Avrupa Birliği (AB), Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Türkiye'ye 400 milyon avro yardım sağlama kararı aldı. Aynı zamanda Romanya'ya kuraklık, İtalya'ya ise sel felaketi nedeniyle mali destek sağlanacağı belirtildi. Yardımların AB'nin 2023 bütçesinden Dayanışma Fonu'na aktarılacak para ile yapılması planlanıyor. Ancak ödeme yapılabilmesi için Avrupa Parlamentosu'nun da onay vermesi gerekiyor.
18 Eylül 2023

Avrupa Parlamentosu'nun bütçe komitesi, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 400 milyon avroluk afet yardımında bulunmasını onayladı. Toplamda 454,8 milyon avroluk afet yardımının geri kalanı Romanya ve İtalya'ya gidecek. Yardımlar, Avrupa Birliği bütçesinin dayanışma ve acil yardım için ayrılan bölümünden karşılanacak.
20 Eylül 2023

6 Şubat'ta Türkiye, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. Depremler sonucunda birçok ülke arama-kurtarma ekiplerini Türkiye'ye gönderdi. Yunanistan, ABD, Meksika, Fransa, Rusya, Pakistan, Almanya, İsrail ve Hindistan gibi ülkelerden gelen ekipler ve yardım malzemeleri afet bölgesine sevk edildi. Bu uluslararası destek, Türkiye'de dördüncü seviye afet alarmının verilmesinin ardından organize edildi.
7 Şubat 2023

Dünya Bankası, depremden etkilenen bölgelerde kırsal konutların ve temel kamu hizmetlerinin yeniden tesisine yardımcı olmak için Türkiye’ye sağlanacak 1 milyar dolarlık finansmanı onayladı. Bu finansman, Dünya Bankası'nın Türkiye'ye tek seferde sağladığı en büyük finansman paketi olarak kaydedildi. Proje, depremden en fazla etkilenen ve yaklaşık 14 milyon insanın yaşadığı 11 ili kapsayacak ve belediye altyapısı, sağlık hizmetleri ve kırsal konutların inşa ve iyileştirilmesine odaklanacak.
28 Haziran 2023

Dışişleri Bakanlığı, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş depremleri sonrasında Türkiye'ye yönelik uluslararası yardım çabalarının güncel istatistiklerini paylaştı. 9 Şubat itibarıyla yardım teklifinde bulunan ülke sayısı 95, sahada aktif olan ülke sayısı 53, sahadaki yabancı personel sayısı 6 bin 153 olarak açıklandı. Ayrıca, 20 ülkeden 2 bin 449 personelin daha yardım için beklenmekte olduğu belirtildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 19 ülkeden ekiplerin 24 saat içinde deprem bölgesine ulaşacağını ifade etti.
9 Şubat 2023

Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Murat Mercan, ABD'deki bir Pakistanlı işadamının Kahramanmaraş merkezli depremler için 30 milyon dolar bağış yaptığını açıkladı. ABD'deki Türk-Amerikan dernekleri ve Türk konsoloslukları, depremzedelere yönelik ihtiyaç malzemeleri ve para bağışı toplamak için organize çalışmalar yürütüyor. İllinois merkezli Türk-Amerikan Derneği TACA, deprem yardım fonu aracılığıyla bağış topluyor ve toplanan yardımları Türk Hava Yolları'nın kargo şirketi Turkish Cargo ile AFAD'a ulaştırmayı planlıyor.
7 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde arama kurtarma ve yardım çalışmaları sürüyor. Depremler sonucunda can kaybı ve yaralı sayısı artarken, Britanya Başbakanı Rishi Sunak'ın Türkiye için yardım paketleri hazırlayan bir merkezi ziyareti, Dünya Bankası'nın Türkiye için kaynak sağlayacağını duyurması ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın güncel verileri paylaşması gibi uluslararası ve yerel düzeyde önemli gelişmeler yaşanıyor. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun maaşını bağışlaması, platform ve markaların boykot çağrıları üzerine suskunluklarını bozmaları ve OHAL ilan edilen bölgelerdeki durum gibi konular da gündemde yer alıyor.
10 Şubat 2023

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (BMKP), Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'ye maliyetinin 100 milyar doları (yaklaşık 2 trilyon lira) geçeceğini duyurdu. Türkiye'nin 2022 yılı gayri safi milli hasılasının 942 milyar dolar olduğu belirtilirken, deprem bölgesindeki 11 şehirde yıkık ve ağır hasarlı bina sayısının 232 bin, orta hasarlı bina sayısının ise 40 bin olduğu güncellenmiş bilgiler arasında yer aldı. BMKP yetkilisi Louisa Vinton, deprem bölgesindeki durumu 'kıyamet sonrası gibi' olarak tanımladı ve ihtiyaçların çok büyük olduğunu ancak kaynakların sınırlı olduğunu ifade etti.
7 Mart 2023

Gaziantep'te 7,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve bu deprem Türkiye'nin yedi ilinde ve Ortadoğu'daki birçok ülkede hissedildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, uluslararası yardım içeren dördüncü seviye alarmın verildiğini duyurdu. Beyaz Saray ve ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye ve Suriye'deki deprem sonrası gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazır olduklarını bildirdi. Biden, ekibine Türkiye ile koordineli olarak durumu izleme ve yardım sağlama talimatı verdiğini açıkladı.
6 Şubat 2023

Meksika halkı, Türkiye'de meydana gelen depremler sonrasında yardım seferberliği başlatarak 140 ton yardım malzemesi gönderdi. Türkiye'nin Meksika Büyükelçisi İlhan Kemal Tuğ, büyükelçilik binasının yardımlarla dolup taştığını ve Meksika Savunma Bakanlığı ile Meksika Dışişlerine Bağlı Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı'nın işbirliğiyle bu yardımların yapıldığını belirtti. Büyükelçilik bahçesinde bekleyen 65 ton yardım malzemesinin de kısa sürede ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacağı ifade edildi.
18 Şubat 2023

Merkez Bankası, Türkiye'de meydana gelen büyük depremin ardından düzenlenen 'Türkiye Tek Yürek' yardım kampanyasına 30 milyar lira bağışta bulunduğunu duyurdu. Bu bağışın Merkez Bankası'nın 2022 yılı karından karşılanacağı belirtildi. Her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı'na temettü ödeyen Merkez Bankası, bu yılki genel kurulda Hazine'ye aktarılacak karın bir kısmını depremzedelere bağış olarak ayıracak. Bankanın geçen yıl Hazine'ye 49,3 milyar lira aktardığı bilgisi verildi.
16 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye ve Suriye'nin kuzeyini etkileyen deprem sonrasında Türkiye, Suriye'deki depremzedelere uluslararası yardımın gönderilmesi amacıyla Rusya'dan onay bekliyor. Türkiye, Kilis'teki Öncüpınar ve Çobanbey sınır kapılarından yardım malzemelerinin geçişine izin verilmesi için Moskova ile görüşmeler yapıyor. Birleşmiş Milletler'in sağladığı ilk insani yardım konvoyu sadece Cilvegözü sınır kapısından geçebildi. Rusya, yeni sınır noktalarının açılmasına karşı çıkarken, Türkiye Esad karşıtı grupları desteklemeye devam ediyor.
10 Şubat 2023

Hollanda'da Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için yapılan ortak televizyon yayını sonrasında toplanan bağış miktarı 89 milyon avroya yaklaştı. Kampanyaya destek veren işletmeler hasılatlarını, sanatçılar ise sanat eserlerinin açık artırmayla elde edilen gelirlerini bağışladı. Türk asıllı Hollandalı sanatçılar Karsu Dönmez ve Hadise de canlı yayınlara katılarak destek verdi. Toplanan bağışlar, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelerin temel ihtiyaçları için kullanılacak.
16 Şubat 2023

Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen ve yardımcısı William Lai, Türkiye'deki deprem felaketi sonrasında Türkiye'ye destek olmak amacıyla kendi birer aylık maaşlarını bağışlayacaklarını açıkladı. Tayvan Cumhurbaşkanlığı Ofisi, Türkiye'nin yeniden inşasına katkıda bulunmayı umduklarını belirtti. Tayvan daha önce de 2 milyon dolarlık yardım yapacağını duyurmuş ve arama kurtarma çalışmaları için iki ekip göndermişti.
9 Şubat 2023

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye ekonomisine yaklaşık 34,2 milyar dolarlık bir maddi zarar verdiğini belirtti. Bu zarar, Türkiye'nin 2021 Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'sının yüzde 4'üne denk geliyor. Depremin bölgedeki altyapı, özel sektör ve kamu binalarına verdiği hasarın ölçüldüğü araştırmada, artçı şokların hasar tahminini artırabileceği ve deprem bölgesindeki yüksek yoksulluk oranı ile Suriyeli mülteci nüfusuna dikkat çekildi. Ayrıca, 1,25 milyon insanın geçici olarak evsiz kaldığı tahmin ediliyor.
27 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Türkiye'ye yardım için gelen 74 ülkeden 7 binden fazla arama ve kurtarma ekibine, aralarında sanatçı ve akademisyenlerin de olduğu 516 kişi tarafından beş ayrı dilde teşekkür mesajı yayımlandı. Mesajda, yardım ekiplerinin insan hayatını kurtarmak, sahra hastaneleri kurmak ve yardım seferberliği düzenlemek gibi çeşitli yollarla destek oldukları belirtildi. İmzacılar arasında tanınmış isimler yer alıyor.
24 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesindeki hasar tespit çalışmalarının bitmek üzere olduğunu ve vatandaşların e-Devlet üzerinden hasar durum raporlarına ulaşabileceğini belirtti. Enkaz altından 114 bin 834 kişinin kurtarıldığını ve 1 milyon 684 bin vatandaşın barınma ihtiyacının giderildiğini ifade etti. Yeni yerleşim yerlerini zemin sıvılaşmasını önlemek amacıyla ovalardan dağlara doğru kaydırmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, depremden etkilenen 11 ildeki TOKİ taksit ödemelerinin üç ay süreyle ertelendiğini ve çeşitli ekonomik destek paketlerinin devreye alındığını açıkladı.
20 Şubat 2023

Türkiye'de meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından, Merkez Bankası ve kamu bankaları AFAD ve Kızılay'a toplam 69 milyar lira bağışta bulundu. Türk Telekom ve Turkcell gibi özel sektör temsilcileri de milyarlarca lira bağış yaptı. Toplam bağış miktarı 21:50 itibarıyla 92 milyar 899 milyon 912 bin liraya ulaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bağışların tamamının depremzedeler için kullanılacağını belirtti.
15 Şubat 2023

Türkiye'de meydana gelen depremin ardından başlatılan bağış kampanyasına Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan ve Süryani Cemaati Ruhani Lideri Yusuf Çetin yüksek miktarda bağışta bulundular. Kampanya, akşam 8'de başladı ve 22:12 itibariyle toplanan bağış miktarı 98 milyar 142 milyon 100 bin liraya ulaştı. Çocukların kumbaralarındaki paraları da dahil olmak üzere, toplam bağış miktarı 11 saat sonra 105 milyar lirayı geçti.
15 Şubat 2023

Türkiye'de meydana gelen büyük depremin ardından düzenlenen 'Türkiye Tek Yürek' adlı ortak canlı yayın bağış kampanyasında toplam 115 milyar TL bağış toplandı. Bu bağışların 52,5 milyar TL'si Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanı olduğu ve devlet tarafından desteklenen Türkiye Varlık Fonu ve bağlı kuruluşları tarafından sağlandı. Türkiye Varlık Fonu, 2016 yılında kurulmuş ve 2018 yılında Cumhurbaşkanlığına bağlanmıştır.
16 Şubat 2023
İşaretlediklerim