İsrail Başbakanı Netanyahu, Golan Tepeleri'ne düzenlenen ve 10 kişinin ölümüne neden olan saldırı nedeniyle Hizbullah'ı suçladı ve örgütün ağır bir bedel ödeyeceğini belirtti. Netanyahu'nun açıklamaları, İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından paylaşıldı. Öte yandan, Hizbullah saldırının kendileri tarafından düzenlendiği iddiasını kesinlikle yalanladı ve olayla herhangi bir bağlantılarının olmadığını duyurdu.
28 Temmuz 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hizbullah ile yaşanan gerilim nedeniyle Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak için yapacağı beş günlük ABD ziyaretini dört güne düşürdü. Lübnan'da Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarının patlaması sonucu 37 kişi ölmüş, 3 bin 250 kişi yaralanmıştı. Lübnan, patlamalardan İsrail'i sorumlu tutarken, İsrail ordusu Beyrut'ta Hizbullah'a yönelik bir saldırı düzenledi. Netanyahu, 25 Eylül'de ABD'ye gidip 27 Eylül'de BM Genel Kurulu'nda konuşma yapacak.
20 Eylül 2024

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Hizbullah’la topyekun savaşın kapıda olduğunu belirtti. Bu açıklama, İsrail’in işgali altındaki Golan Tepeleri’nde bulunan Mecdel Şems beldesine düzenlenen roket saldırısının ardından geldi. Saldırıda dokuz kişi hayatını kaybetti ve onlarca sivil yaralandı. İsrail, saldırıdan Lübnan merkezli Hizbullah’ı sorumlu tuttu.
27 Temmuz 2024

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, İran'ın bu hafta İsrail'e karşı bir saldırı düzenleyebileceği yönünde endişeler olduğunu belirtti. Kirby, ABD'nin de bu potansiyel saldırı zamanlaması konusunda aynı endişeyi paylaştığını ifade etti. İran'ın ve İran'a bağlı unsurların İsrail'e yönelik olası bir saldırısına karşı Tel Aviv'e her türlü desteği vereceklerini vurguladı. Bu açıklamalar, Hamas’ın eski Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin Tahran'da suikasta uğramasının ardından geldi.
12 Ağustos 2024

İranlı yetkililer, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin öldüğü helikopter kazasının yerini Türkiye'ye ait Akıncı İHA'nın tespit ettiği iddiasını yalanladı. İran Kızılayı Derneği Başkanı Pirhossein Kolivan, helikopterin konumunu kendi imkanlarıyla bulduklarını ve İran İHA'sının enkazı tespit ettiğini belirtti. TRT dahil birçok kaynak, enkazın Akıncı tarafından tespit edildiğini öne sürmüştü. İran yetkilileri, Türk İHA'sının kazanın yerini tam olarak bulamadığını ifade etti.
21 Mayıs 2024

Çin, İsrail-Lübnan sınırında artan askeri çatışmalar nedeniyle vatandaşlarının İsrail’i en kısa sürede terk etmesini istedi. Lübnan'da Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarının patlaması sonucu 37 kişi ölmüş, 3 bin 250 kişi yaralanmıştı. Lübnan, patlamalardan İsrail’i sorumlu tutarken, Hizbullah İsrail'i tehdit etti. Çin'in Tel Aviv Büyükelçiliği, ülkedeki güvenlik durumunun vahim, karmaşık ve tahmin edilemez olduğunu belirtti.
23 Eylül 2024

Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları nedeniyle bugün yapılması planlanan İstanbul-Beyrut seferlerini iptal etti. THY'nin TK828 sefer sayılı İstanbul Havalimanı-Beyrut ve Pegasus'un PC756 sefer sayılı Sabiha Gökçen-Beyrut uçuşları iptal edildi. İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları devam ederken, birçok havayolu şirketi Beyrut'a yapacağı seferleri iptal ediyor.
24 Eylül 2024

Dışişleri Bakanlığı, Lübnan'daki güvenlik durumu nedeniyle Türk vatandaşlarına Lübnan'a seyahat etmemeleri konusunda uyarıda bulundu. Lübnan'da bulunan vatandaşlara da mümkünse ülkeden ayrılmaları tavsiye edildi. Bu uyarı, Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ün İsrail saldırısında öldürülmesi ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin Tahran'da suikasta uğraması gibi son gelişmelerin ardından yapıldı. Bakanlık, Lübnan'daki güvenlik durumunun hızla bozulabileceğini belirtti.
4 Ağustos 2024

Azerbaycan Hava Yolları (AZAL), güvenlik gerekçesiyle Bakü-Tel Aviv uçuşlarını durdurduğunu açıkladı. Bu karar, Lübnan'da Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarının patlaması ve İsrail'in Beyrut'a düzenlediği saldırılar sonrasında alındı. İsrail'de olağanüstü hal ilan edilirken, diğer havayolu şirketleri de bölgedeki uçuşlarını askıya aldı. AZAL, uçuşların yeniden başlaması için şartların değerlendirileceğini belirtti.
24 Eylül 2024

Lübnan Hizbullah'ı lideri Hasan Nasrallah, 7 Ekim saldırılarından sonra ilk kez konuştu ve 'her türlü olasılığa hazır olduklarını' belirtti. Nasrallah, 'Bölgesel bir savaşı durdurmak isteyenler Gazze'deki saldırıları durdursun' dedi. ABD ve Britanya'nın, bölgeye gönderdiği uçak gemileri ve savaş uçaklarıyla İran ve İran destekli güçlerin, savaşa dahil olmasını engelleyeceklerinin mesajını verdiği bir dönemde bu açıklama geldi.
3 Kasım 2023

Lübnan'da Beyrut ve ülkenin güneyinde ikinci kez çağrı cihazları patlatıldı. Patlamalar sonucu resmi olmayan kaynaklara göre en az üç kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda insan yaralandı. Dün Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının eş zamanlı patlaması sonucu 12 kişi ölmüş ve 2 bin 800 kişi yaralanmıştı. Olayın ardından resmi makamlar henüz bir açıklama yapmadı.
18 Eylül 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki El Ehli Hastanesi'ne düzenlenen saldırıda İslami Cihad'ı suçladı. Netanyahu, İsrail ordusunun analizlerinin, Gazze'den teröristlerce roketlerin atıldığını ve hastanenin vurulduğu sırada bu roketlerin bu noktadan geçtiğini gösterdiğini belirtti. Netanyahu'nun danışmanı Mark Regev ise patlamanın kısa düşen bir Hamas roketi nedeniyle yaşandığını iddia etti.
18 Ekim 2023

Mehmet Ali Güller, İsrail'in Kürecik Radarı'ndan dolaylı olarak yararlandığını iddia ediyor. ABD'nin İran'dan İsrail'e yönelik füzeleri düşürmesinde Kürecik Radarı'nın verilerini kullandığı ve bu durumun İsrail'e dolaylı destek sağladığı belirtiliyor. Ayrıca, Doğu Akdeniz'deki ABD gemilerinin de Kürecik Radarı verilerini kullanarak İran füzelerini düşürdüğü ve bu durumun İsrail'in savunmasına katkıda bulunduğu ifade ediliyor. İngiltere ve Fransa'nın da İsrail'in savunmasına destek verdiği, bu ülkelerin Kıbrıs'taki üslerden kalkan uçaklarının da Kürecik Radarı verilerinden yararlandığı aktarılıyor.
23 Nisan 2024

İran, Cumhurbaşkanı Reisi'nin düşen helikopterini Türk İHA'sının bulduğuna dair haberleri yalanladı. İran Genelkurmay Başkanlığı, helikopterin yerini kendi İHA'larının tespit ettiğini ve Türk İHA'sının yetersiz kaldığını belirtti. Türk yetkililer ise Akıncı İHA'sının başarılı bir arama-kurtarma operasyonu gerçekleştirdiğini savunuyor. Bu durum, iki ülke arasında savunma teknolojileri ve uluslararası ilişkiler bağlamında bir tartışmaya yol açtı.
23 Mayıs 2024

Tahran ile Tel Aviv arasındaki gerilim, İsrail'in 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluğuna saldırısı ve yedi Devrim Muhafızları subayının ölümüyle daha da arttı. ABD istihbaratı, İran'ın misilleme yapacağını belirtirken, İran Hürmüz Boğazı'nda Portekiz bayraklı MSC Aries gemisine el koyduğunu ve gemiyi İran sularına yönlendirdiğini açıkladı. İran medyası, gemiye İsrail ile bağlantılı olduğu için el konulduğunu duyurdu. İsrail'in askeri sözcüsü, İran'ın gerilimi tırmandırma kararının sonuçlarına katlanacağını ifade etti.
13 Nisan 2024

İsrail ordusu, Hizbullah’ın en kıdemli komutanı ve lider Hasan Nasrallah’ın sağ kolu olan Fuad Şükür’ü öldürdüğünü açıkladı. Bu olay, Gazze’ye saldırının başladığı 7 Ekim 2023’ten beri süren gerilimin bir parçası olarak gerçekleşti. İsrail, Golan Tepeleri’ne düzenlenen ve 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıdan Hizbullah’ı sorumlu tutmuş ve misilleme olarak Beyrut’taki Dahiye bölgesinde birden fazla binayı vurmuştu. Şükür’ün, Gazze’deki savaşın başlangıcından bu yana İsrail’e yönelik saldırıların başında olduğu ve Hizbullah’ın en gelişmiş silahlarından sorumlu olduğu belirtildi.
31 Temmuz 2024

Alman hava yolu firması Lufthansa, Ortadoğu'da artan gerilim nedeniyle Tel Aviv, Tahran, Beyrut, Amman ve Erbil'e olan uçuşlarını 21 Ağustos'a kadar iptal etti. Bu karar, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesinin ardından İran'ın İsrail'e misilleme yapma olasılığı üzerine alındı. Lufthansa, güvenlik analizi çerçevesinde bu uçuş iptallerinin süresini uzattığını duyurdu. Lufthansa Grubu'na bağlı diğer hava yolu firmaları da bu karara uyarak bölgeye uçuş yapmayacak.
12 Ağustos 2024

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, İsrail'in İran'a yönelik misilleme saldırısı haberlerinin ardından büyükelçilik çalışanları ve aileleri için güvenlik uyarısında bulundu. Tel Aviv, Batı Kudüs ve Beerşeba dışındaki bölgelere kişisel seyahatler kısıtlandı. Bu karar, İsrail'in İran'a misilleme amaçlı saldırı düzenlediği yönündeki raporlar nedeniyle 'aşırı tedbir' amacıyla alındı. İsrail, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki büyükelçiliğine saldırı düzenlemiş, İran ise geçen hafta İsrail'e 300'den fazla mühimmat yüklü dron ve füzelerle karşılık vermişti.
19 Nisan 2024

Türk Hava Yolları (THY), güvenlik riski nedeniyle Beyrut'a yapacağı seferleri beş günlüğüne iptal etti. Bu karar, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarını artırması üzerine alındı. THY, 26-30 Eylül tarihleri arasındaki Beyrut seferlerini iptal ederken, Pegasus Havayolları da benzer bir karar aldı. İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları, bölgedeki güvenlik durumunu olumsuz etkiliyor.
25 Eylül 2024

İsrail ve İran, son dönemde Suriye ve Irak'ta yaşanan olaylar nedeniyle birbirlerini suçlayarak bölgedeki tansiyonu yükseltiyor. İsrail, bölgedeki saldırıların arkasında İran'ın olduğunu iddia ederken, İran ise İsrail'i kendi komutanlarına ve desteklediği gruplara yönelik saldırılar düzenlemekle suçluyor. Son olarak, Suriye'nin başkenti Şam'daki bir saldırıda İranlı komutanlar öldürüldü, bu da İran için büyük bir kayıp olarak görülüyor. Her iki taraf da birbirlerine doğrudan askeri müdahalede bulunma ihtimalini artırıyor, ancak şu ana kadar böyle bir adım atılmadı.
13 Nisan 2024
İşaretlediklerim