Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları boyunca hükümet kurma sürecini askıya aldı ve yeni başbakanın 23 Ağustos'tan sonra atanacağını duyurdu. Macron, parlamento grup başkanları ve parti liderleriyle 23 Ağustos'ta görüşecek ve bu istişarelerin ardından başbakanı atayacak. Solcu Yeni Halk Cephesi, Macron'a ortak adayları Lucie Castets'i başbakan olarak ataması çağrısında bulundu. Fransa'da yapılan parlamento seçimlerinde sol ittifak birinci gelmişti.
16 Ağustos 2024

Fransa A Milli Futbol Takımı oyuncuları, Marine Le Pen'in Ulusal Birlik Partisi'nin parlamento seçimlerinde üçüncü gelmesini kutladı. Kylian Mbappé, Marcus Thuram ve Aurélien Tchouaméni gibi futbolcular, sosyal medya üzerinden kutlama mesajları paylaştı. Le Pen, futbolcuların bu tepkisine karşı eleştirilerde bulundu. Fransa'da sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi seçimlerde birinci oldu.
8 Temmuz 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, erken seçimin galibi sol ittifakın ortak adayını reddederek merkez sağdan eski Dışişleri Bakanı Michel Barnier’i başbakan olarak atadı. Sol ittifak, Macron'u seçim sonuçlarını yok saymakla suçlarken, Macron istikrarlı ve kapsayıcı bir hükümet kurma amacıyla bu kararı aldığını belirtti. Fransa'da iki aydan fazla süredir hükümet kurulamaması nedeniyle yaşanan kriz, Macron'un bu atamasıyla yeni bir boyut kazandı.
5 Eylül 2024

Fransa'da erken genel seçimlerin galibi olan Yeni Halk Cephesi, dört partinin oluşturduğu sol ittifak olarak Lucie Castets'i ortak başbakan adayı olarak belirledi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Meclisi feshetmesinin ardından yapılan seçimlerde sol ittifak galip gelmişti. Ancak haftalar süren müzakereler sonucunda Huguette Bello ve Laurence Tubiana gibi isimler üzerinde anlaşma sağlanamayınca, vergi kaçakçılığıyla mücadele eden kıdemli memur Lucie Castets başbakan adayı olarak açıklandı. Castets, kamu hizmetlerini koruma ve emeklilik yaşının 64'e çıkarılmasına karşı mücadele etme konularında öne çıkıyor.
24 Temmuz 2024

Fransa Ulusal Meclis Bürosu, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un azledilmesine yönelik yasa tasarısının bir komisyon tarafından incelenmesini kabul etti. Oylamada 10 'hayır' oyuna karşılık 12 'evet' oyu verildi. Tasarı komisyondan onay alırsa, Ulusal Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek ve milletvekillerinin üçte ikisinin onayını alması durumunda Senato’ya iletilecek. Ancak, aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa partisinin mecliste çoğunluğu elinde bulundurmaması ve merkez sağcı Cumhuriyetçiler partisinin çoğunluğu elinde bulundurduğu Senato’da tasarının geçmesinin zor olduğu değerlendiriliyor.
17 Eylül 2024

Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi, 20 yaşından önce iş hayatına başlayan kişilerin 60 yaşında emekliliğe ayrılmasını öneren bir kanun teklifini meclise sundu. Teklif, emeklilik için 40 ila 42 yıl arasında prim ödenmesini şart koşuyor. Bu gelişme, Fransa'da hükümetin emeklilik yaşını 62'den 64'e yükseltme planına karşı süregelen protestoların ortasında gerçekleşti.
4 Mayıs 2023

Fransa'da, 'Les Barjols' adlı aşırı sağ grupla bağlantılı 13 kişi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a 2018'de saldırı planlamak ve komplo kurmak suçlamalarıyla Paris Ceza Mahkemesinde yargılanmaya başladı. Sanıklar, Macron'a saldırı teşebbüsünden suçlu bulunurlarsa 10 yıla kadar hapis cezası alabilirler. Davanın şubat ayına kadar sürmesi bekleniyor. Grup, Fransa'da 2017'de Facebook üzerinden kurulmuş ve iç istihbarat ekipleri tarafından soruşturulmuştu.
18 Ocak 2023

Fransız basını, Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını geniş bir şekilde ele aldı. Libération gazetesi, sonuçları 'Erdoğan için tam bir mucize' olarak duyurdu. Le Figaro, Kılıçdaroğlu'nun aşırı sağdan oy alması gerektiğini ve Erdoğan'ın anket öngörülerini aştığını belirtti. Le Monde, hiçbir adayın yüzde 50'ye ulaşamadığını ve 'eşi görülmemiş bir ikinci tur' olacağını vurguladı. France 24 ise, muhalefetin Meclis'te çoğunluğu sağlayamadığına ve anayasa değişikliğinin zor olduğuna dikkat çekti.
15 Mayıs 2023

Fransa'da iki aydan fazla süredir hükümet kurulamıyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sol ittifakın başbakan adayı Lucie Castets'i atamayı reddediyor ve bu durum sol ittifak tarafından 'demokratik darbe' olarak nitelendiriliyor. Macron, hükümet kurma sürecini 2024 Paris Olimpiyat Oyunları nedeniyle askıya almıştı ve şimdi müzakerelerin ikinci raundunu başlatacağını duyurdu. Sol ittifak, Macron'un seçim sonuçlarını yok saydığını ve demokratik değerlere aykırı davrandığını iddia ediyor.
27 Ağustos 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bakanlar kurulu toplantısının ardından Başbakan Gabriel Attal’ın istifasını kabul etti. Attal, genel seçimlerde sol partilerden oluşan ittifakın birinci çıkmasının ardından istifasını sunmak üzere Macron’la görüşmüştü. Macron, Attal’dan istikrarı sağlamak amacıyla şimdilik başbakanlık görevinde kalmasını istemişti. Ancak, bakanlar kurulu toplantısının ardından Attal’ın istifası kabul edildi ve yeni bir hükümet kurulana kadar görevlerini yürütmeye devam edeceği belirtildi.
16 Temmuz 2024

Avusturya'da yapılan genel seçimlerde, aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) oyların yüzde 28,8'ini alarak birinci parti oldu. Bu, aşırı sağın ülke tarihinde ilk kez birinci olduğu bir seçim olarak kaydedildi. Meclise giren diğer partiler FPÖ ile koalisyon kurmak istemediklerini belirtirken, Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen'in hükümeti kurma yetkisini FPÖ lideri Herbert Kickl'e verip vermeyeceği merak konusu. Seçim sonuçları, Avusturya'da siyasi dengeleri değiştirebilir.
30 Eylül 2024

Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ilk sonuçlarına göre, Almanya ve Avusturya'da aşırı sağ partiler önemli bir yükseliş gösterdi. Almanya'da Hristiyan demokrat CDU/CSU ittifakı birinci sırada yer alırken, aşırı sağcı AfD ikinci sıraya yerleşti. Avusturya'da ise aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ilk sırada yer aldı. Seçim sonuçlarının resmi olarak açıklanmasının ardından, ulusal partiler Avrupa Parlamentosu'nda siyasi gruplarını oluşturma sürecine başlayacak.
9 Haziran 2024

Fransa'da, 'Les Barjols' adlı aşırı sağcı grupla bağlantılı 13 kişinin yargılandığı davada, üç kişi Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a saldırı planlamak ve komplo kurmak suçlarından hapis cezasına çarptırıldı. 66 yaşındaki Jean-Pierre Bouyer dört yıl hapis cezası alırken, diğer iki kişiye verilen cezalar daha kısa süreli oldu. Ayrıca bir kişi silah bulundurmaktan altı ay tecil edilmiş hapis cezası aldı. Dokuz kişi ise suçlamalardan beraat etti.
19 Şubat 2023

ORC Araştırma'nın anket sonuçlarına göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 53,1 oy oranıyla kazanıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yüzde 42,3, Muharrem İnce yüzde 3,1 ve Sinan Oğan yüzde 1,5 oy alıyor. Partilerin oy oranlarına göre CHP yüzde 28,3 ile birinci sırada yer alırken, AKP yüzde 28,1 ile ikinci, İYİ Parti yüzde 11,7 ile üçüncü sırada. Diğer anket sonuçları da Kılıçdaroğlu'nun önde olduğunu gösteriyor.
17 Mart 2023

Fransa'nın Avusturya ile oynayacağı EURO 2024 maçı öncesinde düzenlenen basın toplantısında Kylian Mbappe, ülkesindeki yaklaşan erken seçimler hakkında konuştu. Mbappe, hoşgörü, farklılık ve saygı değerlerini paylaşmayan bir ülkeyi temsil etmek istemediğini belirtti. Marcus Thuram'ın aşırı sağcı Ulusal Birlik'i (RN) engelleme çağrısına katıldığını ifade eden Mbappe, aşırı uçlara ve bölenlere karşı olduğunu vurguladı.
16 Haziran 2024

MetroPOLL Araştırma'nın 9-10 Mayıs tarihlerinde yaptığı ankete göre, millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 49,1 oy oranıyla ilk turda kazanabilir. Cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan'ın oy oranı ise yüzde 46,9 olarak belirlendi. Parti ve ittifakların durumuna bakıldığında Cumhur ittifakı yüzde 45,5, Millet ittifakı yüzde 39,1, HDP/Yeşil Sol Parti yüzde 10,1 ve diğer partiler toplamda yüzde 2,6 oy alıyor. Anketin metodolojisi ve finansmanı hakkında bilgi verilmediği için güvenilirliği konusunda bir not düşülmüş.
11 Mayıs 2023

Yöneylem Sosyal Araştırma Şirketi'nin 9-10 Mayıs tarihlerinde yaptığı ankete göre, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 49,5 oy oranıyla ilk turda cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmaya yakın görünüyor. Ankette, mevcut Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oy oranı yüzde 44,4 olarak belirlendi. Diğer adaylar Sinan Oğan ve Muharrem İnce'nin oy oranları sırasıyla yüzde 4,7 ve yüzde 1,4 olarak hesaplandı. Partiler bazında ise AKP yüzde 35,5, CHP yüzde 30,4 ve HDP/Yeşil Sol yüzde 10,2 oy oranına sahip. Yöneylem koordinatörü Derya Kömürcü, Kılıçdaroğlu'nun ilk turda kazanma olasılığının arttığını belirtti.
11 Mayıs 2023

Son seçimlerde AKP'nin oy oranı yüzde 35,40 olarak belirlendi ve bu oran 2002'den bu yana ilk kez yüzde 40'ın altına düştü. AKP, 266 milletvekili çıkararak ve cumhur ittifakı ortaklarıyla birlikte yüzde 49,31 oy alarak Meclis'te çoğunluğu korudu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise yüzde 49,34 oy alarak ilk kez birinci turda seçilemedi.
15 Mayıs 2023

YSK Başkanı Ahmet Yener, Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda tüm sandıkların açıldığını ve katılım oranının yüzde 88,92 olduğunu belirtti. Kesin olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,51, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,88 ve ata ittifakının adayı Sinan Oğan yüzde 5,47 oy aldı. Hiçbir adayın seçilme yeterliliğine ulaşamadığı için 28 Mayıs Pazar günü ikinci tur seçimler yapılacak.
15 Mayıs 2023

ORC Araştırma şirketinin 24 – 25 Mayıs tarihlerinde yaptığı ankete göre, millet ittifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu, ikinci turda yüzde 51,4 oy alarak önde görünüyor. İlk turda yapılan seçimlerde ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yüzde 49,52 ile birinci, Kılıçdaroğlu yüzde 44,88 ile ikinci olmuştu. Ancak ORC'nin ilk tur tahminleri gerçek sonuçlardan farklı çıkmıştı. Diğer yandan KONDA Araştırma'nın anketine göre Erdoğan, ikinci turda yüzde 52,7 ile önde.
27 Mayıs 2023
İşaretlediklerim