Osman Kartal'ın cezası da sürekli sakatlık hali gerekçesiyle sona erdirildi. Bu kararlar, adli tıp raporlarına dayanarak Anayasa'nın ilgili maddesi uyarınca alındı.
26 Ocak 2023

6 Şubat depremlerinde Diyarbakır’da 100 kişinin öldüğü Hisami Apartmanı’na ilişkin davada dört tutuklu sanığa 17 yıl altışar ay hapis cezası verildi. Ancak, müteahhit Mehmet Meşe sağlık koşulları gerekçe gösterilerek tahliye edildi. Mahkeme, diğer üç sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Sanıklar, suçsuz olduklarını ve beraatlerini talep ettiler.
24 Eylül 2024
İşaretlediklerim