Aytun Aktan, hayvanların öldürülmesine yönelik sert eleştirilerde bulundu. Aktan, işini doğru yapmayanlar yüzünden hayvanların da insanlar gibi ölümler listesine eklendiğini belirtti. Hayvanların zehirli etlerle öldürülmesi, tecavüze uğraması ve şimdi de yasal hale getirilerek iğne yapılmak suretiyle öldürülmesi konusundaki öfkesini dile getirdi. Bu durumun toplumda utanç ve vicdan azabına yol açacağını vurguladı.
21 Temmuz 2024

Britanya'da gerçekleştirilen bir araştırma, sosyal izolasyon yaşayan kişilerin erken ölme olasılığının daha yüksek olduğunu belirledi. Araştırmada, yalnız yaşayan ve sevdikleri tarafından ziyaret edilmeyen kişilerin ölüm riskinin %77 daha fazla olduğu tespit edildi. UK Biobank çalışmasından elde edilen verilerle yapılan araştırmada, ortalama 57 yaşındaki 458,146 kişi üzerinde yapılan 13 yıllık takip sonucunda, sosyal bağlantı eksikliğinin ölüm riskini artırdığı sonucuna varıldı. Araştırmacılar, ayda en az bir kez sevdiklerini ziyaret etmenin bile riski azaltabileceğini ifade etti.
10 Kasım 2023

Hatay'da meydana gelen bir bina çökmesi sonucu enkaz altında kalan tıp fakültesi öğrencisi Kerem Çetin ve kedisi Çilek, beş saat süren bir kurtarma operasyonu sonucunda kurtarıldı. Konya'dan gelen Akşehir Arama Kurtarma ekibi tarafından gerçekleştirilen operasyonda, Çetin'in sağlık durumu iyi olarak belirlendi ve öncelikle kedisinin kurtarılmasını istedi. Çilek adlı kedi perdeye sarılı halde bulunarak kurtarıldı ve bu durum Çetin'in moralini yükseltti. Çetin hastaneye kaldırıldı ve tedavisi devam etmektedir.
7 Şubat 2023

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bir köpeğe işkence ederek öldürdükleri görüntülerle gündeme gelen Murat Bacak ve Sefa Çakmak isimli iki sanık, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılandıkları davada tahliye edilmişti. Ancak, bu tahliye kararına savcılık tarafından itiraz edildi ve itirazın Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce değerlendirileceği bildirildi.
5 Ocak 2023

İstanbul Küçükçekmece'de kedilere saldırdığı görüntülerin ortaya çıkmasının ardından gözaltına alınan Aytuğ Koyuncu, emniyetteki işlemlerinin ve savcılık ifadesinin ardından nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Hakimlik, Koyuncu'nun adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi. Koyuncu daha önce de aynı sitede kedileri zehirlediği ve komşularını taciz ettiği iddiasıyla tepki çekmişti.
31 Ocak 2023

Ankara ve İstanbul'da, hayvanlara yönelik cinsel istismar ve işkence vakaları ile ilgili iki ayrı dava görüldü. Ankara'da köpeklere cinsel istismarda bulunan Yalçın Ünalleylioğlu tutuksuz yargılanarak serbest bırakıldı. İstanbul Küçükçekmece'de ise, bir kediye işkence eden İbrahim Keloğlan ve bir köpeğe tecavüz eden Ahmet Aybar'a hapis ve para cezaları verildi, ancak yasal üst sınırın altında verilen cezalar nedeniyle her iki suçlu da serbest kaldı. Mahkeme, İbrahim Keloğlan'a 'iyi hal' indirimi uyguladı.
15 Mart 2024

Yeni Zelanda'da düzenlenen ve para ödüllü olan yaban kedisi öldürme yarışmasında bu yıl yaklaşık 340 hayvan öldürüldü, bu sayı geçen yılki etkinlikten yaklaşık 100 daha fazla. Yarışmaya 1500'den fazla kişi katıldı ve katılımcılar arasında çocuklar da bulunuyordu. Etkinlik, yerel yaban hayatını tehdit ettiği gerekçesiyle yaban kedilerini hedef alıyor, ancak hayvan hakları grupları bu yarışmanın hayvanlara karşı zalimliği normalleştirdiğini ve çocukları şiddete karşı duyarsızlaştırdığını savunuyor.
2 Temmuz 2024

Konya'da bir barınakta köpeğe işkence ederek öldürdükleri iddia edilen iki sanık, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılandıktan sonra tahliye edilmişti. Konya Cumhuriyet Başsavcılığı ve Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün tahliye kararına yaptıkları itirazlar, sırasıyla 3'üncü ve 4'üncü Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından reddedildi.
16 Ocak 2023

Animal Save Türkiye, 6 Şubat'taki depremin ardından bölgede arama kurtarma çalışmaları yaparak 286 kedi, köpek, kuş, tavşan ve horozu kurtardı. İletişim Sorumlusu Doğa Giray, kurtarma çalışmalarının çoğunlukla siviller ve gönüllüler tarafından yürütüldüğünü belirtti. Grup, ayrıca Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile koordineli çalışarak kurtarılan hayvanları tedavi ettiriyor ve güvenli şehirlere naklediyor. TVHB'nin deprem bölgesinde bir hayvan hastanesi kurma amacı olduğu ve bu süreçte desteklenmeleri gerektiği vurgulandı.
20 Mart 2023

Yeni Zelanda'da biyoçeşitliliğe zarar verdiği gerekçesiyle yaban kedilerinin avlanmasına yönelik düzenlenen yarışma, bu yıl 14 yaş altı çocuklar için de düzenlenmişti. Ancak hayvan hakları örgütlerinin tepkisi sonucu çocuklar için olan kategori iptal edildi. Yaban kedilerinin adadaki yerli hayvan türlerine verdiği zararlar ve bu konuda farklı görüşler bulunuyor. Yaban kedilerinin Yeni Zelanda'da birçok yerli kuş türünün ölümüne ve diğer canlıların nüfusunun azalmasına neden olduğu belirtiliyor.
20 Nisan 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem sonrasında Diyarbakır'da çöken Galeria İş Merkezi'nin enkazında arama kurtarma çalışmaları sırasında bir kedi bulundu. Jandarma ekipleri, sabah saatlerinde kediyi enkazdan çıkardı ve ona su vererek ilgilendi.
6 Şubat 2023

Sinirbilim ve görüntüleme tekniklerindeki ilerlemeler sayesinde, ölüm sürecinde beyin aktiviteleri üzerine yapılan bir araştırma PNAS dergisinde yayınlandı. Araştırmada, ölmek üzere olan dört hastanın beyin dalgaları ve kalp ritimleri incelendi ve özellikle 'gama' adı verilen beyin dalgalarında ani bir artış gözlemlendi. Gama dalgaları, yüksek düzeyde bilişsel işlevlerin gerçekleştirilmesinde önemli bir rol oynar. Araştırma, Michigan Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden nörobilimci Jimo Borjigin başkanlığında yürütüldü ve ölüm sürecini saniye saniye gösteren ilk çalışma olma özelliğini taşıyor.
3 Mayıs 2023

Sahipsiz sokak köpeklerini uyutmayı öngören 'Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Düzenleme, sahipsiz hayvanların rehabilitasyon merkezlerinde toplanmasını ve tehlike arz eden hayvanların uyutulmasını öngörüyor. Ayrıca, sahipsiz hayvanların sahiplenilmesi teşvik edilecek ve yerel yönetimlerin hayvan bakımevleri kurması zorunlu hale getirilecek. Kanun, hayvan hakları savunucuları tarafından eleştirilirken, hükümet yetkilileri düzenlemenin insan, hayvan ve çevre sağlığını korumayı amaçladığını belirtti.
30 Temmuz 2024

Oxford Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırma, doğru yaşam tarzı stratejileri ile genetik eğilimi yüksek olan bireylerin bile Alzheimer'a yakalanma riskini önemli ölçüde azaltabileceğini ortaya koyuyor. Özellikle 50'li yaşlardan sonra vegan ağırlıklı beslenme, minimal işlenmiş gıdalar, kompleks karbonhidratlar, sağlıklı yağlar ve düzenli egzersiz gibi faktörlerin Alzheimer'la mücadelede etkili olduğu belirtiliyor. Ayrıca, derin uyku fazlarının düzenliliği ve yoğunluğunun da bunama ile mücadelede önemli olduğu vurgulanıyor.
1 Temmuz 2024

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, sahipsiz hayvanlar için hazırlanan yeni düzenlemenin bu hafta sonuna doğru Meclis'e sunulacağını açıkladı. Güler, sokakların güvenli olmadığını belirterek, hayvanların daha korunaklı ve güvenli alanlara alınması gerektiğini vurguladı. Düzenlemede barınakların imkanlarının artırılması, kısırlaştırma, aşılama ve sahiplendirme konularına yer verileceği belirtildi. Ayrıca, mevcut Veteriner Hizmetleri Kanunu'na göre kuduz riski taşıyan ve rehabilite edilemeyecek hayvanların ötenazi yoluyla hayatlarına son verilmesi gerektiği hatırlatıldı.
8 Temmuz 2024

Huffpost'un haberine göre, evlilik terapistleri, evlilikleri sessizce öldürebilecek altı davranışı açıkladı. Bunlar arasında birbirine yeterince alan tanımamak, az temas, yanlış arkadaşlarla çevrilmek, iş bölümü yapmamak, iletişim eksikliği ve oda arkadaşı sendromu bulunuyor. Terapistler, bu davranışların farkında olunması ve üzerinde çalışılması gerektiğini vurgulayarak, sağlıklı bir evlilik için çözüm önerileri sunuyorlar. Özellikle arkadaşlarla vakit geçirmenin, dokunmanın önemi, doğru arkadaş çevresi, ev işlerinde iş bölümü, derin iletişim ve ilişkiye tutkuyu geri getirme yolları üzerinde duruluyor.
3 Mart 2024

Diyarbakır ve Mardin'de çıkan anız yangınında 11 kişi hayatını kaybetti, 44 kişi yaralandı. Megastar Tarkan, sosyal medya hesabından yangında hayatını kaybedenler için başsağlığı mesajı yayınladı. Tarkan, mesajında hayatını kaybedenlerin ailelerine sabır ve güç, yaralılara acil şifalar diledi. Ayrıca yangında ölen ve yaralanan hayvanlar ile zarar gören doğa için de üzüntüsünü dile getirdi.
21 Haziran 2024

Colorado Boulder Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, yüksek yağlı diyetlerin bağırsak bakterilerini bozarak kaygıyı artırabileceğini ortaya koydu. Araştırma, ergen fareler üzerinde yapıldı ve yüksek yağlı diyetle beslenen farelerin bağırsak bakterilerinde önemli bir dengesizlik ve beyinlerinde kaygı ile ilişkili genlerin daha yüksek ekspresyonu gözlemlendi. Bu bulgular, diyet, bağırsak sağlığı ve zihinsel refah arasındaki karmaşık ilişkiyi vurguluyor.
21 Haziran 2024

AKP, sokak hayvanlarını 'uyutmayı' da içeren bir düzenleme üzerinde çalışırken, yoğun eleştiriler üzerine muhalefetle ortak çözüm arayışına girdi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, itlaf ve uyutma konularında anlaşmalarının mümkün olmadığını belirtti. AKP, bu hafta muhalefetin taleplerini dinleyerek, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin görüşlerini alacak. Teklifin Meclis kapanmadan yasalaşması planlanıyor ve sokak köpeklerinin daha sağlıklı ortamlarda yaşatılması, sahiplendirme teşvikleri ve barınakların modernizasyonu gibi maddeler içeriyor.
26 Mayıs 2024

Bursa'nın İnegöl ilçesinde, bir apartmanın merdiven boşluklarında altı kedi yavrusunun kafası kesilmiş, anne kedinin ise kuyruğu kesilmiş halde bulunması üzerine, site sakinleri olayı protesto etti. Polis, hayvanlara yönelik bu vahşetin faillerini bulmak için çalışma başlattı. Bu olay, daha önce 'Eros' adlı kedinin işkenceyle öldürülmesinin yarattığı travmanın sürdüğü bir dönemde gerçekleşti.
22 Mart 2024
İşaretlediklerim