Yusuf Tekin, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi rektörüyken adrese teslim kadro ilanları, hülle atamaları ve çeşitli usulsüzlükler yapmakla suçlanıyor. Rektörlük için gerekli olan 'en az üç yıl profesörlük yapma' şartı, Tekin'in atamasından kısa bir süre önce kaldırıldı. Üniversite, Tekin döneminde 175 kadro ilanı yayımladı ve bu ilanlarda adayların çalışma alanları ve tezleri belirtilerek YÖK ve Danıştay kararlarına aykırı hareket edildi. Sayıştay raporlarına göre, Tekin döneminde hülle atamaları ve ihalelerde usulsüzlükler yapıldı. Ayrıca Tekin, rektörlük görevi sırasında çift maaş aldı.
4 Haziran 2023

Emre Kongar, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni eğitim politikalarını eleştirerek, bu politikaların bilim karşıtı olduğunu ve Arap kültür emperyalizmini desteklediğini iddia etti. Kongar, Türkiye'nin laik ve antiemperyalist yapısının hem Doğu hem de Batı dünyası için bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Ayrıca, yeni 'Maarif Modeli' ve 'Öğretmenlik Meslek Kanunu' teklifinin çocukları 17. yüzyıl bilgi seviyesine indireceğini savundu.
28 Temmuz 2024

CHP, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin hakkında öğretmen atamalarında adaletsiz bir ortam oluşturulduğu ve mülakatlarda haksızlık yapıldığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş ve bazı milletvekilleri, Milli Eğitim Bakanlığı önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Özçağdaş, mülakat komisyonlarının kişiye göre puan verdiğini ve bu durumun öğretmen atamalarında büyük haksızlıklara yol açtığını belirtti. Suç duyurusu, görevi kötüye kullanmak ve eğitim hakkının engellenmesi suçlamalarını içeriyor.
30 Ekim 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, velilerden kitap, kırtasiye ve diğer öğretim materyalleri için fahiş fiyat talep eden bazı özel okullara yönelik inceleme başlattı. Şikayetler üzerine 81 il valiliğine yazı gönderildi ve Özel Öğretim Kurumları Kanunu ile yönetmelik hükümleri hatırlatıldı. Bakanlık, mevzuata uygun ücret girişlerini zamanında yapmayan ve sadece kazanç sağlamak için faaliyetini sürdüren okullarla ilgili denetimlerin yapılacağını belirtti.
23 Ağustos 2024

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın 'Tanrı ABD'yi Korusun' adlı İncillerinin binlerce kopyasının Çin'de basıldığı ortaya çıktı. Trump, daha önce Çin'i Amerikalıların işlerini çalmakla suçlamıştı. Çin'deki bir matbaa şirketi, Şubat ve Mart ayları arasında ABD'ye 120 bine yakın İncil gönderdi. Bu durum, Trump'ın Çin'e karşı uyguladığı yüksek gümrük vergileri ve ticaret politikalarıyla çelişiyor.
10 Ekim 2024

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 1 Kasım'da aldığı bir kararla, Türkçe yüksek lisans programlarında tezlerin İngilizce yazılabilme şartını daha da esneterek, tezlerin herhangi bir dilde yazılabilmesine olanak tanıdı. Bu değişiklik, öğrencinin talebi, danışmanın gerekçeli görüşü, anabilim dalı kurul kararı ve ilgili enstitü yönetim kurulunun onayı şartlarına bağlı olarak, tezin dörtte birinden az olmamak üzere geniş bir Türkçe özet verilmesi kaydıyla yapılabilecek.
13 Kasım 2023

Taha Akyol, Türkiye'deki eğitim sisteminde okuma ve anlama sorunlarının devam ettiğini, ancak şehirleşmenin etkisiyle bazı ilerlemeler kaydedildiğini belirtiyor. Akyol, medresenin tahlilsiz ezberleme mirasının yerini siyasi sloganlar ve partizanlıklara bıraktığını ve bu durumun parti içi demokrasinin gelişmemesine neden olduğunu vurguluyor. Ayrıca, Atatürk'ün dil devrimi sürecinde yaşanan dil değişikliklerine de değinerek, derinlikli düşüncenin ve kavrayışlı bir zihnin gelişmesi için dilin zengin ve derinlikli olması gerektiğini ifade ediyor.
28 Temmuz 2024

Zülal Kalkandelen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın demokrasiye sıcak bakmadığını ve siyasal İslamcı bir yol izlediğini öne sürüyor. Erdoğan'ın anayasayı değiştirme ve laikliği ortadan kaldırma hedeflerinin altını çiziyor. Ayrıca, CHP'nin muhalefet rolünü nasıl benimsediğini ve toplumsal direnişin nasıl dizginlendiğini tartışıyor. Kalkandelen, eğitimde dinselleşme ve çocuklara yönelik Kuran kursları gibi konuların müzakere edilip edilmediğini sorguluyor.
5 Mayıs 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Adapazarı Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, toplumsal talep olduğu sürece imam hatip okulu açmaya devam edeceklerini belirtti. Tekin, 28 Şubat sürecinde imam hatip okulları ve meslek liselerinin itibarının sarsıldığını ve bu dönemde ciddi adımlar atıldığını vurguladı. Ayrıca, imam hatip okullarının çeşitli projelerle eğitim programlarını zenginleştirdiğini ifade etti.
24 Eylül 2024

CHP ve İYİ Parti, AKP tarafından meclise sunulan başörtüsü teklifinde değişiklikler önerdi. Teklifteki 'dini inancı sebebiyle başını örtmesi' ifadesinin 'başını örtmesi ya da örtmemesi de dahil olmak üzere' şeklinde genişletilmesini ve devletin kadının başını örtmesini engellememek şartıyla gerekli tedbirleri almasını içeren son cümlenin eklenmesini talep ettiler. Ayrıca, iki parti teklifte LGBTİQ+ karşıtı maddelerin olmadığını belirtti ve kimsenin dini inancını paylaşmak zorunda olmadığını ifade etti.
24 Ocak 2023

Belçika'da Valonya-Brüksel Federasyonu Parlamentosu, ilk ve orta dereceli okullarda zorunlu cinsel eğitim yasasını oy birliğiyle kabul etti. Karar, çoğunluğu Müslüman kişiler tarafından protesto edildi ve aile eğitiminin evrensel ve dokunulmaz değerlerine aykırı olduğu öne sürüldü. 2012'den beri Belçika'da tüm sınıflar için cinsellik eğitimi düzenlemesi bulunuyor ancak uygulama, okulların inisiyatifine bırakılmıştı. Yeni taslak karar, ilkokul 6 ve ortaokul 4'üncü sınıf öğrencilerinin bu dersleri almasını zorunlu tutuyor.
8 Eylül 2023

ABD Yüksek Mahkemesi, Teksas eyaletinde polisin Meksika sınırından ülkeye giren göçmenleri gözaltına alma yetkisini onaylayan bir yasayı destekledi. Bu karar, aynı zamanda eyalet yargıçlarına göçmenleri sınır dışı etme yetkisi de veriyor. ABD Başkanı Joe Biden ve yönetimi, bu yasayı federal göçmenlik uygulamalarına müdahale olarak görmüş ve iptal edilmesi için çağrıda bulunmuştu. Teksas Valisi Greg Abbott'un sınır güvenliği konusundaki sert tutumu ve Biden yönetimi arasındaki anlaşmazlık, bu kararla daha da derinleşti.
19 Mart 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda 'sınıf annesi' olarak bilinen ve bazı velilerin görev aldığı uygulamayı yasakladı. Bakanlık, valiliklere gönderdiği yazıda, bu uygulamanın mevzuatta yer almadığını ve bu kişilerin aidat topladığı, derslere müdahale ettiği ve öğrencilerin görüntülerini izinsiz yayınladığı şikayetleri üzerine gerekli tedbirlerin alınmasını istedi. Ayrıca, öğrencilerin görüntülerinin sosyal medya ve haberleşme gruplarında paylaşılmasının yasak olduğunu, ancak yazılı izinle paylaşılabileceğini belirtti.
6 Aralık 2023

Sertaç Eş, Türkiye'deki devlet okullarında eğitim kalitesinin düşük olduğunu, öğretmen ve öğrencilerin zor koşullar altında olduğunu belirtiyor. Psikolojik rehberlik eksikliği ve disiplin sorunları nedeniyle öğrencilerin eğitimden uzaklaştığını, ekonomik zorluklar içindeki ailelerin bile çocuklarını özel okullara göndermek zorunda kaldığını ifade ediyor. Ayrıca, öğretmenlerin maddi zorluklar içinde olduğunu ve emekli maaşlarıyla geçinemediklerini vurguluyor. Eğitim sistemindeki bu sorunların kuşaklar boyu devam ettiğini ve değişim gerektiğini belirtiyor.
10 Mayıs 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Fransa ile Türkiye arasında süregelen okul statüsü krizine ilişkin açıklamalarda bulundu. Tekin, Pierre Loti ve Charles de Gaulle okullarının Türk mevzuatına girmemesi durumunda yok hükmünde sayılacağını belirtti. Fransız büyükelçiliği tarafından velilere gönderilen bilgilendirme yazısında, anlaşma sağlanamazsa okullara Türk öğrenci alınamayacağı ve mevcut öğrencilerin ilişiğinin kesileceği ifade edilmişti. Tekin, okulların yasal duruma kavuşması için uluslararası sözleşme yapılması gerektiğini vurguladı.
24 Temmuz 2024

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin başvurusu üzerine Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yer alan bazı hükümleri iptal etti. İptal edilen hükümler arasında aday öğretmenlerin komisyon değerlendirmesiyle atanması, Aday Öğretmen Yetiştirme Programı'na katılmayan veya bu programda başarısız olanların atanamayacağına dair maddeler bulunuyor. Ayrıca, aday öğretmenlik süreci ve kariyer basamaklarında ilerlemeyle ilgili diğer usul ve esasların yönetmelikle düzenlenmesi hükümleri de iptal edildi. Uzman ve başöğretmenlere yönelik mesleki gelişim alanlarında tamamlanması gereken asgari çalışmalarla ilgili ifadeler de iptal edilenler arasında.
13 Temmuz 2023

Bazı özel okulların, üniversite sınavına hazırlanan 12. sınıf öğrencileri için 'hayalet sınıf' kurduğu iddia edildi. Bu sınıflarda ders işlenmediği ve devamsızlığın dikkate alınmadığı belirtildi. İddialar üzerine Milli Eğitim Bakanlığı, 81 il valiliğine genel denetim kararı alarak yazı gönderdi. Mevzuata aykırı uygulamaların tespit edilmesi durumunda, ilgili özel okulların kurum açma izni ve çalışma ruhsatı iptal edilecek ve okul sahiplerine brüt asgari ücretin 20 katı idari para cezası verilecek.
10 Ekim 2023

AKP'nin yeni müfredatı, 10 gün askıda tutulduktan sonra bu eğitim yılında uygulanmak üzere onaylandı. Yeni düzenlemeye göre, öğretmen adayları KPSS sonrası Milli Eğitim Akademisi'nden geçmek zorunda kalacak. Bu akademi, ümmetçi ve partizan öğretmen kadrolarını oluşturmayı hedefliyor. Yazar, bu düzenlemelerin ülkenin geleceğini olumsuz etkileyebileceğini savunuyor.
10 Haziran 2024

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayımladığı 'Geçmişten Günümüze Sayılarla Eğitim' broşürü, Anadolu ve Fen liselerine olan yüksek talebe rağmen, İmam Hatip ve Meslek Liselerinin sayısının artırıldığını gösteriyor. Anadolu liselerine olan talep, öğrenci başına düşen yüksek sayıdan anlaşılırken, İmam Hatip liselerinin öğrenci sayısı azalmasına rağmen sayılarının artırıldığı belirtiliyor. Ayrıca, üniversiteye giriş oranları da dikkate alındığında, Anadolu ve Fen liselerinin İmam Hatip ve Meslek liselerine göre daha başarılı olduğu görülüyor. Bu durum, Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim politikalarının velileri ve öğrencileri belirli lise türlerine mecbur bıraktığı yönünde eleştirilere yol açıyor.
19 Nisan 2024

Eğitim-İş, Bursa'daki bir devlet okulunda velilerden 'bağış' adı altında 100 bin TL'ye kadar kayıt ücreti istendiğini açıkladı. Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, bu durumun okul yöneticileri ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin suçu olduğunu belirtti. Toy, devletin temel görevlerinden biri olan eğitimin bu şekilde satılmasının fırsatçılık olduğunu ve eğitimdeki eşitsizliklerin derinleştiğini vurguladı. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yanlış politikaları nedeniyle milli eğitimin iflas ettiğini ifade etti.
12 Ağustos 2024
İşaretlediklerim