Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay ile ilgili tahliye kararını tanımaması ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine, HEDEP tarafından Meclis'e sunulan 'AİHM ve AYM kararlarına uyulmamasının engellenmesi' önergesi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. HEDEP Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Yargıtay'ın tutumunu Anayasa Mahkemesi ve Meclis iradesini ortadan kaldırmaya yönelik bir girişim olarak nitelendirdi. Muhalefetin desteklediği önergeye karşı çıkan AKP ve MHP, önergenin reddedilmesini sağladı.
9 Kasım 2023

TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonu, DBP Eş Genel Başkanı Salihe Aydeniz, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde hazırlanan raporları tamamladı. Üç milletvekili, Meclis genel kurulunda sözlü savunma yapabilecek veya başka bir milletvekili tayin edebilecek. Başarır, duruşma hakimlerine hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, Türkkan hakaret ve Aydeniz bir polise tokat atma suçlarından fezlekeler hazırlanmıştı. Komisyonun kararı Meclis onayına sunulacak.
22 Mart 2023

TBMM Genel Kurulu'nda, beş siyasi partinin ortak önergesiyle, Kahramanmaraş merkezli depremlerin sonuçlarını incelemek üzere bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması teklifi görüşüldü. Anadolu Ajansı'nın haberine göre yapılan görüşmeler sonucunda, önerge tüm partilerin oy birliği ile kabul edildi. Kurulacak olan 21 üyeli komisyon, üç ay süreyle çalışmalarını yürütecek.
2 Mart 2023

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), insan hakları aktivisti Osman Kavala'nın serbest bırakılması kararını kabul etti. Karara göre, Kavala'nın Ocak 2024'e kadar serbest bırakılması gerekiyor. Kararın uygulanmaması durumunda Türkiye delegasyonu AKPM'de oy hakkını kaybedecek. Ayrıca, Kavala'nın hapsedilmesinde rolü olan hakim ve savcılar da dahil olmak üzere tüm görevliler hakkında Avrupa ülkeleri tarafından kovuşturmalar başlatılacak.
12 Ekim 2023

Avrupa Konseyi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına rağmen tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısını yineledi. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türkiye Raportörü Stefan Schennach, Ankara ve İstanbul'daki temaslarında Türk yetkililere AİHM kararlarına uyulması gerektiğini hatırlattı. Bakanlar Komitesi de Demirtaş ve Kavala'nın serbest bırakılması gerektiğini vurguladı ve AİHM kararlarının uygulanmadığını belirtti.
19 Haziran 2024

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Rusya'nın Ukrayna'dan 'kayıtsız, şartsız ve hemen' çekilmesi çağrısında bulunan karar tasarısı 141 'Evet', 32 'Çekimser' ve 7 'Hayır' oyu ile kabul edildi. Rusya ve müttefikleri 'Hayır' oyu kullanırken, Çin ve Hindistan gibi ülkeler çekimser kaldı. Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'ndeki daimi üyeliği nedeniyle alınan bu karar bağlayıcı değil, ancak BM Genel Kurulu'nda Rusya ile ilgili kararlar alınmaya devam ediyor.
24 Şubat 2023

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Cennet Koy'da Cengiz İnşaat tarafından yapılması planlanan turistik tesis için verilen yapı ruhsatını iptal ettiğini açıkladı. Bu karar, kamuoyu ve mimarlar odası gibi çeşitli kesimlerin itirazları sonrasında geldi. Daha önce Danıştay, arazinin özelleştirilmesini iptal etmiş ve Muğla 3'üncü İdare Mahkemesi de arazinin SİT alanı olduğunu belirterek korunması gerektiğine karar vermişti. Belediye başkanı, iptal işlemlerinin bakanlık sitesinde de gerçekleştirileceğini ve inşaatın durdurulması için harekete geçeceklerini ifade etti.
7 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir yıl önce Hatay'ın İskenderun ilçesinde bazı mahalleleri afet riski altında alan olarak ilan eden kararı iptal etti. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, bu kararın kaldırılmasını eleştirerek, depremin kader olmadığını ve politik bir mesele olduğunu ifade etti. Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve Hatay'ın da etkilendiği büyük deprem sonrası bu kararın kaldırılması, Antmen tarafından depremle ilgili politik kararlar bağlamında değerlendirildi.
17 Şubat 2023

Muğla'nın Bodrum ilçesinde Göltürkbükü mahallesindeki bazı alanlar, Resmi Gazete'de yayımlanan kararla orman sınırları dışına çıkarıldı. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, bu kararın bölgeyi 'ranta açacağını' belirterek, belediye olarak yargı yoluna başvuracaklarını açıkladı. Kararda, orman sınırları dışına çıkarılan 117.96 metrekarelik alanın yerine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Orman Genel Müdürlüğüne orman tesis etmek üzere başka hazine arazilerinin tahsis edileceği ifade edildi.
26 Ocak 2023

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail-Filistin savaşı hakkında 'Ortadoğu'da uçurumun eşiğindeyiz' değerlendirmesinde bulundu. Guterres, Hamas'a rehineleri koşulsuz bırakma ve İsrail'e Gazze'deki sivillere insani yardım sağlamak için acil ve engelsiz erişim sağlama çağrısında bulundu. Ayrıca, Gazze'de su, elektrik ve diğer temel ihtiyaçların tükendiğini belirtti ve BM'nin Mısır, Ürdün, İsrail ve Batı Şeria'da depoları bulunduğunu, birkaç saat içinde buradaki ürünleri nakledebileceğini kaydetti.
16 Ekim 2023

6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından, yaklaşık 13,5 milyon nüfuslu bölgeden 3,3 milyon kişi diğer illere göç etti. Bu süreçte 800 bin kişi köylerine geri dönerken, 811 bin kişi kara, hava ve demiryoluyla tahliye edildi. Depremler sonucunda 45 bin 89 kişi hayatını kaybetti ve 218 kişi tutuklandı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Beşiktaş üyeliğinden istifası dışında, resmi bir istifa gerçekleşmedi.
2 Mart 2023

Muğla 2'inci İdare Mahkemesi, Marmaris Hisarönü Köyü'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kardeşinin dünürüne ait olan ve özel koruma bölgesinde bulunan bir arazide yaşlı bakımevi yapılması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan imar planı değişikliğinin yürütmesini durdurdu. Arazinin büyük bir kısmı Ayşe Sevda Peker'e ait olup, Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yer alıyor. Marmaris Kent Konseyi ve Ekolojik Mücadele Komitesi'nin itirazları ve açtıkları dava sonucunda, bilirkişi raporu doğrultusunda mahkeme kararıyla projenin yürütmesi durduruldu.
3 Haziran 2023

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Filistin'e BM üyeliği ve ilave haklar verilmesini talep eden karar tasarısını büyük çoğunlukla onayladı. Oylamada 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda 143 'Evet' oyu kullanıldı, 25 ülke çekimser kaldı, 9 ülke ise 'Hayır' oyu verdi. Karar, Filistin'in BM Şartı'nın 4'üncü maddesi uyarınca üyelik kriterlerini yerine getirdiğini belirtti ve BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) bu konuyu olumlu şekilde değerlendirmesi tavsiye edildi.
10 Mayıs 2024

Muğla'nın Kızılbük beldesinde Sinpaş GYO tarafından inşa edilmek istenen otel projesiyle ilgili olarak Marmaris Belediyesi'nin bilirkişi keşfinde onaylanmamış belge sunduğu tespit edildi. Sinpaş'a verilen 17 adet ruhsat ve imar durum belgesinin iptali için açılan dava kapsamında yapılan keşif sırasında, bilirkişi heyeti projenin vaziyet planı ve parsel aplikasyon krokisini incelemek istedi. Marmaris Belediyesi tarafından sunulan resmi belgenin onaylı olmadığı belirlendi. Bu durum, mahkeme hakimine bildirilerek eksik onaylı belgelerin dava dosyasına eklenmesi ve gerekirse tekrar keşif yapılması önerildi.
28 Mart 2024

KKTC Cumhuriyet Meclisi, yabancılara mülk satışına kota getiren ve Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının konut alma hakkını birden üçe çıkaran yasa tasarısını kabul etti. Yeni düzenlemeye göre, yabancılar en fazla 1 dönüm arazi ya da konut alabilecek, ancak Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları bu sınırlamanın dışında tutulacak. Muhalefet, yasanın yabancılara mülkiyet sınırlaması getirmediğini, aksine kriter artırımı olduğunu savunarak karşı çıktı. Yasanın acil olarak gündeme gelmesinin sebebinin, Türkiye'nin FATF listesinden çıkartılması olduğu iddia edildi.
21 Mayıs 2024

Marmaris Belediyesi, afet toplanma alanını yap-işlet-devret modeliyle 29 yıllığına kiralamayı planladı. Ancak bu plana halk tepki gösterdi ve referandum yapıldı. Referandum sonucunda halkın yüzde 76'sı projeye 'hayır' dedi. Proje kapsamında İçmeler'deki son meydan ve afet toplanma alanına dükkan, yeraltı otoparkı, pazar yeri ve çok amaçlı salon yapılması planlanıyordu.
18 Ağustos 2023

Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı, Muğla Marmaris'teki özel çevre koruma bölgesinde marina yapılması için imar planı değişikliği yapmayı planlıyor. Bu durum, bölge halkı ve çevre aktivistleri tarafından tepkiyle karşılandı. İtirazlar, denizin kirleneceği, turizmin ve yerel halkın geçim kaynaklarının zarar göreceği, alt yapı sorunlarının artacağı ve yerel halkın görüşünün alınmadığı yönünde. Projenin arkasındaki isim, 'iktidara yakınlığıyla bilinen' MUÇEV.
24 Haziran 2023

6 Şubat depremlerinden sonra Hatay'da yaşayan vatandaşlar, kentsel dönüşüm ve 'rezerv alan' yasası nedeniyle mülksüzleştirme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Yeni yasayla, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın istediği yerleri rezerv alan ilan edebilme yetkisi genişletildi, bu durum TMMOB tarafından 'mülksüzleştirme planı' olarak nitelendirildi. Vatandaşlar, hasarsız veya az hasarlı binalarının yıkılma tehdidi altında olduğunu ve bu süreçte hukuki haklarının çiğnendiğini belirtiyor. Yıkım sonrası geçici barınma ve mülklerinin geleceği konusunda belirsizlikler yaşanıyor.
1 Mart 2024

Kahramanmaraş'taki deprem sonrası Kızılay'ın çadır satışı yapması ve Ümraniye belediyesine vergi avantajı sağlaması gibi iddialar üzerine HDP tarafından TBMM'ye Kızılay'ın amaç dışı faaliyetlerinin araştırılması için önerge verildi. Ancak bu önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, Kızılay'ın holdingleştiğini ve insani kuruluş olmaktan çıktığını iddia etti.
17 Mart 2023

Mehmet Ali Güller, ABD ve AB'nin Gazze'ye yardım gönderme planını eleştirdi. Plan kapsamında, AB ülkeleri yardımları Güney Kıbrıs'a gönderecek, İsrail kargoları kontrol edecek ve ardından yardımlar Gazze kıyısına ulaştırılacak. ABD'nin Gazze kıyısında seyyar bir liman inşa edeceği ve bu sürecin 60 gün süreceği belirtiliyor. Güller, bu planın İsrail'in Gazze'ye saldırılarını ve ablukasını sürdürmesine olanak tanıyacağını ve aslında yardımın bir örtü olarak kullanılacağını iddia ediyor.
14 Mart 2024
İşaretlediklerim