Emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alanların temmuz zam farkları 26 Temmuz’da yatırılacak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), toplam 2 milyon 441 bin 795 kişinin toplam fark tutarını 11 milyar lira olarak açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşları konusunu gündeme alacaklarını belirtti. En düşük emekli maaşı 12 bin 500 lira olarak belirlendi.
22 Temmuz 2024

Emeklilerin ekonomik sıkıntılarını hafifletmek amacıyla yapılan düzenleme kapsamında, emekli maaşları 12 bin 500 liraya yükseltildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın kabine toplantısında sunduğu alternatifler değerlendirildi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, başlangıçta önerilen 12 bin liralık maaş artışını 12 bin 500 liraya çıkardı. Bu artış, Meclis onayından sonra emeklilerin hesaplarına yatırılacak.
17 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhur İttifakı'nın İstanbul mitinginde yaptığı konuşmada, seçimlerden sonra 7 bin 500 lira üzerindeki emekli maaşları için düzenleme yapacaklarını belirtti. Ayrıca, memur maaşlarına temmuz ayında enflasyon farkının yanı sıra refah payı artışı yapılacağını ve bu konuda salı günü kamuoyuna bilgi verileceğini duyurdu. Erdoğan, asgari ücretin dolar bazında üç buçuk kat artırıldığını ve 8 bin 500 liranın üzerine çıkarıldığını, gelişmelere göre bu rakamın da gözden geçirileceğini ifade etti.
7 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına göre, memur ve emekli maaşlarına yüzde 25 oranında zam yapıldı. Bu zammın ardından en düşük emekli memur maaşı 7 bin 600 lira, asgari ücret ise net 8 bin 500 TL oldu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 64,27 olarak açıklanmıştı. Yapılan zamla birlikte çeşitli kamu görevlilerinin ve emeklilerin yeni maaşları belirlendi.
3 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Kasımpaşa'daki Beyoğlu Emekli Evi'nde yaptığı konuşmada, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını talep etti. Özel, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iktidara geldiğinde en düşük emekli maaşının 1,5 asgari ücret olduğunu, ancak bugün bu oranın 0,6 asgari ücrete düştüğünü belirtti. İktidar olduklarında en düşük emekli maaşını iki ay içinde asgari ücret düzeyine, iki yıl içinde ise 1,5 asgari ücrete çıkaracaklarını ifade eden Özel, bu talebin yerine getirilmesi halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür edeceğini söyledi.
21 Temmuz 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zammın Temmuz ayında TBMM'den geçeceğini duyurdu. En düşük memur maaşının net 22 bin TL olacağını ifade etti. Maliye Bakanlığı ile birlikte çalıştıklarını ve paydaşları memnun edecek bir torba yasa üzerinde hedeflediklerini belirtti. Daha önce 11 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan da en düşük memur maaşının 22 bin lira olacağını söylemişti.
21 Haziran 2023

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan tarafından hazırlanan ve emekli maaşlarının asgari ücret seviyesine yükseltilmesini öngören kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldü. Aydoğan, asgari ücretin ülkede ortalama ücret haline geldiğini ve yüzde 50'den fazla insanın asgari ücret aldığını belirtti. Teklifin doğrudan gündeme alınması önerisi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
3 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, artan enflasyon nedeniyle maaşları yetersiz kalan emeklilere yönelik olarak, daha önce sadece çalışmayan emeklilere yapılan 5 bin lira ödemenin, şimdi de çalışan emeklilere yapılacağını açıkladı. Bu karar, çalışan emeklilerin önceki düzenlemeden yararlanamaması üzerine gelen eleştirilerin ardından geldi. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler de çalışan emeklilere ödeme yapılması için çalışma başlatıldığını duyurmuştu. Erdoğan, bu ödemeden 4 milyon 689 bin emeklinin faydalanacağını belirtti.
24 Kasım 2023

2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü imzalandı ve bu protokolle kamuda çalışan yaklaşık 700 bin işçinin ücretlerine yüzde 45 oranında zam yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törende, en düşük kamu işçisi maaşının 15 bin liraya çıkarıldığı, gece çalışanlar ve fazla mesai ücretlerinde de artışlar yapıldığı açıklandı. İşçi sendikalarının talepleri arasında brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi ve ücretlere yüzde 15 refah payı eklenmesi gibi maddeler yer alıyordu. Bu protokol, aynı zamanda özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmeleri için de bir çerçeve oluşturuyor.
9 Mayıs 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, emekli maaşlarına yüzde 25 oranında artış getiren kanun teklifi kabul edildi. Muhalefetin, zam oranının artırılması ve seyyanen zam yapılması yönündeki önergeleri AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Bu düzenleme, '6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi' kapsamında ele alındı.
13 Temmuz 2023

AKP, kamu tasarruf tedbirleri kapsamında hazırladığı 32 maddelik kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu. Teklifte, kamuda çift maaş sınırının 92 bin lira olarak belirlenmesi öngörülüyor. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, kamu kaynaklarının verimli kullanılması amacıyla yapılan bu düzenlemelerin detaylarını açıkladı. Buna göre, özel veya kamu ayrımı gözetilmeksizin her statüdeki kurum ve kuruluşlarda görev alanlara sadece bir görev için ücret ödenebilecek.
6 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilere 7 bin veya 10 bin lira gibi yüksek maaş ödemelerinin mümkün olmadığını, çünkü bu durumun bütçede başka alanlara kaynak bırakmayacağını ifade etti. Erdoğan, devlet ve milletin daha fazla çalışıp, daha çok kazandığında emeklilere daha yüksek maaş verilebileceğini belirtti. Şu anda 2026'yı hedefleyen ve o tarihte enflasyonun tek haneye inmesini öngören bir ekonomik program uygulanmakta. Erdoğan, önümüzdeki dönemde emeklilerden sabır isteyeceğini ve bu yılın emekliler için 'Sabır Yılı' olacağını ima etti.
1 Mart 2024

2024'ün ilk beş aylık enflasyon verilerine göre memur ve emeklilerin maaşlarında yüzde 17,38'lik bir artış kesinleşti. Haziran enflasyon verilerinin eklenmesiyle bu oranın yüzde 20 ila 21 arasında olması bekleniyor. SSK ve Bağkur emeklileri için ise altı aylık enflasyon beklentisi baz alındığında yüzde 25 ila 26 arasında zam yapılması öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşlarının yeterli olmadığını itiraf ederek, temmuz ayında bu konuyu masaya yatırma sözü verdi.
24 Haziran 2024

Düzenlemeyle en düşük emekli maaşı 7 bin 500 liraya çıkarıldı. Bu artış, Hazine tarafından sağlanacak bir tamamlama ile gerçekleştirilecek. Ancak, 7 bin 500 lira üzerinde maaş alan emekliler zam alamayacak ve temmuzdaki enflasyon zammı, emeklilerin kök aylıkları üzerinden hesaplanacak. Bu durum, maaşı 7 bin 500 liranın altında olan emeklilerin de temmuz zammını 'hissetmeyecekleri' anlamına geliyor.
29 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, asgari ücretin belirlenmesi için müzakerelerin başlayacağını ve ekonomik gelişmelerin, özellikle enflasyonun değerlendirileceğini belirtti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, ara zam oranını görüşmek üzere 13 Haziran'da toplanacak. Geçen yıl Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın 9 bin lira teklifi kabul edilmezse masadan kalkacaklarını açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret görüşmelerinin Atalay olmadan devam edeceğini duyurmuştu. Şu anki asgari ücret 8 bin 500 TL olarak belirlenmiş durumda.
10 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçim öncesi emeklilerin maaş artışı beklentilerine temmuz ayını işaret ederek yanıt verdi. Erdoğan, yüksek enflasyon ortamında yapılan artışların yeterli olmadığını kabul ederek, emeklilerin yaşadığı hayat pahalılığını gündeme getirdi. Yılbaşında emekli maaşları ve bayram ikramiyelerinde yüzde 50 oranında artış yapıldığını, ayrıca emeklilere özel 5 bin lira mahsus ödeme ve banka promosyonlarında artış sağlandığını belirtti. Temmuz ayında emekli maaşlarının yeniden değerlendirileceğini duyurdu.
28 Mart 2024

Bülent Falakaoğlu, 2002 yılından bu yana emekli maaşlarının asgari ücrete oranla nasıl değiştiğini ele alıyor. 2002 yılında en düşük işçi emekli aylığı asgari ücretin yüzde 40 fazlası iken, şu an en düşük emekli maaşı asgari ücretin yüzde 58'ine denk geliyor. Eğer emekli maaşları asgari ücrete oranla değerini korumuş olsaydı, en düşük emekli maaşı 10 bin TL yerine 23 bin 800 TL olacaktı. Falakaoğlu, bu durumu emeklilerin aleyhine bir 'gasp' olarak nitelendiriyor ve emekli maaşlarının gerçek durumunu yansıtmak için işçi emeklilerine odaklanılması gerektiğini vurguluyor.
6 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur ve emeklilere yapılan zammı yüzde 25'ten 30'a çıkardığını açıkladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden Erdoğan'a hitaben, memur ve emeklilere asgari ücret zammı kadar zam yapılması gerektiğini ifade ederek, 'Sen devlet mi yönetiyorsun, evcilik mi oynuyorsun?' şeklinde eleştiri yöneltti. Erdoğan daha önce 2023 yılı için asgari ücretin 8 bin 500 lira olacağını duyurmuştu, bu da temmuz ayında yapılan 5 bin 500 liralık asgari ücrete göre yüzde 54,5'lik bir artış anlamına geliyor.
4 Ocak 2023

Türkiye'de enflasyonun yüksek seyretmesi ve fiyat artışlarının devam etmesi nedeniyle emekliler, bayram ikramiyelerinin artırılmasını talep etmişti. Bu talepler doğrultusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, en düşük emekli maaşları ve bayram ikramiyelerini artıracak alternatif çalışmaların yapıldığını duyurdu. Bu çalışmaların EYT düzenlemesi kapsamında emekli olanları da içereceği ve emekliler için ciddi bir rahatlama sağlayacağı ifade edildi. Bakan Bilgin, çalışmayı önümüzdeki hafta başında Cumhurbaşkanı'na sunacaklarını belirtti.
22 Mart 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, çalışmayan emeklilere verilen 5 bin liralık ikramiyenin çalışan emeklilere de verilmesi öngören bir önerge kabul edildi. Bu değişiklik, bir kanun teklifine yeni madde olarak eklendi. Eğer torba kanun Meclis'ten geçerse, çalışan emekliler de bu ikramiyeden yararlanabilecek. Daha önce sadece çalışmayan emeklilere verilen bu ödeme, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla enflasyon karşısında maaşların yetersizliği gerekçesiyle yapılmıştı.
29 Kasım 2023
İşaretlediklerim