Cumhurbaşkanı danışmanı Ayhan Ogan, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) yetkisiz olduğunu savunarak dikkat çekti. AYM'nin hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliyesine karar vermesi ve Yargıtay'ın bu karara uymama yönünde hükmetmesi sonrası, Ogan'ın hukukçu olmadığı ve sosyoloji mezunu olduğu ortaya çıktı. Sosyal medyada eleştirilere maruz kalan Ogan, sosyoloji diplomasını paylaşarak kamu hukukçusu olduğunu iddia etti ve düzenlediği konferanslar ile TV yayınlarına katılımını örnek gösterdi.
9 Kasım 2023

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verilen hapis cezası ve siyasi yasağın Yargıtay'a gelmeden istinaf mahkemesinde kesinleşebileceğini ifade etti. Ancak, bir ceza avukatı ve MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Doç. Dr. Güçlü Akyürek, bu durumun mümkün olmadığını, çünkü ilgili suçun temyize tabi olduğunu ve Yargıtay'a gitme ihtimalinin bulunduğunu belirttiler. Akyürek, istinaf mahkemesinin lehte bir karar verse bile savcının Yargıtay'a başvurma yetkisi olduğunu, dolayısıyla kararın istinafta kesinleşmeyeceğini açıkladı.
19 Ocak 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Atalay hakkında verdiği iki hak ihlali kararının İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay tarafından tanınmaması sebebiyle AYM'ye üçüncü kez başvurdu. Yargıtay, AYM'nin kararını 'hukuki değeri olmadığı' gerekçesiyle tanımamıştı. Avukat Akçay Taşçı, üçüncü başvurunun, AYM kararlarının uygulanmamasıyla yeniden doğan ihlalleri içerdiğini belirtti.
11 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Anayasa Mahkemesi'ne atanan İrfan Fidan, mahkemenin başkanlığı için aday oldu. Fidan'ın adaylığı, mahkeme içinde ve iktidar yanlısı üyeler arasında rahatsızlık yarattı. Adalet Bakanlığı'nın bazı AYM üyelerini Fidan lehine ikna etmeye çalıştığı belirtiliyor. AYM başkanlık seçimi, önemli dava süreçlerini, özellikle HDP'nin kapatılma davasını etkileyebilir.
31 Ocak 2023

Yargıtay, Gezi Parkı davasında hüküm giyen ve daha sonra TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesine karar veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı aldı. Türkiye Barolar Birliği (TBB), bu kararı 'anayasal düzene karşı açık bir başkaldırı' olarak nitelendirdi ve Yargıtay üyelerinin görevden alınması için Yargıtay Yüksek Disiplin Kurulu'na başvuruda bulunacaklarını açıkladı. TBB, ayrıca olağanüstü toplantı yaparak hukukun üstünlüğünü ve vatandaşların haklarını koruma adına atılacak adımları belirleyecek.
8 Kasım 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını uygulamayan mahkeme başkanı Mesut Özdemir, CHP milletvekili Enis Berberoğlu’nun AYM kararını da uygulamayan heyetin üyesiymiş. AYM, Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak mahkeme başkanı Mesut Özdemir, bu kararı uygulamamıştı. Özdemir, daha önce de Enis Berberoğlu hakkındaki AYM kararının değerlendirmesine katılmış ve yeniden yargılama yapılmasına yer olmadığına hükmetmişti.
31 Ekim 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği ikinci hak ihlali kararına ilişkin bir görüş farkının Yargıtay ile AYM arasında olduğunu belirtti. AYM, Atalay'ın tahliyesine karar vermiş, ancak Yargıtay bu karara uymama yönünde karar almıştı. Atalay'ın avukatları dosyayı AYM'ye taşımış ve AYM oy çokluğuyla ihlal kararı vermişti. Bakan Tunç, süreci takip edeceklerini ve ilgili mahkemelerin bu yeni kararı değerlendireceğini ifade etti.
21 Aralık 2023

Bir Anayasa Mahkemesi üyesinin iddiasına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, HDP'nin Hazine yardımına konulan blokenin kaldırılması kararına oy veren AYM üyelerini telefonla arayarak, bu kararı nasıl verdiklerini sorguladı. AYM üyesi, Erdoğan'a kararın hukuki gerekçelerini açıkladığını belirtti. AYM, daha önce Yargıtay Başsavcılığı'nın iddiaları nedeniyle HDP'nin hesaplarına tedbir koymuş, ancak sonradan bu tedbirin kaldırılmasına karar vermişti. Üye, başlangıçta ciddi iddialar nedeniyle tedbir kararı aldıklarını, ancak sonradan terör örgütüne aktarım yapıldığına dair bir kanıt bulunmadığı için fikir değiştirdiklerini ifade etti.
30 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi'nden Hatay milletvekili seçilen tutuklu avukat Can Atalay, Anayasa Mahkemesi'nin 'derhal serbest bırakılması' yönündeki kararına uyulmamasını eleştirdi ve mahkemenin kararı Yargıtay'a atmasının Hâkimler ve Savcılar Kurulu'nda (HSK) soruşturulmasını istedi. AYM, Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak, AYM kararının 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştığı halde, mahkemenin kararı uygulamaması ve Yargıtay'a atması tepki çekti.
31 Ekim 2023

Anayasa Mahkemesi, tutuklu Türkiye İşçi Partisi milletvekili Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' haklarının ihlal edildiğine ikinci kez karar verdi. Yargıtay'ın AYM'nin ilk kararına uymaması üzerine, Atalay'ın avukatları dosyayı AYM'ye taşımıştı. AYM, Atalay'a 100 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi ve ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için kararın ilgili mahkemeye gönderilmesini hükmetti. Atalay, Gezi Parkı davasından hüküm giymiş ve milletvekili seçilmişti.
21 Aralık 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Davası’nda hapis cezası onanan Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay’ın başvurusunu, bir üyenin dosyaya hazırlanmadığını söylemesi üzerine ileri bir tarihe erteledi. Aynı gerekçeyle daha önce de AİHM'nin eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği ihlal kararının gündeme alınması ertelenmişti. Can Atalay, Gezi Parkı davasından dolayı bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunuyor.
12 Ekim 2023

Anayasa Mahkemesi, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması talebiyle açılan davada, partinin sözlü savunmasını yapacağı tarihi 14 Mart'tan 11 Nisan'a erteledi. Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin tarafından 7 Haziran 2021'de açılan dava, AYM Genel Kurulu tarafından kabul edilmişti. AYM, daha önce HDP'nin Hazine yardım hesabına geçici bloke koymuş ve partinin seçimler sonrasına kadar muhakeme işlemlerinin durdurulması talebini reddetmişti. Savunmanın ardından AYM raportörü esas hakkındaki raporunu hazırlayacak ve mahkeme üyeleri kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.
9 Mart 2023

Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay ile ilgili tahliye kararını tanımaması ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine, HEDEP tarafından Meclis'e sunulan 'AİHM ve AYM kararlarına uyulmamasının engellenmesi' önergesi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. HEDEP Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Yargıtay'ın tutumunu Anayasa Mahkemesi ve Meclis iradesini ortadan kaldırmaya yönelik bir girişim olarak nitelendirdi. Muhalefetin desteklediği önergeye karşı çıkan AKP ve MHP, önergenin reddedilmesini sağladı.
9 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçuna hapis öngören 'sansür yasası' olarak adlandırılan 'dezenformasyonla mücadele yasası'nın iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini 8 Kasım'da görüşecek. AKP ve MHP'nin hazırladığı bu yasa, gazetecilik meslek örgütleri tarafından 'sansür yasası' olarak adlandırılmıştı. CHP, yasanın 29'uncu maddesinin iptali için AYM'ye başvurmuştu. AYM, başvurunun iptal istemini 8 Kasım'daki Genel Kurul gündeminde ele alacak.
2 Kasım 2023

MetroPOLL Araştırma tarafından yapılan ankete göre, katılımcıların %60'ı Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarına uyulmamasını doğru bulmuyor. Ankette, AYM'nin tutuklu Türkiye İşçi Partisi milletvekili Can Atalay hakkında verdiği ihlal kararlarına Yargıtay'ın uymadığı durum örnek gösterildi. Ankette, partilere göre değişen oranlarla, çoğunluk AYM kararlarına uyulması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Anket, 1800 kişiyle 28 ilde yapıldı ve hata payı -/+ 2,26 olarak belirtildi.
4 Ocak 2024

HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'a Twitter üzerinden iktidar tarafından baskı görüp görmediğini sordu. Demirtaş, AYM'nin tutukluluk incelemeleri ve HDP'ye kapatma davası gibi konularda baskı altında olup olmadığını da gündeme getirdi. Ankara'da geçen ay yapılan ve HDP'yi ilgilendirebilecek bir buluşmada AYM üyesi, cumhurbaşkanlığı yetkilisi ve eski bir HDP'li siyasetçinin yer aldığı iddia edildi. Ayrıca, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla düzenli görüş sağlanmadığı sürece kimseyle konuşmayacağını söylediği bilgisi Adalet Bakanlığı kaynakları tarafından doğrulandı.
2 Ocak 2023

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin, AYM'nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki ihlal kararına uyulmaması ve AYM üyelerine suç duyurusunda bulunulması yönündeki kararı, avukatlara tebliğ edilmeden ve karar numarası olmadan iktidara yakın bir gazete aracılığıyla kamuoyuna sızdırıldı. Atalay'ın avukatları, kararın gerçek olup olmadığını veya bir taslak olup olmadığını bilemediklerini belirtiyorlar. AYM'nin Atalay'ın haklarının ihlal edildiğine dair kararı, uygulanması beklenirken Yargıtay'a gönderilmiş ve Yargıtay da Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve AYM üyelerine suç duyurusunda bulunulması yönünde karar vermişti.
9 Kasım 2023

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Anayasa Mahkemesi (AYM) üyelerini hedef gösteren haberler yaptıkları iddiasıyla A Haber ve Yeni Şafak Gazetesi hakkında suç duyurusunda bulundu. TBB, bu haberlerin Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu'na aykırı olduğunu belirtti. AYM'nin Gezi Parkı davasında hüküm giyen Can Atalay'ın bireysel başvurusu üzerine verdiği karar sonrası yaşanan süreçte, Yargıtay'ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı alması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yargıtay'ı desteklemesi medya tarafından da tartışma konusu olmuştu.
13 Kasım 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Yunç, CNN Türk'e yaptığı açıklamada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş davalarına siyasi bir yaklaşım sergilediğini öne sürdü. Türkiye'nin AİHM kararlarına uyma oranının yüzde 89 olduğunu ve bu oranın diğer ülkelerin ortalamasından yüksek olduğunu belirtti. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Yargıtay arasındaki görüş farklılıklarına ve anayasanın bireysel başvuru ile ilgili maddelerindeki sorunlara değindi. Bakan, AYM ve Yargıtay'ın kararlarının her ikisinin de bağlayıcı olduğunu ve anayasanın farklı yorumlanmasının sorunun kaynağı olduğunu ifade etti.
20 Ocak 2024

Anayasa Mahkemesi, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatma davasının seçimlerden sonra görülmesi yönündeki talebini reddetti. Karar, mahkeme tarafından oybirliği ile alındı ve HDP'nin 14 Mart'ta savunma yapması için çağrıldı. Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin tarafından 7 Haziran 2021'de yapılan başvuru sonucunda, AYM Genel Kurulu 21 Haziran 2021'de iddianameyi kabul etmişti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de HDP'nin kapatılması gerektiğini belirten açıklamalarda bulunmuştu.
26 Ocak 2023
İşaretlediklerim