Türkiye'deki deprem bölgesinde ishal, üst solunum yolu enfeksiyonları ve uyuz vakalarının artması salgın endişesini artırıyor. Sağlık Bakanlığı, bölgede geniş çaplı sağlık personeli görevlendirmiş ve aşılar göndermiş olmasına rağmen, sahadan gelen raporlar yetersiz önlemler ve koordinasyon sorunları olduğunu gösteriyor. Güvenlik sorunları, asbest maruziyeti, hayvan ısırıkları ve kuduz aşısı eksikliği gibi konular da raporlarda yer alıyor. Gaziantep, Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş'ta sağlık hizmetlerinde ciddi sorunlar yaşandığı belirtiliyor.
14 Şubat 2023

6 Şubat'taki depremler sonrası Hatay'a gönüllü olarak giden aile hekimleri Emrah Kırımlı, Özden Güngör ve Ahmet Tapduk Mehlepçi, bölgedeki sağlık hizmetlerinin durumu hakkında bilgi verdi. Hastanelerin yıkılması nedeniyle birçok insanın hayatını kaybettiğini, sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğunu ve temel hijyen sorunları yaşandığını belirttiler. Ayrıca, şehir hastanelerinin konumlandırılması ve AFAD'ın koordinasyon eksikliği gibi konulara değindiler.
12 Şubat 2023

Real Madrid Kulübü, 2017 yılından beri görev yapan takım doktoru Hırvat Niko Mihic'in işine son verdi. Marca gazetesine göre, bu kararın Arda Güler'in sakatlıklarının tedavisindeki şüpheli yöntemler nedeniyle alındığı iddia ediliyor. Mihic, Arda Güler'in yanı sıra Eder Militao ve Thibaut Courtois gibi sakatlık yaşayan diğer futbolcuların tedavi süreçlerindeki kararlarıyla da tartışma konusu olmuş. Arda Güler'in menisküs sakatlığı sonrası tedavi süreçlerinin yeterli faydayı sağlamadığı ve sakatlıklarının tekrarladığı belirtiliyor.
12 Kasım 2023

Bilim insanları, uykusuzluk çeken kişilerin yaklaşık 10 yıl sonra felç geçirme riskinin arttığını tespit etti. Michigan Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Enstitüsü'nün yaptığı araştırma, 2002'den 2020'ye kadar felç geçirmemiş kişileri inceledi. Araştırma, şiddetli uykusuzluk şikayeti olanlarda felç riskinin daha yüksek olduğunu ve bu riskin diyabet, hipertansiyon gibi diğer sağlık sorunlarıyla birleştiğinde daha da arttığını gösterdi. Ayrıca, 50 yaş altı uykusuzluk sorunu yaşayan kişilerde felç riskinin 50 yaş üstüne göre daha fazla olduğu belirlendi.
8 Haziran 2023

Son bir yılda Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde, farklı sektörlerde çalışan binlerce işçi, yedikleri yemeklerden dolayı zehirlendi. Ankara Tabip Odası, 2023 yılı başından itibaren her ay hastanelere bu tür şikayetlerin geldiğini belirtiyor. Bu durum, özelleştirmeler, alt-işverenlik ilişkileri, maliyet hesapları ve denetimsizlik gibi faktörlerin bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Kansu Yıldırım, işçilerin yediği yemeklerin sağlık ve hijyen standartları açısından sınıf mücadelesinin önemli bir parçası olduğunu vurguluyor.
10 Mart 2024

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve ardından 21 Şubat'ta Hatay'da yaşanan depremler sonucunda ölü sayısı 50 bin 96'ya, yaralı sayısı ise 107 bin 204'e yükseldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Yunus Sezer tarafından paylaşılan bu son verilere göre, deprem bölgesindeki yıkık, acil yıkılacak ve orta hasarlı bina sayısı 301 bin olarak belirlendi.
20 Mart 2023

Türkiye'de her yıl ortalama 150 bin kişinin ani kalp durması geçirdiği ve bu durumun çoğunlukla hastaneye ulaşılmadan önce gerçekleştiği belirtiliyor. İlk yardım bilen birinin müdahalesi ve kurtarıcı tıbbi ekipmanın olmaması nedeniyle ölümlerin yüzde 95'inden fazlası meydana geliyor. İlk 4 dakikada yapılan müdahale ile hayatta kalma şansı yüzde 60 civarında iken, her geçen dakika şansı yüzde 10 azaltıyor. TATD, TOÇEV ve AstraZeneca Türkiye iş birliğiyle yürütülen 'İlk Yardıma İlk Sen Koş' projesi kapsamında 11 ildeki 75 okulda yaklaşık 28 bin öğrenciye temel yaşam desteği eğitimleri verildi.
29 Mart 2023

Türkiye Acil Tıp Derneği'nin raporuna göre, 6 Şubat'taki depremler sonrasında tıbbi malzeme, cihaz, ilaç ve koordinasyon eksikliği yaşandı. Bu durum, yaralıların başka illere sevk edilmesine ve ölümlerin artmasına neden oldu. Sağlık sisteminin kırılganlığı ve sahra hastanelerinin yetersizliği vurgulandı. İlk günlerde malzeme ve personel eksikliği, sonrasında ise personel fazlası gibi koordinasyon sorunları yaşandı. Hastanelerin yıkılması ve zarar görmesi, sağlık hizmetlerinde ciddi aksamalara yol açtı. Rapor, gelecekteki afet planları ve projeler için deneyimlerden yararlanılmasını öneriyor.
25 Şubat 2023

2023'ün ilk üç ayında 700 doktor, Türk Tabipleri Birliği'nden iyi hal belgesi talep etti. Bu rakam, 2012'nin aynı dönemine göre büyük bir artış gösteriyor. Doktorlar, Türkiye'de yeterli koşulları bulamadıkları için yurt dışında daha iyi çalışma ve yaşam şartları arıyorlar. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 'Beyaz Reform' olarak adlandırdığı ve doktorların maaşlarında iyileştirmeler içeren düzenlemeler bile göçü durdurmaya yetmiyor.
4 Nisan 2023

Türkiye'de aile hekimleri, son altı ayda giderlerine en az yüzde 50 zam gelmesine rağmen, gider ödeneklerine yapılan yüzde 17,5'lik artışın yetersiz olduğunu belirtiyor. Aile hekimleri, artan maliyetler nedeniyle ASM'lerin (Aile Sağlığı Merkezleri) kapanma noktasına geldiğini ve bu durumun devam etmesi halinde sistemden çıkışların artacağını ifade ediyor. İstanbul Aile Hekimliği Derneği, insanca yaşayabilecekleri ve yoksulluk sınırı üzerinde bir maaş talep ediyor. Aile hekimleri, mali yükümlülüklerin kendilerine bırakılmasının yanlış olduğunu ve ASM'lerin kamu binalarına kurulması gerektiğini savunuyor.
19 Temmuz 2023

Böbrek nakli olan Selma Dilek ve karaciğer nakilli Teoman Erdoğan, 15-22 Nisan'da Avustralya'nın Perth şehrinde gerçekleşecek Dünya Organ Nakilliler Şampiyonası'nda yarışacak. Teoman Erdoğan, 2013 yılında siroz teşhisi konulduktan sonra zorlu bir sürecin ardından karaciğer nakli olmuş ve spor hayatına devam etmiştir. Erdoğan, nakil sonrası kazandığı başarıları ve madalyaları, organ nakli olan kişilerin de spor yapabileceğini göstermek ve Türkiye'de düşük olan organ bağışı oranlarını artırmak için bir fırsat olarak görüyor. Ayrıca, Türkiye'de organ nakilli sporcuların sayısının artması ve bu alanda bir federasyon kurulması gerektiğini vurguluyor.
22 Ocak 2023

Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Can Çevikol, kamu ve üniversite hastanelerinde radyolojik tetkiklerin uygunsuz ve denetlenmeyen hizmet alımları sonucu toplum sağlığının tehlikeye atıldığını ifade etti. Hastane yönetimlerinin ve şirketlerin baskısıyla tetkiklerin standart dışı ve fazla sayıda yapıldığını, bu durumun tanısal değeri düşürdüğünü ve maliyetleri artırdığını belirtti. Ayrıca, radyoloji uzmanlarının yoğun iş yükü altında çalıştığını ve tükenmişlik yaşadıklarını, gereksiz ve hatalı tetkiklerin hasta sağlığını olumsuz etkilediğini dile getirdi. Sağlık Bakanlığı'nın 2021 istatistiklerine göre Türkiye, MR ve BT cihazı başına düşen görüntüleme sayısında OECD ülkelerini geride bırakarak birinci sırada yer alıyor.
27 Kasım 2023

Türk Tabipleri Birliği verilerine göre, 2022'nin ilk altı ayında 1361 hekim yurt dışına gitmek için iyi hal belgesi talebinde bulundu. Son 10 yılda bu belgeyi talep eden hekim sayısında büyük bir artış yaşandı; 2012'de 59 olan başvuru sayısı, 2021'de 1405'e yükseldi. Hekimlerin göç ettiği ülkeler arasında Avrupa ülkeleri, Kanada, ABD ve Körfez ülkeleri bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hekim göçüne ilişkin yaptığı açıklamalar da dikkat çekiyor.
3 Temmuz 2023

Çocuk ve ergen psikiyatrisi uzmanı Prof. Dr. Yankı Yazgan, deprem gibi afetler sonrasında çocukların en çok etkilendiği kesimlerden biri olduğunu ve depremzede çocukların yüzde 60'ında travma sonrası stres bozukluğu görülebileceğini belirtti. Türk Tabipleri Birliği ve sağlık emek-meslek örgütleri, deprem kriz masasında deprem ve çocuk sağlığını ele aldı. Yazgan, nörogelişimsel sorun tanılı çocukların 'en kırılgan' olduğunu ve kayıpları varsa daha fazla zarar görebileceklerini ifade etti. Ayrıca, deprem bölgesindeki çocukların eğitim ve sosyal aktivitelere erişiminde zorluklar yaşadığı, bulaşıcı hastalıkların yaygınlaşabileceği ve sağlık çalışanlarının barınma sorunları gibi konulara da değinildi.
4 Nisan 2023

Sağlık Bakanlığı, 109'uncu dönem devlet hizmeti yükümlülüğü kapsamında 1724 yeni mezun hekim ve uzman hekimin atamasını gerçekleştirdi. Atanan hekimlerin büyük bir kısmı deprem bölgesine gönderildi, ancak birçok hekim için ne çalışacakları sağlık kurumu ne de barınacak yer bulunuyor. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgede ciddi barınma ve altyapı sorunları yaşanıyor. Hekimler, çalışacakları yerlerin güvenli olmasını, temel ihtiyaçların karşılanmasını ve devlet hizmet yükümlülüğü sürelerinin kısalmasını talep ediyorlar. Türk Tabipleri Birliği, hekimlerin temel ihtiyaçlarının karşılanmadığını ve ayrımcılığa uğradıklarını belirtiyor.
7 Mart 2023

Türkiye'deki hastanelerde, inme (felç) geçiren hastalara ilk 4.5 saat içinde verilmesi gereken damar açıcı ilaç (tPA) bulunmaması, sakatlık ve ölümlere yol açıyor. İnme, Türkiye'de önemli bir halk sağlığı sorunu olup, kalıcı engellilikte birinci, ölümlerde ise ikinci sıradaki etken. İnme tedavisinde kullanılan tPA ilacının üretimi, dünyada tek bir firmanın tekelinde olup, Türkiye'de son bir-iki yıldır ilaç temininde sorunlar yaşanıyor. İnme tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem olan mekanik tedavilerde de maliyet sorunları nedeniyle hastaneler gerekli tıbbi malzemeleri bulamıyor veya bulunduramıyor.
5 Eylül 2023

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, EFT ve havale işlemleri sırasında tüketicilerin dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Özellikle açıklama kısmına gerekli bilgilerin doğru bir şekilde yazılmasının önemine vurgu yaptı. Yanlış bilgi girilmesi durumunda tüketicilerin para iadesi alamayabileceği ve yargıda sorun yaşayabileceği konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca, bankaların ek hesap limiti artışı için sigorta gibi ek ürünlere başvurmayı zorunlu kılamayacağını ve tüketicilerin şikayet durumunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu veya tüketici hakem heyetlerine başvurabileceklerini belirtti.
10 Nisan 2024

Yeni bir araştırma, düzenli balık yağı takviyesi kullanımının sağlıklı bireylerde inme ve kalp hastalığı riskini artırabileceğini ortaya koydu. Britanya’daki Biobank biyomedikal veri tabanında 40 ile 69 yaş arasındaki 415 binden fazla kişinin sağlık verileri analiz edildi. Araştırma, kalp rahatsızlığı bulunmayan kişilerde balık yağı takviyesinin ritim bozukluğu ve inme riskini artırdığını gösterdi. Bu bulgular, balık yağı takviyesinin sadece kalp rahatsızlığı olan bireyler için faydalı olabileceğini işaret ediyor.
22 Mayıs 2024

Bilim insanı Lee Seok Woo, akıllı kontakt lensler için gözyaşıyla şarj olabilen süper ince bataryalar geliştirdi. Bu bataryalar, glikozla kaplı olup tuzlu su çözeltisiyle veya gözyaşıyla şarj edilebiliyor. Geliştirilen bataryalar, 0,2 mm kalınlığında olup standart kontakt lenslerin içine sığabiliyor ve rahat bir kullanım sağlıyor. Bu teknoloji, özellikle tıp alanında kullanılabilecek önemli bir giyilebilir teknoloji örneği olarak görülüyor.
16 Haziran 2024
İşaretlediklerim