IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Zürih Üniversitesinde düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, enflasyonun hemen hemen her yerde düşüş eğiliminde olduğunu belirtti. Georgieva, dünya ekonomisinin dirençli olduğunu ve bu yıl ve gelecek için yüzde 3,2'lik bir büyüme öngördüklerini ifade etti. Ayrıca, yapay zekanın iş gücünü tsunami gibi etkileyebileceğini ve gelişmiş ekonomilerdeki işlerin yüzde 60'ını, dünya çapındaki işlerinse yüzde 40'ını etkileyebileceğini söyledi. Yapay zekanın iyi yönetilmesi halinde üretkenlikte artışa neden olabileceğini, ancak aynı zamanda daha fazla yanlış bilgiye ve eşitsizliğe yol açabileceğini vurguladı.
14 Mayıs 2024

OECD'nin 'Yapay Zeka ve İş Gücü Piyasası' başlıklı İstihdam Görünümü 2023 Raporu'nda, yapay zekanın iş gücü piyasası üzerindeki etkileri incelendi. Rapor, OECD ülkelerinin bir yapay zeka devriminin eşiğinde olabileceğini, düşük ve orta vasıflı işlerin otomasyon riski altında olduğunu ve yüksek beceri gerektiren mesleklerin de risk altında bulunduğunu belirtti. Çalışanların yapay zeka nedeniyle işlerini kaybetme ve ücretlerin düşme konusunda endişeli olduğu, hükümetlerin ise işverenleri yapay zeka becerilerini eğitime entegre etmeye ve çeşitliliği desteklemeye teşvik etmesi gerektiği vurgulandı.
11 Temmuz 2023

Tarihçi Yuval Noah Harari, yapay zekanın hızla evrimleştiğini ve bu sürecin hem fırsatlar hem de riskler barındırdığını belirtti. Harari, yapay zekanın kendi kendine karar verebildiğini ve bu özelliğiyle diğer teknolojik devrimlerden farklı olduğunu vurguladı. Yapay zekanın hızla ilerlemesi ve insanların bu süreci anlamakta zorlanması, finansal sistemlerin kontrolünün kaybedilmesi gibi riskleri beraberinde getirebilir. Harari, bu risklerin üstesinden gelmek için işbirliğinin önemini vurguladı. Ayrıca, yapay zekanın kültürel ve hukuki ortamı değiştireceğini, yeni iş alanlarını belirsizleştireceğini ve insanların sürekli kendini yenilemesi gerektiğini belirtti.
30 Eylül 2023

Goldman Sachs'ın raporuna göre, yapay zeka teknolojisinin gelişimi ABD ve Avrupa'daki işlerin dörtte birini etkileyebilir ve 300 milyon kişinin işini tehlikeye atabilir. Ancak rapor, yapay zekanın aynı zamanda yeni iş alanları yaratabileceğini ve küresel üretim ile hizmetlerde yüzde 7'lik bir artış sağlayabileceğini de öngörüyor.
29 Mart 2023

IMF-Dünya Bankası Bahar dönemi toplantısında sunulan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu, 2030 yılına kadar küresel ekonominin yıllık ortalama %2.8 büyüyeceğini öngörüyor, bu oran tarihsel ortalamaların altında. Raporda, teknolojik atılımların ve iyi yönetimin toplam faktör verimliliğine yeterince katkı sağlayamadığı belirtiliyor. 2024 ve 2025 yılları için küresel ve bölgesel büyüme oranları ile enflasyon tahminleri de raporda yer alıyor. Özellikle Türkiye için büyüme ve enflasyon tahminleri dikkat çekici.
23 Nisan 2024

Goldman Sachs'ın Mart 2023 tarihli raporuna göre, yapay zeka teknolojisi insanların yaptığı işlerin dörtte birini üstlenebilir. Ancak, her meslek dalı yapay zekanın etkisine açık değil. Meslekler, yapay zekanın etkisine açıklığına göre üç gruba ayrılıyor: yaratıcı meslekler, insanları derinlemesine anlamanız gereken meslekler ve çok fazla hareket kabiliyeti, el becerisi ve öngörülemeyen ortamlarda problem çözme yeteneği gerektiren işler. Bu durum, hem iş dünyasını hem de ekonomik sistemleri etkileyebilir.
25 Eylül 2023

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yayınlanan bir raporda, yapay zekanın dolandırıcıların finansal firmalara yönelik daha karmaşık saldırılar düzenlemesine olanak sağladığı ifade edildi. Raporda, finansal hizmetler sektörü ve teknoloji alanında faaliyet gösteren 42 şirketle yapılan görüşmelere dayanarak, yapay zekanın siber güvenlik ve dolandırıcılık konularında yeni bir dönem başlattığı vurgulandı. Ayrıca, suçluların yapay zeka yardımıyla finansal kurumlardaki müşterileri daha gerçekçi bir şekilde taklit edebildikleri ve bu sayede hesaplara erişim sağlayabildikleri belirtildi.
27 Mart 2024

Yapay zekanın kullanım alanlarının genişlemesi ve bu alanda ürün geliştiren şirketlere olan yatırımcı ilgisi, özellikle çip üreticileri başta olmak üzere teknoloji şirketlerinin hisselerindeki yükselişi destekliyor. Yatırımcılar, yeni gelir fırsatları ve verimlilik iyileşmesi sunan yapay zeka teknolojilerine büyük ilgi gösteriyor. Bu ilgi, 'Muhteşem Yedili' olarak adlandırılan ve Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Meta, Tesla ve Nvidia gibi dev şirketlerin hisselerinde yoğunlaşmış durumda.
19 Şubat 2024

Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun Nisan 2023 sayısında küresel ekonomik büyüme tahminlerini bu yıl için yüzde 2,9'dan yüzde 2,8'e, 2024 için ise yüzde 3,1'den yüzde 3'e indirdi. Rapor, enflasyonun yüksek seyretmesi ve finans sektöründeki çalkantılar nedeniyle 'yumuşak iniş' beklentilerinin azaldığını belirtti. Ayrıca, bankacılık sektöründeki kırılganlıklar ve politika faizlerindeki hızlı artışın yan etkileri üzerinde duruldu. Türkiye ekonomisi için 2023 yılında yüzde 2,7 ve 2024'te yüzde 3,6 büyüme tahmin edildiği ifade edildi.
11 Nisan 2023

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, yapay zekanın uluslararası barış ve güvenlik üzerindeki etkilerini değerlendirmek için bir araya geldi. Toplantıya Britanya Dışişleri Bakanı James Cleverly başkanlık etti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yapay zekanın hızlı gelişimine ve potansiyel olumlu ve olumsuz etkilerine dikkat çekti. Guterres, yapay zekanın terör ve suç için kullanılması durumunda büyük yıkımlara yol açabileceği ve siber saldırılar gibi mevcut tehditlere işaret etti.
18 Temmuz 2023

Axios ve danışmanlık firması Edelman tarafından yapılan bir ankete göre, dünya çapında 32 bin katılımcıyla gerçekleştirilen araştırmada, yapay zekaya olan güvenin son 18 ay içinde azaldığı belirlendi. 2019 yılında yapay zekaya olan küresel güven oranı %61 iken, bu oran şu anda %53'e düşmüş durumda. ABD'de ise bu oran daha da düşük olup, insanların yalnızca %35'i teknolojiye güveniyor. Araştırma, insanların bilim insanlarından yapay zeka güvenliği konusunda daha fazla bilgilendirme beklediğini ve teknoloji endüstrisine genel olarak güvenseler de yapay zekaya olan güvenlerinin daha düşük olduğunu ortaya koyuyor.
9 Mart 2024

ABD Hazine Bakanlığı, finansal hizmetler sektöründe yapay zekanın siber güvenlik risklerini artırdığını ve dolandırıcılığı kolaylaştırdığını belirten bir rapor yayınladı. Raporun hazırlanması sürecinde 42 şirketle görüşüldüğü ve yapay zekanın dolandırıcıların finansal firmalara daha karmaşık saldırılar düzenlemesine olanak tanıdığı vurgulandı. Ayrıca, suçluların müşterileri taklit etme ve hesaplara erişme konusunda yapay zeka teknolojilerini kullanarak daha gerçekçi yöntemler geliştirdiği belirtildi.
27 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda tasarruf tedbirlerini desteklemek amacıyla 'Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi'ni hayata geçireceklerini açıkladı. Bu proje ile kamu harcamalarında verimlilik, kalite, hız ve tasarruf sağlanması hedefleniyor. Yapay zeka, muhasebe hizmetlerinin modern bilişim teknolojileri kullanılarak merkezden yürütülmesini sağlayacak ve verimsiz harcama alanlarını tasfiye edecek. Projenin ön hazırlık çalışmalarının iki ay içinde tamamlanması ve 12 ay içinde uygulamaya geçilmesi planlanıyor.
9 Haziran 2024

ABD merkezli Yapay Zeka Güvenlik Merkezi ve alanında önde gelen isimler, yapay zekanın insanlık için varoluşsal riskler taşıdığı konusunda bir bildiri yayımladı. Bildiride, yapay zekanın insanlığın yok oluş riskini azaltmanın küresel bir öncelik olması gerektiği belirtildi. Bildiriye OpenAI CEO'su Sam Altman ve Google DeepMind yöneticisi Demis Hassabis gibi önemli isimler imza attı. Ancak uzmanlar arasında bu konuda bir fikir birliği oluşmuş değil ve bazıları yapay zekanın tehlikeli olmadığını savunuyor.
30 Mayıs 2023

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Dünya Ekonomik Görünümü raporunda, Türkiye dahil G20'nin gelişmekte olan ekonomilerinde yaşanan ekonomik şokların dünya ekonomisini yüzde 4 oranında etkilediği belirtiliyor. Raporda, bu ekonomilerin 2000'den bu yana küresel GSYH'deki paylarını iki katından fazla artırdığı ve özellikle Çin'deki şokların gelişmiş ülkelere yayılma riskinin üç kat arttığı ifade ediliyor. Ayrıca, politika yapıcılara gelişmekte olan piyasalardan gelebilecek daha büyük şokları yönetmek için tamponları koruma ve politika çerçevelerini güçlendirme çağrısında bulunuluyor.
10 Nisan 2024

Alaattin Aktaş, yabancı yatırımcıların Türkiye'deki iç borçlanma senetlerine yatırım yaparken faiz oranları ve kur artışını yakından takip ettiğini belirtiyor. IMF'nin bu yıl için doların yüzde 26 artacağını tahmin etmesi, yüzde 50 civarında faiz oranları olduğu bir dönemde yabancı yatırımcılar için cazip bir fırsat sunuyor. Aktaş, bu tahminin gerçekleşmesi halinde, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yatırım yapmaya daha cesaretli olacağını ifade ediyor.
19 Nisan 2024

Dünya Bankası, eğer politika yapıcılar işgücü arzını, üretkenliği ve yatırımı artırmak için gerekli adımları atmazsa, ortalama potansiyel küresel ekonomik büyümenin 2030'a kadar yılda %2,2 ile otuz yılın en düşük seviyesine düşeceğini ve bu durumun 'kayıp bir on yıl' başlatacağını belirtti. Rapor, sürdürülebilir sektörlerde yatırım artışı, ticaret maliyetlerinin azaltılması, hizmetlerde büyümenin artırılması ve işgücüne katılımın genişletilmesi gibi önerilerde bulundu. Ayrıca, Covid-19 salgını ve Rusya'nın Ukrayna işgali gibi krizlerin ekonomik büyümeyi olumsuz etkilediği ifade edildi.
28 Mart 2023

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Dubai'de düzenlenen Dünya Hükümetleri Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, küresel ekonominin beklenen 'yumuşak iniş'i gerçekleştireceğinden emin olduklarını ifade etti. Georgieva, geçen yıl faiz oranlarının onlarca yıldır görülmemiş bir hızda artırıldığını belirterek, yıl ortasından itibaren faizlerin düşmeye başlayacağını ve enflasyonun geçen yıl izlediği yönde şekilleneceğini öngördü. Ayrıca, Covid-19 salgını sonrası beklenmedik durumların ve İsrail ile Hamas arasındaki savaşın uzamasının küresel ekonomi üzerinde etkileri olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
12 Şubat 2024

Nevzat Evrim Önal, yapay zekanın işçi sınıfını ortadan kaldırmayacağını, aksine işçi sınıfının istihdam edilen kesiminin nüfusa oranını azaltacağını savunuyor. Önal, kapitalizmin temel sorununun üretim değil, pazar bulma olduğunu belirtiyor ve üretimin tamamen insansız hale gelmesi durumunda üretilen malların kime satılacağı sorusunu gündeme getiriyor. Yapay zekanın işçi sınıfını ortadan kaldırmayacağını, ancak işsizliği artırarak ekonomik çelişkileri derinleştireceğini öne sürüyor.
23 Mayıs 2024

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün açıklayacağı para politikası kararları öncesinde, bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin azalmasıyla küresel piyasalarda olumlu bir hava esiyor. Fed'in toplantısında ekonomiye dair projeksiyonlar ve 'dot plot' grafiği yayınlanacak, bu da piyasalarda oynaklığın artmasına neden olabilir. Analistler, Fed'in yıl sonuna kadar faiz indirimi yapabileceğini öngörüyor. Avrupa'da ise UBS'in Credit Suisse'i satın alması piyasalara olumlu yansıdı ve enflasyonla mücadele gündemi ön planda. Asya borsaları da yükseliş eğiliminde. Türkiye'de Borsa İstanbul BIST 100 endeksi düşüşle kapandı ve dolar/TL kuru 19,0360 seviyesinde işlem görüyor.
22 Mart 2023
İşaretlediklerim