İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Dahiye bölgesinde Hizbullah'a ait olduğu belirtilen binalara saldırı düzenledi. Saldırıda Hizbullah'ın Şura Meclisi'nin bulunduğu Huhreyk Mahallesi hedef alındı ve insansız hava araçlarından fırlatılan üç füze kullanıldı. İsrail, bu saldırının, Golan Tepeleri'nde 12 kişinin ölümüne neden olan saldırıdan Hizbullah'ı sorumlu tutması üzerine gerçekleştirildiğini belirtti. Almanya, Lübnan'daki vatandaşlarına derhal ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu.
30 Temmuz 2024

İsrail-Lübnan sınırındaki gerilim Kurban Bayramı boyunca arttı. Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, İsrail ile bir savaş çıkması halinde İsrail’in kuzeyini işgal edebileceklerini ve Güney Kıbrıs’ın da hedef alınabileceğini söyledi. Güney Kıbrıs tarafsız olduğunu belirten bir açıklama yaptı ancak bu tansiyonu düşürmeye yetmedi. Nasrallah ayrıca Hizbullah’ın henüz kullanmadığı silahlarının olduğunu ve İsrail’in hava savunma sistemi Demir Kubbe'yi incelemek için füze saldırıları düzenlediklerini belirtti.
21 Haziran 2024

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Hizbullah’la topyekun savaşın kapıda olduğunu belirtti. Bu açıklama, İsrail’in işgali altındaki Golan Tepeleri’nde bulunan Mecdel Şems beldesine düzenlenen roket saldırısının ardından geldi. Saldırıda dokuz kişi hayatını kaybetti ve onlarca sivil yaralandı. İsrail, saldırıdan Lübnan merkezli Hizbullah’ı sorumlu tuttu.
27 Temmuz 2024

ABD, İsrail ordusunun Refah'ta düzenlediği ve onlarca Filistinlinin ölümüne neden olan hava saldırısının ardından çıkan görüntüleri içler acısı olarak nitelendirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nden bir sözcü, saldırıda sivillerin hayatlarını kaybetmesinden üzüntü duyduklarını belirtti. Birleşmiş Milletler'in Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Refah'a saldırılarını durdurması yönünde karar almıştı, ancak İsrail bu karara uymayarak saldırılarına devam etti. İsrail Başbakanı Netanyahu, saldırıyı trajik bir hata olarak değerlendirdi.
28 Mayıs 2024

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib, Hizbullah'ın İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara müdahil olmaması yönünde 'şartlı güvence' aldıklarını açıkladı. Buhabib, Hizbullah'ın İsrail'in Lübnan'a taciz ve saldırıda bulunmaması halinde savaşa müdahil olmayacağını belirtti. Bu açıklama, İsrail ordusunun Lübnan'dan İsrail'deki bir askeri gözlem noktasına roketle saldırı yapıldığını duyurduğu ve Lübnan'daki Hizbullah'ın İsrail sınırındaki askeri noktaya yapılan saldırıyı üstlendiği bir dönemde geldi.
9 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail Savaş Kabinesi toplantısına katılarak Gazze'ye yönelik her türlü kara harekatına destek olacağı sözünü verdiği belirtildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da bulunduğu toplantıda, Biden'a Gazze'ye kara harekatı yapmaktan başka çarenin olmadığı iletildi. Ayrıca, İsrail'in Gazze'deki Filistinli gruplara karşı ezici bir zafer elde etmemesi durumunda Tel Aviv'in Orta Doğu'daki konumunun zarar göreceği savunuldu.
19 Ekim 2023

İsrail ordusu, Lübnan'ın doğusundaki Bekaa Vadisi'ne yakın zamanda hava saldırısı düzenleyeceğini açıkladı. İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Hagari, Hizbullah'ın bölgeden İsrail'e saldırı hazırlığında olduğunu öne sürerek, bölge halkının derhal uzaklaşmasını istedi. İsrail'in sabah düzenlediği saldırılarda 182 kişi hayatını kaybetti, 727 kişi yaralandı. Hizbullah, İsrail'in saldırılarını bir savaş ilanı olarak nitelendirdi.
23 Eylül 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de devam eden çatışmalar hakkında yaptığı açıklamada, bölgede ateşkes sağlanmasının şu an için mümkün olmadığını ifade etti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki siviller için saldırılara günde dört saat ara vermeyi kabul ettiğini duyurdu. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların bilançosu ağır: İsrail tarafında 1400'den fazla kişi ölürken, Gazze'de 10 bin 812 Filistinli hayatını kaybetti ve 26 bin 905 kişi yaralandı. İsrail ayrıca Gazze'deki bazı hastaneleri de vurdu.
10 Kasım 2023

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze'ye hem güneyden hem de kuzeyden saldırdıklarını ve yerleşim bölgelerine girdiklerini belirtti. Gallant, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'ı ortadan kaldıracaklarını ve Gazze'den İsrail'e yönelik bir güvenlik tehdidi olmayacağını iddia etti. Ayrıca, İsrail'in Hizbullah'la savaşa girme niyetinde olmadığını, ancak herhangi bir olası gelişmeye karşı hazır olduklarını belirtti.
4 Kasım 2023

İsrail, Lübnan'a yönelik kara saldırısı tatbikatı gerçekleştirdi ve Hizbullah'a yeni darbeler vurmaya hazır olduğunu belirtti. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hizbullah'a ağır darbeler vurduklarını ve yeni saldırılar için hazır olduklarını söyledi. Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in hava saldırılarında 558 kişinin öldüğünü ve 1835 kişinin yaralandığını açıkladı. Beyrut'a yönelik saldırılar devam ederken, Lübnan'da iç göç dalgası yaşanıyor.
24 Eylül 2024

ABD Başkanı Joe Biden, bir televizyon programında İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin büyük bir hata olacağını ifade etti. Biden, İsrail'in Gazze'deki 'savaş kurallarına' uyacağına inandığını ve bu sayede Gazze halkının temel ihtiyaçlarına erişim sağlayabileceğini belirtti. Ayrıca, İsrail'in aşırılıkçı grupları, özellikle Hamas'ı yok etmesi gerektiğini, ancak Filistin halkı için bir çözüm yolunun olması gerektiğini vurguladı. Biden, bu çözüm yolunun iki devletli çözüm olduğunu ve bu politikanın on yıllardır ABD'nin politikası olduğunu belirtti.
16 Ekim 2023

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan'da Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılmasının ardından savaşta yeni bir aşamaya geçildiğini belirtti. Gallant, İsrail'in kuzeyine ağırlık verildiğini ve bu bölgedeki saldırıların tahliye edilen İsrail vatandaşlarının güvenli dönüşü için yapıldığını söyledi. Lübnanlı yetkililer patlamalardan İsrail'i sorumlu tutarken, İsrail yönetimi saldırıları üstlenmedi. Bu gelişmelerin ardından bazı havayolu şirketleri Lübnan ve İsrail uçuşlarını askıya aldı.
18 Eylül 2024

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ABD'nin İsrail'e yönelik politikasının değişmediğini ve desteğin süreceğini belirtti. Jean-Pierre, ABD'nin İsrail'e sağladığı silah desteğinin durdurulması taleplerine karşılık, İsrail'in güvenliğine olan bağlılıklarının sarsılmaz olduğunu vurguladı. Ayrıca, ABD'nin İsrail'e 20 milyar dolarlık silah satışına onay verdiği ve bu satışın Gazze'deki ateşkes sürecinin belirsiz olduğu bir dönemde gerçekleştiği belirtildi.
20 Eylül 2024

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Tel Aviv'de düzenlediği basın toplantısında İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik hava, kara ve denizden koordineli saldırılar düzenlediğini ve şehrin kuşatmasını sıkılaştırdıklarını belirtti. Gallant, İsrail güçlerinin Gazze şehrinin 'kalbine' doğru ilerlediğini ve yerleşim bölgelerine girmeye çalıştığını ifade etti. Ayrıca, Gazze'deki rehineler serbest bırakılmadan insani ara verilmesinin mümkün olmayacağını yineledi. Lübnan sınırındaki gerilime de değinen Gallant, Hizbullah ile savaş istemediklerini söyledi.
7 Kasım 2023

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye hava sahasında Türkiye'ye ait bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) 'potansiyel tehdit' olarak değerlendirdiği için düşürdüğünü duyurdu. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile görüştü ve ABD'nin 'sadece IŞİD'i yenme harekatına destek amacıyla Suriye'de kalmaya devam ettiğini' teyit etti. Ayrıca, Austin, Türkiye'nin 'meşru güvenlik kaygılarını' kabul ettiğini ve 'ABD güçlerine yönelik herhangi bir riski önlemek için ABD ile Türkiye arasında yakın koordinasyonun önemini' vurguladı.
5 Ekim 2023

Reuters/Ipsos tarafından düzenlenen ankete göre, ABD'lilerin İsrail'e olan desteği azalmış ve çoğunluk İsrail'den ateşkes çağrısı yapmasını istiyor. Ankete katılanların yüzde 32'si ABD'nin İsrail'i desteklemesi gerektiğini belirtirken, yüzde 39'u ABD'nin tarafsız arabulucu olması gerektiğini düşünüyor. Hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Parti destekçileri arasında İsrail'e olan destek azalmış durumda. Ankete katılanların yüzde 68'i İsrail'in ateşkes çağrısı yapması gerektiğine inanıyor.
15 Kasım 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Filistin'deki durumla ilgili konuştu. Abdullahiyan, Gazze'deki saldırıların 'soykırım' ve 'savaş suçu' olduğunu belirtti ve ABD ile Avrupa ülkelerini İsrail'e açıkça destek vermekle suçladı. Ayrıca, Filistin-İsrail çatışmalarının yayılmasını istemediklerini, ancak Gazze'deki soykırım devam ederse 'ateşi durduramayacaklarını' ve ABD'nin 'bu ateşten kurtulamayacağını' ifade etti.
26 Ekim 2023

İsrail, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Gazze'deki saldırıların durdurulması için çıkan ateşkes kararını ABD'nin reddetmesini istemiş, ancak ABD'nin çekimser kalması üzerine Washington'a yapılması planlanan ziyareti iptal etmiştir. ABD, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırılara karşı çıkarken, İsrail Başkanı Netanyahu saldırı planlarını sürdürme konusunda ısrarcı olmuştur. ABD Başkanı Joe Biden, Netanyahu ile telefon görüşmesinde Refah konusunu görüşmek üzere bir heyetin Washington'a gönderilmesini talep etmiş, ancak bu ziyaret İsrail'in talebinin reddedilmesi üzerine iptal edilmiştir.
25 Mart 2024

İsrail'in Suriye'deki İran konsolosluğuna düzenlediği saldırı sonucu İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan yedi subayın ölümü, İran'ın karşılık verme tehditlerine yol açtı. Bu durum, bölgede doğrudan bir savaş riskini artırıyor ve Türkiye'yi zor bir konuma sokuyor. Türkiye, NATO üyesi olması ve ekonomik krizle mücadele etmesi nedeniyle dış destek arayışında, bu da ABD ile ilişkilerini önemli kılıyor. ABD'nin bölgeye ek askeri güç göndermesi ve İran ile İsrail arasındaki potansiyel çatışmanın geniş bir uluslararası gerilime yol açabileceği belirtiliyor.
14 Nisan 2024

İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah'ın ana karargahını hedef alan bir dizi hava saldırısı düzenledi. İsrail basını, saldırının Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ı hedef aldığını belirtti. Saldırılar sonucunda Dahiye bölgesinde birçok bina yıkıldı ve çok sayıda ambulans ve sivil savunma ekibi bölgeye sevk edildi. İsrail Başbakanı Netanyahu'nun BM Genel Kurulundaki konuşmasının hemen ardından gerçekleşen saldırılar, Lübnan'da büyük bir yıkıma ve can kaybına yol açtı.
27 Eylül 2024
İşaretlediklerim