Emekli ABD'li General McKenzie, Kürtlerin Suriye'de özyönetim hakkına sahip olduğunu belirtti. McKenzie, ABD'nin Suriye'den çekilmesi durumunda IŞİD'in yeniden güçlenebileceği uyarısında bulundu. ABD'nin Suriye'deki askeri varlığının Irak'taki varlığına bağlı olduğunu ve Kürt güçlerinin desteklenmesinde önemli bir rol oynadığını vurguladı. McKenzie'nin açıklamaları, ABD'nin Suriye politikası ve Kürt güçleriyle işbirliği konusundaki tartışmaları yeniden gündeme getirdi.
21 Haziran 2024

İstanbul'da terör örgütü IŞİD'e yönelik düzenlenen operasyonlarda 13 şüpheli gözaltına alındı. Başsavcılık, bu kişilerin IŞİD içerisinde faaliyet gösterdiğini tespit ederek gözaltı kararı verdi. Polis, 13 zanlıyı yakaladı. Operasyonlar, IŞİD'e karşı yürütülen geniş çaplı mücadele kapsamında gerçekleştirildi.
23 Mayıs 2024

Çorum'da, IŞİD üyelerine yönelik düzenlenen operasyonda, aralarında kırmızı bültenle aranan iki kişinin de bulunduğu üç şüpheli gözaltına alındı. Çorum Valiliği'nin açıklamasına göre, şüphelilerin daha önce çatışma bölgelerinde IŞİD adına faaliyet gösterdikleri tespit edildi. Operasyon, teknik ve fiziki takip sonucunda şüphelilere ait adreslere yapıldı. Gözaltına alınanlar, işlemleri için polis merkezine götürüldü.
12 Mart 2024

Moskova'da meydana gelen terörist saldırı sonrası, ABD'li yetkililerin saldırı sırasında Ukrayna'nın dahil olduğuna dair bir emare olmadığını belirtmeleri dikkat çekti. Rus yetkililer ise saldırının arkasında Ukrayna bağlantısı olduğunu iddia ediyor. Saldırıyı IŞİD'in üstlenmesi, durumu daha karmaşık hale getiriyor. IŞİD, son üç aydır ABD'nin hedef aldığı ülkelerde, özellikle İran, Türkiye, Irak, Suriye ve Rusya'da aktif saldırılar düzenliyor.
25 Mart 2024

Santa Maria İtalyan Kilisesi'ne 28 Ocak'ta yapılan saldırının planlayıcılarından olduğu belirtilen IŞİD üyesi Viskhan Soltamatiov, İstanbul'da yakalandı. Saldırı sırasında kiliseye gelen iki kişi tarafından ateş açılmış ve bir kişi hayatını kaybetmişti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, saldırının IŞİD tarafından gerçekleştirildiğini ve zanlıların DEAŞ'lı olduğunu açıklamıştı. Saldırı sonrası yapılan operasyonlarda birçok şüpheli gözaltına alınmış ve bazıları tutuklanmıştı.
14 Eylül 2024

Abdulkadir Selvi, ABD'nin Suriye'de PKK üzerinden tehlikeli bir plan yürüttüğünü iddia ediyor. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın PKK-SDG için 'Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi' tanımını kullanması, ABD'nin Suriye topraklarında PKK'ya özerk bir yönetim kurduğunu gösteriyor. Selvi, Türkiye'nin bu duruma gereken yanıtı vereceğinden emin olduğunu ve bu durumun sadece Türkiye'nin değil, Suriye, Rusya ve İran'ın da sorunu olduğunu belirtiyor.
10 Haziran 2024

ABD, yurt dışına kaçırılan ve ABD'de bulunan 18 tarihi eseri Türkiye'ye iade etti. Bu eserler arasında Burdur'un Gölhisar ilçesindeki Boubon Antik Kenti'nden bronz heykeller ve Bizans dönemine ait sikkeler de bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Manhattan Bölge Savcılığı ve ABD İç Güvenlik Soruşturma Birimi'nin işbirliği ile gerçekleştirilen iade, tarihi eserlerin ait oldukları yerlere dönmesi gerektiği vurgusuyla yapıldı.
13 Eylül 2024

Irak Bakanlar Kurulu, Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içinde yer alan ve çoğunluğu Ezidilerden oluşan 23 kampın 30 Temmuz'a kadar kapatılmasına karar verdi. Kamplarda kalan yaklaşık 155 bin kişi, 2014'te IŞİD teröründen kaçan yerinden edilmiş insanlardan oluşuyor. Göç ve Yerinden Edilme Bakanlığı, her aileye yeniden yerleşim masrafları için 4 milyon Irak dinarı vereceğini duyurdu. Ancak kampta yaşayanlar, verilen paranın yetersiz olduğunu ve evlerine dönmenin güvenli olmadığını belirtiyor.
21 Haziran 2024

ABD Dışişleri Bakanlığı, Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur’un Türkiye’ye iade edilmesi yönünde görüş bildirdi. Tok ve Cihantimur, İstanbul'da bir trafik kazasına karıştıktan sonra Mısır üzerinden ABD'ye kaçmışlardı. Türkiye, şüphelilerin iadesi için ABD'ye geçici tutuklama talep evrakını iletmiş ve her iki isim de bu kapsamda yakalanmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı, iadenin anlaşma şartlarına uygun olduğunu belirtti.
27 Haziran 2024

Santa Maria İtalyan Kilisesi'ne 28 Ocak'ta yapılan saldırının planlayıcılarından olduğu belirtilen IŞİD'li Viskhan Soltamatiov, İstanbul'da yakalandı. Saldırı sırasında kiliseye gelen kar maskeli iki kişi ateş açmış ve Tuncer Murat Cihan hayatını kaybetmişti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, saldırının IŞİD tarafından gerçekleştirildiğini belirtmişti. Saldırı sonrası yapılan operasyonlarda 51 şüpheli gözaltına alınmış ve bazıları tutuklanmıştı.
14 Eylül 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'de geçici koruma altındaki 3 milyon 103 bin Suriyeli'den 729 bininin beyan ettikleri adreslerde bulunamadığını açıkladı. Yerlikaya, bu kişilere adreslerini güncellemeleri için Türkçe, İngilizce ve Arapça uyarılar gönderildiğini ve süre dolduğunda eğitim ve sağlık gibi hizmetlerden faydalanamayacaklarını belirtti. Ayrıca, düzensiz göçle mücadele kapsamında 4 milyon kişinin Türkiye'ye girişinin engellendiğini ve 22 bin 987 düzensiz göçmenin sınır dışı edildiğini ifade etti. Yerlikaya'nın konutunda iki yabancının kayıtlı olduğu iddiası üzerine müfettiş görevlendirildiği de belirtildi.
5 Ağustos 2024

ABD Dışişleri Bakanlığı, Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur’un Türkiye’ye iade edilmesi yönünde görüş bildirdi. İstanbul'da meydana gelen bir trafik kazasında bir kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, Tok ve oğlu ABD'ye kaçmıştı. Türkiye, şüphelilerin iadesi için geçici tutuklama talep evrakını ABD’ye iletmiş ve her iki isim de bu kapsamda yakalanmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bu adımı, Türkiye ile ABD arasındaki adli işbirliğini güçlendirme potansiyeline sahip.
27 Haziran 2024

MİT tarafından yürütülen bir operasyon sonucunda, Mossad’ın Türkiye’deki para ağını yönettiği belirlenen Liridon Rexhepi tutuklandı. Rexhepi’nin, İsrail İstihbarat Servisi’nin talimatıyla Türkiye’deki saha elemanlarına para aktardığı ve bu paraların Filistinli siyasiler aleyhinde psikolojik harekât faaliyetleri ile Suriye sahasına yönelik bilgi toplama amacıyla kullanıldığı tespit edildi. Rexhepi’nin, Türkiye’deki saha elemanlarına Western Union üzerinden çok sayıda para transferi gerçekleştirdiği ve bu elemanların Suriye’deki kaynaklarına kripto para yöntemi ile ödeme yaptığı belirlendi.
3 Eylül 2024

IŞİD, Rusya'yı özellikle Devlet Başkanı Vladimir Putin'i hedef alarak, Rusya'nın batı ülkeleriyle ve Ukrayna ile olan kötü ilişkilerinden faydalanmayı amaçlıyor. ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi sonrası Taliban'a rağmen yeniden canlanan IŞİD-H, Rusya'nın Taliban ile iyi ilişkiler kurmasından rahatsızlık duyuyor. Ayrıca, Putin'in İslamiyet ve dini kıyafetlere ilişkin tutumları, IŞİD-H'nin saldırılarını meşrulaştırmak için kullanılabilecek bahaneler arasında yer alıyor.
24 Mart 2024

Türkiye ve ABD, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'in görüşmeleri sonucunda, terörizme karşı ortak mücadelede işbirliğini artırmak üzere Terörle Mücadele İstişarelerini yeniden başlatma kararı aldı. İki ülke, savunma sanayi işbirliğini ilerletme fırsatlarını değerlendirme ve bölgesel öncelikler, savunma işbirliği, ekonomik büyüme, ticaret, enerji güvenliği ve iklim değişikliği gibi çeşitli alanlarda ilişkilerini güçlendirme konularını ele aldı. Ayrıca, Suriye krizi ve Gazze'deki insani krizin çözümüne yönelik taahhütlerini yinelediler.
9 Mart 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) koordinesinde gerçekleştirilen tutuklu takası operasyonu nedeniyle Türkiye'ye teşekkür etti. Operasyonda yedi ülkeden 26 kişi Ankara Esenboğa Havalimanı'na getirilmiş ve üç Amerikalı tutuklu Amerika'ya gönderilmişti. Biden, özellikle Rusya'da haksızca cezaevinde tutulan dört Amerikan vatandaşının serbest kalmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. ABD Dışişleri Bakanı Blinken da Türk hükümetine ve diğer müttefik ülkelere teşekkür etti.
1 Ağustos 2024

Rusya'da gerçekleşen bir terör saldırısının iki zanlısı, Moskova'ya gitmek üzere İstanbul üzerinden seyahat etmişler. Shamsidin Fariduni ve Saidakram Rajabalizoda isimli şüpheliler, saldırıdan önce ve sonra belirli tarihlerde İstanbul'da bulunmuşlar ve aynı otelde kalmışlar. Her iki şüpheli de IŞİD terör örgütünün Horasan koluna mensup olup, Moskova'da büyük bir terör eylemi gerçekleştirmişler. İstanbul'da turist gibi dolaşan bu şüphelilerin hareketleri, güvenlik açısından endişe verici bulgular ortaya koymaktadır.
27 Mart 2024

ABD, Irak'ın başkenti Bağdat'ta bir araca düzenlediği insansız hava aracı (İHA) saldırısıyla İran destekli Kataib Hizbullah liderini öldürdü. Bu saldırı, Kataib Hizbullah'ın Ürdün'de üç ABD askerinin ölümüne yol açan İHA saldırısını düzenlemesi sonrasında gerçekleşti. ABD, bu olaya misilleme olarak Irak ve Suriye'de 85'ten fazla hedefi havadan vurmuştu. Saldırı, ABD'li bir savunma yetkilisi tarafından doğrulandı ve öldürülenler arasında Haşdi Şabi'nin komutanlarından Abu Bakır es-Saadi'nin de olduğu bildirildi.
8 Şubat 2024

ABD Ticaret Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına destek verdikleri gerekçesiyle aralarında 16 Türk şirketinin de bulunduğu toplam 93 kuruluşa ticari kısıtlamalar getirdi. Bu karar, Joe Biden hükümeti tarafından Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının yıl dönümü öncesinde alındı ve ABD Hazine Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı tarafından da desteklendi. Yaptırımlar, Ukrayna savaşı ve Rus muhalif Aleksey Navalni'nin ölümüyle bağlantılı olarak uygulandı. Bu kararla, söz konusu şirketler ABD'den herhangi bir sevkiyat alamayacak.
23 Şubat 2024

BBC, Türkiye üzerinden cihatçı gruplara karşı savaşmak üzere Nijer’e Suriyeli paralı askerler gönderildiğini yazdı. Haberde, bu organizasyonu Uluslararası Savunma Danışmanlık Şirketi'nin (SADAT) yürüttüğü iddia edildi, ancak SADAT bu iddiayı yalanladı. Suriyeli paralı askerler, Nijer'de cihatçı gruplara karşı savaşmak için ayda 1500 dolar maaşla çalışacak. Türkiye'nin bu faaliyetleri, bölgedeki siyasi nüfuzunu ve ticari çıkarlarını koruma amacı taşıyor.
16 Temmuz 2024
İşaretlediklerim