Türkiye İş Bankası, kuruluşunun 100. yılı şerefine, Türkiye genelinde çevre bilincini artırmak ve doğayı korumak amacıyla '81 İlde 81 Orman' projesini yeniden hayata geçiriyor. Proje, Orman Genel Müdürlüğü ve TEMA Vakfı işbirliği ile yürütülecek ve ikinci aşamada 81 ilde toplam 2 milyon 200 bin fidan dikilmesi planlanıyor. İlk aşamada 1500 hektar alanda 2 milyon 205 bin fidan dikilmiş ve bu fidanların bakımı beş yıl süresince yapılmıştır. Projenin başarı oranı yüzde 84 olarak kaydedilmiştir.
11 Mayıs 2024

Erzincan İliç'te bulunan altın madeninin büyük ortağı Kanadalı SSR Mining, tam üretime geçmeden Çalık Holding'i yüzde 20 hisse ile ortak olarak almıştı. Madendeki facianın ardından Çalık Holding, herhangi bir operasyonel sorumluluklarının olmadığını, sadece finansal yatırımcı olduklarını belirtti. Kanada'nın Ankara Büyükelçiliği de madenin Kanada'ya ait olmadığını açıkladı. Bu facianın olabileceği, 11 yıl önce yapılan bir programda belirtilmişti.
19 Şubat 2024

Avrupa Parlamentosu, Avrupa'nın birçok ülkesinde çiftçilerin haftalardır süren protestolarına rağmen, Doğa Restorasyon Yasası'nı onayladı. Yasayla, 2030'a kadar üye ülkelerin kara ve deniz alanlarının en az beşte birinde doğayı restore etmek için önlemler alması gerekiyor. Bu yasa, Avrupa Yeşil Anlaşması'nın önemli bir parçası olarak görülüyor ve AB'nin iklim ve biyoçeşitlilik hedeflerine ulaşmasını amaçlıyor. Ancak, çiftçiler yasanın getirdiği çevresel kısıtlamalar nedeniyle haksız rekabete yol açtığını ve geçim kaynaklarının tehdit altında olduğunu belirterek karşı çıkıyor.
27 Şubat 2024

Malezya, palmiye yağı satın alan ülkelere, Çin'in 'panda diplomasisi'ne benzer bir yöntem olarak orangutan göndermeyi planlıyor. Bu adım, Malezya'nın biyoçeşitliliğini koruma konusundaki kararlılığını vurgulamak amacıyla Emtia Bakanı Datuk Seri Johari Andul Ghani tarafından duyuruldu. Ancak, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) orangutanların neslinin tehlike altında olduğunu ve bu tür diplomatik hareketlerin hayvanların yaşamını daha da riske atabileceğini belirtiyor. Özellikle palmiye yağı plantasyonları nedeniyle yaşam alanlarının yok olması büyük bir tehdit oluşturuyor.
9 Mayıs 2024

World Wildlife Fund (WWF) tarafından organize edilen 'Dünya Saati' etkinliği, artan doğa kayıpları ve iklim krizine dikkat çekmek amacıyla dünya genelinde bir saatliğine ışıkların söndürülmesini içeriyor. Etkinlik, her ülkenin yerel saatiyle 20.30-21.30 arasında gerçekleştiriliyor. Yeni Zelanda ve Avustralya'da başlayan etkinlik, Ankara Çankaya'daki Atakule gibi simge yapıların ışıklarının kapatılmasıyla Türkiye'de de destek buldu. Bu hareket, 2007'den bu yana her yıl mart ayının son cumartesi günü düzenleniyor.
23 Mart 2024
İşaretlediklerim