Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan, Sağlık Bakanlığı'nın aşı tedarikindeki aksaklıkları basına anlattıktan sonra hakkında dava açıldı. Savcılık, Eryazğan'ın meslek örgütlerinde görev almasını engellenmesini talep ediyor. İddianamede, Eryazğan'ın 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla yargılanması isteniyor. İlk duruşma, 6 Şubat 2024'te görülecek.
25 Ağustos 2023

Türk Tabipleri Birliği, kızamık hastalığının yayılmasının önüne geçmek için bir dizi önlem sıraladı. TTB Pandemi Çalışma Grubu üyesi Dr. Esin Şenol, 2023'ün ilk dört ayında kızamık ön tanısıyla 2005 kişinin incelendiğini ve 1440 tanının doğrulandığını belirtti. Aşısız ve eksik aşılı olguların çoğunlukta olduğu vurgulandı. Basın toplantısında, aşı kampanyalarının hızlandırılması, sağlık çalışanlarının bağışıklanması, toplumun bilgilendirilmesi ve sığınmacı-göçmen nüfusa yönelik koruyucu hizmetlerin artırılması gibi önlemler önerildi.
16 Haziran 2023

Rekabet Kurulu, 19 ilaç şirketi hakkında rekabet ihlali yapıp yapmadıklarını belirlemek amacıyla soruşturma açtığını duyurdu. Soruşturma listesinde yer alan şirketler arasında AbbVie, Abdi İbrahim, AstraZeneca, BASF Türk, Bausch & Lomb, Bayer Türk, GlaxoSmithKline, Johnson and Johnson gibi büyük uluslararası ve yerel ilaç firmaları bulunmaktadır. Ayrıca Panasonic ve Michael Page International gibi ilaç sektörü dışından şirketler de listeye dahil edilmiştir.
30 Kasım 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, iktidara gelmeleri halinde ilaç sıkıntısını çözeceklerini belirtti. Türkiye'de ilaç avro kuru artışlarına rağmen eczane raflarında ilaç bulunamaması sorunu devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilaç tedariki sorununu çözmek için üreticilerle anlaşmaya varıldığını ifade ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da ilaç eksikliğini gidermeye başladıklarını söyledi. İlaç avro kurunun reel kurdan uzak olması ve pandemiyle birlikte ilaç hammaddelerinde yaşanan sorunlar temel sıkıntılar arasında yer alıyor.
19 Ocak 2023

Medikal estetik alanında kaçak ve sahte ürünlerin kullanımı artmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmayan bu ürünler, ciddi sağlık ve yaşam riskleri taşımaktadır. Medikal Estetik Tıp Derneği (MESTDER) tarafından düzenlenen kongrede bu konu ele alınmıştır. Sağlık Bakanlığı yalnızca belirli hekimlerin medikal estetik uygulamaları yapmasına izin vermektedir ve bu işlemler sadece ruhsatlı sağlık kuruluşlarında gerçekleştirilebilir. Pandemiyle birlikte kaçak ve sahte ürün kullanımı daha da ciddi bir problem haline gelmiş, hatta kaçak ürünlerin sahteleri bile üretilmeye başlanmıştır. MESTDER, meslektaşlarının farkındalığını artırmak ve standartları yükseltmek için eğitimler düzenlemekte ve ihbar hattı kurarak yasa dışı uygulamalarla mücadele etmektedir.
2 Aralık 2023

Türkiye'de tüberküloz tedavisi ücretsiz olup, yabancı ülke doğumlu hastaların sayısı artmaktadır. 2005'te yüzde 6.8 olan yabancı hasta oranı, 2021'de yüzde 15.7'ye yükselmiştir. İstanbul'da her üç hastadan biri yabancı ülke doğumlu ve oran yaklaşık yüzde 25'tir. Göçmenlerin kötü yaşam koşulları hastalığın yayılmasını kolaylaştırırken, Türkiye'deki tüberküloz kontrol programı sayesinde tüm hastaların tedavileri ücretsiz yapılmaktadır. İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatarak tedavi gören yabancı hastaların oranı bazen yatakların üçte birine ulaşabilmektedir.
8 Ocak 2023

Altı yaşındaki Ewing Sarkom hastası Yusuf Kerim Sayın'ın, 'FETÖ' üyeliği gerekçesiyle hapis cezası alan annesi Gülten Sayın ile kavuşması, Meclis'ten geçen ve Resmi Gazete'de yayımlanan yasaya rağmen bürokratik engeller nedeniyle gerçekleşmedi. HDP Kocaeli milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, sosyal medya üzerinden duruma tepki göstererek bürokratların tutumunu eleştirdi. Yeni yasa, çocuğunun hastalığı nedeniyle kadın hükümlünün cezasının infazının ertelenmesine olanak tanıyor.
18 Nisan 2023

Harvard Üniversitesi ve Hoffmann-La Roche firmasının araştırmacıları, 45 bin antibiyotik molekülü üzerinde yaptıkları incelemeler sonucunda 'Zosurabalpin' adlı yeni bir antibiyotik türünün, ilaca dirençli 'acinetobacter baumannii' bakterisini etkisizleştirdiğini tespit etti. Bu bakteri türü, Dünya Sağlık Örgütü'nün acilen yeni antibiyotiklere ihtiyaç duyulan bakteriler listesinde başı çekmekte ve ABD'de her yıl 700 kişinin ölümüne neden olmaktadır. Araştırma sonuçları Nature dergisinde yayınlanmıştır.
4 Ocak 2024

Bir araştırmaya göre, yapay zeka, nadir görülen kanser türlerinden retroperitoneal sarkomun agresiflik derecesini belirlemekte, mevcut yöntemlere göre iki kat daha başarılı. Araştırma, yapay zekanın çıplak gözle görülemeyen detayları tanımlayarak yüzde 82 oranında doğru sonuçlar verdiğini, laboratuvar analizlerinde ise başarı oranının yüzde 44 olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, bu teknoloji sayesinde tedavinin iyileştirilebileceğini ve her yıl binlerce kişinin yararlanabileceğini belirtti.
1 Kasım 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eris varyantı hakkında endişe edilecek bir durum olmadığını ve bu varyant için ek tedbirlerin gerekmediğini ifade etti. Koca, Türkiye'nin kendi aşı programını uyguladığını ve yeni bir aşı programı başlatmayı düşünmediklerini belirtti. Eris varyantının hasta etme gücünün düşük olduğunu, ancak bulaşıcılığının daha fazla olduğunu ve hastaneye yatış oranlarının oldukça düşük olduğunu söyledi.
27 Eylül 2023

Pozitif-iz Derneği'nin raporuna göre, 2018'den bu yana HIV'le yaşayanlara karşı hak ihlali yüzde 300'den fazla arttı. 2022 boyunca gelen başvuruların yüzde 28'inde hak ihlali tespit edildi. Yabancı uyrukluların maruz kaldığı ayrımcılık ve hak ihlalleri de 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 36 arttı. Pozitif-iz Derneği, HIV'le yaşayanlara destek mesajı verdi ve HIV'in etkin olarak baskılayan ilaçların (ARV) HIV ile yaşayan kişilerin sağlıklı bir yaşam sürdürmesini sağladığını belirtti.
22 Ekim 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Gazze Şeridi'nden 26 hasta ve 13 refakatçinin Türkiye'ye getirilmesi için çalışmaların sürdüğünü duyurdu. Hastalar, Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır'a geçmiş ve Türkiye'ye tedavi için gönderilen ilk Gazzeli hastalar olacaklar. Koca ayrıca, Türkiye'den bir geminin Mısır'a ulaştığını ve Gazze'de bir sahra hastanesi kurmayı planladıklarını belirtti.
15 Kasım 2023

Sağlık Bakanlığı, A grubu beta-hemolitik streptokok bakterisinin neden olduğu Strep A enfeksiyonu hakkında bilgilendirme yaparak, enfeksiyonun belirtileri, bulaşma yolları ve tedavi süreci hakkında detayları paylaştı. Antibiyotik tedavisi gören kişilerin tedavinin ilk 24 saati tamamlanana kadar işe, okula veya kreşe gitmemeleri gerektiği belirtildi. Ayrıca, enfeksiyonun erken teşhis ve tedavisinin önemi vurgulandı ve halkın ellerini sık sık yıkaması gibi önlemlerle hastalıktan korunmaları önerildi.
1 Şubat 2023

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, kur korumalı mevduat uygulamasını (KKM) kemoterapi tedavisine benzeterek, bu uygulamanın ekonomiye zarar verebileceğini ancak zamanla düzeleceğini ifade etti. KKM'nin Türkiye ekonomisini dolarizasyondan kurtarıp liraya dönüştürme politikasının bir parçası olduğunu belirtti. Ayrıca, KKM'nin ekonomik büyümeye katkı sağladığını ve potansiyel olarak daha yüksek enflasyonu önlediğini savundu. Karakaya, KKM'nin maliyetini sadece muhasebe kaybı olarak değil, ekonomik kazanç ve alternatif maliyetler açısından değerlendirmek gerektiğini vurguladı.
3 Mayıs 2023

ABD'nin Oregon eyaleti, 'sihirli mantar' içerisindeki psilosibini yasal hale getiren ilk eyalet oldu ve şimdi sertifikalı merkezlerde kullanımına başlanıyor. Psilosibin, ağır depresyon, travma sonrası stres ve kaygı bozukluğu gibi durumların tedavisinde umut vaat ediyor. Lisanslı merkezlerde kullanımına izin verilecek olan psilosibin, perakende satışa sunulmayacak. Bilim insanları, psilosibinin nöroplastisiteyi destekleyerek beyin yapısının yeniden düzenlenmesine yardımcı olabileceğini ve alkol bağımlılığı tedavisinde olumlu sonuçlar gösterdiğini düşünüyor.
5 Ocak 2023

Emekli öğretmen ve iki hekim annesi Necla Eryazğan, sağlıkta yaşanan şiddet olaylarına karşı isyan etti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya seslenen Eryazğan, tedbir alınması gerektiğini belirtti. Eryazğan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da bu konuda bir şeyler söylemesini beklediğini ifade etti. Son yedi yılda 23 bine yakın sağlık çalışanının şiddete uğradığı belirtildi. Sağlık Bakanı Koca, 'hastanelerde güvenli çalışma ortamları oluşturma konusunda kararlı olduklarını' ifade etmişti.
24 Ağustos 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ünlü sanatçı Özkan Uğur'un sağlık durumuna değindi. Koca, Uğur'un tedavisinin yoğun bakımda devam ettiğini belirtti ve olumlu gelişme haberlerini en kısa sürede verebilmeyi temenni ettiğini ifade etti.
25 Haziran 2023

KLİMİK Derneği, Türkiye'de Kraken olarak bilinen XBB.1.5 varyantının dalgasının başladığını tahmin ediyor, ancak Sağlık Bakanlığı'ndan resmi bir açıklama yapılmadı. Dernek, SARS-CoV-2 virüsünün mutasyonlarla yeni varyantlar oluşturmaya devam ettiğini ve mevcut varyantların klinik bulgularının öncekilerden farklı olmadığını belirtiyor. Ayrıca, mRNA aşılarının Omicron alt varyantlarına karşı en etkili olduğu ve aşı şemalarının güncellenmesi gerektiği vurgulanıyor. Dünya genelinde yapılan 13 milyar doz aşının güvenli olduğu ve ciddi yan etkilerinin olmadığı ifade ediliyor.
30 Ocak 2023

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Dünya Sağlık Örgütü tarafından izlenen koronavirüs varyantı Pirola'nın (BA.2.86), baskın hale gelme ve aşıdan kaçma ihtimali olan bir varyant olabileceğini belirtti. Şener, aşıyla vücutta oluşan antikorların Pirola varyantını durduramayacağı yönünde hipotezlerin olduğunu söyledi. Şener, Pirola varyantında da semptomların aynı olduğunu ve belirti varsa test yaptırılması gerektiğini vurguladı.
1 Eylül 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, E-Reçetem Sistemi'ne beş yeni dilin eklendiğini duyurdu. İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça dillerinin test işlemleri tamamlanarak canlı ortama alındı. Bakan Koca, bu yeniliği Twitter hesabından paylaştı.
26 Ağustos 2023
İşaretlediklerim