İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sonucunda ölen Filistinli sayısının 11 bin 180'e yükseldiği bildirildi. Ölenler arasında 4 bin 609 çocuk ve 3 bin 100 kadın bulunuyor. Ayrıca 198 sağlık personeli, 20 sivil savunma görevlisi ve 49 gazeteci hayatını kaybetti. Yaralı sayısı ise 28 bin 200'e çıktı ve yaralıların yüzde 70'i kadın ve çocuk.
12 Kasım 2023

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Magazi Mülteci Kampı'na düzenlediği hava saldırısında en az 78 kişinin öldüğünü duyurdu. Saldırı sonucunda çok sayıda yaralı Al Aksa Hastanesi'ne kaldırıldı ve bölgeden gelen görüntülerde yaralı çocuklar ve ceset torbaları görüldü. Ölü sayısının artması bekleniyor çünkü saldırılan bölge büyük ailelerin yaşadığı bir yer. Bu saldırı, Mısır'ın İsrail ve Hamas arasında ateşkes için yeni bir teklif sunduğu bir dönemde gerçekleşti.
25 Aralık 2023

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden gazetecilerin sayısı 23'e çıktı. Gazetecileri Koruma Komitesi'ne göre, ölen gazetecilerin 19'u Filistinli, üçü İsrailli, biri de Lübnanlı. Ayrıca sekiz gazeteci yaralandı ve üç gazeteciden haber alınamıyor. İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla kapsamlı saldırı başlatmasıyla yoğunlaştı.
23 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde 203 İsraillinin Hamas tarafından rehine tutulduğunu tespit ettiğini açıkladı. Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, rehineler hakkında bilgi toplamak için Gazze Şeridi'ne ikinci defa nokta operasyonu düzenlediklerini belirtti. Hamas'ın elinde 203 İsrailli olduğunu tespit ettiklerini söyleyen Hagari, bu kişilerin aileleriyle temasa geçildiğini kaydetti. İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne muhtemel kara saldırılarını değerlendiren Hagari, tüm güçlerin lojistik, koruyucu ve kişisel ekipman hazırlıklarının tam olduğundan emin olmak için çalıştıklarını söyledi.
19 Ekim 2023

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik sürdürdüğü saldırılarda ölen Filistinli sayısının 25 bin 900'e yükseldiği bildirildi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı son 24 saatte 200 Filistinlinin daha hayatını kaybettiğini ve 370 kişinin yaralandığını açıkladı. Saldırılar sonucunda ölenlerin sayısı son bir haftada bin 280 kişi artarken, yaralı sayısı da 64 bin 110'a çıktı. Ayrıca, 7 bin yaralı ve hastanın yurt dışında tedavi edilmesi gerektiği ifade edildi.
25 Ocak 2024

Gazze'de 24 Kasım'da başlayan ve insani yardım ile rehine takasını içeren ateşkes, 28 Kasım'da sona erdi. Ateşkesin bitiminden sonra İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarına yeniden başladı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, bu saldırılarda 178 Filistinli hayatını kaybetti ve 589 kişi yaralandı.
1 Aralık 2023

İsrail ordusuna bağlı bir istihbarat birimi, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısından önce ordu ve siyasi çevrelerdeki üst düzey isimleri dört defa uyarmış. 7 Ekim'de gerçekleşen saldırıda 1400 İsrailli öldürülmüş ve 200'den fazla kişi rehin alınmıştır. İsrail'in karşı saldırısında ise 22 bin 722 Filistinli hayatını kaybetmiştir. İstihbarat birimi başkanının, Hamas'ın caydırıldığına ilişkin yaygın değerlendirmelere karşı eylül ayında iki kez yazılı, iki kez de sözlü olarak uyarılarda bulunduğu belirtilmiştir.
7 Ocak 2024

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hamas'ın hem asker hem de sivil onlarca İsrailliyi rehin aldığını kabul etti. Bazılarının Gazze Şeridi yakınlarındaki küçük kasabalarda, bazılarının ise Gazze'ye götürüldüğü tahmin ediliyor. Hamas yetkilisi Salih el-Aruri, 'üst düzey subaylar' dahil sayısız İsrailliyi rehin aldıklarını öne sürdü. El-Aruri, 'savaşa girdiklerini ve çok sayıda Filistinli’nin öldürüldüğünü, İsraillilerin öldüğünü ve zafer için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını' söyledi.
7 Ekim 2023

İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampı'nda bir evi vurduğu ve bu saldırı sonucunda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi. Saldırının, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmasının ardından gerçekleştiği belirtildi. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 493 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 751 kişinin yaralandığını açıkladı.
9 Ekim 2023

Katar ve Fransa'nın arabuluculuğu ile İsrail ve Hamas, Gazze'deki İsrailli rehineler için ilaç ulaştırılması karşılığında bölgedeki sivillere ilaç ve insani yardım sağlanmasını içeren bir anlaşmaya vardı. Hamas'ın silahlı kanadı, İsrailli rehineler Yossi Sharabi ve Itay Svirsky'nin öldüğünü açıklamıştı. İsrail ordusu, Gazze'de hala 136 İsrailli rehinenin bulunduğunu belirtiyor. Daha önceki bir insani arada ise 81 İsrailli ve 240 Filistinli serbest bırakılmıştı.
17 Ocak 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim'de Hamas'ın Gazze Şeridi'nden düzenlediği saldırılardaki güvenlik zafiyetinin suçunu İsrail ordusu ve iç istihbarat teşkilatına yükledi. Saldırılar sonucunda çoğunluğu sivil 1400 İsrailli öldü, 5 bin 132 İsrailli yaralandı ve 224 İsrailli Hamas'ın elinde rehin. Netanyahu, saldırılarla ilgili kendisine bilgi verildiği iddialarını reddetti ve hiçbir uyarı gelmediğini, aksine İsrail ordusu ve Şin-Bet'in Hamas'ın yıldırıldığı ve sükunetin sağlandığı değerlendirmesini yaptığını belirtti.
29 Ekim 2023

Hamas, şu ana kadar 26'sı İsrailli toplam 45 rehineyi serbest bırakırken, İsrail 78 Filistinliyi serbest bıraktı. İki taraf arasında 'insani ara' adı verilen süreçte, rehine takası yapılması ve Gazze'ye insani yardım girişine izin verilmesi kararlaştırıldı. Hamas, İsrail'in bazı koşulları yerine getirmediğini iddia ederek takası erteledi, ancak Katar'ın devreye girmesiyle engeller aşıldı ve takas devam etti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, her 10 İsrailli rehineye karşılık 'insani ara'nın bir gün uzatılmasını olumlu bulduğunu belirtti.
27 Kasım 2023

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, Gazze'nin kuzeyinde karadan çatışmaların başladığını duyurdu. İsrail ordusu, Gazze'ye 7 Ekim'de başlattığı hava saldırılarını en yoğun noktaya çıkartmış ve kara operasyonunun genişletileceğini duyurmuştu. Kısa süre sonra İsrail askerlerinin kuzeyden Gazze'ye girmeye çalıştığı ve çatışmaların başladığı bildirildi.
28 Ekim 2023

İsrail, Hamas ile varılan rehine takası anlaşması kapsamında 30'u kadın, 3'ü çocuk olmak üzere toplam 33 Filistinli tutukluyu serbest bıraktı. Serbest bırakılan Filistinliler, Uluslararası Kızılhaç Örgütü aracılığıyla Ramallah'a taşındı. İsrail askerlerinin, Filistinli esirleri karşılamak için toplanan kalabalığa müdahalesi sonucu bir Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi. İsrail ve Hamas arasındaki anlaşma gereği, 50 İsrailli rehineye karşılık 150 Filistinli serbest bırakılacak ve şu ana kadar İsrail 111 Filistinliyi, Hamas ise 45 rehineyi serbest bıraktı.
28 Kasım 2023

Suriye Devlet Televizyonu, İsrail'in Şam ve Halep havalimanlarını vurduğunu duyurdu. Saldırının, Suriye'nin İsrail'e yönelik önceki topçu ateşine karşılık olarak düzenlendiği belirtildi. İsrail ordusu, Suriye'den İsrail'e yönelik çok sayıda top atıldığını ve bunlardan bazılarının İsrail topraklarına ulaştığını açıklamıştı. Bu saldırı, Hamas'ın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırısının ardından gerçekleşti.
12 Ekim 2023

İsrail ordusu, Lübnan'dan atılan roketler sonrasında Gazze'ye hava saldırısı başlattı. Saldırıda can kaybı veya yaralanan olup olmadığı henüz bilinmiyor. Lübnan'ın güneyinde İsrail'e ait savaş uçaklarının sesleri duyulurken, Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü personeline sığınaklara gitme talimatı verildi. Bu gelişmeler, İsrail polisinin Mescid-i Aksa'daki müdahalesi ve Lübnan'dan İsrail'e roket atılması sonucu tırmanan gerilimin ardından yaşandı.
7 Nisan 2023

İsrail ordusu, Gazze'de çatışmalar sırasında üç İsrailli rehineyi 'yanlışlıkla' öldürdüğünü açıkladı. Rehinelerin öldürüldükleri sırada beyaz bir bez taşıyan bir sopa ile silahsız olduklarını gösteren bir sembol taşıdıkları belirtildi. İsrail askerleri, rehineleri tehdit olarak algılayarak ateş açmış. İki rehine olay yerinde hayatını kaybederken, yaralı olan üçüncü rehine daha sonra ölmüştür. İsrail ordusu olayı 'çok trajik' olarak nitelendirerek, angajman kurallarına aykırı olduğunu ve soruşturmanın devam ettiğini belirtmiştir.
16 Aralık 2023

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde bir hava saldırısı ve baskın düzenleyerek dokuz kişiyi öldürdü ve 80 kişiyi yaraladı. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun yaralılara ulaşımı engellediğini ve çevre sağlık merkezlerinin müdahale için hazır beklediğini bildirdi. Filistin Sağlık Bakanı ve Filistin Kızılayı, uluslararası toplumu İsrail'in saldırılarını durdurmak için harekete geçmeye çağırdı. İsrail'in saldırılarına tepki olarak Batı Şeria genelinde Filistinliler protesto gösterileri düzenledi.
4 Temmuz 2023

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanında bir sivil kafile hedef alındı ve 70 kişi hayatını kaybetti. Gazze İçişleri Bakanlığı, evlerinden ayrılmak zorunda kalan Filistinlilerin oluşturduğu üç ayrı kafileye saldırı düzenlendiğini belirtti. Filistin resmi haber ajansı Wafa, saldırıyı 'yeni bir katliam' olarak nitelendirdi.
13 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi sınırında kontrolü tamamen sağladığını ve İsrail içinde silahlı Filistinli unsurların kalmadığından neredeyse emin olduğunu açıkladı. Bu durum, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla başlattığı kapsamlı saldırının ardından geldi. İsrail, hava bombardımanını yoğunlaştırırken bir yandan da kara harekatına hazırlanıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ı IŞİD'le bir tutarak 'onlarca yıl unutamayacağı bir bedel ödeteceklerini' söyledi.
10 Ekim 2023
İşaretlediklerim