Hollanda'da 'Extinction Rebellion' adlı çevreci grup, fosil yakıt kullanımının sonlandırılması için eylem düzenledi. Lahey'de parlamentoya giden A12 ana yolunu kapatarak trafiği aksatan ve hükümetin fosil yakıt politikasını eleştiren göstericiler, hükümet fosil sübvansiyonlarını kaldırana kadar her gün yol kapatma eylemi yapacaklarını belirtti. Eylem sırasında 2 bin 400'den fazla aktivist gözaltına alındı.
10 Eylül 2023

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, bir iklim protestosunda polise itaatsizlik ettiği gerekçesiyle hakim karşısına çıkacak. Thunberg ve diğer aktivistler, 19 Haziran'da Malmö Limanı'nın petrol terminalindeki yolu trafiğe kapattıktan sonra polis tarafından gözaltına alınmıştı. Savcı Charlotte Ottosen, polise itaatsizlik suçunun cezasının genellikle para cezası olduğunu belirtti.
24 Temmuz 2023

Almanya'nın Lützerath kentinde kömür madeninin genişletilmesine karşı çıkan çevreci aktivistler, aralarında İsveçli aktivist Greta Thunberg'in de bulunduğu bir protesto düzenledi. Protesto sırasında polis müdahalesiyle karşılaşan Thunberg ve diğer eylemciler, kimlik kontrolü sonrası gözaltına alındı ve bir süre sonra serbest bırakıldı. Gözaltına alınan Thunberg, kimlik tespitinin ardından 18 Ocak'ın ilk saatlerinde serbest bırakıldı.
18 Ocak 2023

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, polis emrine uymamaktan suçlu bulunarak para cezası ödemeye mahkum edildi. Thunberg ve 'Geleceği Geri Kazanın' adlı çevre grubundan aktivistler, petrol kamyonlarının Malmö limanına girmeye çalışması üzerine yolu kapattılar ve polis tarafından bölgeden zorla uzaklaştırıldılar. Thunberg, polisin çağrısına rağmen bölgeden ayrılmadığı için mahkemeye çıktı ve 4 bin 500 İsveç kronu para cezasına çarptırıldı.
12 Ekim 2023

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, Danimarka'da Kopenhag Üniversitesi'nde katıldığı İsrail protestosunda gözaltına alındı. Thunberg, sosyal medya hesabından üniversitenin İsrail'e karşı akademik boykot kararı almamasını protesto ettiğini ve polisin şiddetli müdahalesiyle karşılaştığını duyurdu. Thunberg, daha önce de Filistin ve Gazze ile dayanışma için grev yapmış ve İsrail'in savaş suçu işlediğini iddia etmişti.
4 Eylül 2024

İsveçli çevre aktivisti Greta Thunberg, Almanya'nın Lützerath kentinde linyit maden sahasının genişletilmesine karşı düzenlenen protestolarda gözaltına alındı. Sosyal medyada ve bazı basın organlarında Thunberg'in gözaltına alınmasının kurgu olduğu iddiaları ortaya atıldı. Ancak yerel polis sözcüsü ve Kuzey Ren Vestfalya İçişleri Bakanlığı bu iddiaları yalanladı ve gözaltına alınan kişilerin lojistik nedenlerle bir süre bekletildiğini, bunun rutin bir uygulama olduğunu açıkladı.
19 Ocak 2023

Belçika'nın başkenti Brüksel'de Avrupa Parlamentosu önünde toplanan süt üreticileri, ürünlerine adil fiyat talebiyle protesto düzenledi. Çiftçiler, iklim dönüşümünde önemli bir rol oynadıklarını ve adil bir ücret ödenmeden varlıklarını sürdüremeyeceklerini belirtti. Kent genelinde 250'den fazla traktörle yapılan protesto, otobüs seferlerinin aksamasına neden oldu. Brüksel Taşımacılık Şirketi, vatandaşların mağdur olmaması için metro ve trenlerin kullanılmasını tavsiye etti.
27 Mayıs 2024

İsveç'in Malmö şehrinde düzenlenen 2024 Eurovision Şarkı Yarışması'nın finali sırasında, Malmö Arena'nın önünde İsrail'in yarışmaya katılımını protesto eden Filistin destekçileri toplandı. İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg'in de aralarında bulunduğu protestocularla polis arasında arbede yaşandı. Polis, olaylar sırasında 10 kişiyi gözaltına aldı ve Thunberg ile birlikte oturma eylemi yapanları çevreledi. Protesto sırasında yaklaşık 300 kişi daha polisi protesto etti.
11 Mayıs 2024

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, Filistin'e destek olmak amacıyla grev başlattığını Twitter hesabından duyurdu. Thunberg, dünyanın Filistinlilere ve etkilenen tüm sivillere destek olması gerektiğini belirtti. İsrail, Thunberg'ün grev kararına resmi Twitter hesabından yanıt verdi ve Hamas'ın roketlerinin sürdürülebilir malzemeler kullanmadığını ve masum İsraillileri öldürdüğünü belirtti.
20 Ekim 2023

Eski kick boksçu Andrew Tate ve kardeşi, Romanya'da insan ticareti, tecavüz ve organize suç örgütü kurma suçlamalarıyla gözaltına alındıktan sonra, serbest bırakılmaları için yaptıkları temyiz başvurusu reddedildi. İklim aktivisti Greta Thunberg ile yaşanan bir tartışmanın ardından gözaltına alınan Tate kardeşler, Romanya'da 'Cehennem Deliği' olarak bilinen hapishanede ek 30 günlük gözaltı süresini tamamlayacaklar. Andrew Tate, ayrıca cinsiyetçi açıklamaları ve aşırı sağ ideolojiye sahip çevrelerdeki popülaritesiyle biliniyor ve birçok sosyal medya platformunda yasaklanmış durumda.
11 Ocak 2023

İklim aktivistleri Atlas Sarrafoğlu, Ela Naz Birdal ve Seren Anaçoğlu, Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'na uymadığı gerekçesiyle dava açtı. Gençler, Türkiye'nin sera gazı emisyon artırım kararının, iklim değişikliğini 1.5 derecede durdurma hedefiyle bağdaşmadığını ve bu durumun insan haklarını ihlal ettiğini belirtti. Ayrıca gençler, Change.org'da bir imza kampanyası da başlattı.
26 Eylül 2023

Almanya'nın başkenti Berlin'deki Brandenburg Kapısı, 'Son Nesil' isimli iklim aktivistleri tarafından turuncuya boyandı. Eylem sırasında 13 aktivist gözaltına alındı. Berlin Eyalet Başbakanı Kai Wegner, eylemi tarihi sütunlara zarar verdiği gerekçesiyle eleştirdi. Eylemin ardından kapıdaki boya temizlendi.
18 Eylül 2023

Petrol şirketi Shell, Greenpeace eylemcilerinin Kanarya Adaları yakınlarında gemisine binerek Norveç'e kadar seyahat etmesi ve petrol sondajını protesto etmesi nedeniyle örgüte 2,1 milyon dolarlık tazminat davası açıyor. Shell, bu eylemin yasadışı ve tehlikeli olduğunu belirtiyor ve protesto hakkının güvenli ve hukuka uygun şekilde yapılması gerektiğini vurguluyor. Tazminat talebinin nakliye gecikmesi, ekstra güvenlik ve yasal maliyetleri kapsadığı bildiriliyor.
9 Kasım 2023

Fransa'da, Başbakan Elisabeth Borne'nin emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı öngören yasa tasarısını oylamadan geçirme kararı sonrası başkent Paris başta olmak üzere çeşitli kentlerde emeklilik reformu karşıtları gösteri düzenledi. Paris'te Concorde Meydanı'nda toplanan binlerce kişi ile polis arasında gergin anlar yaşandı ve göstericiler meydandan ara sokaklara dağıldı. Gösteriler sırasında 120 kişi gözaltına alındı ve Nantes, Lyon, Rennes gibi diğer kentlerde de gerginlikler yaşandığı bildirildi.
17 Mart 2023

Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Ersin Tek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın düzenlediği 'Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi' sırasında protesto gerçekleştirerek 'Havası kirli, parası kirli, neresi temiz' yazılı bir pankart açtı. Güvenlik görevlileri tarafından salondan çıkarılan Tek, kömürün temiz bir enerji kaynağı olmadığını ve Türkiye'nin iklim kriziyle mücadelede kömür kullanımını bırakması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin kömür kullanımı konusunda dünya üçüncüsü olduğu ve kömürlü termik santrallerin sağlık masrafları ve erken ölümlere yol açtığı ifade edildi. Greenpeace, Türkiye'nin yeşil ve adil bir enerji dönüşümüne geçiş yapması gerektiğini vurguladı.
24 Nisan 2023

İspanya'nın İbiza adasında çevreci grup Futuro Vegetal'ın iki üyesi, Wal-Mart varisi Nancy Walton Laurie'ye ait 300 milyon dolarlık 'Kaos' isimli yatı kırmızı ve siyah boyayla doldurulmuş yangın söndürücüler kullanarak tahrip etti. Eylemciler, zenginlerin lüks yaşamının eko-sosyal çöküşe yol açtığını iddia ederek bir pankartla fotoğraf çektirdi. Lüks yatın özellikleri arasında havuz, akvaryum, helikopter pisti, sinema, spa, spor salonu ve hastane bulunuyor. İki eylemci tutuklandı ve grup, İbiza'daki kampanyaya katılmaktan gurur duyduğunu belirtti.
17 Temmuz 2023

ABD'deki dört Demokrat senatör, fosil yakıt şirketlerinin tüketicileri yanıltma ve iklim bilimini itibarsızlaştırma çabaları nedeniyle Adalet Bakanlığı'na dava açma çağrısında bulundu. Senatörler, ExxonMobil, Shell ve diğer fosil yakıt şirketlerinin tüketiciyi koruma ve ilgili diğer yasaları ihlal ettiğini savundu. Ayrıca, bu şirketlerin iklim değişikliği hakkında doğru bilgi sahibi olmalarına rağmen yanlış bilgilendirme kampanyası yürüttüğünü belirtti.
1 Ağustos 2023

Avrupa Parlamentosu, Avrupa'nın birçok ülkesinde çiftçilerin haftalardır süren protestolarına rağmen, Doğa Restorasyon Yasası'nı onayladı. Yasayla, 2030'a kadar üye ülkelerin kara ve deniz alanlarının en az beşte birinde doğayı restore etmek için önlemler alması gerekiyor. Bu yasa, Avrupa Yeşil Anlaşması'nın önemli bir parçası olarak görülüyor ve AB'nin iklim ve biyoçeşitlilik hedeflerine ulaşmasını amaçlıyor. Ancak, çiftçiler yasanın getirdiği çevresel kısıtlamalar nedeniyle haksız rekabete yol açtığını ve geçim kaynaklarının tehdit altında olduğunu belirterek karşı çıkıyor.
27 Şubat 2024

New York'ta çevreci bir grup, moda dünyasının önemli etkinliklerinden Met Gala'ya katılmak üzere yola çıkan ABD'li model Paris Hilton'un aracının önünü keserek Madison Caddesi'ni kapattı. Protestocular, zenginlerden daha fazla vergi alınması ve iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla bu eylemi gerçekleştirdi. Olay sonucunda Hilton'un aracı geri dönerek başka bir yoldan gitmek zorunda kaldı ve 15 çevreci protestocu polis tarafından gözaltına alındı. Değişim New York Toplulukları, gözaltına alınan aktivistlerle ilgili bilgiyi Twitter üzerinden paylaştı.
2 Mayıs 2023

İtalya'nın Venedik kentinde bir grup iklim aktivisti, iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla Büyük Kanal'ın Rialto Köprüsü bölümüne zararsız olduğu iddia edilen yeşil boyalı sıvı dökerek suyun rengini yeşile çevirdi. Bazı aktivistler, 'COP28. Hükümet konuşurken biz ince bir ipliğe bağlıyız' yazılı pankartı Rialto Köprüsü'nden sarkıtarak açtı. Eylem nedeniyle kanaldaki tekne ve vapur trafiği geçici olarak durduruldu.
9 Aralık 2023
İşaretlediklerim