İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze'yi ikiye bölerek tamamen kuşattıklarını belirtti. Gazze'nin kuzeyi ve güneyi olarak ikiye ayrıldığını ifade eden Hagari, Gazze'nin kuzeyindeki Filistinli sivillerin güneye geçişine izin vereceklerini aktardı.
5 Kasım 2023

İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Hagari, ulusal güvenlik için Ortadoğu'nun neresinde olursa olsun faaliyet gösterileceğini belirtti. Bu açıklama, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları ve Lübnan sınırında yaşanan çatışmaların ardından geldi. Ayrıca İsrail, Suriye'nin Şam ve Halep havaalanlarını da bombalamıştı.
15 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim'de Hamas'ın Gazze Şeridi'nden düzenlediği saldırılardaki güvenlik zafiyetinin suçunu İsrail ordusu ve iç istihbarat teşkilatına yükledi. Saldırılar sonucunda çoğunluğu sivil 1400 İsrailli öldü, 5 bin 132 İsrailli yaralandı ve 224 İsrailli Hamas'ın elinde rehin. Netanyahu, saldırılarla ilgili kendisine bilgi verildiği iddialarını reddetti ve hiçbir uyarı gelmediğini, aksine İsrail ordusu ve Şin-Bet'in Hamas'ın yıldırıldığı ve sükunetin sağlandığı değerlendirmesini yaptığını belirtti.
29 Ekim 2023

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, Gazze'nin kuzeyinde karadan çatışmaların başladığını duyurdu. İsrail ordusu, Gazze'ye 7 Ekim'de başlattığı hava saldırılarını en yoğun noktaya çıkartmış ve kara operasyonunun genişletileceğini duyurmuştu. Kısa süre sonra İsrail askerlerinin kuzeyden Gazze'ye girmeye çalıştığı ve çatışmaların başladığı bildirildi.
28 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'de devam eden savaşın Hamas ortadan kaldırılana ve belirlenen tüm hedeflere ulaşılana kadar süreceğini ifade etti. ABD'nin İsrail'e Gazze'deki saldırıları sonlandırması için yıl sonuna kadar süre verdiği iddia edildi. Netanyahu, Hamas'a yönelik saldırıların şiddetini vurgulayarak, Hamas'ın ya teslim olması ya da ölmesi gerektiğini belirtti.
20 Aralık 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'de savaş sonrası herhangi bir Filistin otoritesinin hükmetmesine karşı olduğunu belirtti. İsrail devlet televizyonu KAN'a göre Netanyahu, ABD'ye savaş sonrası planları hakkında bilgi verdi. ABD yönetimi ise Gazze'nin geleceği konusunda karışık sinyaller veriyor. Beyaz Saray yetkilisi John Kirby, mevcut 'Filistin Yönetimi'nin Gazze'yi yönetecek güvenilirliğe sahip olmadığını ifade etti.
5 Aralık 2023

İsrail, 21 gündür Gazze Şeridi'ni hava, kara ve denizden bombalıyor. En şiddetli hava saldırıları 7 Ekim'den bu yana devam ediyor ve İsrail Ordusu, kara operasyonunun genişletileceğini duyurdu. Ayrıca, Gazze Şeridi'nde iletişim hatlarının kesildiği ve bölgenin dünyayla bağlantısının kesildiği bildirildi.
27 Ekim 2023

Gazze'deki Hamas yönetimi, İsrail'in 'Aksa Tufanı' saldırıları sonucunda ölen Filistinli sayısının 17 bin 700'e yükseldiğini açıkladı. İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı saldırılar sonrasında resmi olarak savaş ilan etmişti. Geçen hafta sona eren yedi günlük ateşkesin ardından İsrail ordusu Gazze'yi yoğun bombardımana tuttu. Son 24 saatte 213 kişinin daha hayatını kaybettiği bildirildi.
9 Aralık 2023

İsrail ordusunun 9 Mayıs'tan bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 25'e, yaralı sayısı ise 76'ya çıktı. İslami Cihad Hareketi, saldırılarda üst düzey üç askeri kadro üyesinin ve roket biriminden sorumlu Ali Hasan Gali'nin öldürüldüğünü doğruladı. Gazze'deki sağlık kaynakları, saldırılarda kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 21 kişinin öldüğünü ve 64 kişinin yaralandığını bildirdi. İsrail ordusu, saldırıları İslami Cihad Hareketi lider kadrosunu hedef almak için başlattığını iddia ederken, Filistinli gruplar da İsrail'e roketlerle karşılık verdi ve ateşkes müzakereleri sonuçsuz kaldı.
11 Mayıs 2023

ABD, Gazze'deki sivillerin güvenli bir şekilde bölgeden çıkana kadar İsrail'den kara harekatını ertelemesini istedi. İsrail, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısına karşılık olarak Gazze'ye hava saldırıları başlatmış ve kentin kuzeyinde yaşayan 1 milyon Filistinliye bölgeyi terk etmeleri için 24 saat süre vermişti. ABD'nin, İsrail'in kara harekatını belli bir süreliğine ertelemeye çalıştığı bildirildi.
13 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yerel ve üst düzey güvenlik yetkilileriyle yaptığı toplantıda, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının 2025 yılında da devam edebileceğini ifade etti. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari daha önce yaptığı açıklamada, 2024 boyunca saldırıların süreceğini öngördüklerini belirtmişti. İsrail Genelkurmay Başkanı da saldırıların tüm yıl boyunca devam edeceğini söylemişti.
17 Ocak 2024

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze'de savaşmak üzere 300 bin yedek askeri göreve çağırdı. Bu çağrı, Hamas'ın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. İsrail'in Gazze'ye kara harekatı başlatması bekleniyor. Fransa'daki İsrailli yedek askerler de IDF'ye katılmak üzere ülkeden ayrılmaya başladı.
9 Ekim 2023

İsrail ordusu ve iç istihbarat örgütü Şabak tarafından Gazze'ye yapılan hava saldırısında 12 kişi öldü, 20 kişi yaralandı. Ölenler arasında İslami Cihad Hareketi'nin silahlı kanadı Kudüs Tugayları'nın lider kadrosundan üç kişi, eşleri ve çocukları da bulunuyor. İslami Cihad Hareketi Sözcüsü, İsrail'in eylemlerine karşı direniş güçlerinin tüm seçeneklere açık olduğunu belirtti.
9 Mayıs 2023

Gazze'deki hükümet, İsrail'in 7 Ekim'den itibaren düzenlediği saldırılarda en az 8 bin çocuk ve 6 bin 200 kadın olmak üzere toplam 18 bin 412 kişiyi öldürdüğünü ve 50 bin 100 kişiyi yaraladığını duyurdu. Ayrıca, 254 bin konutun zarar gördüğü ve 52 bin 500'ünün tamamen yıkıldığı, 22 hastane ve 110 sağlık merkezinin hizmet dışı bırakıldığı belirtildi. Bu açıklama, Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' saldırısını başlatmasının ve İsrail'in resmi savaş ilan etmesinin ardından geldi.
12 Aralık 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yakıt tedarik edilmeyeceğini açıkladı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. İsrail, Gazze'ye giden elektrik, su ve yakıtı kesmişti. Birleşmiş Milletler (BM), Gazze Şeridi'ne yakıt sağlanmazsa, faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalacaklarını ve insanların ölebileceği uyarısını yapmıştı.
24 Ekim 2023

İsrail, Gazze'nin kuzeyi ve güneyindeki farklı kentlere gece boyunca hava ve kara saldırıları düzenledi. Saldırılarda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi. İsrail, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail'in saldırılarında 9 bin 227 Filistinli öldürüldü, en az 23 bin kişi yaralandı.
4 Kasım 2023

İsrail donanmasına ait hücum botları, Gazze Şeridi'nin orta kesimlerini ve Han Yunus kenti sahilindeki yerleşim yerlerini denizden vurdu. İsrail hücum botlarından kentin sahil kesimlerine onlarca roket atıldı. İsrail savaş uçaklarının gece boyu aralıksız hava saldırıları sürerken, şehrin orta kesimleri ve Han Yunus kenti sahil kesimlerindeki yerleşim yerleri denizden atılan roketlerin hedefi oldu. Can kaybı, yaralılar ya da maddi hasara ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.
10 Ekim 2023

İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebaliya Mülteci Kampı ve Meşru Beyt Lahiya'yı gece boyunca yoğun bombardımana tuttu. Saldırılarda onlarca Filistinlinin öldüğü ve yaralandığı belirtildi. İsrail'in Gazze'ye saldırıları 8'inci gününde de devam etti. İsrail-Filistin çatışmasında, Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atıldı ve İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne saldırı başlattı.
14 Ekim 2023

Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından, İsrail ağır bir karşı saldırı başlatmıştı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı tarafından verilen bilgiye göre, saldırılarda ölenlerin sayısı 3 bine, yaralananların sayısı ise 12 bin 500'e yükseldi.
17 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde faaliyet gösteren gazetecilerin güvenliğini garanti edemeyeceğini Reuters ve AFP'ye bildirdi. İsrail, Hamas'ın Gazze'deki tüm askeri faaliyetlerini hedef aldığını ve Hamas'ın kasıtlı olarak gazetecilerin ve sivillerin yakınına askeri operasyonlar düzenlediğini belirtti. İsrail ordusu, çevredeki binalara zarar verebilecek saldırılar ve 'yanlış ateşlenen' Hamas roketlerinin Gazze'deki insanları öldürebileceğini ifade etti.
28 Ekim 2023
İşaretlediklerim