Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği, 2024 yılının ocak ve şubat aylarını kapsayan dönemde Türkiye'de en çok satılan otomobil markalarının listesini yayınladı. Listeye göre, Fiat 13 bin 560 adetle en çok satılan marka oldu. İkinci sırada Renault 12 bin 903 adetle yer alırken, Citroen 7 bin 730 adetle üçüncü sırada yer aldı. Listede ayrıca Ford, Volkswagen, Toyota, Opel, Peugeot, Chery ve Hyundai markaları da en çok satılanlar arasında gösterildi.
4 Mart 2024

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren akaryakıt istasyonlarında aynı tür akaryakıt için fiyat farkı uygulanmayacağını açıkladı. Bu düzenleme ile 95 oktan benzin ve dizel gibi ürünler, farklı isimlerle farklı fiyatlarla satılamayacak. Dağıtıcı lisans sahipleri farklılaştırılmış akaryakıt satışına devam edebilecek ancak bu özellikler fiyatı etkilemeyecek. Türkiye genelinde yaklaşık 13 bin bayi bu düzenlemeye tabi olacak.
14 Mayıs 2024

Diyanet İşleri Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi kapsamında Audi A8 marka aracı iade ettiğini duyurdu. Ayrıca, hizmet içi eğitimlerin eğitim merkezlerinde ve çevrim içi olarak yapılması, zorunlu ihtiyaçlar dışında demirbaş eşya ve büro malzemesi alımlarının durdurulması gibi çeşitli tasarruf tedbirleri uygulanacak. Yurt dışı programları ve personel görevlendirmeleri de en asgari düzeyde tutulacak.
17 Mayıs 2024

1 Haziran’da yürürlüğe giren 8’inci yargı paketiyle adli para cezaları artırıldı. En düşük para cezası 20 liradan 100 liraya, en yüksek adli para cezası ise 100 liradan 500 liraya çıkarıldı. Ceza mahkemelerince verilen adli para cezalarının kesinlik sınırı 3 bin liradan 15 bin liraya yükseltildi. Ayrıca, kişisel verilerin işlenme şartları ve yurt dışına aktarılması usulünde de değişiklikler yapıldı.
3 Haziran 2024

Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı EGO otobüsleri, ANKARAY ve metrolarda 2021-2022 yıllarında unutulan eşyalar, Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı koordinasyonunda düzenlenen bir açık artırmayla satıldı. Açık artırmada bisiklet, televizyon, cep telefonu, boks eldiveni, fotoğraf makinesi ve müzik aleti gibi iki binden fazla ürün yer aldı. Eşyalar, sahiplerine bir yıl içinde ulaşılamaması durumunda satışa sunuluyor ve bu süreç, EGO'nun internet sitesinde duyuruluyor.
25 Şubat 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, tütün ve içki üretimi ile ithalatı yapan gerçek ve tüzel kişiler için yeni teminat tutarlarını Resmi Gazete'de yayınladı. Yayınlanan yönetmelik, üretim kapasitesine ve ürün kategorisine göre değişen teminat miktarlarını içeriyor. İçki üreticileri, küçük işletmelerin bu yeni mali yükümlülükleri karşılayamayacağını ve teminat tutarlarının keyfi olarak artırılmasının engellenemeyeceğini belirtmişlerdi. Yeni düzenleme, tütün ve alkollü içki piyasasını düzenleyen kanun teklifinin komisyondan geçmesiyle birlikte yürürlüğe girdi.
30 Nisan 2024

Avrupa Komisyonu, Meta'nın Instagram ve Facebook kullanıcılarına kişiselleştirilmiş reklamları görmeye onay vermemeleri durumunda aylık 12,99 avro ödeme yapmalarını gerektiren yeni modelini Dijital Piyasalar Yasası'na (DMA) aykırı buldu. Komisyon, bu modelin kullanıcıların daha az kişisel veri kullanan eşdeğer bir hizmete erişim sağlaması gerektiğini belirtti. Meta ise modelinin yasayla uyumlu olduğunu savunuyor. Soruşturmanın önümüzdeki 12 ay içinde tamamlanması hedefleniyor ve kurala uyulmadığı takdirde Meta, küresel gelirinin yüzde 10'una kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabilir.
2 Temmuz 2024

Eski tip ehliyetlerin yenilenmesi için son tarih 31 Aralık 2024 olarak belirlendi. Bu tarihe kadar yenilenmeyen sürücü belgeleri geçerliliğini yitirecek. Ehliyet yenileme işlemleri Alo 199, e-Devlet veya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden randevu alınarak yapılabiliyor. Yetkililer, olası yoğunluk nedeniyle başvuruların son aylara bırakılmaması gerektiğini belirtti.
27 Mayıs 2024

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi'nin (NHTSA) açıklamasına göre, Tesla hatalı gaz pedalı raporları sonrasında 2023'ün sonundan bu yana piyasaya sürdüğü 3,878 Cybertruck'ı geri çağırma kararı aldı. Gaz pedalının gevşeyip iç döşemeye takılması sonucu istem dışı hızlanma ve çarpışma riskinin artması sorununa işaret ediliyor. Tesla'nın bu geri çağırma işlemi, aracın teslimatlarına iki yıllık bir gecikmenin ardından başlaması ve sonrasında yaşanan satış düşüşleriyle birleşince şirketin hisselerinde yüzde 3'lük bir düşüşe neden oldu. Tesla, arızalı parçaları ücretsiz olarak değiştireceğini veya onaracağını ve araç sahiplerinin haziranda bilgilendirileceğini duyurdu.
20 Nisan 2024

Otomatik şanzımanlar, insanlardan daha hızlı vites değiştirebilme, yakıt tasarrufu ve yüksek performans gibi avantajlar sunuyor. Lüks otomobil üreticileri artık manuel şanzımanlı modelleri sınırlı sayıda üretiyor veya hiç üretmiyor. Türkiye'de 2024'ün ilk üç ayında satılan sıfır otomobillerin %89.3'ü otomatik şanzımanlıydı. Otomatik şanzımanların tek negatif yönü, bozulmaları durumunda manuel şanzımanlara göre daha yüksek maliyetli olmaları.
6 Nisan 2024

Canlı yayın platformu Twitch, 'yasa dışı bahis ve terörün finansmanına katkı sunduğu' gerekçesiyle 22 Şubat'ta Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye'de erişime engellenmişti. Twitch'in, kumar içerikli yayınları Türkiye'ye kapatma kararı alması üzerine, bu erişim engeli 1 Mart 2024 tarihinde kaldırıldı. Free Web Türkiye'nin aktardığı bilgilere göre, bu karar platformun aldığı önlemler sonucunda gerçekleşti.
1 Mart 2024

İçişleri Bakanlığı, Karayolları Trafik Yönetmeliğinde bir değişiklik yaparak B sınıfı ehliyet sahiplerinin, belirli koşullar altında 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanabilmesine olanak tanıdı. Bu koşullar arasında en az iki yıl B sınıfı ehliyet sahibi olmak, gerekli sağlık şartlarını karşılamak ve belirlenen direksiyon eğitimini tamamlayıp uygulama sınavından başarılı olmak yer alıyor. Yeni düzenleme yalnızca şahsi kullanım için geçerli olup, ticari amaçla kullanılan motosikletler bu kapsam dışında bırakıldı.
10 Şubat 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, marketlerde satılan ürünlerin etiketlerinde 'tadında, lezzeti, keyfi, aromalı' gibi yanıltıcı ifadelerin kullanılmasını yasakladı. Bu kararla birlikte ürün etiketlerinde kullanılan ifadelere standart getirilmesi amaçlanıyor. Karara uymayan markalara cezai işlem uygulanacak. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek olan bu kararın uygulama takvimi henüz belirlenmedi.
14 Şubat 2024

Motorin fiyatlarına bu gece yarısından itibaren 1 lira 35 kuruş indirim yapılması bekleniyor. İki hafta önce motorine yapılan 2 lira 57 kuruşluk zamdan sonra, litre fiyatı 44 lira 29 kuruşa ulaşarak rekor bir seviyeye ulaşmıştı. Bir hafta önce motorine 1 lira 21 kuruş indirim yapılmıştı. Bu yeni indirimle birlikte motorinin litre fiyatı iki hafta önceki seviyelere gerileyecek.
29 Şubat 2024

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), farklılaştırılmış akaryakıtlar için fiyat farkı uygulamasını kaldıran bir kararı Resmi Gazete'de yayımladı. Bu kararla, akaryakıt istasyonlarında aynı tür akaryakıtlar arasında fiyat farkı uygulanmayacak. Kararın yürürlüğe giriş tarihi 15 Mayıs olarak belirlendi. Ayrıca, ilgili bilgi formları ve metinlerdeki fiyat farkıyla ilgili ibareler de yürürlükten kaldırıldı.
4 Mayıs 2024

Tesla, hatalı bir emniyet kemeri uyarısı nedeniyle 125 bin 227 aracı geri çağırma kararı aldı. Bu hata, kaza anında yaralanma riskini artırabileceği için Amerikan Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) tarafından federal güvenlik gereksinimlerine uymadığı belirtildi. Etkilenen modeller arasında 2012-2024 Model S, 2015-2024 Model X, 2017-2023 Model 3 ve 2020-2023 Model Y bulunuyor. Tesla, hatalı sensörü değiştirecek ve haziranda bir over-the-air (OTA) güncellemesi başlatacak.
1 Haziran 2024

KKTC ekonomisi, son zamanlarda yabancılara, özellikle İsrail, Rusya ve Ukrayna vatandaşlarına, mevcut yasalara aykırı şekilde lüks konut satışları yapılmasıyla gündemde. Bu durum, hem Kıbrıs Türk toplumunda hem de Türkiye'de rahatsızlık yaratmış durumda. İktidar ve ana muhalefet partileri, bu konuda yeni bir kanun tasarısı üzerinde anlaşmış ve Ankara'nın da bu yasanın Mayıs ayında çıkarılmasını istediği belirtiliyor. Yeni kanun, yabancılara yapılan satışları sıkı bir şekilde düzenleyecek ve mevcut yasal boşlukları kapatacak.
28 Mart 2024

Elektrikli otomobil piyasasında Çinli üreticiler, düşük maliyet avantajı sayesinde küresel rekabette önemli bir yer edindi. Avrupa, Japon ve Amerikan markalarıyla rekabet eden Çinli firmalar, Avrupalı rakiplerine göre yarı fiyatına benzer nitelikte araçlar üretebiliyor. Ancak, ABD'nin 2022'de çıkardığı Enflasyonu Düşürme Yasası kapsamında yerli elektrikli araç üreticilerine verilen sübvansiyonlar, Çin tarafından Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) şikayet konusu yapıldı. Çin, bu sübvansiyonların haksız rekabet oluşturduğunu ve uluslararası ticaret kurallarına aykırı olduğunu savunuyor.
30 Mart 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, ramazan ayında Türkiye genelinde yaklaşık 103 bin 679 gıda denetimi gerçekleştirdi. Bu denetimler sonucunda 1022 uygunsuzluk tespit edilerek, toplamda yaklaşık 45 milyon lira idari para cezası uygulandı. Bakanlık 2023 yılında 1 milyon 300 bin gıda kontrolü yapmış ve 18 bin 948 işletmeye ceza kesmiştir. Ramazan ayı boyunca özellikle tüketimi artan gıda ürünlerine yönelik denetimler artırıldı ve 13 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
8 Nisan 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Avrupa Birliği'nin USB Type-C şarj kablosu kararını takiben, telsiz ekipmanları yönetmeliğinde değişiklik yapılması için bir taslak hazırladı. Bu taslağa göre, 28 Aralık 2024'ten itibaren cep telefonları, tabletler, dijital kameralar ve diğer birçok elektronik cihaz USB Type-C şarj kablosu kullanımına geçecek. Ayrıca, iktisadi işletmeciler, tüketicilere ekipmanlarını şarj cihazı olmadan da satın alma imkanı sunacak. Dizüstü bilgisayarlar için bu yönetmelik 28 Nisan 2026'dan itibaren uygulanacak.
10 Şubat 2024
İşaretlediklerim